שתף קטע נבחר

חוק מסתננים חדש: ייכלאו לשנה במקום שלוש

בעקבות פסילת בג"ץ, פרסם שר הפנים סער תזכיר חוק חדש. תקופת הכליאה ללא משפט תקוצר, יוקם "מרכז שהייה" למבקשי מקלט, שיהיה פתוח ביום וסגור בלילה. "הסדר מאוזן יותר, שיעמוד בסטנדרטים החוקתיים"

בג"ץ פסל, החוק השתנה: שר הפנים, גדעון סער הפיץ הלילה (יום ו') תזכיר חוק חדש שיחליף את התיקון לחוק למניעת הסתננות ששופטי בג"ץ פסלו בחודש ספטמבר, לאחר שקבעו שיש בו פגיעה לא מידתית בזכות לחירות. התיקון החדש לחוק מקצר משלוש שנים לשנה אחת את תקופת הכליאה ללא משפט של מבקשי מקלט ומסדיר את הקמתו והפעלתו של "מרכז שהייה" למבקשי מקלט, שיהיה פתוח ביום וסגור בלילה. סער צפוי להביא את החוק החדש לאישור הממשלה והכנסת במהלך החודש הקרוב, כהוראת שעה שתהיה תקפה לשלוש שנים.

 

עדכוני חדשות נוספים ב-ynet:

אב הודה: רצחתי את בני בשביל כספי הביטוח

דני אילון חזר לארץ: "אמרתי את האמת"

 

על פי התיקון החדש, שעיקריו פורסמו לראשונה ב-ynet, ניתן יהיה לכלוא מבקשי מקלט שייכנסו לישראל לאחר שהממשלה והכנסת יאשרו את התיקון ולאחר שייכנס לתוקף: "עניין מרכזי הוא שהתיקון יחול על מסתנן שנכנס לישראל לאחר החלתו של סעיף זה. בכך יהיה כדי להגשים את תכליות החקיקה תוך מתן איזון הולם לקשיים שנדונו בפסק הדין - למנוע את כניסתם של מסתננים חדשים לתחומי מדינת ישראל ולמנוע השתקעותם של מסתננים אלה בישראל, כמו גם להוות הרתעה. אך יחד עם זאת יש לנסות ולתת פתרון מאוזן כך שההצעה לא תחול על עשרות אלפי המסתננים שכבר בארץ".

 

גבול מצרים. מבקשי מקלט שיגיעו לאחר החלת החוק - ייכלאו לשנה (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
גבול מצרים. מבקשי מקלט שיגיעו לאחר החלת החוק - ייכלאו לשנה(צילום: מאיר אוחיון)
 

מתקן "שדות". דמי כיס לכל מסתנן ()
מתקן "שדות". דמי כיס לכל מסתנן

לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, בישראל שוהים כ-53 אלף מבקשי מקלט ומסתננים. 90% מהם - אזרחי סודן ואריתריאה, מדינות שישראל נמנעת מלגרש את אזרחיהן נוכח מחויבויותיה הבינלאומיות. בדברי ההסבר לחוק נכתב כי תיקון החקיקה "בא ליצור הסדר מאוזן יותר, אשר יהווה אמצעי מידתי יותר ועל כן יעמוד בסטנדרטים החוקתיים אשר נקבעו בפסק הדין".

 

1,700 מבקשי המקלט שכבר כלואים בכלא סהרונים - אמורים להשתחרר תוך 90 יום מאז פסיקת בג"ץ. מי שלא ישוחרר עד שיוחל החוק, יועבר ככל הנראה למתקן הפתוח ששמו "שדות", הממוקם ליד קציעות.

 

עוד מוסבר כי הצעת החוק "יוצרת איזון ראוי בין זכותה של מדינת ישראל להגן על גבולותיה ולמנוע את ההסתננות אליה, לבין חובתה לנהוג באופן הומני כלפי כל מי שנמצא בשטחה ולהגן על זכויות האדם של כל אדם באשר הוא אדם". על פי דברי ההסבר, התיקון החדש יצטרף לאמצעים נוספים ובהם גדר הגבול עם מצרים, הקמת מרכז שהייה פתוח והטלת מגבלות על מקומות מגוריהם ועבודתם של מבקשי מקלט ומסתננים.

 

בהצעת החוק נטען כי "בחינה מעמיקה של פסק הדין מגלה כי לשיטתם של חלק משופטי ההרכב תיקון חקיקה שיכלול תקופת משמורת קצרה באופן משמעותי הוא אפשרי". מנסחי החוק מביאים כדוגמה את דבריו של הנשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, שאמר: "אף בנסיבות הקיימות כיום אין מניעה, לגישתי, לחוקק חוק חדש שיתיר החזקה במשמורת במשך תקופה קצרה באופן משמעותי משלוש שנים"; ואת דברי השופט ניל הנדל: "בנסיבות החדשות שנוצרו, אני סבור כי ניתן יהיה להסתפק באמצעי מידתי יותר - קביעת רף עליון למשמורת שאיננו מגיע או מתקרב לשיעור של 3 שנים".

 

המטרה: למנוע ממבקשי המקלט לעבוד

את מבקשי המקלט והמסתננים, קובע תזכיר החוק, ניתן יהיה להחזיק במרכז שהייה. "מרכז זה יהווה מקום לינה ויספק מזון ושירותים רפואיים למסתננים שיתגוררו בו כמו גם צרכים אחרים, ומהווה אמצעי מידתי יותר ופוגעני פחות בהשוואה לאמצעים חלופיים". עוד נכתב כי "מטרתו של מרכז השהייה לספק למסתנן את צרכיו הבסיסים מחד, ולאסור עליו לעבוד מאידך. כך פוחת התמריץ הכלכלי להסתננות ולהשתקעות בישראל, ביחס לאלו המצויים כבר בארץ ועם זאת אין צורך בהשמת המסתנן במשמורת לתקופות ארוכות". כך למעשה יאפשר התיקון לאכוף את איסור ההעסקה של חלק ממבקשי המקלט. בכל פעם תיכנס קבוצה אחרת למתקן השהייה - ככל שיהיה בו מקום.  

 

החוק החדש מפרט, כאמור, את האופן שבו יופעל מרכז השהייה הפתוח - מנהלו של המרכז יהיה רשאי להעסיק את השוהים בו בעבודות תחזוקה ובשירותים שוטפים בשטח המתקן. תמורת עבודתו יקבל שוהה במרכז "גמול סביר" וזאת ללא התקיימותם של יחסי "עובד-מעביד" בין השוהה במרכז לבין המדינה. על פי החוק החדש, שר הפנים יקבע הוראות שיסדירו את אופן יציאת מבקשי המקלט ממרכז השהייה הפתוח וחזרתם אליו. מבקשי המקלט יידרשו להתייצב במרכז שלוש פעמים ביום, "באופן שלא יאפשר לשוהה לעבוד מחוץ למרכז השהייה".

 

על פי החוק, השוהים במרכז יקבלו דמי כיס חודשיים בסכום שיקבע השר לביטחון הפנים, בהסכמת שר האוצר. שוטרים וחיילים שיפעילו את המרכז יהיו רשאים לערוך בדיקות על גופם של השוהים ובכליהם ללא צו שופט בעת הכניסה למרכז והיציאה ממנו, בתחבורה ציבורית או אם התעורר חשד שמי מהם נושא נשק או חפץ אסור. למנהל מרכז השהייה תהיה סמכות לנקוט צעדים נגד שוהים שלא ימלאו אחר החובות המוגדרות בחוק. צעדים אלה כוללים נזיפה, אזהרה, הטלת קנס כספי והגבלה ביציאה מהמרכז.

 

ממונה ביקורת הגבולות יהיה רשאי להורות על העברתו של מבקש מקלט למשמורת במתקן כליאה סגור לתקופה של עד שנה אם לא יתייצב לרישום באופן חוזר ונשנה, אם יעבוד מחוץ למרכז השהייה או אם יימצא כי הוא מסכן את ביטחון המדינה או את שלום הציבור.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתקן החדש - פתוח ביום, סגור בלילה
מומלצים