שתף קטע נבחר

סכנה לחיי הרב עובדיה: מה זה כשל מערכתי?

רופאיו של הרב עובדיה יוסף דיווחו כי הוא סובל מכשל מערכות כללי ונשקפת סכנה לחייו. באילו מערכות בגוף מדובר, מה הפגיעה שנעשית בהן והאם היא הפיכה? כל התשובות

לפני שעות אחדות נערכה מסיבת עיתונאים בבית החולים "הדסה עין כרם" שבירושלים, שם מאושפז הרב עובדיה יוסף, בה נמסר עדכון על מצבו. פרופ' יעקב נפרסטק, המשנה למנכ"ל המרכז הרפואי, מסר כי מצבו של הרב ממשיך להיות קשה, כי ישנם כשלים בכמה מערכות בגופו וכי סכנה נשקפת לחייו. מהו בדיוק כשל מערכתי של הגוף והאם ניתן להחלים ממצב שכזה? כל התשובות.

 

 

מהו כשל מערכות?

מהלך אירועים הנקרא כשל מערכות כרוך במשאבה המרכזית שלנו, הלב. הוא אמור לפעום ללא הפסקה, 24 שעות ביממה, ובמהלך חיינו הוא יתכווץ ויתרפה מעל 2  מיליארד פעמים. אלא שתהליכי זיקנה או חסימה בכלי הדם המובילים אל הלב או היוצאים ממנו, פוגעים בפעולותו, עד לאי ספיקת לב.

 

הדבר דומה למעשה למשאבה: אם הלחץ בצינור היוצא מהמשאבה יהיה גבוה, ייווצר עומס על המשאבה. מנגד, אם לא יוזרם נוזל למשאבה, או שלא תקבל אספקת חשמל - היא לא תפעל. וכך, מצבים כמו התקף לב, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של שומנים בדם או הפרעות בקצב הלב, כולם פוגעים בתפקוד הלב.

 

אבל זו לא הבעיה היחידה: כאשר נוצר נזק לתאי הלב, הוא בלתי הפיך. כך שאיזור בלב שאינו מקבל אספקת דם מספקת עם חמצן יעבור תהליך של נמק בלתי הפיך, ואותו איזור בלב לא יתפקד.

 

אילו עוד מערכות נפגעות, מלבד הלב?

ישנם עוד שני איברים רגישים ביותר למחסור בחמצן: המוח והכליות. אי הגעת דם עם חמצן אליהם יביא לנזק בלתי הפיך גם לתאיהם. הכליה, כאמור, היא אחד האיברים הרגישים ביותר למחסור בחמצן. כאשר זה קורה, בשל זיקנה, אי ספיקת לב, בעיות בכלי הדם או מחלות כליה - נוצר נזק בלתי הפיך לתאי הכליה, עד שגם היא עוברת תהליך של אי ספיקה. במצב כזה, לא מתקיימת רגולציה של נוזלים בגוף, והתוצאה היא הרסנית, ומסכנת את חייו של החולה.

 

תהליכי הפגיעה בכלי הדם בגוף מובילים לתוצאה החמורה ביותר: חוסר הגעת חמצן למוח, האיבר הרגיש ביותר בגוף למחסור בחמצן. כאשר לא מגיע דם עם חמצן לרקמת המוח מתקיים תוך ארבע דקות תהליך של מוות לאותו איזור, והתוצאה הרסנית ביותר. הפגיעה המוחית והגופנית תלויה במיקום הפגיעה במוח: חוסר הגעת דם עם חמצן לאיזורי קליפת המוח יכול להתבטא בפגיעה מחשבתית ומוטורית, אולם חוסר הגעת חמצן לאיזור הדופק והנשימה במוח פירושו מוות מיידי.

 

האם ניתן להתגבר על הכשל באמצעים הרפואיים הקיימים כיום?

פעמים רבות, כאשר הגוף צעיר, ניתן "לחפות" על הנזק לשלושת האיברים: הלב, הכליות והמוח. באמצעים טכנולוגיים ניתן לחבר את החולה לדיאליזה וכך "לעקוף" את אי ספיקת הכליות למשך מספר שנים. במקרים קשים ניתן לחבר את המטופל גם למכונת לב ריאה, ה"עוקפת" את פעילות הלב. גם תרופות מתקדמות מסייעות לייצב את מצב החולה, מפחיתות לחץ דם, מתקנות הפרעות קצב לב ומאזנות את הפרעות הנוזלים. אולם כשהתהליך ממשיך ומידרדר, ובעיקר כאשר מדובר בגוף של קשיש חולה, סיכויי ההחלמה קלושים.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב עובדיה יוסף, בעת אשפוזו לפני מספר חודשים. סכנה לחייו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים