שתף קטע נבחר

החלטה היסטורית: גיל הנישואים עלה ל-18

ברוב של 55 תומכים לעומת 11 מתנגדים, החליטה הכנסת להעלות את גיל הנישואים המינימלי מ-17: "מסר חשוב לחברה הישראלית, נשים יתחתנו בהסכמה חופשית". החרדים זעמו: "בעולם שבו מותר הכול אסור להקים משפחה?"

החלטה היסטורית במליאת הכנסת: בתום דיון סוער אישרה הערב (יום ב') הכנסת את העלאת גיל הנישואים בישראל ל-18. הצעת החוק שיזמה שורת חברי כנסת נועדה להילחם בתופעת הנישואים המוקדמים הנהוגים בקהילות מסוימות, שם נישאות קטינות בלחץ המשפחה והקהילה, לעתים בלי יכולת לקבל החלטה מושכלת. עד כה החוק איפשר נישואים מגיל 17. ההצעה עברה ברוב של 55 תומכים לעומת 11 מתנגדים.

 

עוד עדכונים בחדשות ynet:

אבו מאזן מזהיר: בנייה ביו"ש תביא לפיצוץ

הדחקה: "רוב ההורים לא ערים לנזקי הטלטול"

 

החוק, שיוזמיו הם בין היתר יו"ר הקואליציה יריב לוין (הליכוד ביתנו), יו"ר מרצ זהבה גלאון, ח"כ דב חנין (חד"ש) וחברי כנסת נוספים, גובש תוך שיתוף פעולה בין חברי קואליציה ואופוזיציה. אלו הבהירו כי יש להילחם בתופעה ולהתיר נישואים בחוק רק כאשר הצעירים הופכים לבגירים, כפי שנהוג במדינות אחרות בעולם.

"החוק - מסר חשוב לחברה". חתונה כהלכתה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"החוק - מסר חשוב לחברה". חתונה כהלכתה(צילום: shutterstock)
 

במהלך הדיון הביעו חברי הכנסת החרדים התנגדות להצעה ותקפו את יוזמיה: "הכנסת הזאת, שמתיימרת להביא איתה פתיחות וחדשנות, תאסור בחוק על שני צעירים להתחתן בגיל 17", אמר ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה. "איפה זה נשמע? זאת פתיחות? בעולם שבו כמעט הכול מותר, אסור להקים בית ומשפחה?". אייכלר ציין כי אם במקרים מסוימים קיים חשש שנערה נישאת בניגוד לרצונה, ניתן לציין בחוק שעובדת סוציאלית תמליץ לא לאפשר את הנישואים.

 

זאב: תילחמו בתופעה שערבים יוצאים עם יהודיות

ח״כ נסים זאב מש"ס נאם גם הוא וקומם את חברי הכנסת: "אם כבר אתם רוצים להילחם במשהו, תילחמו בתופעה הזו שגברים ממוצא ערבי יוצאים עם צעירות יהודיות. זה הרבה יותר חמור משני בני זוג שרוצים להקים בית בישראל, ועליהם אתם אוסרים".

 

ח״כ גלאון תקפה את מבקרי החוק ואמרה: "אתם באמת חושבים שקטינה בת 16 יודעת בגיל הזה מה היא רוצה? באיזו מדינה אנחנו חיים? מדובר בהצעת חוק חשובה שעמלנו עליה רבות והיא הצעה צודקת וחשובה מאוד".

 

לדברי גלאון, "הקורבנות העיקריים של תופעת נישואי הבוסר הן נערות צעירות, שמשפחותיהן משיאות אותן בלחץ ובכפיה, מתוך תפיסה לפיה מקומה הטבעי של האישה הוא בבית ותפקידה מתמצה בהולדת ילדים וגידולם. החוק החדש יביא לכך שנשים יתחתנו בהסכמה חופשית ומתוך הבנה מלאה של ההשלכות שכרוכות בנישואין ובגידול ילדים".

 

ח"כ חנין, גם הוא מיוזמי החוק, אמר כי נישואי קטינים הם "פגיעה בזכויות אדם". לדבריו, "החוק הזה הוא מסר חשוב לחברה הישראלית. כל המסורות צריכות ויכולות להתקיים במסגרת שמכבדת זכויות אדם, זכויות נשים וזכויות קטינים".

 

יו"ר הקואליציה לוין הוסיף: "קיבלנו החלטה היסטורית לקבל את הצעת החוק שיזמתי להעלאת גיל הנישואין. בכך ישראל מיישרת קו עם המדינות המתקדמות בעולם ואנו שמים סוף לנישואי קטינות בכפייה בגיל צעיר. הצלנו היום אלפי נערות מחיים של כפייה ואני מקווה שמדינת ישראל יוצאת לדרך חדשה בתחום זה".

 

ומה הגיל המינימלי בעולם?

בהעלאת גיל הנישואים ל-18 ישראל מיישרת למעשה קו עם מרבית מדינות אירופה. עם זאת, בחלק מהמדינות (כמו אוסטריה, בולגריה, צ'כיה) הגיל המינימלי לנישואים הוא 16, אם כי לחתונה בגיל כזה נדרשות גם הסכמת הורים והפרטנר חייב להיות מעל גיל 18. בגרמניה, אם בית המשפט מאשר וההורים מסכימים, ניתן גם כן להינשא כבר מגיל 16. באיטליה מספיק אישור בית משפט לחתונה בגיל 16. בארצות הברית גיל הנישואים משתנה ממדינה למדינה.

 

במדינות אסיאתיות רבות גיל הנישואים המינימלי לגברים ולנשים שונה. כך, למשל, באפגניסטן, בפקיסטן ובאיראן מותר לגברים להינשא מגיל 18, ולנשים כבר מגיל 16. בכוויית הגיל המינימלי הוא 17 ו-15, בהתאמה. בסוריה יכול בית המשפט לאשר אפילו לבנות 13 ולבני 15 להתחתן.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים