שתף קטע נבחר

את מי תובעים במקרה של פציעה בטיול בארץ?

אישה נפלה ממצוק בג'ילבון ומתה, אחרת נפצעה בזמן שליוותה טיול של תלמידים. מי נושא באחריות המשפטית לפצות את הנפגעים? בתי משפט קבעו גבולות אחריות מאוזנים שמחייבים את רשות הטבע והגנים

ביום אביבי בשנת 2005 נפלה אישה ממצוק גבוה בעת טיול בנחל ג'ילבון ברמת הגולן. בעלה הזעיק את יחידת החילוץ והיא פונתה לבית החולים, שם מתה לאחר ניתוח. הבעל תבע את רשות שמורות הטבע והגנים בטענה להתרשלות במיגון המסלול, ואת המדינה בטענה לרשלנות של רופא יחידת החילוץ. שני הגופים הכחישו את אחריותם לאירוע.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

במקרה אחר יצאה אישה לטיול עם קבוצת תלמידים כמגישת עזרה ראשונה ומלווה חמושה. היא נשאה עליה ציוד רב וכלי נשק ובמהלך הטיול נפלה מצוק גבוה שעליו עמדה. היא תבעה את חברת שירותי השמירה שהעסיקה אותה, שבתורה שלחה הודעת צד שלישי לרשות הטבע והגנים כאחראית על שטח התאונה. כצפוי, אף גוף לא ראה עצמו כנושא באחריות.

 

פגיעות בעת טיול בשבילי הארץ מתרחשות מפעם לפעם והאחריות המשפטית להן לא תמיד ברורה. מי נושא באחריות לפציעה שהתרחשה במהלך טיול משפחתי בשבת?

 

הרשות אחראית לסימונים ולסכנת חיים

בתי המשפט קבעו זה מכבר שאת גבולות אחריותה של רשות הטבע והגנים יש להגדיר באופן מאוזן: הטלת אחריות קונקרטית על הרשות בכל מקרה שבו נפגעים מטיילים, עלולה לפגוע בתחום התיור ולהביא להוצאות כספיות ניכרות לשמורה וכן לגביית תשלום מן המבקרים באתרים שבהם הכניסה חופשית.

ארכיון. חילוץ פצוע מהג'ילבון (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
ארכיון. חילוץ פצוע מהג'ילבון(צילום: אביהו שפירא)

כמו כן נקבע שהמטיילים לא יצפו למסלולים סלולים ונוחים בחיק הטבע או למעקות הגנה שיגדרו שבילים ארוכים על פי תהום, שכן דרישה כזו תגרום לפגיעה בערכי הטבע.

 

מנגד, הרשות מחויבת לוודא שאין סכנות חיים מהותיות ובלתי סבירות למטיילים בתחומי השמורות, ועליה לסמן בבירור שבילים בעלי סיכון מוגבר, ובמיוחד מקומות שבהם הסיכונים סמויים בשל תנאי הקרקע, הצמחייה וכיוצא באלה.

 

על סמך אלה התקבלה תביעתו של הבעל שאשתו נהרגה בג'ילבון. נקבע כי היה על רשות הטבע והגנים להבין שבמקרה שהסימון אינו ברור, הרי שעלול להשתמע מכך שניתן לעבור על שפת המצוק ולהסתכן בנפילה. גם הטענות בעניין הרשלנות הרפואית התקבלו ולאלמן נפסקו פיצויים בסך 810 אלף שקל מרשות הטבע והגנים ומהמדינה גם יחד.

 

עם תרמיל או עם ביטוח?

האישה שנפצעה כשליוותה את התלמידים צדקה כשהטילה את האחריות לפציעתה על מעסיקיה: בית המשפט קבע כי אף שמדובר במסלול למיטיבי לכת, תנאי השטח לא היוו גורם לתאונה. עם זאת,

התובעת נשאה על גבה משקל רב וכן נשק בתנוחת הצלב, מה שגרם לה לשנות את אופי הליכתה ואת איזון המשקל על גופה, ומשום כך נפלה.

 

בית המשפט פסק שלתובעת יש אשם תורם במצבה וקבע שחברת השמירה תפצה אותה בסכום של 146,800 שקל.

 

על מנת לקבוע אם יש עילת תביעה בגין פגיעות בגוף בחיק הטבע יש לבחון את נסיבות המקרה, לאסוף את החומר הרפואי הרלוונטי, ולפנות לייעוץ משפטי ורפואי. למעשה, לא ניתן להגיש תביעת נזקי גוף מבלי לגבותה בחוות דעת של מומחה רפואי.

 

במקרה שבו הפגיעה קרתה בשטח שאינו שייך לרשות הטבע והגנים, ייתכן שגוף אחר נושא באחריות על השטח. לחלופין, מומלץ לבדוק את פוליסת הביטוח שברשותכם, שייתכן ומכסה נזקים כתוצאה מתאונה. גם כאן כדאי להיעזר בייעוץ שירד לעמקה של הפוליסה וההחרגות שבה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
הג'ילבון
צילום: שי רוזנצוויג
עו"ד מוטי ארד
מומלצים