שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

ביום שטח אש, בלילה עיר רפאים. קהיר מדממת

בשבוע האחרון הפכו רחובות הבירה המצרית לזירת קרב עקובה מדם. תושבים רבים מסתתרים בבתיהם, תחנות מטרו סגורות, חנויות מכולת סובלות ממחסור במזון ועוצר לילי של הצבא מרוקן את הרחובות. התושבים דווקא תומכים בדיכוי "האחים המוסלמים": "אם יש לך מקקים במטבח שאוכלים את האוכל שלך, מה תעשה? אתה תרסס אותם. הם לא איסלאמיסטים. הם טרוריסטים"

חיילים ירו באוויר כדי להרחיק את ההמון מלתקוף תומכים של הנשיא המודח מוחמד מורסי בשעה שאלה הוצאו בזה אחר זה ממסגד אל-פתח בקהיר שבו התבצרו. אולם, אדם אחד בקהל הצליח להתקרב לחיילים ולהכות את אחד המפגינים העצורים במקל. אחרים צעקו קריאות בגנות תנועת "האחים המוסלמים", התנועה ששלחה את מורסי לארמון הנשיאות ומסרבת זה יותר מחודש להשלים עם הדחתו בהפיכה צבאית.

 

עוד חדשות בעולם :

אחד הטרוריסטים הרעים בעולם מת בקרב? 

ארה"ב: היכולת שלנו להשפיע במצרים מוגבלת

הודו: נער בן 17 נהרג בגלל ויכוח על עפיפון

מקצוע חדש בבתי ספר באיראן: ציד מל"טים

 

סצנה זו מתמצתת את האווירה הארסית ששוררת בימים אלה בקהיר. רחובות הבירה המצרית הפכו לזירת קרב מדממת בין תומכי מורסי לבין תומכי הצבא שהדיח אותו. המשבר הנוכחי הרס בכמה מקרים חברויות וגרם לאדם לצאת נגד שכנו בעיר שבה חיים יותר מ-18 מיליון בני אדם.

 

 

יותר מ-450 בני אדם נהרגו בקהיר בארבעת הימים האחרונים, יותר ממחצית ממניין ההרוגים ברחבי המדינה בשבוע האחרון. מאות מקורבנות אלה מתו כשכוחות הביטחון המצריים תקפו את שתי שביתות השבת של תומכי מורסי ביום רביעי האחרון.

 

אזרחים לוקחים את החוק לידיים

הדרך שבה יסתיים המשבר בקהיר יקבע במידה רבה אם מצרים יכולה ללכת צעד אחורה ממצב של תוהו ובוהו.

 

במהלך סוף השבוע, קרבות רחוב פרצו ברחבי המטרופולין, שבעבר היה אזור יציב במזרח התיכון.

אזרחים חמושים וכוחות ביטחון נלחמו בתומכי מורסי חמושים ובמפגינים שמוחים נגד פעולות הצבא המצרי. אנשים ירו בצורה גלויה ברובים אוטומטיים ובאקדחים זה על זה ברחובות ובכבישים ראשיים. רוב תושבי קהיר הסתתרו בבתיהם, רבים מהם התרחקו מהחלונות ומהמרפסות כדי שלא ליפול קורבן לכדור תועה. תחנות הרכבת התחתית הסמוכות לאזורי המחאה סגורות וטנקים של הצבא אוכפים את מצב החירום שהוכרז שמעניק לכוחות הביטחון סמכויות רחבות לבצע מעצרים.

 

לא מוכנים להפסיק את המחאה עד שמורסי יושב לשלטון (צילום: AP) (צילום: AP)
לא מוכנים להפסיק את המחאה עד שמורסי יושב לשלטון(צילום: AP)

 

המצב הביטחוני הביא לכך שתושבים נעלו את הכניסות לבנייני הדירות שלהם בשעה שתחנות משטרה ובתי סוהר היו תחת מתקפה.

 

11 שעות של שקט מוזר

קהיר, עיר שבדרך כלל הומה בכל שעות היום והלילה, נכנסה לתוך שקט מוזר שנכפה עליה בגלל 11 שעות העוצר שהטיל עליה הצבא. העוצר מתחיל מדי יום משבע בערב שעון מקומי ולפעמים הוא מופרע על ידי יריות. במצב שנוצר, רחובות שהיו בדרך כלל פקוקים לגמרי הפכו לחסרי תנועה של כלי רכב בשעות הלילה.

 

מתנדבים ושוטרים לבושים בבגדים אזרחיים עושים תורניות לילה במחסומי דרכים שהציבו כוחות הביטחון ומבצעים חיפוש גופני על עוברים ושבים מבלי לזהות את עצמם. רבם מהם מניפים רובים. שר הפנים המצרי הזהיר אתמול את אזרחי מצרים משבירת העוצר.

 

כוחות ביטחון עורכים חיפושים גופניים לאזרחים מבלי להזדהות (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
כוחות ביטחון עורכים חיפושים גופניים לאזרחים מבלי להזדהות(צילום: Gettyimages)

 

כמה חנויות מכולת בקהיר סובלות ממחסור בסחורה - הלחם במדפים אזל ותושבים רבים קנו כמויות גדולות של מים וקופסאות שימורים בעקבות מצב החירום במדינה. הבנקים נפתחו אתמול לשעות שעות בלבד אחרי שהיו סגורים במשך ארבעה ימים. תושבים בקהיר לא יכולים לראות חברים ובני משפחה שגרים בקצה האחר של העיר משום שצעדות המחאה, ההפגנות והעימותים האלימים הפכו את הדרכים לבלתי עבירות.

 

עומד במחסום במקום לשבת במונית

עבור נהג המונית אחמד חוסני, הכבישים החסומים, האלימות והעוצר "חנקו" את ההכנסה שלו. את הלילות הוא מבלה במחסומים האזרחיים בשכונת העוני בסאטין במקום להסיע לקוחות ממקום למקום בעיר הבירה המצרית.

 

חוסני הצביע בבחירות האחרונות עבור מורסי, אך שנה לאחר מכן הצטרף לקריאת להדיח את הנשיא האיסלאמיסטי מהשלטון. בחודש שעבר הוא גם נטל חלק בהפגנות תמיכה בצבא מצרים על פעולתו נגד "טרור פוטנציאלי" שבא מכיוון "האחים המוסלמים". לדבריו, הוא נסער מאוד משפיכות הדמים שבאה לאחר מכן.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ניסו להקים מאהל מחאה חדש בקהיר. תומכי מורסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ניסו להקים מאהל מחאה חדש בקהיר. תומכי מורסי(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

"אנחנו חיים ממה שיש לנו בימים הקרובים", אמר נהג המונית בן ה-31 שאחראי על פרנסת אמו ואחיו. "אלללה יהיה איתנו בכל הימים הקרובים".

 

בניינים חוררו מכדורים, חנויות נבזזו

לאורך הכבישים הראשיים בשכונה היוקרתית מוהנדיסין, בנייני דירות מחוררים מקליעי כדורים, והמדרכות מכוסות בזכוכיות שבורות. ספסלים ציבוריים נתלשו ממקומם וכמה מכוניות רוסקו במהלך שבוע הלחימה האחרון, שפרץ בעקבות הזעם על המשטרה על פינוי שביתות השבת של "האחים המוסלמים". לזה יש להוסיף את החנויות הרבות שנבזזו במהומות.

 

עשרות שוטרים וטנקים עומדים על המשמר מחוץ למסגד המרכזי בשכונת מוהנדסין, שבו ניסו תומכי "האחים המוסלמים" ליצור מחנה אוהלים במקום אלה שפונו על ידי כוחות הביטחון.

 

מוחמד אחמד עבד אל-חיירי, שמחזיק בבעלותו שטח ובו 20 חנויות שמוכרות בגדי גברים, עמד מחוץ לאחת מחנויותיו כדי לפקח על העובדים בשעה שחיזקו מוטות ברזל על הדלת והדביקו עיתונים על החלונות כדי למנוע מגנבים להציץ פנימה. אל-חיירי סיפר ששלוש חנויות מסביבו נשדדו ביום רביעי האחרון במהלך עימותים ברחוב אל-בטאל אחמד עבד אל-עזיז. "זה ללא ספק ישפיע על העסקים שלי. אני לא מאמין שאנחנו נמכור בכלל בכל החודש הזה", הוא אמר.

 

אל-חיירי סיפר שהוא נושא עליו אקדח ברישיון ושלעובדיו יש אלות בחנות ליתר ביטחון. הוא תמך בפינוי של שתי שביתות השבת של תומכי מורסי. במהלך הפינוי השתתפו כוחות משטרה לפיזור הפגנות, דחפורים, כלי רכב משוריינים וצלפים ונהרגו בו יותר מ-378 בני אדם.

 

"לא הייתה דרך אחרת", הגן אל-חיירי על פעולת כוחות הביטחון. "איך נוכל לאכול ולחיות אם המחאה מנתקת את הכבישים?". הוא אמר שכוחות הביטחון ביצעו כמה טעויות כשהרגו מפגינים לא חמושים, אבל אמר שמדובר ברצון האל. הוא חזר על פזמון מוכר שמושמע על ידי מצרים רבים, גורמי ממשלה והתקשורת המקומית: "אתם מתעסקים עם ארגון טרור מאומן ביותר". תחושה זו מהדהדת במקומות רבים אחרים בקהיר שהפכה בעל כורחה לזירת מלחמה.

 

ראגב, עובד ממשלה שהשתתף בהפגנות מחאה נגד "האחים המוסלמים", אמר שהוא תומך בדיכוי הברוטלי נגד התנועה האסלאמית. "אם יש לך מקקים במטבח שאוכלים את האוכל שלך, מה תעשה? אתה תרסס אותם", הוא אמר. "הם לא איסלאמיסטים. הם טרוריסטים".

פורסם לראשונה 20/08/2013 00:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"הצבא עשה כמה טעויות"
צילום: AFP
מומלצים