קורס הכנה לכיתה א': באמת צריך את זה?
השנה רק התחילה, אבל קורסי ההכנה לכיתה א' כבר בעיצומם. העלות: מאות שקלים בחודש. אך בעוד שהמומחים טוענים כי אין בכך שום צורך, ההורים ממשיכים לרשום את הילדים בהמוניהם: "כולם שולחים, אז למה שהילד שלנו ישאר מאחור?", הם אומרים למוסף "24 שעות" ב"ידיעות אחרונות"
מזל טוב! הילד שלכם יתחיל ללמוד בשנה הבאה בכיתה א', וזו סיבה ממש טובה להתרגש. אחרי הכל, לא בכל יום לומדים א"ב וכמה זה שתיים ועוד שתיים. אבל רק שיהיה לכם ברור, יש מצב שכשהוא יגיע לבית הספר, תגלו שהוא היחיד שלא יודע לקרוא. הסיבה? קורסי הכנה לכיתה ,'א שהפכו לבון טון עבור הורים שבטוחים שכדי להצליח בכיתה ,'א על הילד שלהם, ובכן, ללמוד את החומר של כיתה א' עוד בגן חובה - ממש בימים אלה, כמעט שנה לפני תחילת שנת הלימודים.
מדובר בלחץ של ממש. חנויות הצעצועים מציעות, תחת הקטגוריה "הכנה לכיתה א'" חוברות עבודה ומשחקי קופסה במחירים שבין 40 ל־165 שקל, ובגוגל תגלו שחוץ ממגוון עזרים, ספרים ותוכניות עבודה עם הילדים בבית, יש היום תעשייה שלמה של סדנאות מקצועיות וקורסים שנתיים המוקדשים לנושא, עליהם, אגב, כבר משלמים הרבה יותר.
עוד על כיתה א' בערוץ הורים :
בלי להוציא שקל: איך להכין את הילד לכיתה א' בבית
כך תדעו: האם הילד בשל לעלות לכיתה א'?
לפני הטיפול: להתמודד בבית עם קשיים רגשיים
אבל האם זה בכלל נחוץ? תלוי את מי שואלים. האנשים המעבירים את הקורסים האלה משוכנעים שכן. מומחים לחינוך, לעומת זאת, לא מתלהבים.
זה תפקידו של גן החובה
"מטרת חוג ההכנה היא לאפשר לילד להגיע לכיתה עם קידמה תפקודית, כדי שיוכל
להתמקד בחומר הנלמד ולא להתמודד מול קושי שאינו קשור ללמידה עצמה," אומרת שרון מידן, המנחה חוג כזה במודיעין. "ילד שמגיע לכיתה א' כשהוא בשל ומוכן ללמידה, יחווה את בית הספר כחוויה יותר טובה, ירגיש יותר בטוח, ולרוב גם יהיה חדור יותר מוטיבציה."
נשמע חשוב וגם עולה לא מעט: 200 שקל לחודש למפגש שבועי בן שעה, במשך שנה שלמה, כולל בחופש הגדול. הוצאה כוללת של 2,400 שקל (ויש 10% הנחה בהרשמה מראש לשנה מלאה).
אבל ד"ר נטע רבהון דמתי, ראש החוג לגיל הרך במכללה האקדמית בית ברל, חושבת שמדובר בעניין מיותר. "רוב מורי כיתות א' עברו הכשרה ממושכת שהכינה אותם ללמד ילדים בני שש-שבע את כל הנחוץ. הם יודעים בדיוק מה רמת הילדים בסוף הגן ואיך להקנות להם בהדרגה את מיומנויות היסוד, הרגלי הלמידה ודפוסי ההתארגנות הבית ספריים. זה תפקידם. הקדמת התהליך באמצעות סדנאות לילדי גן, היא למעשה כרסום בשנות החינוך הגני, המותאם לילדים צעירים יותר. לילדים מצפות 12 שנות לימוד בית ספריות ממושכות, ואין כל צורך להוסיף עליהן את השנה ה-13, על חשבון גיל הגן."
ד"ר שחר גינדי, פסיכולוג חינוכי וקליני בבית ברל, מסכים. "זה עונה על הצורך של ההורים לגונן על ילדיהם, אבל ברוב המקרים זה לא נחוץ אובייקטיבית. נכון שיש שונות ופערים במידת ההתפתחות והמוכנות של הילדים, ואם יש פער משמעותי פונים לאיש מקצוע לטיפול. אבל רוב הילדים ירכשו את הקריאה ללא קושי במהלך כיתה ."'א
ומה חושבות הגננות? "כדי להיות מוכן לכיתה ,'א ילד צריך להיות בעל דימוי עצמי חיובי, ביטחון עצמי ברמה סבירה וניסיון מוצלח בניהול אינטראקציות חברתיות ומיומנויות תקשורת בסיסיות," אומרת ד"ר שולמית ביסמנובסקי, דוברת ארגון גני הילדים הפרטיים בישראל ומומחית לגיל הרך. "חשוב שיידע לספוג אכזבות, לדחות סיפוקים, לקבל סמכות מאדם שאינו מבני משפחתו ועוד.
"הכישורים האלה נרכשים בתהליכים שהילד עובר מרגע היוולדו, בבית ויותר מאוחר בגן הילדים. התהליך העיקרי שצריך הילד לעבור בצורה מספקת הוא חיברות, ואת זה לא לומדים בקורס כזה או אחר. החיים בבית ובגן הם הקורס הטוב ביותר".
"אם הילד הולך בקביעות לגן חובה מסודר ואיכותי, ומקיים פעילות כלשהי גם אחר צהריים אחד או שניים בשבוע - מפגש עם חבר באחד הבתים, משחק עם ילדים בגינה ציבורית, חוג יצירה, דרמה או התעמלות - הוא מקבל את הדרוש כדי להתפתח כשורה לקראת האתגרים של בית הספר היסודי," מוסיפה ד"ר רבהון דמתי. "פעילות הכנה לכיתה א' יכולה להשתלב בשאר הפעילויות, אך אינה הכרחית."
למי שבכל זאת מרגיש שאי אפשר בלי, רבהון דמתי ממליצה לשים לב לכמה נקודות. "חשוב לוודא שמדובר בפעילות חווייתית המערבת חושים שונים, שכוללת הפעלה מוטורית עדינה ומעודדת ביטוי יצירתי וחשיבה מסתעפת. זאת לעומת פעילות שאינה נכונה לילדי גן חובה, והמבוססת על אימון טכני רב, למשל בהעתקת אותיות, על הוראה פרונטלית ועל חשיבה מתכנסת, כלומר שמאפשרת תשובה נכונה אחת. חשוב גם שהפעילות לא תיצור עומס גדול מדי על שעות הפנאי של הילד. ילדים זקוקים לשעות פנאי עם חברים, למשחק חופשי עם אחיהם או הוריהם, וגם לבטלה או לעשייה בלתי מתוכננת עם עצמם."
נקודה נוספת שרבהון דמתי מדגישה נוגעת להורים. "ההורה צריך לבדוק עם עצמו אם ההחלטה לשלוח את הילד להכנה לכיתה א' נובעת מתוך לחץ או חרדה הנובעים מתחרותיות לעומת ילדים של הורים אחרים, או מקשיים שההורה זוכר מעברו האישי. הורה כזה," היא מסבירה, "עלול להעביר לילד באופן לא מילולי את המסר שבלי סדנת ההכנה הוא לא יצליח בכיתה ,'א שעליו לעבוד קשה כבר מהגן כדי להגיע להישגים, ושללא התקדמות מוכחת - ערכו יירד. זה מסר מלחיץ, שעלול לפגוע בלמידה במקום לקדם אותה."
יש מי שדווקא לא מתנגד לנושא. "אחד המאפיינים של החינוך הוא שאין רצפטים שאפשר לאמץ עבור כל ילד או בכל סיטואציה," אומרת אורית מיוחס, ראש המסלול לגיל הרך בבית ברל. "כך שהשאלה האם הכנה לכיתה א' מומלצת היא תלוית הקשר, שכן לכל ילד יש את הכישורים הייחודיים לו לצד נקודות הזקוקות לחיזוק ושיפור, לצד רקע משפחתי שונה."
-אז איך יודעים אם צריך או לא?
"ההורה אמור להכיר את הילד הכי טוב: עד כמה הוא סקרן, מתעניין וערני לנעשה בסביבה, כמה פעלתן הוא, מה טווח הריכוז שלו בפעילויות שונות, האם המזג שלו רגוע או שהוא מתפרץ בקלות, איך הוא מתמודד עם אתגרים או עם מצבים מורכבים, האם הוא משתמש בשפה באופן תקין ועוד. כל הורה צריך לשאול את עצמו כמה זמן הוא מקדיש לשחק עם הילד במשחק המפתח אצלו מיומנויות שפתיות או חשבוניות, או באיזו תדירות הוא מקריא לו סיפור שבעקבותיו מנהלים שיחה המפתחת את כישורי החשיבה והביטוי, כמו שאילת שאלות והבעת עמדה. גם לשאלה אם יש בבית אחים בוגרים, המשמשים לילד מודל למידה, היא משמעותית."
משלמים על מוצר
אלא שאף שדעות המומחים נוטות בבירור נגד הקורסים, ההורים, מתברר, חווים לא מעט לחץ. "כבר באמצע החופש הגדול חשבתי שיהיה לנכון לקנות לנעם כמה חוברות עבודה כדי לתרגל איתה ביחד קצת כתיבה וזיהוי אותיות וגם מספרים," מספרת שירה מאזור השרון, אמא של נעם בת השש שעלתה השנה לכיתה א'. "אבל אז גיליתי לא רק שאני לא היחידה שחשבה להכין את הילדה שלה לכיתה ,'א אלא שגם לא השקעתי כמו הורים אחרים, שלא הסתפקו בחוברות אלא שלחו את הילדים לחוג הכנה כבר בתחילת גן חובה. זה לא יאומן. יוצא שהיום, בפועל, יושבים עם הבת שלי בכיתה תלמידים שהיו איתה באותו גן, אבל הם כבר קוראים וכותבים מזמן. אני בכלל לא העליתי על דעתי אז שצריך בכלל לשלם עבור מוצר כזה שנקרא הכנה לכיתה ."'א
הפער הזה, אומרת שירה, היה משמעותי. "אחרי חודש בכיתה ,'א בלית ברירה הצמדנו לנעם מורה פרטית שיושבת איתה אחת לשבוע ועוזרת לה בקריאה וכתיבה כדי שהיא תוכל להדביק את הקצב של הכיתה. אולי טעיתי בכך שלא נערכתי לעניין הזה בזמן. נכון שזה היה עולה לנו, אבל גם עכשיו זה עולה לנו לא מעט: 130 שקל לשיעור פרטי."
גלית מכפר-סבא, אמא ליונתן בן השש, דווקא נערכה מראש ורשמה את בנה לחוג הכנה כבר בתחילת גן חובה. "הנחיתה של יונתן בכיתה א' הייתה רכה מאוד הן מבחינה רגשית והן מבחינה יכולות הקריאה, הבנת הנקרא והכתיבה שלו. אין לי ספק שהיה לו הרבה יותר קשה להתאקלם בלי זה. בעיניי כל ילד צריך לעבור כזו הכנה."
אבל אורנה ממודיעין, אמא של ברק בן השש שגם הוא עלה השנה לכיתה ,'א מתרעמת. "מה זה הקשקוש הזה? אותנו מישהו הכין לכיתה ?'א כל ההמצאה הזאת שנמשכת שנה שלמה זו סתם הוצאה מיותרת. לא מספיק שבעתיד נצטרך למצוא מקורות מימון כדי לשלוח את ברק לאוניברסיטה, אנחנו צריכים להוציא אלפי שקלים כדי לשלוח אותו לכיתה ?'א ומה יעשה מי שלא יכול לממן כזו הוצאה מפוקפקת? מה, הילד שלו צריך להיענש ולסבול בכיתה א' לצד תלמידים שכבר הוציאו דוקטורט באותיות הא"ב ובפעולות מתקדמות בחשבון?
"משרד החינוך צריך היה לעצור את הטרנד הזה. בשנה שעברה, כשברק היה בגן חובה,
זה עבר מפה לאוזן בין ההורים, מי כבר רשם ומי עדיין מתלבט. נראה לי שאנחנו אולי ההורים היחידים שפשוט שלחו את הילד לכיתה א' בלי שום מוכנות, ואני ממש לא מתחרטת. ברק מתקדם יפה מאוד הוא כבר קורא משפטים שלמים, מזהה אותיות ומחבר אותן למילים בשלטים כשאנחנו נוסעים ביחד. הכל בסדר, טפו טפו, ואין לנו ציפיות שהוא יידע מעבר למה שלמד עד כה אצל המורה אילנית בכיתה ."'א
גם אבנר מאבן-יהודה, אב לילדה בגן חובה, לא בעניין. "לשלם עבור חוג כזה זו שערורייה. לאן הגענו? כיתה א' היא הראשונה במסלול והילדים שלנו ילמדו בה בדיוק מה שאנחנו למדנו בכיתה ,'א אז צריך להוסיף לעלויות המטורפות של גידול ילד גם הכנה שבה לומדים מה שממילא ילמדו? זה התפקיד של מערכת החינוך. אין ספק שלכל ילד יש את ההתקדמות שלו, אחד יקרא מהר יותר והשני קצת יתעכב, אבל בסוף כיתה א' כולם יידעו לכתוב, לספור ולקרוא גם אותיות דפוס וגם כתב. הילדה שלי כבר מזהה פה ושם אותיות רק ממה שלימדו אותה בגן, אז למה לכל הרוחות צריך למכור לנו עוד מוצר פרטי שנקרא מוכנות לכיתה "?'א
-אבל יש ילדים שמתקשים.
"נכון, וכשהילד הגדול שלנו היה בגן חובה, הגננת המליצה לשלוח אותו לריפוי בעיסוק כדי להקל עליו את המעבר לכיתה א'. וכך עשינו. עכשיו תפסו על זה טרמפ כל המקומות הפרטיים שמציעים חוגי הכנה במאות שקלים בחודש. למה, מי שלא ישלח את הילד שלו לקורס כזה אז הילד שלו לא ילמד קרוא וכתוב? בשביל מה להקדים את המועד? כל דבר בזמנו. כמו שהילדה התחילה לזחול גם בלי שלימדנו אותה לעשות את זה, ככה היא גם תלך לכיתה א' מבלי שנשלח אותה לפקולטה ללימודי מוכנות לכיתה ."'א