שתף קטע נבחר

בוחרים את הראש של הראשים המקומיים

מחרתיים יבחרו 203 ראשי רשויות את יו"ר מרכז השלטון המקומי. בוחבוט רוצה עוד קדנציה, ביבס ופרץ ינסו להדיחו

השבוע יתקיימו הבחירות לתפקיד יו"ר מרכז השלטון המקומי. 203 ראשי רשויות יוכלו לבחור ביום חמישי בין שלושה מועמדים: היו"ר המכהן וראש עיריית מעלות תרשיחא שלמה בוחבוט, ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות חיים ביבס וראש עיריית קריית אתא יעקב פרץ.

 

עוד בחדשות:

אחרי הפיגוע: הפרצה של המחבל פתוחה. צפו

פריצת דרך: מטוס עם רכיבים שהודפסו ב-3D

 

הבחירות יחלו בעשר בבוקר ויסתיימו בארבע אחר הצהריים ויתקיימו בבית מרכז השלטון המקומי ברחוב הארבעה בתל אביב. הן נערכות אחת לחמש שנים, תמיד כשלושה חודשים לאחר הבחירות המוניציפליות. כדי להכריז על המנצח מספיק פער של קול אחד בין המועמדים.

 

המצביעים הם כל ראשי הרשויות (עיריות ומועצות מקומיות) למעט המועצות האזוריות, שלא משתייכות למרכז השלטון המקומי, אלא לפורום משלהן. קול של רשות קטנה זהה במשקלו לקול של רשות גדולה - למעט תל אביב, ירושלים וחיפה, שבכל אחת מהן רשאים להצביע שניים: ראש העירייה ואחד מסגניו.

 

גוף הבוחרים מצומצם מאוד, בדומה לבחירות לרבנים הראשיים. אין תעמולה בתקשורת או שלטי חוצות, והקמפיין מתבסס לרוב על מפגשים אישיים וכנסים של ראשי רשויות.

הפגנה שארגן מרכז השלטון המקומי, 2010 (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
הפגנה שארגן מרכז השלטון המקומי, 2010(צילום: חגי אהרון)
 

מרכז השלטון המקומי הוא גוף ייצוגי של העיריות והמועצות המקומיות שנועד לייצגן מול השלטון המרכזי, לתאם פעילויות ומיזמים משותפים כמו הוזלת עלויות - כולל באמצעות חברות בנות, כמו החברה לממשק וכלכלה והחברה לאוטומציה (המטפלת בנושא המחשוב ומערכות המידע) - וכן לייעץ ולסייע לרשויות בליווי מקצועי.

 

יחד או לחוד?

בסביבתו של המועמד ביבס ממודיעין סיפרו כי הוא מתעתד להביא רוח שונה לשלטון המקומי בעזרת ראשי רשויות חדשים וצעירים. עוד טענו שבוחבוט הביא לפיצול של השלטון המקומי מהמרכזי וניסה להשיג פתרונות באמצעות השבתות ומחאות ואילו ביבס, המקורב לנתניהו, מנסה לייצר דיאלוג עם השלטון המרכזי כדי לפתוח דלתות לרשויות המקומיות ללא פילוג ביניהן.

 

מנגד, בוחבוט טוען כי "בקדנציה שתסתיים העצמתי את השלטון המקומי מול הממשלה, והגוף הפך לגורם מכריע בנושאים חברתיים שהובלתי, כולל החזר של מיליארד שקל מהממשלה למערכת החינוך, הגדלת תקציבי האיזון שהרשויות החלשות מקבלות במיליארד שקל ומניעת קיצוצים והעברת חוקים ללא התייעצות איתנו. זה לא נכון שהיה פיצול - השגנו יחד מה שקיווינו להשיג".

 

בקדנציה החולפת התבלט המרכז במאבק להגדלת מענקי האיזון (לרשויות בעלות הכנסות פחותות) ממשרד הפנים ב-2011. בנוסף, לפני כשנתיים הגיע המרכז להסכם שחתם סכסוך בן 13 שנה עם מִנהל מקרקעי ישראל על כספי עסקאות נדל"ן בתחומי הרשויות.

 

מרכז השלטון המקומי הוביל גם את הסדרת גביית אגרת השמירה ברשויות המקומיות בהוראת שעה שחוקקה הכנסת, שהוארכה לאחרונה לשנתיים נוספות, ואת הסדרת היחסים עם תאגידי המים.

 

בקדנציה הבאה בוחבוט שואף "לחוקק את חוק העיריות החדש, שיסדיר את הקשר בין השלטון המקומי לשלטון המרכזי בנושאי תקצוב ולחזק את היישובים הקטנים, המהווים 70% מהשלטון המקומי. בנוסף, אדאג שתקציב המדינה לרשויות המקומיות יהיה מספק לצורך שירותים נאותים לציבור".

 

ביבס עונה: "האג'נדה המרכזית שלי היא להביא לשינוי התדמית הגרועה של השלטון המקומי ולייצר תדמית נכונה שתוביל לגוף מקצועי ורציני שיוכל לשמש לא רק זרוע ביצועית, אלא גוף שמייצג נאמנה את תושבי ישראל. אני מעריך שאני היחיד שיכול להביא לאיחוד הרשויות הקטנות והגדולות שיעמדו כגוף אחד ומלוכד, מה שלא היה בשנים האחרונות. רק כשהיינו מאוחדים בשביתה הגדולה של ינואר 2011 הבאנו להישגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חורחה נובמינסקי
חיים ביבס
צילום: חורחה נובמינסקי
צילום: מוטי קמחי
שלמה בוחבוט
צילום: מוטי קמחי
צילום: דורון גולן
יעקב פרץ
צילום: דורון גולן
מומלצים