שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס, EPA, AFP

לא עוזבים את העיר. מחאת הרופאים בתוניסיה

משרד הבריאות במדינה, שעוד מתרגלת לדמוקרטיה בה, התכוון להכריח רופאים צעירים לעבוד שנה בכפרים. במקום לשתוק, הם פתחו בשביתה

שלוש שנים אחרי המהפכה שהביאה לקץ שלטונו של הנשיא דאז, זין אל-עבדין בן-עלי, התוניסאים שוב ברחובות. הפעם מדובר ברופאים מתמחים, שמוחים על הצעת חוק חדשה מטעם משרד הבריאות שמאיימת לפגוע בזכויותיהם. בישראל מחאה דומה הובילה לעיצומים שנמשכו ארבעה חודשים, בתוניסיה הסתפקו בשביתה בת שבוע, בינתיים.

 

עוד חדשות מהעולם:

"סוכנויות ביון מערביות ניהלו מגעים עם אסד"

המסריח בעולם: איראני לא התקלח 60 שנה

 

בתחילת החודש פתחו אלפי רופאים צעירים וגם רוקחים בשביתת מחאה בתגובה להצעת חוק שהייתה צפויה לעלות לדיון במועצה הלאומית המכוננת, שמהווה הגוף המחוקק במדינה. לפי היוזמה, רופאים שיסיימו את ההתמחות שלהם יידרשו לעבוד בבתי חולים ציבוריים באזורים הכפריים של המדינה בטרם יוכלו לבחור בעצמם את מקום עבודתם. ההצעה נידונה בתחילה במסגרת משא ומתן בין משרד הבריאות לבין איגוד הרופאים והרוקחות, אולם כזה עלה בתוהו, הגיע תורה של המועצה הלאומית להסדיר את המחלוקת.  

 

ההפגנה הגדולה שנערכה ב-7 בינואר

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בתגובה, החליטו הרופאים המתמחים כי למשך שבוע ימים, מתחילת החודש, יעניקו רק סיוע רפואי בסיסי לחולים. שיאה של המחאה נרשם ב-7 בינואר, כשאלפי רופאים צעירים הפגינו בבירה נגד הצעת החוק. "עומדים איתן, עומדים איתן, מתי תבוטל הצעת החוק?", צעקו הרופאים השובתים בהפגנה. אחד מהם אף נקלע לתגרה אלימה עם אחד מאנשי הביטחון שליוו את הצועדים.

 

במשרד הבריאות התוניסאי, מצדם, רואים בהצעת החוק מהלך הכרחי, שבכוחו לפתור את בעיית כוח האדם בבתי החולים שבאזורי הספר. על פי ארגון הבריאות העולמי, בתוניסיה יש 12 רופאים ו-21 מיטות לכל עשרת אלפים תושבים, בעוד בצרפת למשל, יש 35 רופאים ו-71 מיטות למספר תושבים זהה. עם זאת, הרופאים הצעירים מתעקשים כי הבעיה אינה המחסור ברופאים, אלא הציוד הלקוי שנמצא בבתי החולים האלו.

 

"מה התועלת בשליחת רופא מרדים לבית חולים שאין בו מכשיר הנשמה מלאכותי, או רדיולוג לבית חולים שאין בו מכונת רנטגן?", התלוננה סלמי מעלי, סטודנטית שנה ג' שמתמחה ברדיולוגיה, שמעורבת במחאה. בדבריה לערוץ "פראנס 24", היא האשימה את משרד הבריאות בכך שהגיש את הצעת החוק מבלי להתייעץ בכלל עם העובדים במגזר הבריאות. "השלטונות רוצים לרתום את העגלה לפני הסוס", אמרה.

"מה הטעם לשלוח רדיולוג לבית חולים שאין בו מכונת רנטגן?" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"מה הטעם לשלוח רדיולוג לבית חולים שאין בו מכונת רנטגן?"(צילום: EPA)
  

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אולם מגרסת משרד הבריאות התוניסאי עולה תמונה שונה. חאלד אל-עזאבי, בכיר במשרד הבריאות, אמר

לערוץ הצרפתי שבשפה הערבית כי הם רואים בחוק "אמצעי חירום" שנועד להתמודד עם המשבר במוסדות הרפואיים המרוחקים. לטענתו, משרד הבריאות דווקא ניסה ללכת לקראת הרופאים המתמחים, בכך שקבע את פרק הזמן שבו יחויבו לעבוד מחוץ לערים הגדולות על שנה אחת בלבד, ובנוסף הבטיח להם משכורות של רופאים מומחים, עם אפשרות לבונוסים. "אנחנו מקווים להגיע עמם להסכמה", הוסיף אל-עזאבי.

 

בשלב זה מסתמן כי הפשרה אכן נראית באופק. על פי הפרסומים בתוניסיה, שר הבריאות עבד א-לטיפ מכי הצהיר לפני כמה ימים כי בכוונתו לערוך תיקונים בהצעת החוק המקורית. הוא ציין גם כי המועצה המחוקקת הבטיחה למשרדו לדחות את הדיון בהצעת החוק, מה שיאפשר התדיינות נוספת עם הגורמים הרלוונטיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המתמחים המוחים. שבתו למשך שבוע
צילום: EPA
מומלצים