שתף קטע נבחר

מפוטרים מצה"ל? כך תאבקו ברוע הגזירה

אלפי משרתי קבע יקבלו בקרוב הודעה כי החתימה שלהם לא תוארך. תחנונים לא יעזרו, אבל לא הכל אבוד: התייצבות בוועדות הצבאיות, עיון במסמכים שהיוו בסיס להחלטה והצגת אותות הצטיינות עשויים להפוך את ההחלטה. מדריך

אף שגזירות הקיצוץ בתקציב הביטחון צומצמו מעט - אלפי משרתי קבע בדרכם לפיטורים . אותם משרתים התרגלו במשך שנים לחיות עם כינויים כמו "אוכלי חינם", "שודדי הקופה הציבורית", "פנסיות מוגזמות" ודומיהם - אך אלו דווקא לא הפריעו להם. 

 

 

ראשית, הם אוהבים את השירות ואת הצבא, את החברים ואת הצעירים שפוקדים את הבה"ד כל כמה חודשים. שנית, הם חשים שבשירותו הם תורם ימים, לילות וסופי שבוע למדינה. סיבות נוספות הן השכר הקבוע - גם אם היה נמוך מהשכר של רוב חבריהם שהשתחררו מהשירות, וגם אותה פנסיה מוקדמת - שמקוממת רבים בציבור.

 

כעת, חלק לא מבוטל יזומנו למשרדי מפקדי היחידה שיודיעו להם כי החתימה שלהם לא תוארך. התחנונים והעובדה שנותרו להם עוד שנים רבות עד לגיל הפרישה - לא יעזרו. "זו החלטה של הגורמים בשלישות למעלה", יאמרו להם, "הפיקוד חייב לקצץ ויש משרתים ותיקים יותר שגם להם יש 3 ילדים ומשכנתא לשלם".

 

איך למנוע את רוע הגזירה?

לו אותם משרתים היו מפוטרים לאחר עשרות שנים ממקום עבודה רגיל - סביר להניח כי מספר צמיגים היו מקפחים חייהם בשלב כלשהו. אבל בצבא אין ועד עובדים, אז מה עושים? כיצד ניתן לנסות להאבק ברוע הגזירה? לפניכם מספר טיפים שיוכלו לסייע לכם בכך:

 

1. מסמכים -  אם אתם משרתים שנים - תופתעו לגלות כמה מורכב לעתים להשיג את תעודת ההצטיינות החיילית או חוות הדעת המעולה שקיבלתם לפני מספר שנים. מאידך, כל מסמך שכזה עלול להטות את הכף בין שחרור שלא מרצון להמשך שירות.

 

2. גייסו את היחידה ומפקדיה לצידכם - ההבדל בין מפקד תומך ליחידה אדישה הוא שמים וארץ.

 

3. עילות השחרור, סבירות והנמקה - לא ניתן לשחררכם סתם כך ויש צורך בעילה מוגדרת. גם לא די בקיצוץ לבדו כדי שההחלטה לשחרר דווקא אתכם תהיה סבירה ומידתית. לעתים יהיה די בכך שהגורמים המחליטים לא נימקו באופן מספק את ההחלטות, במקרים אחרים יהיה צורך להראות שהתשתית עליה נשענה ההחלטה לא הייתה מספקת. תמיד חובה לבדוק ולעיין במסמכים ובנתונים שהיוו בסיס להחלטה.

 

4. מצו את זכויותיכם בוועדות הצבאיות - קיימת חשיבות עליונה להתייצב בפני הוועדות שמקבלות את ההחלטות, ככל שהדבר מתאפשר. כאשר אתם הופכים ממספר אישי ומספר מסמכים כתובים לאדם העומד בפני תהום - היד שעל החרב תהסס הרבה יותר. מעבר לכך, דעו כי בפניכם מספר משמעותי של ערכאות ערעור וטריבונלים, נצלו זכויותיכם באופן מיטבי - די שגורם מחליט אחד יחליט לטובתכם על מנת לשנות מההחלטה.

 

5. "גזירת זמנים" - תהליך הערעור על ההחלטות הוא מובנה וכולל זמנים קבועים לצורך ההליכים. לרוב, מדובר בתקופות קצרות בנות מספר שבועות. זמנים אלה חלים גם על משרת הקבע וגם על גופי הצבא השונים שצריכים לדון בעניינו.

 

6. ייצוג - מומלץ שלא להתמודד עם התהליך לבדכם שכן מדובר בהליך משפטי לכל דבר. אין תחליף להיכרות עם החוק, הפקודות, הנהלים ועם מקרי עבר שהסתיימו בהצלחה. הצגת עניינכם באופן סדור ומקצועי עדיפה לאין שיעור מטיעון מבולבל ושטחי.

 

הכותב הוא רס"ן (במיל'), עורך דין מומחה בדיני צבא ובעלי המשרד קגן ושות', המייצג משרתי קבע אל מול רשויות הצבא. האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי מלא, מקצועי ופרטני.

פורסם לראשונה 16/01/2014 22:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים