שתף קטע נבחר

השפלת הדרוזים בכור: "אנחנו דם מדמכם"

לאחר החשיפה ב"ידיעות אחרונות" כי קצין ושני חיילים דרוזים לא הורשו להיכנס לכור בדימונה, קרא יו"ר העמותה לקידום מעמד החייל הדרוזי לשר הביטחון יעלון לעצור את הביזיון, כלשונו, ביחס לבני העדה. "התנהגות כזאת פוגעת במורל בני העדה, ועלולה לפגוע בנכונות הגבוהה שלהם להתגייס לצה"ל". יו"ר האופוזיציה הרצוג: "מקרה שמעיד על טמטום וגזענות מובנית"

"אני פונה לשר הביטחון, מר משה (בוגי) יעלון, בדרישה לעצור את הביזיון ביחס אל בני העדה הדרוזית". כך אמר הבוקר (יום ו') יו"ר העמותה לקידום מעמד החייל הדרוזי, קופטאן חלבי, בתגובה לחשיפה של העיתונאי יוסי יהושוע מ"ידיעות אחרונות" כי קצין ושני חיילים דרוזים לא הורשו להיכנס לכור בדימונה ונתבקשו להמתין באוטובוס בזמן שחבריהם השתתפו בתרגיל אבטחה. יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג אמר בתגובה כי "יותר מכל המקרה מעיד על חוסר היגיון, קהות חושים, טמטום וגזענות מובנית".

 

חלבי הוסיף ואמר כי "חיילים דרוזים משולבים בכל זרועות צה"ל, כולל היחידות המובחרות. אין כפר שאין בו חללים ממלחמות ישראל. אנחנו דם מדמכם. הגיע הזמן לשים קץ להשפלות שבני העדה נאלצים לעבור כגון בהתנחלות יצהר, ויזכו בכבוד המגיע להם כגיבורי ישראל. התנהגות כזאת פוגעת במורל בני העדה, ועלולה לפגוע בנכונות הגבוהה שלהם להתגייס לצה"ל".

 

האזינו להקלטה: 

יו"ר העמותה לקידום מעמד החייל הדרוזי הוסיף כי "מאז הקמתו של צה"ל לוחמים בשורותיו בני העדה הדרוזית בכל מלחמות ישראל בגבורה רבה האופיינית להם. המוטיבציה של בני העדה גבוהה ביותר ואחוז הגיוס שלהם לשירות חובה גבוה ב 10% מאחוז הגיוס היהודי". המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית, השייח' מופק טריף, אמר ל-ynet כי הופתע מאוד מהמקרה. "זה טמטום אחד גדול. לאחר פרסום הידיעה קיבלתי הרבה שיחות מחיילים דרוזים, שביקשו ממני להתערב בנושא כדי לשמור כל כבודם", אמר טריף.  

 

יו"ר מפלגת העבודה הרצוג סיפר: "הזדעזעתי הבוקר עם פרסום מקרה האפליה של החיילים הדרוזים בכור בדימונה. העדה המופלאה הזו ששכלה רבים מבניה היא חלק בלתי נפרד מהעם הזה והמדינה הזו. אני מקווה שתהיה הפקת לקחים מהירה ומקרים דומים לא יחזרו".

 

אמל אסעד, תושב עוספיה שבעבר היה מפקד יחידת הקישור ללבנון, התייחס לנושא ואמר: "היחס הזה הוא לא דבר חדש, תמיד זה קורה ואין מי שיעצור אותו. זה קשקוש אחד גדול שאסור שיקרה. לא יכול להיות שבגלל שמות דרוזים והמוצא שלהם לא מכניסים אותם לתרגיל. חשוב לי שכל הגורמים ידעו כי יש ערבים דרוזים שנאמנים למדינה יותר מהרבה יהודים".

 

אסעד הוסיף: "ההתנצלות לא מספיקה. צריך לעשות סדר במערכת הביטחון כי הם האחראים להשפלת החיילים. אם בשב"כ לא יעשו את תפקידם כמו שצריך עדיף להם למסור את המפתחות וללכת הביתה". אסעד הוסיף: "אני מאוד כועס על המפקדים של החיילים שנתקלו בבעיה. האחראים לא לומדים את הלקחים".

 

"אם זה המצב – עדיף לא להתגייס"

מפקד דרוזי לשעבר אמר: "בושה וחרפה ליחס המשפיל שקיבלו החיילים. במקום לתמוך בחיילים דרוזים הופכים אותם לחשודים. נכון שהחיילים בסוף נכנסו, אבל המפקדים הרסו אותם נפשית. אני לא מבין איך יכולים לעודד צעירים להתגייס לצבא כל עוד מתייחסים לחיילים דרוזים בצורה בלתי נסבלת. אם זה המצב – עדיף לא להתגייס".

 

גם ח"כ חמד עמאר מישראל ביתנו התייחס לתקרית ואמר: "מניעת כניסתם של קצין ושני חיילים, המשרתים בחיל האוויר ונמנים על העדה הדרוזית, היכתה את המגזר כולו בתדהמה". הוא הוסיף כי "בני עדתי ואני מאסנו בהתנהגות שבסופה מגיעה התנצלות רופסת ולא ברורה עד האירוע הבא. התנהגות זו משפילה, מפלה לרעה ומטילה ספק בנאמנותם של אזרחים מהמעלה הראשונה בישראל", עמאר ציין כי בכוונתו לזמן דיון דחוף בנושא בוועדת החוץ והביטחון.

 

יו"ר ועדת הפנים וחברת ועדת חוץ וביטחון, ח"כ מירי רגב (ליכוד), אמרה כי "המקרה שפורסם ב'ידיעות אחרונות' מדאיג מאד. אפליית הדרוזים היא תמרור אזהרה חמור. אני חוששת כי אין מדובר במקרה בדיד. יש לבחון ולבדוק את הפרטים בכובד ראש. הדרוזים הינם שותפים מלאים בהקמתה והגנתה של מדינת ישראל.

 

"דם הבנים הדרוזים ספוג ברגבי הארץ הזו. אפליה דוגמת זו בקמ"ג או בכל מקום אחר ראויה לגינוי ובחינה מעמיקה. אבקש דיון דחוף בעניין כבר ביום ראשון הקרוב בוועדת חוץ וביטחון. חשוב לומר כי אסור להפיל על הש"ג את המחדל החמור הזה. ראוי לערוך ביקורת אמיתית בתוך הצבא ובמתקנים הביטחוניים".

 

יו"ר ועדת המשנה למוכנות צה"ל וחבר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ איתן כבל (עבודה), אמר כי "אין זו הפעם הראשונה שאני נתקל בהדרת דרוזים רק כי הם לא יהודים. זה לא עניין ביטחוני אלא עדתי לחלוטין. מי המציא את הנוהל המטופש שקובע שחייל יהודי יותר נאמן מחייל דרוזי? מערכת הביטחון, שמשרתים בה דרוזים בכל התפקידים, חייבת לעשות חשבון נפש. שמירת בטחון ישראל וסודותיה לא מתחלקת לפי עדות, אלא לפי בני אדם.

 

סגן הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר, עורך הדין אילן כץ, גינה גם הוא את האירוע. "ציפיתי לשמוע את בכירי הפוליטיקאים מגנים את אשר אירע בקמ"ג", אמר כץ, "אולם אלה מעדיפים למלא פיהם מים ולהמשיך להתארח בכפרי הדרוזים ולהבטיח הבטחות שווא תוך שהם משבחים את נפלאות הפיתה הדרוזית הדקה עם החומוס, שמן הזית והטבולה. ביקורים אלה המתקיימים בעיקר סמוך לבחירות הינם מעוררי בושה וגועל בעיני. מי שחושב שנאמנותם של הדרוזים במדינת ישראל תמשיך להתקיים ללא כל תנאי למרות ביזויים, מצוקת הקרקעות, התשתיות והתעסוקה - שימשיך לנגב חומוס. עד שהפוליטיקאים יתביישו, אני מתבייש במקומם".

 

"אתם לא יכולים להיכנס כמו כולם"

הבוקר נחשף ב"ידיעות אחרונות" כי לפני כמה שבועות עצר בכניסה לכור בדימונה אוטובוס מלא בחיילים מכמה בסיסים של חיל האוויר, שהגיעו כדי לקיים תרגיל אבטחה. החיילים התבקשו למסור את תעודותיהם למפקד המשימה, והופתעו מאוד כאשר זה חזר לאחר דקות ספורות והודיע: שלושת הדרוזים שבחבורה, קצין ושני חיילים, אינם מורשים להיכנס למתחם. השלושה פנו אל הקצין בניסיון להבין מדוע ניתנה ההוראה, והוא השיב להם כי זו ההוראה של הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג).

 

"למה לא מאשרים לנו להיכנס, כי אנחנו דרוזים?" שאל אחד החיילים. מפקד המשימה סיפק הסבר שלא השביע את רצונם. "הבחור מהקמ"ג אמר שצריך לאשר אתכם, וכרגע אתם לא יכולים להיכנס כמו כולם", הוא ענה. "למה?" ככה. 

 

"אני לא מכיר, לא בקיא, זה הוא שנותן לי הנחיות. אין לי מושג. הוא אזרח, איש ביטחון של הכור, ויש לו נהלים שלהם. הוא אמר שהוא מבקש מכם להישאר בחוץ, אני לא יודע למה".

 

"תחושת השפלה נוראית"

השלושה סיפרו לאחר מכן כי יתר החיילים לא האמינו גם הם למשמע אוזניהם, וחלקם הציעו להישאר איתם באוטובוס. "אנחנו כמו כל בן אדם אחר פה", הם אמרו למפקד המשימה לאחר שבישר להם את הבשורה, "אנחנו חיילים שתורמים למדינה". למפקד לא היו תשובות. "אתם צודקים", הוא אמר להם. "אין לכם ויכוח איתי, אני לא קשור ואני מסכים. גם אמרתי את זה לאיש הביטחון". לאחר חצי שעה שבה המתינו בחוץ, הותר לבסוף לשלושה להיכנס למתקן ולהשתתף בתרגיל - אך בשלב הזה הם החליטו להישאר בחוץ, לאות מחאה. בקשתם לדבר עם איש הביטחון שסירב בתחילה להכניסם נענתה בסירוב.

  

"זו הייתה תחושת השפלה נוראית", סיפר אחד החיילים. "הרגשנו כאילו אנחנו לא שווים כלום. רציתי להוריד את המדים, לזרוק אותם ולברוח הביתה. אני לא מבין, למה זה מגיע לנו? אנחנו טובים בשביל לעשות צבא, אבל לא סומכים עלינו? בכפר שלי כולם התגייסו לקרבי, וחצי נשארו בשירות קבע, מה, גם עליהם לא סומכים?"

  

דיווח על האירוע החריג הועבר למפקדים הבכירים בצבא, ובתגובה נערך תחקיר שאישר את טענות החיילים. "האבטחה במתקן והבקרה על הכניסה מנוהלות על ידי חברה אזרחית. במקרה המדובר עוכבו החיילים לבדיקה בהתאם לנוהלי המקום", נמסר מדובר צה"ל בתגובה. "האירוע תוחקר על ידי צה"ל והפקנו לקחים על מנת למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד".

  

מהקריה למחקר גרעיני נמסר: "הקריה היא מקום עבודה ביטחוני, והכניסה אליה מצריכה תיאום ואישור מראש מוקדם. כל מי שנכנס לקמ"ג עובר בדיקת ביטחון בשער, וכך קרה גם במקרה הזה. לאחר ביצוע הבדיקה, שנמצאה תקינה, החיילים הורשו להיכנס".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו מורן אזולאי, חסן שעלאן ויואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
הכור בדימונה
צילום: גטי אימג'בנק
צילום: מוטי קמחי
יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג
צילום: מוטי קמחי
צילום: גיל יוחנן
ח"כ מירי רגב
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
ח"כ איתן כבל
צילום: ירון ברנר
צילום: רועי עידן
עו"ד אילן כץ
צילום: רועי עידן
אמל אסעד
מומלצים