שתף קטע נבחר
 

עונת הקדרות: 7 כלים לתבשילי חורף

קדרת חרס, סיר ברזל ואפילו קערת וינטג' לאפייה - מירי צל-דונטי בוחרת 7 כלים שווים שישרתו כראוי את תבשילי החורף שלכם. יש גם מתכון של צלי בשר ביין וחומץ בלסמי של אחותה, בושי מרדור

הסערה הגדולה מאחורינו, אך החורף עדיין כאן וזהו זמן מצויין להכין בבית קדרות בשר, עוף ומרקים סמיכים. תבשיל מחמם הוא בדרך כלל ארוחה מלאה, טעימה ומנחמת. מספיק להוסיף לו אורז או פירה תפוחי אדמה כמצע, לחם טרי וריחני לטבילה ברוטב וסלט רענן.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

אני נוהגת להביא את הקדרה המהבילה לשולחן, להרים את המכסה ולפתוח את התיאבון לבני ביתי. הכנת תבשיל קדירה קלה ונוחה בעיקר כשמספר הסועדים רב. בדרך כלל מביאים את החומרים לרתיחה על האש לפני שמכניסים לקדירה, והתבשיל עצמו מתבשל בחום נמוך בתנור, גז, פלטת שבת או על על האח הבוערת שעות רבות. כך או כך, הבית מתמלא בניחוחות מגרים שאין לעמוד בפניהם.

 

קדירת בשר בחומץ בלסמי ויין של בושי 

כן זו לא טעות - חומץ! התבשיל מעודן ולא חמוץ. הוא מכיל המון בצלים אדומים ורוזמרין טרי. שפתיים ישקו. אחותי בושי, אשפית מטבח שמעבירה בביתה בכפר שמריהו סדנאות בישול ים תיכוני מהמשובחים שיש ("המטבח של בושי"), הכינה במטבחי את אחד מתבשילי הקדירה המיוחדים שלה ולשמחתי אף הסכימה לשתף במתכון המיוחד.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

המרכיבים:

8 מנות

1.8 ק"ג פולייקה (כתף מרכזית), חתוכה לקוביות גדולות

2 כפות שמן זית

5 בצלים אדומים, קלופים ופרוסים דק

חופן עלי רוזמרין קצוצים

4 שיני שום, קלופות וקצוצות

150 מ"ל חומץ בלסמי

400 יין אדום

1/2 כוס מים

1 כף סוכר חום

מלח ים - לפי הטעם

פלפל גרוס - לפי הטעם

 

אופן ההכנה:
  1. מתבלים את הבשר במלח ופלפל ומשחימים בסיר כבד עם מכסה.
  2. מוציאים מהסיר ושומרים בצד. משחימים באותו סיר בשמן את הבצל הפרוס, כ-10-15 דקות.
  3. מוסיפים את הרוזמרין והשום הקצוצים ומאדים מספר דקות. מוסיפים את החומץ, היין והמים ומצמצמים מספר דקות.
  4. מחזירים את הבשר לסיר, מנמיכים את האש ומכסים.
  5. מנמיכים את האש ומבשלים כשעתייים - שעתיים וחצי בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות או על הגז, עד שהבשר רך מאד. במידת הצורך מרטיבים את הבשר ברוטב.

  

1. סיר יציקת ברזל - נעמן

סיר יציקת ברזל בעבורי היא מילה נרדפת לבישול קדירה ולא בכדי. כשמציבים את הסיר הכבד הזה עם החומרים על האש הוא הופך לתנור קטן. דפנות הסיר עוטפות את התבשיל בחום הומוגני מהבסיס ועד המכסה, זאת כיוון שברזל הוא מוליך חום מעולה ושומר עליו זמן רב יותר מכל חומר אחר, גם אחרי שמסירים אותו ממקור החום. עם זאת, אני ממליצה מאד לקרוא בעיון את הוראות השימוש והטיפול בסיר.

 

סיר שכזה, בציפוי פנימי נון סטיק, מככב במטבח שלי כל ימות השנה ומשמש אותי בעיקר בימי החורף הקרים להכנת בישולי קדירה.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

2. סיר יציקת אלומניום Pro Cast של נורדיק וור ("Nordic Ware")

יש לי חיבה לחברת "נורדיק וור" (Nordic Ware) האמריקאית. הכלים אמנם אינם זולים, אך כל כך איכותיים שבאחדים מהם אני אופה בהנאה רבה עשרות שנים.

 

הסיר המעולה הזה הוא אחד מתוך סדרת הסירים החדשה של החברה - הוא עשוי יציקת אלומניום עבה ובעל ציפוי פנימי נון סטיק. אלומניום הוא חומר מוליך חום מעולה, כך שכמו יציקת ברזל התבשיל מתבשל בחום הומוגני אך אינו כה כבד.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

3. כיסוי שומר חום דיש וויש  ("Dish Wish")

הכיסוי שומר על חום התבשיל אחרי הבישול עד להגשתו. הוא יכול לשמש ככיסוי גם בזמן בישול קדירה, כשהסיר מונח על פלטה חמה או על האח. כמובן לא בתנור או על אש פתוחה.

 

אפשר גם לבשל אורז תחת הכיסוי: מרתיחים את האורז על האש שתי דקות, מסירים מהאש ומכסים בכיסוי. אחרי חצי שעה מערבבים את האורז ומכסים שוב. פלא, האורז מוכן. מתכונים מצורפים לכיסוי.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
 

 

3. כלי בישול - קורנינג ("Corning Ware")

השם קורנינג ווינטג' הולכים יד ביד; הכלי הלבן עם פרח התירס הכחול (Cornflower) יצא לשוק בשנות השישים של המאה הקודמת. אפשר אמנם להשיגם בעיטורים רבים, אך הפרח הכחול הוא הסמל המסחרי של "קורנינג". הכלי עשוי פיירקס/קרמי, עמיד בשוק טרמי, מתאים לבישול בתנור, על אש פתוחה, כריים חשמליות, הגשה, אכסנה במקרר ובפריזר ושטיפה במדיח.

  

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

4. כלי חרס - ארקוסטיל

בישול בכלי חרס ללא גלזורה היא שיטת בישול עתיקת יומין שנדחקה כשהמתכת נכנסה לשימוש במטבח. באתיופיה, מרוקו, הודו ומקומות אחרים ברחבי העולם עדיין נוהגים להשתמש בה.

 

השיטה חזרה למטבח המודרני בשל היותה בריאה, דיאטתית ויוצרת טעמים מיוחדים ומעניינים - הבשר, העוף או הדגים מתבשלים עם ירקות ללא צורך בנוזלים ובשומנים.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

5. סיר לבישול איטי "הום" - הום סנטר

אם בבישולי קדירה עסקינן, הרי אי אפשר שלא להזכיר את הסיר לבישול איטי חשמלי בו התבשיל מתבשל בחום נמוך שעות רבות. הכנת החומרים לתבשיל נעשית בדרך כלל בסיר רגיל. לדוגמה: בהכנת קדירת בשר סוגרים את הבשר על האש, מאדים את הבצל, שום ועוד, מוסיפים את שאר החומרים ואת הנוזלים וכשהתבשיל רותח מעבירים לקדרת הסיר החשמלי ומבשלים עד שהתבשיל מוכן (אף לילה שלם). כיוון שהתבשיל אינו גולש והנוזלים כמעט ואינם מתאדים, אין צורך בהשגחה צמודה.

 

גוף הסיר עשוי מנירוסטה עם גופי חימום חבויים, ובתוכו מונחת קדירה כבדה ועבה מקרמיקה שאוצרת ומפזרת את החום.  

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

6. סיר לחץ Evinox 7Max - הום סנטר

מופתעים? כן, אפשר להכין בישול קדירה גם בסיר לחץ. במקום לחכות לילה שלם לחמין, אפשר לקצר את התהליך בסיר לחץ - 4-5 שעות על אש נמוכה והחמין מוכן. הוא אמנם לא יהיה מאוד שזוף כמו זה שנח על האח לילה שלם, אך הוא בהחלט טעים.

 

לסיר הלחץ אווינוקס 7MAX מסדרת דולפין, חמישה מנגנוני בטיחות בטכנולוגית חדשה שמשלבת שתי שיטות עבודה ותקן GS לבטיחות גבוהה.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

7. מוט בלנדר Kenwood True" HB682" - קנווד

מוט בלנדר הוא אביזר שימושי בהכנת תבשילי קדירה ומרקים. הוא משמש לריסוק תבלינים ועשבי תיבול, קיצוץ בצל ושום. למוט הבלנדר של "קנווד"  450 ווט, שתי מהירויות, הוא כולל מיכל עם סכינים לריסוק עשבי תיבול, אגוזים, ועוד וניתן לרסק באמצעותו את המרק החם בקלות, ישירות בתוך סיר הבישול.

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

לפרטים נוספים:

"במטבח של בושי" בפייסבוק ובאתר www.bossi.co.il

ארקוסטיל - להשיג בחנויות Arcosteel Kitchen וכלי הבית המובחרות - http://www.mil-m.com

סיר יציקת ברזל אובלי - להשיג ברשת חנויות "נעמן" ברחבי הארץ.

נורדיק וור - להשיג בחנויות כלי הבית המובחרות ובאתר wwww.rosoling-shop.co.il

ג'וזף ג'וזף - להשיג ברשת חנויות "סוהו"

דיש וויש - להשיג באתר www.dishwish.biz

קורנינג - להשיג אצל היבואן "שקל בע״מ", הבונים 2, רמת גן ובחנויות אביזרי המטבח המובחרות

ארקוסטיל - להשיג בחנויות Arcosteel Kitchen, בחניות כלי הבית המובחרות ובאתר http://www.mil-m.com

הום -  להשיג ברשת חנויות "הום סנטר"

אווינוקס מקס - להשיג ברשת חנויות "הום סנטר"

קנווד - להשיג בחנויות אביזרי המטבח ואביזרי החשמל

 

 

  • מטרת המדור היא להציג בפני הקוראים מגוון כלים מעניינים וייחודיים בתחום המטבח והקולינריה. למען הסר ספק, יובהר כי אף אחת מהחברות המוצגות לא משלמת תמורת הופעת מוצריה. אנחנו סוקרים רק כלים איכותיים שמשווקים על ידי חברות מוכרות, ובוחרים מתוכם את אלה שעמדו בהצלחה במבחן המעשי.

 

  • לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח אפשר לכתוב למייל   

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו אזולאי
קדירת בשר עם יין וחומץ בלסמי
צילום: דודו אזולאי
מומלצים