שתף קטע נבחר

אשת הברזל

בגיל 47, עם שלושה ילדים ועסק משגשג, מתכוננת איריס עצמון, פסיכולוגית ספורט ממושב ערוגות, לתחרות "ישראמן נגב אילת" הכוללת בתוכה ריצת מרתון, רכיבת אופניים למרחק של 160 ק"מ ושחיית 3.8 ק"מ בים: "אם יש פסגה אני רוצה לטפס עליה"

תארו לכם: 226 ק"מ ביום אחד. לא ברכב, אלא במים, על אופניים וכלה בריצת המרתון המתישה. "זה כמו ללכת עד הקצה מבחינת מאמץ", אומרת איריס עצמון, 47, ממושב ערוגות, אחת מ-12 הנשים שתיטולנה חלק ביום שישי באילת, בתחרות "איש הברזל", הנחשבת לאחת התחרויות המפרכות בעולם הספורט. בארץ, קוראים לתחרות הזו "ישראמן נגב אילת".

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

איריס כבר לא ילדה, אבל עדיין פצצת אנרגיה. האימונים המפרכים שהיא עורכת בחצי השנה האחרונה עם שחר קרופר, קולגה להכנות, הם רק פסיק מעיסוקיה הרבים כפסיכולוגית ספורט, המטפלת בהרבה נישות מהמקצוע. מרצה במוסדות רבים במדינה, לפני שהיא חוזרת להכין את גופה למאמץ המתיש מאין כמוהו.

 

משלבת בין קריירה להנאה. איריס עצמון (צילום: טלי שיאצו) (צילום: טלי שיאצו)
משלבת בין קריירה להנאה. איריס עצמון(צילום: טלי שיאצו)

 

כותב שורות אלה ראה לפני יותר מעשור את תחרות "איש הברזל" בקלגנפורט, אוסטריה, והכוכבים-המקצועניים מרחבי העולם סגרו את המרחק ב-8 שעות. שי פיפמן שלנו, שאותו ליוויתי, גמר ב-9 שעות. אלא שהסיפור היותר גדול היה ההשתתפות ההמונית ללא הבדל גיל, וכך ראיתי ספורטאים שזינקו למים ב-7 בבוקר השתרכו בקושי ליד קו הסיום בחצות. בחשבון פשוט, מדובר ב-15 שעות. בארץ קיימת התחרות מ-1999, ואיריס היא בוודאי אחת הדמויות הססגוניות.

 

את יומה היא פותחת ב-4.30 בבוקר, ברגיעה, מתלבשת ויוצאת לאימון. סיום היום, כולל עיסוקי ההרצאות והעסק שהקימה, קליניקה פרטית לפסיכולוגית ספורט בערוגות, חל לערך בחצות. השינה תחכה.

 

 

חוץ מהטריאתלון וההרצאות, יש לה גם לטפל כגרושה, ב-3 ילדים. תם בן ה-18.5 ושיר (17) שנולדו בלוס-אנג'לס שם שהתה חלק מחייה, ויהונתן בן ה-13.5 יליד אילת. "אתה רוצה לשמוע על בעיה, אם יש כזו? להכין את ארוחת יום השישי ל-3 ילדים, אחרי שבוע אינטנסיבי מהסוג שאני חווה לאחרונה בהכנות לתחרות איש הברזל".

 

תחרות איש הברזל נחלקת ל-3 מקצועות: שחייה 3,800 מ', רכיבת אופניים 160 ק"מ, ואם זה לא מספיק, מיד כשמשליכים או מאפסנים את האופניים עוברים לריצת מרתון רגלית של 42.195 ק"מ. איריס כבר ביצעה הרבה תחרויות טריאתלון, אבל הכל מתגמד מול המאמץ העל-אנושי באיש הברזל. "מאחר שזו פעם ראשונה, כל העסק מאוד מסקרן אותי. אני עוברת בממוצע 70 ק"מ ריצה בשבוע, כשהמרחק הגדול ביותר בפעם אחת היה ל-34 ק"מ". כלומר, יש לה עוד 8 להוסיף, אבל פחד ואתגר לא הולכים ביחד עם איריס עצמון, הגובה 1.64, המשקל 57.

 

עוברת 70 ק"מ בשבוע. עצמון ()
עוברת 70 ק"מ בשבוע. עצמון

 

כשהייתה שנה לאחר שרותה הצבאי, יצאה לטיול בארה"ב והתנחלה בלוס-אנג'לס. עשתה שם עשור, למדה פסיכולוגית ספורט בשלוחה של "פניקס יוניברסיטי", התחתנה, ילדה. בימים ההם עוד לא חלמה על תחרויות. "מה שידעתי בגיל 20, לא דומה בכלל למה שאני יודעת עכשיו", היא אומרת. 

 

"אם יש פסגה, אני רוצה לטפס עליה"

החיידק נכנס בה כשהגיעה עם משפחתה לאילת. קבוצת הטריאתלון המקומית שמחה לצרף אותה. כבר באליפות ישראל הראשונה שלה, לקטגוריית הגיל 35 פלוס, עלתה על הפודיום מספר 3. "זה הסב הנאה לחברים שלי, דחף אותי קדימה, ומאז הפכתי לחלק בלתי נפרד מכל הסיפור. זהו חלק מהחיים הבוגרים שלי".

 

מה מאפיין אותך?

"אם יש פסגה, אני רוצה לטפס עליה. אין דבר שיפחיד אותי. אני אישה מאוד תובענית ועצמאית שמחפשת תמיד אתגרים חדשים. תחרות איש הברזל הוא אתגר חדש בשבילי".

 

מה עוד מאתגר אותך?

"להתמודד עם לחץ. הרי פסיכולוגיה של התמודדות במצבי לחץ, היא אחד המקצועות שלי. אני רוצה לחוות הכל בעצמי".

 

תחרות איש הברזל הראשונה יצאה לדרך בהוואי. היום, כדי להגיע לתחרות בהוואי, חובה להשיג קריטריונים נוקשים במיוחד של הצלחות בסבבים ברחבי העולם. שם מופיעים האנשים הקשוחים ביותר מעוטרים באיכות ספורטיבית. 

 

"אני יודעת שהתחרות באילת תהיה עבורי קושי עצום. מתארת לעצמי התמודדויות נגד עצמי בפסגות הגבוהות של הרי אילת. מי שעומד באתגרים האלה, תמיד רואה את הפסגה".

 

סטודנטית שהתרשמה מהסיפור של איריס (עזיבת חיים נוחים בארה"ב, 3 ילדים, גירושים, תחרויות ועסקי הפסיכולוגיה שלה) צילמה סרט על חייה. הסרט, המופיע ביו-טיוב, הוא מההשראות של אנשי הברזל.

 

זה נכון, איריס קצת נרגשת. ככלות הכל, זו הפעם הראשונה שלה באיש הברזל. "כל מי שמכיר את התחרויות יודע שמדובר במטרה עצומה, ואני מתכוונת להשיג אותה. לא סתם אני מתאמנת לתחרות כבר חצי שנה", היא מצהירה.

 

גם האלתרמנים בחגיגה

מי שחוזרים לתחרות, אחרי שנתיים של הפסקה, הם התאומים רן ודן אלתרמן. והם לא יעשו את איש הברזל המלא, אלא רק את חציו. "אחרי שלא קבענו את הקריטריון לאולימפיאדת לונדון, הרגשנו שאנחנו צריכים להפסיק בגיל 31. פתחנו קבוצת טריאתלטים שאנחנו מדריכים בשם 'אלתרמן', הקמנו חנות למוצרי טריאתלון והתחלנו להתבסס", אומר דן, וממשיך: "לא אגיד שהמחשבות על איש הברזל לא עלו מפעם לפעם, אבל עד עכשיו זה לא הסתייע".

 

"גם בשבילנו מדובר באתגר". האחרים אלתרמן (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
"גם בשבילנו מדובר באתגר". האחרים אלתרמן(צילום: יאיר שגיא)

 

הפעם, מאחר שלא התאמנו מספיק זמן למרחק המלא והמאיים יש לומר, הם יסתפקו רק בחצי המנה. 1,800 מ' שחיה, 80 ק"מ רכיבה וחצי מרתון. "אין ספק שגם החצי הרבה יותר קשה וארוך מהטריאתלון הרגיל. משהו אחר לגמרי. מצד שני, נקודתית, הוא לא כל כך אינטנסיבי כמו הטריאתלון המקורי. בכל מקרה, גם בשבילנו מדובר באתגר גדול לחזור בגיל 33 לחוויה כל כך מתישה. עוד קשה לנו להעריך את הזמן שבו נסיים, אבל אני מעריך שבין 4 ל-4 וחצי שעות". איך אומרת איריס עצמון? "לכבוש את הפסגות הכי גבוהות בספורט"

 

הסיפור המופלא של אייל בן צבי

אייל בן-צבי, 48, עיוור מפרדס-חנה ישתתף לראשונה בתחרות "חצי איש הברזל" (113 ק"מ) במסגרת המפעל. בן צבי נפגע במהלך מלחמת שלום הגליל בעת פתיחת ציר בצידון, ומאז התעוור וסובל מבעיות זיכרון קשות.

 

בגלל נכותו הקשה הוא אינו עובד ומתמיד בפעולות ספורט. בן צבי הינו סגן אלוף ישראל וסגן אלוף חיפה בטריאתלון שלשות. אם יגבור על המרחק, יהיה זה ניצחון גדול לבן-צבי ולרוח הספורט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טלי שיאצו
איריס עצמון
צילום: טלי שיאצו
מומלצים