שתף קטע נבחר

השופטים נגד לבני: מעכבים סדנה על עבירות מין

הנימוק של הנהלת בתי המשפט ליוזמת שרת המשפטים: "פגיעה בהפרדת רשויות שעלולה לפגוע בשיקול הדעת העצמאי"

בהנהלת בתי המשפט סבורים שדרישת שרת המשפטים ציפי לבני עשויה "לפגוע בהפרדת הרשויות" - זהו הנימוק של הנהלת בתי המשפט להחלטה לעכב את ההיענות לדרישת השרה לבני מלפני כחודש להעביר סדנאות על עבירות מין לשופטים הפליליים. כך נודע אמש (א') ל-ynet. תחת זאת, בהנהלת בתי המשפט ביקשו לבחון את הסוגיה ולהביאה לדיון בין השרה לבני לנשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס.

 

בהנהלת בתי המשפט לא הסבירו מדוע הם סבורים שדרישה של שרת המשפטים לגבי הכשרת השופטים היא "פגיעה בהפרדת הרשויות" ומדוע הבקשה מעוכבת בטענה שהצעד עלול לפגוע בשיקול הדעת העצמאי של השופטים.

 

דינם של שופטים - דיווחים אחרונים ב-ynet:

לבני תבחן את פרשת השופט: "למנוע טראומה"

"השופט אמר: אז מה אם הוא מלקק את הבת"

הערכה: "השופט המכה" יישאר במערכת

לבני מקדמת נוהל: ללמד שופטים על עבירות מין

 

 

גרוניס ולבני ייאלצו להסדיר את הנושא ביניהם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
גרוניס ולבני ייאלצו להסדיר את הנושא ביניהם(צילום: גיל יוחנן)

 

לאור הפרסומים האחרונים בעניין התבטאויות חמורות והתנהלות בעייתית של כמה שופטים בדיונים על עבירות מין, השרה לבני פנתה כבר לפני יותר מחודש למנהל

 בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, בדרישה לחייב את השופטים לעבור את הסדנאות וההכשרות בעניין תקיפה מינית "נוכח ההתבטאויות הבלתי הולמות של שופטים".

 

רק אתמול אמרה שרת המשפטים כי תבחן את המקרה בו אמר שופט בדיון על תקיפה מינית לכאורה של נערה - "אז מה אם הוא מלקק אותה". המקרה נחשף חודש בלבד לאחר שנחשף כי השופט נסים ישעיה אמר במהלך דיון כי "יש בנות שנהנות מאונס". בנוסף, היא הודיעה כי על שופטים בתיקים פליליים העוסקים במקרי תקיפה מינית תוטל חובה לעבור הכשרות מקצועיות בנושא תקיפה מינית והשלכותיה על הנפגעת. "נפגעת תקיפה מינית שמגיעה לבית המשפט צריכה להרגיש שהיא במקום בטוח שלא יחולל בנפשה טראומה נוספת", אמרה לבני אתמול.

 

כבר לפני יותר מחודש כתבה השרה לבני כי "נוכח ההתבטאויות הבלתי הולמות של שופטים שהובאו לפתחנו באחרונה עולה צורך וחשיבות בהכללת הכשרות מקצועיות לשופטים העוסקות בהטרדות מיניות ואינוס". היא ביקשה שההכשרות יתייחסו, בין היתר, להשלכות של פגיעה מינית במסגרת המשפט הפלילי, וכי הן ישולבו בתוך כלל ההכשרות שעובר כל שופט ושופט.

 

אך נראה שבהנהלת בתי המשפט לא ממהרים ואף לא ממש מעוניינים בסדנאות חובה לשופטים. גורם בהנהלת בתי המשפט הסביר כי השופטים עוברים השתלמויות באמצעות המכון להשתלמות שופטים, ואלה ניתנות באופן שוטף, ביניהן גם סדנאות רשות הנוגעות בסוגיה הנדונה. עם זאת, בהנהלה הסבירו כי יישום עמדת השרה לבני כי יש לחייב שופטים לעבור סדנאות בנוגע לעבירות מין היא עניין מורכב, ויש לו השלכות לא פשוטות בכל הנוגע להפרדת הרשויות ולשיקול הדעת השיפוטי העצמאי.

 

לפיכך, טוענים בהנהלת בתי המשפט, כי הסוגיה צריכה לבוא לדיון בין נשיא בית המשפט העליון גרוניס לבין השרה לבני בטרם יעשה צעד כלשהו. מאז פנייתה של לבני, לפני כחודש לא נרשמה כל התקדמות בנושא זה. הצדדים צפויים לשוב ולהיוועץ בזמן הקרב ונראה שלבני וגרוניס יצטרכו ליישב את הסוגיה ביניהם.

 

למרות זאת, אתמול הבהירה השרה לבני כי יש לה אמון בשופטים והסבירה כי "משפטים בתיקי אלימות מינית הם ייחודיים, בעיקר בשל המורכבות והקושי של הנפגעות והנפגעים להופיע בבית המשפט ולשחזר את התקיפה שהותירה בגופם ובנפשם צלקת קשה וטראומה. יש לי אמון בשופטי ישראל ובמיומנות המקצועית והמשפטית שלהם בבית המשפט. אין המיעוט מעיד על הכלל. עם זאת, אני סבורה כי הכשרות מקצועיות לשופטים בנושא אלימות מינית יתנו בידם כלים נוספים משלימים בהבנת ההשלכות והמשמעויות של התקיפה על נפש הקורבן, אך גם בהתנהלות המיטבית במסגרת ההליך המשפטי. כפי שיש התמחות מיוחדת לשופטים בבתי משפט לנוער, משפחה, מסים, כך גם בתיקים של תקיפה מינית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שרת המשפטים לבני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים