שתף קטע נבחר

הפנטגון מודה: ארה"ב לוקה באיתור גרעין זר

לידיעת הגולש חסן רוחאני, מחקר של משרד ההגנה האמריקני מצא כי הבקרה על הפצת גרעין לא מאורגנת ולא מצוידת. לראייה: הכשלים בסוריה ובפיונגיאנג

משרד ההגנה של ארצות הברית סבור שסוכנויות המודיעין האמריקניות אינן מאורגנות או מצוידות כיאות כדי לאתר כוחות זרים המפתחים נשק גרעיני, או לזהות מדינות שמגדילות את הארסנל הקיים שלהן. כך עולה מעבודת מחקר שנעשתה בפנטגון בשלוש השנים האחרונות, ומצביעה בין השאר על ליקוי של סוכנויות הביון ביכולת לאתר מתקנים סודיים, כמו במקרה של איראן.

 

עוד בחדשות:

 

"היכולת לוקה בחסר ולפעמים אינה קיימת כלל", קובע הדו"ח, שבמסגרתו מטיל הפנטגון ספק אם הממשל יכול להיות בטוח ביכולתה של ארה"ב לדעת אם איראן מפרה את הסכם הביניים על תוכנית הגרעין.

הפנטגון. מחקר בן שלוש שנים ()
הפנטגון. מחקר בן שלוש שנים

הדו"ח נחשף חודשיים לפני פסגת הביטחון הגרעיני השלישית שתתקיים בהאג במטרה לרכז מאמץ בינלאומי לחשוף חומרים גרעינים מופקרים, ולצמצם את מספר המדינות שיכולות לייצר פצצות גרעיניות.

 

מחברי הדו"ח מתריעים ממדינות גרעיניות חדשות לאחר המלחמה הקרה. "בקרה של הפצת גרעין חייבת להיות מטרה מועדפת של ביטחון לאומי", נכתב בו. "אבל היא לא מאורגנת כראוי ולא מצוידת באופן מלא כדי להתמודד איתה".

 

ב"ניו יורק טיימס" פורסם שגורמים אמריקנים למדו בפעם הראשונה על הכור הגרעיני שסוריה בנתה בסיוע צפון קוריאני רק לאחר שישראל התריעה בפניהם.

"ישראל הרסה את המתקן ב-2007", הזכיר העיתון.

 

הדו"ח מציין שני מקרים נוספים: בראשון דיווח ה-CIA על תוכנית גרעין בעיראק שלא הייתה קיימת, ובשני בנתה צפון קוריאה מתקן להעשרת אורניום שנתגלה למערב רק לאחר שהמדינה הזמינה פרופסור מדנבר לבקר בו.

 

המסקנה של הפנטגון מהדו"ח היא שבעתיד ייעשה שימוש מוגבל בצילומי לוויין ובציוד אחר לאיסוף מידע. הפנטגון מציע להשתמש בעתיד בתוכנית הסייבר שפיתחה ה-NSA לאיתור הפצת ציוד גרעיני, על ידי ציתות לשיחות ולמיילים של מדענים ומהנדסים, ולחפש טכנולוגיות הקשורות לגרעין שיובילו למתקני הגרעין המוקמים.

 

"ניו יורק טיימס" מציין שהדו"ח אינו נוקב בשמות המדינות שהאמריקנים עוקבים אחרי תוכניות הגרעין שלהן, אבל אין זה סוד שארה"ב מקדישה משאבים עצומים למעקב אחר הארסנל הגרעיני של ישראל, רוסיה, הודו, צפון קוריאה, סין ופקיסטן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנשיא ברק אובמה
צילום: רויטרס
מומלצים