שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה שינוי נוסחת מענק איזון

הממשלה אימצה פה אחד המלצות צוות מקצועי של נציגי משרדי הפנים, האוצר ומרכז שלטון מקומי לעדכון נוסחת המענק. "השינוי נדרש עקב לקחים שנלמדו מהפעלת נוסחת המענק ב-7 השנים האחרונות"

המאבק ארוך השנים, סביב גובה מענקי האיזון שמעניקה ממשלת ישראל לרשויות המקומיות, עשוי בקרוב להשפיע גם על גובה הארנונה שמשלמים עסקים מסוימים. הממשלה אישרה היום (א') הצעה של משרדי הפנים והאוצר להעלות את תחשיב ההכנסות של מועצות מקומיות, אשר גובות תעריף ארנונה נמוך יחסית מעסקים וממשרדים. שינוי התחשיב יגרום לכך שמענקי האיזון שמקבלות אותן רשויות יקטנו, ועשוי לגרום להן להעלות בטווח הזמן הארוך את הארנונה שהן גובות מעסקים.

 

 

ממשרד הפנים נמסר כי "השינוי נדרש בעקבות לקחים שנלמדו מהפעלת נוסחת המענק ב-7 השנים האחרונות. מענק האיזון חושב עד עתה בהתאם לנוסחת גדיש שהופעלה החל משנת 2004. הנוסחא מחשבת את ההפרש בין ההכנסות הפוטנציאליות להוצאות הנורמטיביות לכל רשות ורשות במטרה לאפשר איזון בתקציב הרשות המקומית.

 

לאחרונה הבינו בממשלה, כי ישנן רשויות מקומיות שמנצלות את תקציבי האיזון כדי למשוך לתחומן בתי עסק על ידי הוזלת הארנונה לעסקים. מדובר בעיקר המועצות מקומיות שנהנות משטחים פתוחים רבים ומקימות מרכזים מסחריים על שטחם חקלאיים שהופשרו. מועצות אלה מציעות לבתי עסק שיעור ארנונה נמוך במיוחד כדי ליצור מקומות עבודה לתושבי האזור, ומפצות על אובדן ההכנסות מארנונה באמצעות מענקי האיזון.

 

"רשויות אלה נהנות פעמיים", אמר ל-ynet גורם במשרד האוצר. "פעם אחת מכך שעסקים מעדיפים לבוא אליהן כדי ליהנות מארנונה נמוכה, ופעם שנייה ממענקי האיזון שמפצים על אובדן ההכנסות".

 

"אין הצדקה למצב הקיים היום"

אנשי אגף התקציבים ומקביליהם ממשרד הפנים החליטו לשים סוף לדבר, בעיקר מכיוון שלטענתם הארנונה המופחתת פוגעת בכושר התחרות של עיריות ועיירות פיתוח שמפסידות את בתי העסק לטובת מועצות אזוריות. "מי שנפגע אלו הרשויות לידן, שאינן יכולות לפצות על אובדן ההכנסות באמצעות מענקי האיזון, כי הן נמצאות בתהליכי הבראה או בחובות", הוסיף גורם במשרד הפנים. "נוסחת גדיש צריכה להשתנות כך שמענקי האיזון יסייעו למי שבאמת זקוק לכך".

 

לפיכך, מציעים היום לממשלה ליצור "תעריף וירטואלי", המבוסס על תחשיב של שיעור ארנונה ממוצע שאותו יש לגבות באזור מסוים. הרשות המקומית אינה מחויבת לגבות את אותו התעריף, אך אובדן ההכנסות שייגרם לה כתוצאה מכך, לא יוכר לצורכי חישוב מענק האיזון.

 

"אין הצדקה למצב הקיים היום, לפיו הארנונה בבני עייש, למשל, נמוכה בכ-40% מהארנונה ברחובות", מסר אותו גורם במשרד הפנים. "התעריפים החדשים ישאירו לרשות המקומית את האופציה לגבות ארנונה נמוכה יותר מאשר זו שגובים בעיר הסמוכה, אבל יאזנו את המצב הקיים שבו יכולים להיות פערים של עשרות אחוזים בגובה הארנונה, בין שטחים שנמצאים ממש זה לצד זה".

 

השינויים יתבצעו בהדרגה

במועצות המקומיות הגיבו בתרעומת על ההצעה ואיימו להיאבק בה. "מדובר במהלך שיביא להחלשת הנגב והגליל ולפגיעה בתעשייה באזורים אלה, אמר שמוליק ריפמן, יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת רמת נגב. "לא ברור מדוע מתנדב משרד הפנים להביא את הרשויות המתנהלות באופן תקין תוך איזון תקציבי לקריסה כלכלית ולהתנהלות בגרעון תקציבי. המשרד מבקש לכאורה לחסוך מקופת המדינה 130 מליון שקל, אך את הפער יכסו בעיקר מפעלי תעשיה ועסקים בעיקר באזורים המרוחקים ותעשיינים רבים עתידים להיפגע מתכנית זו ולמצוא עצמם בקשיים כלכליים בתשלומי המיסים לרשות המקומית".

 

במשרד הפנים הדגישו כי "השינויים יתבצעו בהדרגה במהלך השנים הבאות וזאת במטרה למנוע זעזועים גדולים בהיקף תקציב הרשויות המקומיות ועל מנת ליתן בידן זמן להיערך לשינויים".

 

שר הפנים אלי ישי מסר כי השינויים נועדו להקצות את מענקי האיזון בצורה שיווניות יותר ולתקן עיוותים שנתגלו לאורך השנים . "בטוחני כי שינויים אלה, אשר יבוצעו בהדרגה, יובילו להגברת איתנותם של הרשויות המקומיות במדינית ישראל ולהמשך המגמה של שיפור ברמת השירות הניתנת על ידן", אמר ישי.


פורסם לראשונה 26/06/2011 11:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישיבת ממשלה, ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים