שתף קטע נבחר

מכונת ההדחקה: לא נוכל לשקר עוד לאפרוחים

גם מי שאינו צמחוני או טבעוני לא יכול להישאר אדיש למראה ה"לונה-פארק" הקטלני שהוצג בתחקיר "כלבוטק" בו אפרוחים חסרי ערך כלכלי הושלכו אל מותם במכונה שגרסה וקצצה אותם. חלקם נפצעו וגססו למוות. אנחנו מעדיפים את ההדחקה בדרך לאוכל שלנו, אבל לא נוכל לשקר עוד לעצמנו כי מדובר במוות מהיר וללא כאבים

בחודש האחרון פנה משרד החקלאות לכנסת לאשר תקנות, שיקבעו איך "ראוי" להרוג כעשרה מיליון יצורים חיים בשנה. השיטות שבתקנות: גז, מעיכה, חשמל, או בלנדר שגורס אותם חיים. והכול במכונות שמשרד החקלאות יאשר.

 

גם מי שאינו צמחוני או טבעוני לא יכול להישאר אדיש למראה ה"לונה-פארק" הקטלני שעוברים האפרוחים בני יומם שאך זה בקעו מן הביצה – החל מהשלב שבו הם נשפכים על הסרט הנע, לעיתים כאשר קליפות ביצים עוד דבוקות לפלומתם הרכה ועד לרגע שבו הם מונפים בידי יד ענקית אשר מחליטה בלב קר: כל הזכרים תשליכון והנקבות תחיון (בתעשיית הביצים), או כל הבריאים ימינה, וכל החולים והפגומים שמאלה (בתעשיית בשר העוף).


 (צילום: תנו לחיות לחיות) (צילום: תנו לחיות לחיות)
(צילום: תנו לחיות לחיות)

אנחנו מעדיפים את ההדחקה

האפרוחות יחיו בתעשיית הביצים, יגדלו מספר שנים בצפיפות בלי יכולת אפילו להזיז כנף ולאחר שתפוקת הביצים שלהן תפחת - הן יחושמלו למוות. אחיהם מתעשיית הבשר יגיעו לממדי ענק בזמן שיא של חודשים לערך, וכשהם בקושי מסוגלים עוד לעמוד על רגליהם – יישחטו.

 

לפני כשנתיים השתתפתי בתערוכת "תשליכוהו" שהפיקה "תנו לחיות לחיות". כשהחזקתי אפרוח חי בידי לא יכולתי שלא לחוש בשבריריות ובמתיקות שלו, לרצות בכל מאודי להגן עליו. בשיח שלנו במדינה אין מקום למילה "הגנה".

 

השאלה איך ניתן להמנע מהרג של אפרוחים כלל אינה עולה והשאלה שנידונה היא "מהי הדרך ההומנית ביותר להרוג אפרוחים?" כאילו שההחלטה על מוות כלשהו יכולה להיות הומנית.

 

 (צילום: תנו לחיות לחיות) (צילום: תנו לחיות לחיות)
(צילום: תנו לחיות לחיות)

 

אנחנו מעדיפים את ההדחקה - אנחנו מעדיפים לשכנע את עצמנו: "לפחות הם מתו מהר וללא סבל רב", וגם "הכול מוסדר ומפוקח לפי חוק צער בעלי-חיים". עד לאחרונה עוד יכולנו לקוות שכך הם פני הדברים. אבל היום כבר לא מדובר רק בנתונים מספריים ותקנים בעלי ניסוחים מפותלים.

 

ומה לגבי הפיקוח ואישור המכונות? האם אנשי משרד החקלאות לא ראו את האפרוחים הפצועים הניתזים לגסוס בפתח המכונה? האם הם לא ראו את המסוע התלול? ואם לא ראו – באיזה מובן יש אישור ופיקוח?

 

לא יכולים לשקר לנו שמדובר במוות מהיר וללא כאבים

בימים אלו פועלת ועדה בין-משרדית שרה"מ הורה להקים, בראשותו של מנכ"ל משרדו הראל לוקר, במטרה לבדוק את נושא העברת סמכויות האכיפה של חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות לידי המשרד להגנת הסביבה.

 

זו הזדמנות היסטורית לעשות שינוי משמעותי באכיפת החוק, משום שמשרד החקלאות מצוי בניגוד עניינים לכאורה, בהיותו המשרד הממונה מחד על רווחתם של בעלי חיים ומאידך על ההיבטים הדרושים לפעילות זו לקידום התעשייה והחקלאות.

 

 (צילום: תנו לחיות לחיות) (צילום: תנו לחיות לחיות)
(צילום: תנו לחיות לחיות)

 

האם אפשר לסמוך על משרד החקלאות ששיקוליו במניעת צער בעלי חיים יהיו טהורים? יש לקוות כי הוועדה תמליץ על תיקון העיוות הזה, ועל הוצאת סמכויות ההגנה על בעלי החיים מידיו של משרד החקלאות.

 

את התמונות שנראו בתחקיר כבר אי אפשר למחוק מן המוח: אפרוחים פצועים ניתזים מן ה"בלנדר" כמה מטרים הצידה וממשיכים לפרפר. אפרוחים חסרי אונים נופלים מטה במסוע התלול, מרוב עומס. תודות ל"כלבוטק" ולעמותת "תנו לחיות לחיות", לא יכולים עוד לשקר לנו שמדובר במוות מהיר וללא כאבים

 

 

 

אורנה בנאי, שחקנית ופעילה למען זכויות בעלי חיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענת מוסברג
צילום: ענת מוסברג
צילום: תנו לחיות לחיות
צילום: תנו לחיות לחיות
מומלצים