שתף קטע נבחר

מיליונים הוקצו לעידוד תעסוקת ערבים - ונעלמו

בוועדה לביקורת המדינה התברר, שכ-800 מיליוני שקל הושקעו בעידוד התעסוקה במגזר הערבי, אך איש אינו יודע היכן הכסף. היו"ר אמנון כהן: מנכ"ל משרד ראש הממשלה כשל בתפקידו בשילוב המגזר הערבי"

איפה הכסף? המדינה השקיעה 800-700 מיליוני שקלים בעידוד התעשייה, התעסוקה והצמיחה במגזר הערבי - אך איש במשרדי הממשלה השונים אינו יודע להסביר היכן בדיוק הושקע תקציב זה. כך התגלה היום (ב') בדיון שערכה הוועדה לביקורת המדינה על דו"ח המבקר בנושא פעילותה של הרשות לפיתוח כלכלי במגזר המיעוטים.

 

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), אמר בדיון כי כי "מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, כשל בתפקידו בשילוב המגזר הערבי. חייבים לשלב את המיעוטים בייצור, תעשיה, לימודים ותעסוקה. הם אזרחים שווי זכויות ועל ידי שילובם - גם המדינה תהנה מהם". 

 

כהן הוסיף כי המדינה השקיעה תקציבים רבים, אך קרא להגביר את עצמאות הרשות לפיתוח כלכלי ואת השפעתה, כך שתתאם בין משרדי הממשלה ותבצע מעקב אחרי תפקודם ועמידתם ביעדים מדידים לשילוב המיעוטים. "יש לסייע לתעשיינים הערביים לייצא, ולספק גם לרשויות הממשלתיות, לחברות ולמשרדים", אמר.

 

שמואל גולן, המשנה למנכ"ל המבקר, ציין כי הרשות אינה גוף עצמאי אלא רק אגף במשרד ראש הממשלה ועליה לתאם כל העת את צעדיה עם גופים נוספים. הוא הוסיף כי הרשות העבירה מידע לקוי אל ועדת השרים למיעוטים המפקחת עליה, וכי מאז פרישתו מהממשלה של השר אבישי ברוובמן בשנת 2011, אין אחראי בממשלה על מגזר זה.

 

גולן הוסיף כי המדינה השקיעה 800-700 מיליון שקל בפיתוח הכלכלי של המגזר, אך אין תיעוד במה הושקע תקציב זה. לדבריו, תעשיות מזהמות רבות נמצאות במגזר באזורי מגורים, ועד כה נכשלו המאמצים להוציאם משם אל אזורי התעשייה הייעודיים שכבר הוקמו.

 

 

ח"כ חנין זועבי (בל"ד), טענה בדיון כי "הבעיה היא עצם הנחת היסוד של הרשות, שאיננה עוסקת בהסרת החסמים של פיתוח המגזר. לא ניתן לדבר על ההון האנושי והכשרתו, בלי לעסוק במימון הביינים של אנשי העסקים ולתת מענה לתנאי ההלוואות שניתן לקבל מהבנקים".

 

לדברי זועבי, על הרשות מוטלות משימות רבות מדי ועליה להתמקד בתמיכה בעסקים, בפיתוח אזורי תעשייה, ובעידוד יזמים ותעשיינים. היא קראה לאכוף על בתי עסק יהודיים הנתמכים או נחשבים ספקים של הממשלה - להעסיק גם עובדים ערבים.

 

מנהל הרשות, איימן סייף, סיפר כי הוקם שולחן עגול, בשיתוף נציגי המגזר הערבי ומנכ"לי משרדי הממשלה, המגבש יחדו תכניות עבודה ומבצע אותם. "ייצרנו כ-4,000 מקומות עבודה חדשים, בעיקר לנשים, ובשנים האחרונות הוענקו יותר מ-350 מיליון שקל בהלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים במגזר. בנוסף הוקמה קרן הלוואות קטנות לנשים בת 22 מיליון שקל וכ-2,000 נשים כבר השתמשו בה".

 

לדברי סייף, בכל לשכת מנכ"ל משרד ממשלתי ימונה בקרוב איש קשר לרשות, שיקדם את פיתוח העסקים והתעשייה במגזר, וכי בימים אלו מתגבשת החלטת ממשלה, על הענקת בונוס במכרזים ממשלתיים, למי שיעסיק עובדים ערבים. הוא הוסיף, כי "יש תב"ע מאושרת לתכנון 4,400 דירות חדשות במגזר, אך נחוץ שינוי תרבותי בחברה הערבית לעבור מבניה צמודת-קרקע לבניה רוויה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים