שתף קטע נבחר

פותחים עסק? 10 טיפים שימנעו התרסקות

מרבית העסקים החדשים נכשלים בשנתיים הראשונות לקיומם. כיצד ניתן למזער סיכונים? להגדיר יעדים ברורים מראש, לבצע בדיקות כדאיות כלכלית, לבחור עובדים מתאימים ולהכיר את הענף. כך תחסכו טעויות נפוצות

פתיחת עסק עצמאי טומנת בחובה יתרונות רבים כמו עניין בעבודה והגשמה עצמית, גמישות בשעות העבודה, יצירת נכסים והצלחה כלכלית. עם זאת, מדובר במהלך שגם כולל סיכונים רבים, שכן מרבית העסקים החדשים נכשלים בשנתיים הראשונות לקיומם. 

 

 

מה ניתן לעשות כדי למזער את הסיכונים, מבלי לוותר על החלום? כל שעליכם לזכור הוא שהקמת עסק אינה יכולה להיות החלטה ספונטנית וכי עליכם לערוך תכנון מוקדם קפדני בכל המישורים - פיננסי, שיווקי וניהולי. לפניכם 10 טיפים שיחסכו לכם טעויות נפוצות של יזמים מתחילים ושישפרו משמעותית את סיכויי ההצלחה של העסק:

 

1. הגדירו חזון מטרה ויעדים ברורים

אל תצאו לדרך מבלי להגדיר מראש חזון, מטרה ויעדים. זהו שלב חשוב שמשמש מתווה לכל הפעילות העסקית, עוזר לכם להבין מי אתם כעסק ולאן אתם שואפים להגיע, ולהתוות את הדרך להשגת המטרה. לכן חשוב לבצע אותו כבר בשלב הקמת העסק.

 

2. ביצוע בדיקת כדאיות כלכלית

גם אם אתם בטוחים שהרעיון שלכם מנצח ואין לכם ספק שתצליחו, עליכם לגבות זאת בנתונים כלכליים - מה ההשקעה הנדרשת לפתיחת העסק שלכם? מהן עלויות התפעול וההוצאות השוטפות מהם הרווחים הצפויים בטווח הקצר ובטווח הארוך? רק כך תוכלו לדעת באמת האם כדאי לצאת לדרך.

 

3. הבחינו בין מיתוג, מיצוב ובידול

בעלי עסקים רבים מסתפקים ברעיון כללי בנוגע לשיווק המוצר או השירות שלהם ולא תמיד מתייחסים לכך שבמציאות של היום - מיתוג, מיצוב ובידול הם שם המשחק. יותר מזה, כל אחד מהמושגים הללו הוא עולם ומלואו של פעילויות עסקיות ושיווקיות הנגזרות ממנו ושיגדירו בסופו של דבר את הזהות העסקית שעליה תשען האסטרטגיה העסקית כולה. לפיכך, מתגו, מצבו ובדלו את העסק שלכם.

 

4. בחירת כח אדם מתאים

עובדים טובים הם אחד הנכסים החשובים ביותר של כל עסק. אך בעוד הראשונים עשויים להביא תרומה רבה, בחירה של עובדים לא מתאימים עלולה לגרום לכם נזק תדמיתי וכלכלי. הקפידו על תהליכי גיוס כח האדם שלכם ובחרו עובדים מוכשרים, מיומנים ובעלי מוטיבציה, שיעזרו לעסק שלכם לצמוח.

 

 

5. הכירו היטב את הענף

טעות נפוצה של יזמים היא המחשבה כי הם יכולים להצליח בכל עסק שיפתחו. המציאות היא שכדי שהעסק יצליח באמת, חובה להכיר לעומק את הענף בו עומדים לפעול ולפיכך בררו מראש מי הם השחקנים החזקים, מהם חסמי הכניסה לענף ומה נתח השוק בענף?

 

 

6. תכנון פיננסי שנתי

חשוב מאוד לערוך תכנון מקדים של ההוצאות וההכנסות הצפויות. יש להבחין בין הוצאות קבועות להוצאות משתנות ולנסות לכמת ולהעריך אותן, לערוך צפי של הכנסות, לעשות סדרי עדיפויות ולקחת בחשבון הוצאות בלתי צפויות ורזרבות.

 

 

7. בצעו ניתוח SWOT

הכירו היטב את העסק שלכם ואת הסביבה בה אתם פועלים. בדקו מהם החולשות שלכם כעסק? מהם החזקות והיתרונות היחסיים שלכם? מהם האיומים שעלולים לגרום לעסק לכישלון, מהן ההזדמנויות שאתם יכולים לנצל?

 

 

8. תמחור והמחרה נכונים

ההחלטה מה המחיר שתגבו עבור המוצרים או השירותים שלכם אינה שרירותית. קחו בחשבון את העלויות שלכם, חשבו את המכפיל הנכון ליצירת אחוזי הרווח התפעולי בהתאם לבדיקת הכדאיות ולתכנון הפיננסי ומצאו את הערך הנכון על פי נתונים אמתיים. לא יזיק להכיר את המחירים הנהוגים בשוק בו אתם פועלים, אך אין זהו הערך העיקרי שבגינו ייקבעו מחירי השירותים או המיצוב שלכם כעסק.

 

9. ערכו תוכנית שיווקית מתאימה

התוכנית השיווקית חייבת להיגזר מהאסטרטגיה העסקית ובתנאי שנמדדו כל הפרמטרים הנכונים והוגדרו ערוצי השיווק לפי המדיה בה נמצא קהל היעד ולפי תחומי העניין שלו.

 

הסוד הגדול הוא בניתוח הנתונים - ככל שנדע בדיוק רב יותר את משוואת העלות מול התועלת, נוכל לתקצב נכון יותר ולחזות את תוצאותיה של כל פעולת שיווק שנוציא אל הפועל. תוכנית שיווק טובה היא תכנית שאינה מחייבת השקעה כספית של בעל העסק אלא נגזרת באחוזים הנכונים מתוך הרווח.

 

 

10. כלי ניהול מקצועיים

ניהול עסק אינו דבר פשוט ובניגוד לתפישה המקובלת - לא מתבסס רק על אינסטינקטים בריאים. שלבו בעסק שלכם כלי ניהול מקצועיים שיעזרו לכם בקבלת החלטות נכונה המבוססת על נתונים ועובדות. 

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת דביר יועצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים