שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA, גטי אימג'בנק

פופ סטאר באיראן ובוותיקן. זו הייתה 2013

מחוץ לאיזה חדר לידה חיכו הכי הרבה אנשים? מי האמריקני שהתקבל בזרועות פתוחות במוסקבה? איפה אירעה קריסת המבנה הקטלנית ביותר בהיסטוריה המודרנית? התשובות לשאלות אלו הן האירועים שעשו את 2013

שנה הלכה, שנה באה, אנחנו את מקלדותינו נרימה: 2013 תיזכר כשנה שבה לראשונה זה 600 שנה פרש אפיפיור כי "לא היה לו עוד כוח". שנה שבה איסלאמיסטים הטילו אימתם על חלקים במאלי, באלג'יריה ובקניה. שנה שבה נולד יורש עצר ומתו אחרון המנהיגים הסוציאליסטים וראשונת המנהיגות הקפיטליסטיות. שנה שבה הוסר האיום הכימי על ישראל ונחתם הסכם היסטורי עם איראן. שנה שבה זוועות נעשו על ידי בני אדם בסוריה ובקליבלנד ועל ידי כוחות הטבע בפיליפינים וברוסיה. שנה שבה הפכה אורגוואי למקום שבו מתארגנים על מריחואנה ומוסקבה למקום שבו מתארגנים על מקלט מדיני הרחק מאובמה. אלו הם מקבץ האירועים שעשו את שנת 2013.

 

מסכמים שנה ב-ynet - כתבות נוספות:

השנה שהייתה: עולם בלי סודות

אנשי השנה של ynet הם...

האיש הנופל מבניין בוער: התמונות של 2013

 

ינואר

צרפת שבה למאלי

11 יום לתחילת שנת 2013 החליטה צרפת, בראשותו של הנשיא פרנסואה הולנד, לפתוח במבצע צבאי במושבה הקודמת שלה מאלי כדי לסייע לכוחות הצבא המקומיים להילחם במורדים איסלאמיסטים שהשתלטו על צפון המדינה. במסגרת המבצע, שנקרא על שם החתול האפריקני "סרוואל", שוגרו כ-4,000 חיילים צרפתים לאזור. אף שהולנד הכריז על ניצחון בסופו של המבצע - שזכה לתמיכה גדולה בעולם - בשטח פועלים עדיין קִני קיצוניים. באוגוסט נבחר לנשיאות מאלי איברהים בובאקאר קייטה, וברחבי העולם, כמו גם במאלי עצמה, מקווים שישים קץ לתקופה של חוסר יציבות ביטחונית ופוליטית.

 

אזרחים מריעים לחיילים צרפתים במאלי (צילום: AP) (צילום: AP)
אזרחים מריעים לחיילים צרפתים במאלי(צילום: AP)

 

אבודים באלג'יריה

"נשחרר את החטופים אם תיפסק התקיפה הצרפתית במאלי" - כך דרשו אנשי מיליציה איסלאמיסטים, המזוהים עם ארגון אל-קאעידה, ב-16 בחודש בתמורה לשחרור אזרחים זרים שעבדו בשדה גז בעיר אמנס שבאלג'יריה. בניסיון החילוץ הכושל שביצע הצבא האלג'יראי על שדה הגז נהרגו 38 בני ערובה זרים ואזרח מקומי כמו גם יותר מ-30 מחבלים. חודשיים לאחר מכן דווח כי מתכנן ההשתלטות על מתקן הגז, מר מרלבורו, מוכתר בלמוכתר, חוסל על ידי צבא צ'אד. עם זאת לא ברור מה עלה בגורלו שכן במאי פורסמו בשמו שתי הודעות קבלת אחריות על פיגועים נוספים.

 

חי או מת? מוכתר בלמוכתר  (צילום: AP) (צילום: AP)
חי או מת? מוכתר בלמוכתר (צילום: AP)

 

פברואר

פתאום שמענו בום

ב-15 בחודש התעוררו תושבים באזור הרי אורל ברוסיה לקול פיצוץ עז, וחזו בכדור אש ענק. הפאניקה שנרשמה הייתה גדולה ובצדק: מטאוריט התפוצץ בגובה של 10 קילומטרים מעל העיר צ'לייבינסק, ומההדף, שהיה בעוצמה של כ-20 פצצות גרעיניות, נפצעו יותר מ-1,600 בני אדם. המטאוריט, שחלק ממנו נמשה מאגם סמוך באוקטובר האחרון, נחשב לפגיעת המטאורים הגדולה ביותר שנרשמה זה יותר מ-100 שנים.

 

חלק מהמטאוריט שנמשה מאגם ליד צ'לייבינסק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חלק מהמטאוריט שנמשה מאגם ליד צ'לייבינסק(צילום: רויטרס)

 

פעם ב-600 שנה

פיצוץ נוסף אירע בחודש פברואר, הפעם במדינת הוותיקן. בסוף החודש פרש סופית האפיפיור בנדיקטוס ה-16 מתפקידו. בהודעת הפרישה של האפיפיור, שנולד בשם יוזף רצינגר, נמסר כי "אין לו עוד כוח מפאת גילו המתקדם". עם פרישתו הפך לאפיפיור הראשון שעושה זאת כמעט 600 שנה. דיווחים על סיבות אפשריות לפרישתו בטרם עת העלו כי מאס בשערוריות שפקדו את הכנסייה בשנים האחרונות, בהן מקרי פדופיליה של כמרים וחשיפת מסמכים אישיים על ידי משרתו במסגרת פרשת "ותיליקס". מיד עם לכתו התכנסה הקונקלווה והחלו ההימורים.

 

מרס

מותו של מהפכן

רבים סבורים כי הוגו צ'אבס היה ליצן החצר של הפוליטיקה העולמית. מנגד, בני עמו ותומכיו מרחבי הגלובוס ראו בו מהפכן ואחרון מנהיגי השמאל הסוציאליסטי. ב-5 בחודש הלך צ'אבס לעולמו בתום מאבק ממושך במחלת הסרטן. מילדותו הענייה דרך מאסרו בכלא ועד כיבוש השלטון צ'אבס הפך למנהיג אהוב ונערץ על עמו. לכתו הותירה חלל עצום במדינה הדרום-אמריקנית, חלל שספק רב אם יורשו ניקולס-"בואו נקדים את חג המולד וראיתי את דמותו של צ'אבס על קיר"-מדורו מצליח למלא מאז היבחרו לנשיאות. 

 

 

האפיפיור שנוסע באוטובוס

עשן לבן היתמר מארובת הקפלה הסיסטינית שבוותיקן בערב יום ד', 14 בחודש. אך הפעם העשן בישר לא רק על בחירתו של אפיפיור חדש - אלא על בחירתו של האפיפיור הראשון מיבשת אמריקה. חורחה מריו ברגוליו בן ה-76 מארגנטינה נבחר לרשת את בנדיקטוס ה-16, שהפתיע את העולם בפרישתו, חודש קודם לכן. הוא בחר לעצמו את השם פרנסיסקוס, על שם פרנסיסקוס מאסיזי שחי חיי נזירות וסגפנות, ואף שגדל ממשפחה עשירה, האמין כי העוני הוא אידיאל חשוב בדת הנוצרית. לא בכדי לקח על עצמו פרנסיסקוס שם זה. מאז היבחרו מקפיד האפיפיור הלטיני להתנגח בקפיטליזם, לחבב הומואים ואפילו ללמוד להסתדר עם אתאיסטים.

 

קריסת המבנה הקטלנית ביותר בהיסטוריה המודרנית

1,129 בני אדם נהרגו בהתמוטטות מפעל אחד של טקסטיל בדאקה שבבנגלדש. שבוע לפני קריסתו הורתה המשטרה לפנותו משום שהתגלו בו סדקים. גורמים אישרו כי במפעל שהו באותו זמן 3,122 עובדי בנק, חנויות ומפעל. ביום ה-17 שלאחר קריסת המבנה, כשאבדה כל תקווה, חולצה ממנו ניצולה חיה. "במשך ימים דפקתי עם מקלות ואיש לא שמע אותי, לא חשבתי שאראה אור יום", סיפרה. היא אכלה מזון יבש ושתתה מים מבקבוקים. שלושה אנשים שהיו איתה מתו. התמוטטות מפעל הטקסטיל גררה אחריה ביקורות קשות ברחבי העולם על תנאי עבדות מודרנית במפעלים במזרח הרחוק המספקים שירותים לחברות בעולם המערבי.

 

האפיפיור בנדיקטוס ה-16 שפרש לצד מחליפו פרנסיסקוס (צילום: AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO) (צילום: AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO)
האפיפיור בנדיקטוס ה-16 שפרש לצד מחליפו פרנסיסקוס(צילום: AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO)
 

גופה בין הריסות הבניין בבנגלדש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גופה בין הריסות הבניין בבנגלדש(צילום: רויטרס)

ניצלה אחרי 17 ימים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ניצלה אחרי 17 ימים (צילום: AFP)

 

אפריל

דינג דונג

מרגרט תאצ’ר, אשת הברזל הבריטית, ששלטה ביד רמה במשך שלוש כהונות בשנות ה-80 הלכה לעולמה בתחילת החודש והיא בת 87. המלכה אליזבת "נעצבה לשמוע", ראש הממשלה המכהן דיוויד קמרון הספיד "מנהיגה דגולה". הברונית תאצ'ר, שהייתה לאימת האיגודים הגדולים בבריטניה, הייתה לסמל למדיניות קפיטליסטית-שמרנית שכונתה "תאצ'ריזם". אך היו גם כאלה שלא ביכו את מותה, בעיקר אנשים מהצד השמאלי של המפה הפוליטית בממלכה. השמחה לאיד התבטאה באתר אינטרנט שייחל למותה וספר אליו את הימים, ובנסיקת השיר "דינג דונג המכשפה מתה" לראש מצעד המכירות הבריטי - דבר שאילץ את רשת השידור הממלכתית BBC להשמיע אותו למורת רוחם.

 

בוסטון איליגל

התאריך 16 באפריל 2013 תוכנן להיצרב בתודעה האמריקנית כפי שנצרב בה 11 בספטמבר 2001. אך במזל רב זה לא קרה. דז'וחר צרנייב ואחיו טמרלן מצ'צ'ניה תכננו פיגוע רב נפגעים במהלך מרתון בוסטון השנתי. הם הפעילו שני מטענים בסירי לחץ, גרמו לפיצוץ גדול שגבה את חייהם של שלושה בני אדם ופצע יותר מ-200. אחרי השניים נפתח מרדף שבמהלכו נהרג טמרלן. צרנייב נתפס לאחר 4 ימים וממתין כעת לגזר דינו שעלול להיות קטלני. אך בינתיים יושב צרנייב בן ה-19, שהספיק להופיע על שער המגזין "רולינג סטון", בתאו המבודד בכלא וקורא את אלפי מכתבי המעריצות שחושבות שהוא ג'ים מוריסון.

 

אימת האיגודים. תאצ'ר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אימת האיגודים. תאצ'ר(צילום: רויטרס)

צרנייב כובש. מעריצים (צילום: AP) (צילום: AP)
צרנייב כובש. מעריצים(צילום: AP)
 

מאי

בתים של זוועות

ב-7 בחודש הצליחו אמנדה ברי ובתה בת ה-6 לפרוץ מהבית שבו הוחזקו ולהזעיק משטרה. באותו הרגע לא ניתן היה לסגור את זרם הזוועות שהצליחו לספק סיפורה וסיפוריהן של מישל נייט וג'ורג'ינה "ג'ינה" דחזוס שנשבו עמה במשך עשור בבית בקליבלנד. יום אחר יום התגלו הפרטים מהמקרה המזוויע. הנשים נכלאו, הוכו, הותקפו מינית והורעבו. אריאל קסטרו שחטף אותן נשלח ליותר מ-1,000 שנות מאסר אך חודש לאחר הרשעתו התאבד בתאו. בראיון נדיר חשפה לאחרונה נייט בפני הפסיכולוג הלאומי, ד"ר פיל, את עשור ההתעללות: "הוא קשר אותי בכבלי חשמל בצוואר, בידיים וברגליים. תלה אותי כמו דג".

 

נסיבות המקרה שזכו לסיקור מקיף בכלי התקשורת בארה"ב ובעולם כולו הציבו זרקור אל מול חברה מנוכרת שאינה שמה לב לעוולות שמתבצעות בבית השכן. מאז הסיפור בקליבלנד התגלו עוד לפחות שני "בתי זוועות", האחד בלונדון והאחר באריזונה. גם בהם נשבו נשים ונערות במשך שנים. גם בהם עברו החטופות התעללות פיזית ונפשית מתמשכת. גם בהם השכנים לא ידעו דבר.

 

נקשרו בשלשלאות. בית הזוועות בקליבלנד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נקשרו בשלשלאות. בית הזוועות בקליבלנד(צילום: רויטרס)

ג'ינה, אמנדה ומישל לפני שנחטפו ()
ג'ינה, אמנדה ומישל לפני שנחטפו

 

יוני

הנסיך הפרסי

מה עוד לא נאמר על האיש, חיוכיו וקסמו. ב-14 בחודש נבחר חסן רוחאני לנשיאות איראן. רוחאני, שעתיד בחודשים הבאים של השנה להוביל את ארצו להסכם היסטורי, התקבל בברכות בעולם ובחששות בירושלים. אך המנהיג הפרסי הוא הנשיא המתון החדש. הוא צייצן פעיל בטוויטר, לא מפחד להיראות בטרנינג, משוחח עם אובמה בטלפון (לבוש בטרנינג?), מחדש קשרים עם לונדון ומברך את יהודי ארצו לרגל ראש השנה. הרוחות החדשות מורגשות היטב גם ברחובות טהרן וגולי אחמדינג'אד אף שוקלים לשוב למולדת. אך האם מתחת לחיוכים יתגלה הפרצוף החמינאי? זמנים יגידו.

 

מיסטר קול. רוחאני בטרנינג (צילום: AFP PHOTO/HOJAT SEPAHVAND/ROUHANI.IR) (צילום: AFP PHOTO/HOJAT SEPAHVAND/ROUHANI.IR)
מיסטר קול. רוחאני בטרנינג(צילום: AFP PHOTO/HOJAT SEPAHVAND/ROUHANI.IR)

 

יולי

קם על ממונו

מי היה מעלה על דעתו שעבד אל-פתאח א-סיסי, שמונה על ידי מוחמד מורסי לשר ההגנה ב-2012, ידיח אותו מכס הנשיאות ב-2013? אחרי שנה סוערת בשלטון נרשמה במצרים הפיכה נוספת, ומורסי שילם את המחיר על המצב הכלכלי הקשה ועל תאוות הבצע השלטונית שלו, שכללה הרחבת סמכויות שהזכירה את ימי מובארק. מתנגדי האחים המוסלמים קיבלו את מבוקשם בתום הפגנות סוערות, ותומכי התנועה שיצאו לרחובות אחרי מעצרו של מורסי נתקלו בצבא ללא רחמים. מנהיגי האחים המוסלמים נעצרו, ובהמשך השנה הוצאה התנועה אל מחוץ לחוק. וא-סיסי? הוא כבר לא פוסל ריצה לנשיאות ב-2014. תשאלו את אנואר סאדאת, שנגלה אליו בחלום וניבא לו את השלטון.

 

הרחם המלוכני

העיתונאים שעברו לגור מחוץ לבית החולים סנט מרי'ס שבמרכז לונדון התחבקו איש עם רעהו עם היוודע הבשורה המיוחלת: אחרי כמה ימי עיכוב, הדוכסית מקיימברידג' סוף סוף ילדה בן בכור. הנסיך וויליאם וקייט מידלטון הביאו לעולם את הנסיך ג'ורג' אלכסנדר לואי, ובריטים רבים, כמו אוהדי כדורגל שרופים, ליוו את משפחת המלוכה לכל מקום. מההמתנה מחוץ לבית החולים, דרך ההמתנה לתליית המודעה הרשמית בארמון בקינגהאם ועד להמתנה לשיירה המלכותית בדרך לטקס ההטבלה. מזל שפיפה, אחותה של קייט, צפויה להתחתן ב-2014, כדי שהמכורים יתכוננו לעוד אירוע מלכותי. נמתין בסבלנות.

 

 

קיבלו את מבוקשם. מפגינים נגד מורסי בכיכר תחריר (צילום: AP) (צילום: AP)
קיבלו את מבוקשם. מפגינים נגד מורסי בכיכר תחריר(צילום: AP)

שיהיה במזל. קייט, וויליאם וג'ורג' (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שיהיה במזל. קייט, וויליאם וג'ורג'(צילום: AFP)
 

אוגוסט

איך למדתי להפסיק לפחד ולאהוב את פוטין

מלווה בפעילי זכויות אדם, שהבטיחו שהוא "לא מתכנן עוד חשיפות", ביקש אדוארד סנואודן מקלט מדיני זמני מרוסיה. ארה"ב הפצירה בפוטין שלא להסכים, אך האישור הרוסי לא נתקל בגבות מורמות. בתגובה ביטל אובמה פגישה מתוכננת עם נשיא רוסיה, וסיפר בראיון לג'יי לנו שרוסיה חוזרת למנטליות של המלחמה הקרה. "הנשיא קיבל את ההחלטה הנכונה. פוטין מתנהג כמו בריון בחצר בית ספר", אמר הסנאטור הדמוקרטי צ'רלס שומר. אחרי חצי שנה במוסקבה, שבה קצב ההדלפות רק גבר, לא תמצאו אצל סנואודן שום חרטה: "המשימה שלי הושלמה, אני כבר ניצחתי".

  

כוננות ספיגה

מדמשק הגיעו תמונות שזעזעו את העולם. שנתיים וחצי אחרי תחילת הלחימה בסוריה, שגם היום נראית רחוקה מלהסתיים, התפוגגה אדישות המערב לנוכח תמונות נפגעי הטבח הכימי. ילדים שרועים מפרכסים על הרצפה, לצד חבריהם שכבר לא בין החיים. אחרי בדיקה ארוכה קבעה ארה"ב סופית כי בשאר אסד עשה שימוש נרחב בנשק כימי, וג'ון קרי הדגיש כי וושינגטון תגיב. "מה שראינו בסוריה בשבוע האחרון צריך לזעזע את מצפון העולם, הוא מנוגד לכל אמת מידה מוסרית. העולם התרבותי החליט מזמן שאסור להשתמש בנשק כימי", אמר אז מזכיר המדינה האמריקני. בעולם התגברו ההערכות: שהנשיא אובמה יתקוף בסוריה.

 

סנואודן ברוסיה, כמה חודשים אחרי אישור הבקשה ()
סנואודן ברוסיה, כמה חודשים אחרי אישור הבקשה
 

זעזוע שחלף. ילדים שנפגעו בתקיפה כימית בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זעזוע שחלף. ילדים שנפגעו בתקיפה כימית בסוריה(צילום: רויטרס)
 

ספטמבר

ואיזה מסכנים המורדים

במערכות העיתונים כבר פרסו את שקי השינה, ואז הגיעה רוסיה. שר החוץ סרגיי לברוב הגיע להסכמה עם קרי שסוריה לא תותקף, והנשק הכימי יושמד עד אמצע 2014. נראה שכל הצדדים יצאו מרוצים. סוריה חששה מתקיפה וטענה לניצחון, אובמה לא הצליח לגייס את תמיכת הקונגרס והתקפל ורוסיה הידקה עוד את קשריה עם אסד. המורדים התייחסו להסכם ואמרו את מה שחשבו רבים: "אמריקה אמרה לעולם כי תפציץ ואז ברגע האמת פחדה. אובמה שקרן, הוא לא עומד במילה שלו. מה עוד צריך לקרות כדי שהוא יתערב ויפסיק את הטבח?". שבועיים אחרי ההסכם יחשוף שבועון צרפתי: "צרפת עמדה לתקוף בסוריה, ואז אובמה צלצל".

 

 

"לעצור את אסד עכשיו". הפגנה מול הבית הלבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לעצור את אסד עכשיו". הפגנה מול הבית הלבן(צילום: AFP)

 

אש בקניון

ארגון הטרור א-שבאב רצח 68 איש בקניון בניירובי, ובמשך כמה ימים החזיק עשרות בני ערובה במתחם. לבסוף הצליחו כוחות הביטחון לכתר את הטרוריסטים ולחלץ ניצולים. מקום הפיגוע, שמרושת במצלמות, אפשר תיעוד נרחב ומצמרר של רגעי האימה. לאחר הפיגוע החלו להתפרסם סרטונים ממצלמות האבטחה ברחבי הקניון, שבהם תועדו הפריצה לקניון וההשתלטות עליו, הוצאות להורג וחטיפות ילדים. בהמשך פורסמו גם צילומים שהציגו את גיבורי האסון, בהם אם שהפצירה בילדיה הקטנים להעמיד פני מתים, ושוטר אמיץ שזחל לקראתם וחילץ אותם מהתופת.

 

ימים ארוכים של חרדה. המתקפה בקניון בניירובי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ימים ארוכים של חרדה. המתקפה בקניון בניירובי(צילום: AFP)

 

אוקטובר

זוהי טביעתם של החולמים

359 מהגרים אפריקנים נספו בתחילת החודש מול חופי האי למפדוזה באיטליה, כשספינתם עלתה באש וטבעה. שבוע בלבד אחר כך התהפכה סירה שעליה יותר מ-250 מהגרים באותו אזור בדיוק, ולפחות 50 נהרגו. אפריקנים רבים נחושים להימלט מיבשתם בכל מחיר, גם אם המסע כרוך בשיט בסירות רעועות מעץ, והשנה היו התוצאות טרגיות במיוחד. באיטליה, כמו באירופה כולה, לא מצליחים להתמודד עם שטף המהגרים, ופוליטיקאים ימנים משתמשים בתמונות מהים כדי לתאר את האפריקנים כפולשים שמטרתם היא לגזול עבודות מאיטלקים. מתחילת 2013 עד חודש נובמבר הגיעו לחופי איטליה 40,244 מהגרים בלתי חוקיים, פי ארבעה בהשוואה לשנה הקודמת.

 

מהגרים שניצלו ממוות מול חופי איטליה (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים שניצלו ממוות מול חופי איטליה(צילום: AP)

 

איך פותרים בעיה כמו מריה?

ילדה בת 4, תכולת עיניים וזהובת שיער, התגלתה ביוון ב-19 בחודש אצל זוג הורים צוענים כהי עור. מבדיקת DNA שנעשתה לה ולהוריה התברר כי היא לא בתם ושהם זייפו את רישומיה. הכעצקתה תהה העולם במשך שבוע. מהרגע הראשון הואשמו הוריה החורגים בחטיפה ובסחר בילדים ו"עליהום" התפשט ברחבי העולם כלפי בני קהילת רומה באשר הם. בתום שבוע סוער נמצאה אמה בבולגריה, ששמעה על מריה בכלי התקשורת, וטענה כי מדובר בבת שמסרה לזוג הורים כששהתה ביוון כי לא יכלה לכלכלה. בדיקת רקמות הוכיחה כי היא אכן אמה. יותר משעזרה פרשת מריה לסייע במציאת אלפי ילדים נעדרים היא הפכה לסיפור על גזענות שמעלה את השאלה, גם בקרב כוחותינו, כמה סיקור הייתה מקבלת ילדה כהת עור שנמצאה בחברת הורים בהירים.

 

של מי הילדה הזאת? מריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
של מי הילדה הזאת? מריה(צילום: רויטרס)

 

נובמבר

כן להסכם

אחרי עשר שנים של דיבורים נעשתה היסטוריה בז'נבה: איראן ושש המעצמות חתמו על הסכם ביניים למורת רוחה של ישראל. ימים יגידו אם מדובר בצעד לקראת הסכם גרעין סופי או ב"טיוח" איראני, אך לנשיא חסן רוחאני ברור שהכלכלה המקומית כבר משתפרת כתוצאה מההסכם, שבמסגרתו תצומצם תוכנית הגרעין בתמורה להקלה בסנקציות. סבב השיחות שהביא להיסטוריה נמשך מעבר למתוכנן. כמו תמיד העסק נראה אבוד, עד שבתוספת הזמן יצא מחדר הישיבות שר החוץ האיראני מוחמד זריף, הניף את ידיו ואמר בקול נרגש: "יש לנו עסקה". נראה כי הרומן בינו לקתרין אשטון יימשך גם ב-2014.

 

להגיד "הסכם". זריף ואשטון מחויכים בז'נבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
להגיד "הסכם". זריף ואשטון מחויכים בז'נבה(צילום: EPA)

 

איי חורבות

אחת הסופות החזקות בהיסטוריה המתועדת הגיעה לאיי הפיליפינים ב-9 בחודש. סופת הטייפון "הייאן" גבתה אלפי קורבנות והותירה קרוב למיליון איש ללא קורת גג. במדינת האיים הגדירו את מאמצי השיקום "בלתי אפשריים", וכתוצאה מתנאי השטח התקשו צוותי הסיוע להגיע לאיים הרבים שנפגעו. ברחובות טקלובן, העיר שבה נגרם הנזק הכבד ביותר, נראו ניצולים מתהלכים כזומבים מול בתיהם ההרוסים, ובדרכם למשאיות הסיוע. כפרים שלמים נהרסו, משפחות רבות עדיין נעדרות, אלפי תושבים התנפלו על הטיסות הבודדות שיצאו מאזור ההרס וברחובות פרצו קטטות כדי לבזוז את מה שנשאר: אוכל בגדים וכסף. אחר כך המשיכה הסופה לווייטנאם, אך נזקיה ילוו את מדינת האיים גם בשנה הבאה.

  

אגדה מתה, אגדה נוצרה

בגיל 95 ואחרי חודשים של אשפוז, הלך לעולמו נלסון מנדלה. ברחבי העולם ספדו לנשיא הדרום אפריקני לשעבר, אחד מענקי המאה ה-20, זוכה פרס נובל לשלום ומשחרר האפרטהייד. הפנים היו נשואות לטקס האשכבה באצטדיון הכדורגל ביוהנסבורג. גם לחיצת היד הנדירה בין אובמה לקסטרו עברה מתחת לרדאר באירוע ההזוי של השנה. שריקות הבוז לנשיא ג'ייקוב זומה, הצגת רה"מ נתניהו והנשיא פרס שכלל לא הגיעו וה"סלפי" המביך של מנהיגי ארה"ב, בריטניה ודנמרק. כולם מחווירים לעומת מי שגנב את ההצגה: מתורגמן לשפת הסימנים שרימה לאורך כל הטקס ועשה תנועות חסרות משמעות. נינתו של מנדלה ניסחה את זה טוב מכולנו, לפחות לפי המתורגמן: "בתוך מצטרפים בסיגריה של השבוע בתוך להוכיח וכן הלאה".

 

עיר רפאים. ההריסות בטקלובן (צילום: AP) (צילום: AP)
עיר רפאים. ההריסות בטקלובן(צילום: AP)
 

 

איש השנה האלטרנטיבי. תמסנקה ג'נטג'יה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איש השנה האלטרנטיבי. תמסנקה ג'נטג'יה(צילום: AFP)

תמונת השנה? הסלפי של אובמה, קמרון ותורנינג-שמידט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תמונת השנה? הסלפי של אובמה, קמרון ותורנינג-שמידט(צילום: AFP)

 

דצמבר

קוקו ג'ונג-און

מוציא להורג את האקסית שלו. מתייעץ עם החבר הטוב דניס רודמן. מעניק את "מיין קאמפף" של היטלר כמתנת יום הולדת ודורש מרופאיו לחיות עד 120. זו רק ההקדמה ב-2013 להוראתו של קים ג'ונג און להוציא להורג את דודו שניסה לחתור תחתיו, הנחיה שהתקבלה כשקים היה שיכור מאוד. בהמשך הגלה שליט צפון קוריאה מאות מקרוביו של הדוד למחנות פוליטיים. אכזריותו של השליט ב-2013 הייתה בלתי נתפסת, ואזרחיו חיים בפחד ובעוני נורא. לאחרונה הודיעה צפון קוריאה (בפקס) לשכנתה מדרום שמלחמה יכולה לפרוץ "ללא התראה מוקדמת", ואצל קים ג'ונג און לא ניתן לדעת מה עלול לקרות.

 

נתראה בשמחות. קים ג'ונג און ודודו ג'אנג סונג תאק (צילום: רויטרס/ KYODO ) (צילום: רויטרס/ KYODO )
נתראה בשמחות. קים ג'ונג און ודודו ג'אנג סונג תאק(צילום: רויטרס/ KYODO )
 

שוחר החירות

למי לעזאזל אכפת מאולימפיאדת החורף? בעיקר לוולדימיר פוטין. בחודש דצמבר שוחררו יריבו הגדול חודרוקובסקי, בנות להקת הפאנק פוסי ריוט ו-30 פעילי גרינפיס שמחו נגד קידוח הנפט בים השחור. האולימפיאדה שתיערך בפברואר 2014 בסוצ'י היא פרויקט הדגל של פוטין, ששואף להראות לעולם רוסיה אחרת. בינתיים מקשיבים מנהיגים רבים בעולם למחאה הנרחבת הקוראת להחרים את האירוע, שנערך במדינה שבה ממשיכים לרדוף אופוזיציונרים, הומואים ולסביות. האוליגרך חודרוקובסקי נמנע מהצהרות פוליטיות עם שחרורו, ובלהקת הפאנק, בהתאם לז'אנר, היו הבנות תקיפות יותר: "השחרור הוא תעלול יח"צני, אם הייתי יכולה לסרב לחנינה הייתי עושה זאת", אמרה חברת הלהקה מריה אליוחינה.

 

זה פאנק? בנות הפוסי ריוט רגועות אחרי השחרור (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זה פאנק? בנות הפוסי ריוט רגועות אחרי השחרור(צילום: AFP)
 

אנחנו מאוקריאנה, לא מרוסיה

מאות אלפי אוקראינים יצאו לרחובות קייב (חלקם עדיין שם) כדי למחות נגד הממשלה והנשיא ויקטור ינוקוביץ', שנעתר לבקשת פוטין להסכם סחר עם רוסיה, במקום האיחוד האירופי. הרגע הזכור ביותר בהפגנות הוא ניתוץ הפסל של לנין, מייסד ברית המועצות, כסמל להתנגדות המפגינים לקשר עם רוסיה שמזכיר להם ימים שהם רוצים לשכוח. מפגינים צרו על משרדי הממשלה, וגם חברות הארגון הפמיניסטי "פמן" תרמו את שלהן והשתינו על תמונתו של הנשיא. "באנו לומר לאירופה שאנחנו זקוקים לעזרה", אמרה מנהיגת הארגון אינה שבצ'נקו וגינתה את ההשפעה של פוטין על מדינתה. בינתיים התחילה רוסיה להעביר כספים לינוקוביץ', והמשטרה הצליחה לדכא מעט את ההפגנות.

 

 מתארגנים באורוגוואי

אורגוואי הפכה השנה למדינה הראשונה בעולם שמתירה לגדל, לעבד, לסחור ולעשן מריחואנה. במדינה הקטנה מדרום אמריקה תפעל תעשיית המריחואנה בניהול ממשלתי, בניסיון לפקח על התמכרות לסמים ועל האלימות הקשורה בצריכתם. הנשיא פפה מוחיקה טען שהמלחמה הגלובלית בסמים נכשלה, ושהממשלה יכולה לעשות עבודה טובה יותר מהמשטרה והצבא. הצעד הלא שגרתי מגיע מצדו של מנהיג לא שגרתי. "המנהיג העני בעולם" הוא חקלאי שלחם בארגון גרילה מרקסיסטי, תורם את רוב כספו לצדקה ומעדיף לגור בחווה מאשר בארמון הנשיאות המפואר. אורגוואי, שאישרה השנה לזוגות גאים להינשא, קטפה ללא ספק את תואר "המדינה המגניבה בעולם". מעניין יהיה לשמוע מה הנשיא מגלגל כשהוא נוסע בחיפושית משנת 1987 שלו. 

 

אחד שובר, היתר מתעדים. פסלו של לנין בכיכר בקייב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אחד שובר, היתר מתעדים. פסלו של לנין בכיכר בקייב(צילום: רויטרס)

לוקחים לריאות. הפגנת תמיכה במונטווידאו (צילום: AP) (צילום: AP)
לוקחים לריאות. הפגנת תמיכה במונטווידאו(צילום: AP)

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
האפיפיור החדש פרנסיסקוס
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים