שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

הפיכה שנייה: צבא מצרים הדיח את מוחמד מורסי

שנתיים אחרי מובארק, גם הנשיא מהאחים המוסלמים מסולק על-ידי הגנרלים: מפקד הכוחות המזוינים הודיע בטלוויזיה - "מורסי אינו עוד הנשיא, ראש בית המשפט החוקתי יחליפו עד לבחירות חדשות". מורסי: "להתנגד בדרכים לא אלימות". חגיגות בתחריר

הפיכה שנייה במצרים תוך שנתיים - תם עידן מורסי: שר ההגנה של מצרים, מפקד הכוחות המזוינים עבד אל-פתאח א-סיסי, הודיע אמש (יום ד') בטלוויזיה הממלכתית המצרית על הדחתו של הנשיא מוחמד מורסי ועל הליכה לבחירות חדשות, על רקע מחאת ההמונים נגד הנשיא האיסלאמיסט, איש האחים המוסלמים. "הכוחות המזוינים הרגישו שהעם קורא להם להמשיך את המהפכה שבה התחילו", אמר א-סיסי, "לא יכולנו להתעלם מקריאתו של העם". הודעת א-סיסי התקבלה בצהלות וזיקוקים במוקד המחאה נגד מורסי בכיכר תחריר בקהיר, אולם הצבא נערך גם לעימותים אלימים שעלולים להתגלע כעת בין מתנגדי מורסי לבין מחנה תומכיו הגדול. מעט לפני חצות אכן דווח על התנגשויות בין הצבא לתומכי מורסי בעיר במערב המדינה, שבהן נהרגו ארבעה בני אדם, ובהמשך נהרג עוד אדם באלכסנדריה.

 

הפיכה במצרים - עוד דיווחים בחדשות ynet:

אובמה מודאג מהמצב במצרים, סיוע החוץ בסכנה?

מורסי: אני הנשיא הנבחר - וזאת האפשרות היחידה

מהפכת חצי העם  / פרשנות

ההנגאובר של מצרים  / פרשנות

שליח ynet עם החוגגים בקהיר: "הסיוט נגמר!"

 

שר ההגנה א-סיסי הודיע על הליכה לבחירות חדשות לנשיאות ולפרלמנט, וכי בתקופת המעבר עד לקיום הבחירות יכהן נשיא בית המשפט החוקתי עדלי מנסור כנשיאה הזמני של מצרים. תהיה לו הסמכות לפרסם צווים נשיאותיים, והממשלה הזמנית שתוקם תהיה ממשלת טכנוקרטים (מומחים). א-סיסי לא נקב בלוח זמנים ברור, ובהמשך אמר דובר הצבא לסוכנות הידיעות רויטרס כי ממשלת הטכנוקרטים הזמנית היא שתחליט מתי ייערכו הבחירות. מנסור יושבע לנשיא הזמני כבר היום. 

  

 

הנשיא הזמני, עדלי מנסור ()
הנשיא הזמני, עדלי מנסור
 

החגיגות בכיכר תחריר, עם פרסום ההודעה על הדחת מורסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החגיגות בכיכר תחריר, עם פרסום ההודעה על הדחת מורסי(צילום: רויטרס)

 

א-סיסי הודיע גם על השעיה זמנית של החוקה ועל נקיטת צעדים לשילוב הצעירים במוסדות המדינה. "מורסי לא ענה על דרישותיו של העם, ולכן נדרשנו לצעד הזה", הסביר א-סיסי, שבעצמו מונה לתפקיד על-ידי מורסי בשנה שעברה. מהלך זה של הצבא הוא הדחה שנייה של נשיא

בתוך קצת יותר משנתיים: בפברואר 2011 היה זה הצבא שהדיח למעשה את הנשיא חוסני מובארק, ועברה כמעט שנה וחצי עד שנערכו בחירות לנשיאות.

 

דקות אחדות אחרי הודעת הצבא על הדחתו, פרסם מורסי הודעה בפייסבוק שבה האשים את הצבא ב"הפיכה צבאית לכל דבר ועניין". הוא אמר כי מדובר במהלך שאינו מתקבל על הדעת, וסירב לקבל את ההחלטה: "אני קורא לכל האזרחים ואנשי הצבא, מפקדים וחיילים, להיות מחויבים לחוקה ולחוק ולא להיענות להפיכה הזו שמחזירה את מצרים אחורה". עם זאת, הוא קרא להימנע מאלימות ומשפיכות דמים.

 

בצבא המצרי, כנהוג בהפיכה, לא מתכוונים כנראה לאפשר למורסי להמשיך לצייץ: מיד לאחר סיום נאומו של שר ההגנה א-סיסי, הוחשכה תחנת הטלוויזיה "מסר 25" של האחים המוסלמים. גם חשבון הטוויטר של מורסי הפך לפתע לא-זמין.

 

המהפכה הצעירה בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המהפכה הצעירה בקהיר(צילום: רויטרס)

 

חוגגים עם לייזרים בכיכר בבירת מצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוגגים עם לייזרים בכיכר בבירת מצרים(צילום: רויטרס)

 

העיתון הממסדי "אל-אהראם", הגדול והמוכר בעיתוני מצרים, דיווח זמן קצר לפני נאום א-סיסי מפי מקור בלשכת הנשיאות כי בשעה 20:00 בערב (שעון ישראל) הודיע הצבא למוחמד מורסי כי הוא אינו עוד נשיא מצרים. "המשא ומתן שנועד להביא לכך שמורסי עצמו יכריז על פרישה מרצון נכשל, והוא קיבל הודעה שהוא אינו עוד הנשיא", דווח בעיתון. ברשת "סקיי" בערבית דווח כי מורסי הועבר ממטה המשמר הנשיאותי שבו שהה ל"מקום בטוח" וכי הוא תחת השגחת הצבא. מוקדם יותר, בשעה 17:30, פג האולטימטום בן 48 שעות שהציב הצבא למורסי.

 

"הונפקו 300 צווי מעצר נגד אנשי האחים המוסלמים"

גורם בכיר בתנועת האחים המוסלמים הצהיר כמה שעות לאחר ההדחה כי מורסי הופרד מעוזריו והועבר למתחם משרד ההגנה המצרי. כמו כן, דווח כי חיילים עצרו את יו"ר מפלגת החירות והצדק של האחים מוסלמים סעד אל-קטאטני, ואת ראשד ביומי, אחד מבכיריה. במקביל, העיתון המצרי אל-אהראם מסר כי צווי מעצר נוספים הוצאו ל-300 חברים בתנועה וכי כוחות הביטחון מתכוונים לפזר עצרת תמיכה במורסי שמתוכננת להיערך סמוך לאוניברסיטת קהיר. אותו עיתון דיווח גם כי מורסי סירב להצעה לעזוב את המדינה לתימן, קטאר, טורקיה או לכל מדינה אחרת. 

 

צבא מצרים כנראה לא רצה לפרסם את הודעתו לפני שיהיה בטוח כי ביכולתו להשתלט על התפרעויות שלהן היא עלולה לגרום. אתמול בערב נראו מאות חיילים עם משוריינים ליד ארמון הנשיאות, והצבא המצרי הציב גדרות תיל ומחסומים סביב מטה המשמר הנשיאותי שבו לפי הדיווחים נמצא מורסי. 14 כלי רכב משוריינים התפרסו גם באזור הסמוך למסגד ראביעה אל-עדוויה שבו מתכנסים תומכיו של הנשיא האיסלאמיסט, וחסמו את הרחוב המוביל אליו.

 

כבר שעה קלה אחרי ההודעה על ההדחה, דווח כי תומכיו האיסלאמיסטים של מורסי נערכים לפעולה בפרברי קהיר. הם החלו לאסוף אבנים לקראת עימותים עתידיים, וגברתנים של האחים המוסלמים, אוחזים במקלות וחובשים קסדות, נראו מקיפים מסגד באזור. גברים ונשים בכו ושרו. "האיסלאם בא! לא נעזוב!", הם צעקו.

 

משוריינים באזור המסגד שלידו מפגינים תומכי מורסי ()
משוריינים באזור המסגד שלידו מפגינים תומכי מורסי

כלי רכב צבאיים וטנקים קרוב למפגינים תומכי האחים המוסלמים ()
כלי רכב צבאיים וטנקים קרוב למפגינים תומכי האחים המוסלמים

 

הודעת א-סיסי על הדחתו של מורסי באה אחרי שעות מתוחות למדי ברחובות קהיר, שבמהלכן השתתפה הצמרת הצבאית והפוליטית בדיונים

קדחתניים, שאליהם סירבו אנשי האחים המוסלמים להגיע. בישיבות בצהריים השתתפו בכירים דתיים, לאומיים ופוליטיים, וגם נציגי תנועת "תמרוד" הצעירה שהובילה את המחאה נגד מורסי. מפקד הצבא א-סיסי נועד בין השאר עם מנהיג האופוזיציה הליברלית מוחמד אל-בראדעי, הנתפש בעיני מתנגדיו החילונים של מורסי כמועמד המוביל להחליפו בתפקיד הנשיא.

 

בצהריים דחתה הזרוע הפוליטית של האחים המוסלמים קריאה של מפקד הצבא להיפגש איתו ועם אנשיו. "לא ניענה להזמנות מצד אף אחד. יש לנו נשיא, וזה הכול", אמר ווליד אל-חדאד, מנהיג בכיר במפלגת "החירות והצדק", הזרוע הפוליטית של תנועת האחים המוסלמים. דובר של מורסי אמר כי הנשיא מאמין ש"מוטב לו למות בעודו עומד כמו עץ ומגן על בחירתו הלגיטימית לתפקיד הנשיא", מאשר לשקוע במצולות ההיסטוריה כמי שהרס את תקוותיהם של המצרים לדמוקרטיה.

 

מפגינם בכיכר תחריר בקהיר אמש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינם בכיכר תחריר בקהיר אמש(צילום: EPA)

האחים המוסלמים מבטיחים שלא ישתקו. מפגינים נגד מורסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האחים המוסלמים מבטיחים שלא ישתקו. מפגינים נגד מורסי(צילום: EPA)

 

מאירועי השעות האחרונות במצרים:

  • גורם איסלאמיסטי מסר כי מורסי הופרד מעוזריו והועבר למתחם משרד ההגנה המצרי.
  • האחים המוסלמים מודיעים על מעצר יו"ר מפלגת השלטון מטעמם ובכיר נוסף בתנועה
  • חמישה בני אדם נהרגים במהומות באלכסנדריה ובעיר נוספת במערב המדינה.
  • מורסי מודיע כי הוא אינו מקבל את הדחתו, וכי מדובר בפגיעה בבחירתו הלגיטימית של העם המצרי.
  • מיד אחרי הודעת מפקד הכוחות המזוינים, נפתחו החגיגות בכיכר תחריר.
  • בשעה 22:00 התייצב הגנרל א-סיסי מול המצלמות והודיע: מוחמד מורסי אינו הנשיא עוד. נשיא בית המשפט החוקתי יחליפו באופן זמני, עד לעריכת בחירות חדשות.
  • על רקע הדיווחים שהודעת הצבא תימסר ב-21:30 שעון ישראל, התפרס צבא מצרים ביתר שאת ברחובות קהיר כדי למנוע התנגשויות בין תומכי מורסי למתנגדיו. משוריינים והמוני חיילים נצפו במוקדי ההפגנות ובאתרים מרכזיים.
  • כשעה אחרי פקיעת האולטימטום פרסם יועצו של מורסי לביטחון לאומי הודעה, שבה האשים כי הפיכה צבאית יצאה לדרך והזהיר כי הדבר יגרום לשפיכות דמים משמעותית.
  • כלי תקשורת מצריים וערביים דיווחו כי מורסי הושם במעצר בית, אולם ללא כל אישור ממקור מהימן.
  • אחרי שלל שרים שהתפטרו, גם מזכיר הממשלה המצרית הודיע כי הוא מתפטר על רקע פקיעת האולטימטום.
  • עם פקיעת האולטימטום פרסמה לשכת מורסי הצהרה שבה חזר הנשיא המצרי על דבריו מאתמול, לפיהם הוא מוכן להתחייב למפת דרכים שתכלול הרכבת ממשלת הסכמה עם נציגי פלגים שונים. הודעתו אינה כוללת פשרה חדשה ומשמעותית הצפויה לספק את הצבא.
  • בשעה 17:30 פקע האולטימטום, והמונים כבר המתינו בכיכר להצהרת הצבא.

 

כבר עם פקיעת האולטימטום שהציב הצבא אמר יועצו של מורסי לביטחון לאומי: "הפיכה צבאית יצאה לדרך, ושום הפיכה צבאית אינה יכולה להתחולל נגד התנגדות עממית ללא שפיכות דמים משמעותית". בכיכר תחריר בקהיר הפגינו כבר אז מאות רבות של אלפים בקריאה למורסי להתפטר. אז דווח גם בתקשורת המצרית כי מורסי הושם במעצר בית, אולם לדיווח זה לא היה אישור רשמי משום מקור אחר. מקורות ביטחוניים אמרו לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי על מורסי וכמה בכירים אחרים באחים המוסלמים נאסר לעזוב את מצרים. 

 

כבר כשעתיים לפני פקיעת האולטימטום שהוצב למורסי התפרסו אנשי צבא בבניין הטלוויזיה על גדת נהר הנילוס במרכז קהיר. חיילים התייצבו בחדרים ובאולפנים שבהם נערכים ומצולמים שידורי החדשות, וקצינים ממחלקת התקשורת של הצבא נכנסו לחדר החדשות עצמו כדי לפקח על התכנים המשודרים. הטלוויזיה הממלכתית מופעלת בשנה האחרונה על-ידי שר ההסברה, איש האחים המוסלמים, ודיווחיה עד כה היו אוהדים בעיקרם כלפי הממשלה. אלא שכבר ביומיים האחרונים נראה היה שחל שינוי באופן הסיקור של האירועים במצרים, והוא הפך מאוזן יותר. שינוי דומה נרשם בסיקור ברדיו המצרי.

 

אזרח מצרי מניף את כרזת הגנרל סיסי, מפקד הכוחות המזוינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזרח מצרי מניף את כרזת הגנרל סיסי, מפקד הכוחות המזוינים(צילום: AFP)

מורסי הציע ממשלת אחדות, למפגינים זה לא מספיק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מורסי הציע ממשלת אחדות, למפגינים זה לא מספיק(צילום: EPA)

 

זמן קצר לפני הודעת הצבא, מסרה מחלקת המדינה האמריקנית כי ארה"ב "מודאגת מאוד" מהמצב במצרים, וסבורה כי על מורסי לפעול ביתר

שאת כדי לענות על דאגותיו של העם המצרי. מחלקת המדינה אמרה כי על כל הצדדים המעורבים לנקוט צעדים כדי לנהל שיח זה עם זה ולהפחית את רמת האלימות. "פתרון פוליטי הוא האופציה הטובה ביותר עבור מצרים", נמסר.

 

שלשום, פחות מיממה לפני פקיעת האולטימטום, נשא מורסי נאום חריף לאומה ובו הבהיר כי אין בכוונתו להתפטר. "לא אקבל תכתיבים", ירה נשיא מצרים, והדגיש את העובדה שנבחר באופן דמוקרטי לתפקיד ולכן לא ניתן להדיחו. הוא שב והודה כי לאורך השנה האחרונה עשה טעויות, אך דחה בתוקף את האפשרות שהצבא יתפוס את השלטון והביע נכונות לשלם גם בחייו עבור השמירה על שלטון "לגיטימי".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 03/07/2013 20:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
החגיגות הלילה בכיכר תחריר, אחרי הדחת מורסי
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי, מפקד הכוחות המזוינים
צילום: רויטרס
צילום: EPA
מפגינות נגד מורסי, היום בקהיר
צילום: EPA
צילום: EPA
תפילה המונית בקהיר
צילום: EPA
מומלצים