שתף קטע נבחר

"הפגנת המיליון" בקייב: פסל לנין הופל

האופוזיציה לא אכזבה: מאות אלפים משתתפים תחת שלג כבד בהפגנת המחאה הגדולה ביותר שידעה אוקראינה מאז "המהפכה הכתומה" ב-2004. הם שברו פסל של מייסד ברית המועצות, וקוראים לזנוח את השותפות עם רוסיה. "הנשיא ינוקוביץ' איבד את הלגיטימיות, הוא רודן. רוצים לאירופה"

המחאה האנטי-רוסית מגיעה לשיא: אחד ממנהיגי האופוזיציה באוקראינה טען הערב (יום א') כי הציבור האוקראיני נענה לקריאתם שלו ושל שותפיו, וכי יותר ממיליון איש משתתפים ב"הפגנת המיליון" בקייב נגד הממשלה. בסוכנות הידיעות AP ציינו כי לא ניתן לאמת את טענתו, אולם כתבי הסוכנות העריכו כי מספר המפגינים הנמצאים הערב בכיכר המרכזית בקייב ומנופפים בדגלי האיחוד האירופי בהחלט עומד על יותר מחצי מיליון איש. חלק מהמפגינים הפילו ושברו פסל של ולדימיר איליץ' לנין, מייסד ברית המועצות, כסמל להתנגדותם לדומיננטיות הרוסית באוקראינה. ynet העביר שידור חי מקייב. 

 

מפילים את פסל לנין, הערב בקייב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפילים את פסל לנין, הערב בקייב(צילום: AFP)

 

מכים בפטישים בפסל לנין המופל (צילום: AP) (צילום: AP)
מכים בפטישים בפסל לנין המופל(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

פסל לנין לפני שהופל על ידי המפגינים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פסל לנין לפני שהופל על ידי המפגינים(צילום: רויטרס)

 

לפסל שאותו הפילו המפגינים בקייב יש משמעות סמלית, משום שהוא מדגיש את ההיסטוריה המשותפת של אוקראינה עם רוסיה, שלה מתנגדים פעילי המחאה. כתב של סוכנות הידיעות רויטרס שנמצא במקום דיווח כי אחרי שהמפגינים הפילו את הפסל בעזרת חבלים ומוטות מתכת, הם ניפצו אותו בפטישים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

אין ספק שמדובר בהפגנת המחאה הגדולה ביותר שידעה אוקראינה מאז "המהפכה הכתומה" בשנת 2004, שבעקבותיה נדמה היה כי אוקראינה צועדת לעבר הדמוקרטיה ומתקרבת יותר למערב. כתבי AP דיווחו כי המפגינים בקייב נראו הערב גם מנופפים בדגלי אוקראינה ושרים את ההמנון הלאומי. אחרי רדת החשכה חסמו מפגינים את הכניסה לבנייני ממשל חשובים בקייב בעזרת מכוניות, מחסומים ואוהלים.

 

כיכר העצמאות בקייב, הערב (צילום: גטי אימג'נבק) (צילום: גטי אימג'נבק)
כיכר העצמאות בקייב, הערב(צילום: גטי אימג'נבק)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

לדברי אולכסנדר טורצ'ינוב, אחד ממנהיגי האופוזיציה האוקראינית, ההפגנה הגשימה את יעדה ועונה על ההגדרה שנתנו לה המארגנים מראש - "הפגנת המיליון". בסרטון וידאו שהופץ בין אתרי אינטרנט אוקראיניים נראה צילום מגבוה של הכיכר והרחובות הסמוכים לה, והם נראים עמוסים מאוד במפגינים.

 

ממשלת אוקראינה איימה לנקוט יד קשה נגד מפגינים שיפרו את החוק ועצרה פעילי אופוזיציה, אולם הערב נראה שגל המחאה נגדה רק צובר תאוצה. "הנשיא ינוקוביץ' איבד את הלגיטימיות שלו... הוא אינו עוד נשיא המדינה שלנו, הוא רודן", אמרה ראש הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו, המרצה עונש מאסר בגין מעשי שחיתות לכאורה, עונש מאסר שבמערב רואים כניסיון של ינוקוביץ' וממשלתו המושחתת לחסל את הקריירה הפוליטית שלה. טימושנקו מסרה את הדברים במכתב שהקריאה בתה. "אל תיכנעו, אל תיסוגו לאחור, אל תוותרו - עתיד אוקראינה בידיים שלכם", קראה להם.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

ההפגנות נגד ממשלת אוקראינה והנשיא ינוקוביץ' החלו בחודש שעבר, אחרי שינוקוביץ' הודיע כי הוא זונח תוכנית שהתבשלה במשך זמן רב, ולפיה אוקראינה תחתום על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עם האיחוד האירופי שיקרב אותה למערב. במקום זאת, הוא העדיף להיכנע ללחץ מרוסיה המבקשת לשמר את הדומיננטיות שלה באוקראינה. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וממשלתו איימו לנקוט סנקציות כלכליות נגד אוקראינה אם תוותר על הקשר ההיסטורי עם מוסקבה, שנמשך עוד מימי ברית המועצות, והסנקציות הללו עלולות היו למוטט את המדינה. מתנגדי הממשלה באוקראינה רואים בהחלטה לשוב לחיק רוסיה צעד שמרחיק אותם מחיים טובים יותר ומחזיר אותם לעידן הסובייטי על כל הבעיות הנובעות ממנו, וחוששים שמדובר גם בצעד שיפגע קשות בעצמאות אוקראינה ובריבונותה.

 

"זו לא רק מהפכה פשוטה", אמר לקהל בקייב מנהיג אחר מהאופוזיציה, אולה טיאחניבוק ממפלגת "סבובודה", "זו מהפכה של כבוד ויושרה". לפי שעה פתרון למשבר באוקראינה אינו נראה באופק: הממשלה מעמידה פנים כאילו ההפגנות כלל לא מתקיימות, ואילו האופוזיציה מפרסמת הצהרות סותרות בנוגע לצעדים שיש לנקוט בהמשך.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

במכתב שלה למפגינים היום דיברה טימושנקו נגד קיום שיחות עם הממשלה אלא אם יוכרזו בחירות מוקדמות. זאת אף שאתמול אותת היועץ הבכיר שלה, ארסניב יצניוק, כי אפשר יהיה לקיים שיחות אם ינוקוביץ' יפטר את ראש הממשלה שלו. דיפלומטים במערב קראו גם הם לקיים דיאלוג בין הצדדים. "אנחנו מרחיבים את המחאה שלנו, אנחנו הולכים להילחם עד לניצחון. נילחם עבור מה שאנחנו מאמינים בו", קרא לקהל שנופף בים של דגלים.

 

אלוף העולם באגרוף לשעבר ויטאלי קליצ'קו, עוד אחד ממנהיגי האופוזיציה הבולטים, צידד גם הוא בטימושנקו וקרא להדיח את ינוקוביץ' ולקיים

בחירות מוקדמות לנשיאות, אף שאין שום אפשרות חוקית להדיח אותו ושאין למעשה שום סיכוי שהוא יתפטר מרצונו. "נילחם ואנחנו בטוחים שננצח", אמר קליצ'קו. הפגנה קטנה בהרבה בעד הממשלה נערכת במקביל להפגנת האופוזיציה. המשטרה חצצה בין שני הקהלים, אולם המפגינים משני צדי המתרס התערבבו זה בזה בפארק סמוך ונוצר חשש מעימותים.

 

הפגנת הענק, הנערכת בקור של כמה מעלות מתחת לאפס, מתקיימת ב"כיכר העצמאות". "אוקראינה עייפה מינוקוביץ', אנחנו זקוקים לחוקים חדשים, אנחנו זקוקים לשינוי מוחלט בעמדות השלטון", אמר המפגין קונסטנטין מסליוק בן ה-42. "אירופה יכולה לעזור לנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'נבק
המפגינים בבירת אוקראינה, הערב
צילום: גטי אימג'נבק
צילום: רויטרס
נשיא אוקראינה ויקטור ינוקוביץ'
צילום: רויטרס
צילום: EPA
מנהיגת האופוזיציה הכלואה טימושנקו
צילום: EPA
מומלצים