שתף קטע נבחר

ניסנקורן: ההסתדרות אינה נגד רפורמות

יו"ר האגף לאיגוד מקצועי אמר בכנס באילת: "הרפורמות לא מצמצמות פערים חברתיים. צריך לעשות אותן ביחד". מנכ"ל התאחדות התעשיינים, חייק, תקף בחזרה: "איפה העובדים כשהרגולציה קורעת למעסיקים את הצורה?"

"צריך לעשות רפורמות אבל לא בכיפופי ידיים. היחידים שאחראים בנמלים הם אנשי ההסתדרות ובכל מקרה שינסו לשבור את הוועדים החזקים ולעשות צעדים חד צדדיים – נאבק בכל הכוח", כך אמר הערב (ה') אבי ניסנקורן, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, בכנס אילת לנושאי עבודה. ניסנקורן מסתמן כמיועד להחליף את עופר עיני בראשות ההסתדרות.

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

ניסנקורן, שנאם במושב שעסק באתגרים ובסיכונים לעולם העבודה, ציין כי "בעל ההון הוא החזק והעובדים הם חלשים, ובעל ההון צריך לוותר על חלק מהסמכויות שלו בשביל ליצור איזון. מדינת ישראל מובילה בפערי האי שוויון במדינות ה-OECD. יש עוני גדול ובנסיבות האלו להגיד שהמעסיק צריך הגנה - זה לעג לרש והתעלמות מהמציאות. התפקיד העיקרי של ההסתדרות הוא לפעול לצמצום פערי האי שוויון וזה גם תפקידה העיקרי של המדינה לדעתי, אבל כשמסתכלים על תקציב המדינה רואים שהוא לא משרת את המטרה הזו, להיפך".

 

ניסנקורן הוסיף, כי "אנחנו לא מתנגדים לרפורמות, אבל צריך לעשות את זה ביחד. לצערי לוקחים את המכשיר הזה ואומרים זה השינוי החברתי - אבל זה לא מצמצם פערים חברתיים או את פערי העוני... יש מדיניות של חיפוש כותרות ושל פופוליזם במקום ישיבה מסודרת. אף אחד בממשלה לא מרים את דגל צמצום הפערים.

 

"אף אחד לא רואה את העובדים החלשים, עובדי הניקיון. תשאלו את ראש אגף תקציבים איך קוראים לעובד הניקיון שנמצא שם 20 שנה דרך חברה קבלנית. לא רואים את העובדים הללו, רק לאחר 4 ימי שביתה הוחלט לראות אותם".

 

ניסנקורן: בשנה הקרובה יתאגדו כ-50 אלך עובדים

ניסנקורן התייחס למגמת ההתאגדות במשק, בשנה האחרונה, וציין כי "זו מהפכה חברתית. זכות ההתארגנות היא של העובד, והחקיקה הישראלית אמרה שהיא רוצה לראות את זכות ההתארגנות", אמר ניסנקורן, "לצערי זה בא במאבק, כמו בפלאפון ובמגדל. אני מכבד את זה ששלמה אליהו התעשת ואמר: 'אנחנו מושיטים יד קדימה', כי בסופו של דבר רוצים הסכם שיהיה טוב למגדל לעובדים ולחברה הישראלית.

 

"בכלל ביטוח קבענו ששכר המינימום לא יפחת מ-5000 שקל, המשמעות היא שכמה מאות עובדים יצאו ממעגל העוני. זה שינוי חברתי, כי המעסיק מוותר בהסכמים האלה על חלק מהרווחים שלו והפערים החברתיים נהיים יותר קטנים. זה מיקרו של מקום עבודה אבל זה יכול לייצר שינוי חברתי".

 

ניסנקורן הוסיף כי בשנה הקרובה הוא צופה התאגדות של כ-50-40 אלף עובדים במשק, לצד הרחבת צו הרחבה לעובדי הניקיון במגזר הפרטי ובהמשך בענף השמירה. "לצערי נראה משברים מחוסר הידברות", הזהיר, "כשרוצים מאבק – יהיה מאבק".

 

חייק: צדק חברתי זה שגם למעסיק יהיה כסף לשלם לעובדים

מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, שנאם אחרי ניסנקורן, אמר בפתח דבריו: "אני לא יכול שלא לתהות איפה ההסתדרות בכל המאבקים (של התעשיינים, ב.פ) שנוגעים ישירות לעובדים? שכן הם פוגעים ישירות בתעשייה".

 

חייק הסביר: "צדק חברתי זה שגם למעסיק יהיה לשלם כסף לעובדים. אני שואל את עצמי איפה אתם ביחד הזה? איפה אתם כשהרגולציה קורעת לנו את הצורה? כשמקימים 55 תאגידי מים מיותרים ושמנים? כשלא קונים כחול לבן בממשלה? כשמעכבים את הגז הטבעי? זה יכול לחזק עסקים, מפעלים ולהיות משורשר לתנאי העובדים.

 

"איפה אתם כשהממונה על ההגבלים משתולל? כשמדינות אחרות מחרימות מוצרים שלנו? כשאין הכשרה מקצועית? כשסוגרים מפעלי ייצור ומעבירים אותם לחו"ל? כולנו עובדים במדינה הזו ואתם צריכים להיות בשורה אחת עם המעסיקים".

 

דבריו של חייק עוררו תרעומת בקרב הקהל, שקרא לעברו: "איפה אתם במאבק החברתי? בצמצום פערים חברתיים? אנחנו סובלים מזה ואתם צריכים להיות איתנו". חייק השיב כי "אנחנו בעד שיפור תנאי העובדים המוחלשים, וזה לא מהפה אל החוץ. אנחנו מוכנים לחתום על הסכם בנושא עובדי הניקיון, לא כי מאיימים עלינו, אלא כי צריך לשפר את התנאים".

 

חייק קרא גם לעצור את קליטת העובדים במגזר הציבורי, "המנופח, השמן והמשמין", והתייחס גם לתחום המלונאות בישראל. לדבריו, "בברלין יש היום יותר חדרי מלון בבעלות ישראלית מאשר בתל אביב, ובמערב אירופה יש יותר חדרי מלון בבעלות ישראלית מאשר במדינת ישראל כולה. זה אומר רק דבר אחד- שאנחנו מאבדים את הכלכלה שלנו".

 

נשיא התאחדות התעשיינים: בעל הון? יש לי עוד משכנתא

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, צביקה אורן, שעלה לנאום אחרי חייק, הוסיף ואמר כי "אבי ניסנקורן קורא לי בעל הון. אני לא, אבל הלוואי והייתי, כי כך הייתי יכול להעסיק עוד עובדים.

 

"עד היום בגיל 67 יש לי משכנתא, כי לפני שנים לקחתי סיכון ומשכנתי את הבית שלי, כי היה לי חלום להקים מפעל. הבעיה היא שלהקים מפעל בארץ זה מאוד מאוד קשה. יש לנו קושי גדול עם חוקי העבודה בישראל. מי שקשה להם במיוחד הם המפעלים הקטנים שלא יכולים להעסיק סוללה של עורכי דין. הם לא צריכים לחשוש כל הזמן מכתב אישום פלילי".

 

עיני למעסיקים: כבדו את רצון העובדים להתארגן

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הזהיר מפגיעה בבית הדין לעבודה: "בית הדין לעבודה הוא הגורם שמאזן יחסי עבודה במשק. כולנו - גם המעסיקים וגם העובדים - צריכים לשמור ולשמר אותו.

 

"לא מזמן ניסתה הממשלה להוביל הליך של בוררות חובה. בעיני זה ביטול זכות השביתה. לא היינו נותנים לשום ממשלה לפגוע במרקם האיזונים שבין עובדים למעסיקים. אני יודע שיש דיונים בחדרים, שאם לא הצלחנו ככה נעשה אחרת - נעביר את נושא יחסי העבודה לרשות להגבלים עסקיים. ההסתדרות לא תיתן לפגוע בבית הדין לעבודה, וכל נושאי העובדים יתנהלו רק בבית הדין לעבודה.

 

עיני פנה לצביקה אורן נשיא התאחדות התעשיינים ונשיא לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, ואמר: "משהו אצלכם השתנה. אנחנו בעד יחסים עם הדברות, אבל צביקה - אתה 3 שנים נשיא לשכת התיאום ולא זכיתי לראות חתימה שלך. דיברנו על עובדי הקבלן - חתמנו איתכם, איך יתכן מצב שמי שחותם על ההסכם מגיש התנגדות למשרד הכלכלה לגבי צו הרחבה ומטיף לנו מוסר?

 

"יש מעסיקים רבים וטובים שרואים בעובדים נדבך מרכזי בעסק, אך לצערי לא כולם כאלה. אם שליש מהעובדים היו חותמים על התארגנות, והיו מקבלים אותם בזרועות פתוחות, אבל בחלק גדול מההתארגנויות זה לא כך.

 

"אתם לא מתארים לכם כמה פניות יש: קרוב ל-700 מקומות עבודה פוטנציאליים עומדים בקנה להתארגן, זה לא דבר של מה בכך. אם אתה רוצה צביקה - תעביר מסר למעסיקים - כבדו את רצונם.

 

"המעסיקים הם לא אויבנו - הם עמוד התווך שמייצר תעסוקה, אבל לא תעסוקה של שכר מינימום. זו לא גזירה משמיים. לא ייתכן שמי שישלם את המחיר זה אלו שמרוויחים 4,000-5000 שקל בחודש. הכתובת שלך צריכה להיות הממשלה. התבלבלנו. אף פעם לא מאוחר - ניתן לשבת ולנסות לייצר איזונים, אבל זה לראות את כל התמונה, גם את העובדים".

 

הרצוג למעסיקים ולעובדים: עודדו את ההליך המדיני

יו"ר מפלגת העבודה, יצחק הרצוג, המליץ ל"שני הצדדים ללכת לפסיכולוג". הוא ציין כי "בדור האחרון חלחלו תפיסות דרמטיות למערך יחסי העבודה, בעיקר בשירות הציבורי שהוציאו את היכולת של עולם העבודה המאורגנת להשפיע על התהליכים ויצרו מעמד של עובדים עניים".

 

הרצוג התייחס גם להיעדר ערבים וחרדים בתפקידים בכירים במגזר העסקי, וקרא לכפות על המעסיקים וההסתדרות חזרה לדיאלוג אמיתי. בנוסף, קרא הרצוג לשני הצדדים לעודד את התהליך המדיני שיסייע לצמיחה.

 

הרצוג יצא במתקפה על שר הכלכלה, נפתלי בנט, וכינה אותו "פוסט ציוני המבטיח את אובדן אופייה היהודי והדמוקרטי של ישראל. הוא יגרום למפולת כלכלית ותעסוקתית וגורם נזק למדינה".

 

לדברי הרצוג, "הפערים החברתיים הם האיום האסטרטגי החמור ביותר במדינה. השולחנות העגולים לא מתפקדים. משרד הכלכלה הולך להתנגשות ולא לפתרונות. זו טעות שתפגע בצמיחה. בנט מכריז מלחמה על המעסיקים ועל העובדים, בכך הוא מערער את ההסכמה הציבורית".

 

"כנס אילת לנושאי עבודה 2014" של נשיאות הארגונים העסקיים (לשעבר לשכת התיאום), מתקיים זו השנה ה- 18, בין התאריכים 28/1-1/2/14, במלון דן אילת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוטי קמחי
אבי ניסנקורן
מוטי קמחי
צילום: יהודה עשור
אמיר חייק
צילום: יהודה עשור
צילום: יאיר שגיא
צביקה אורן
צילום: יאיר שגיא
צילום: גלעד מורג
עופר עיני
צילום: גלעד מורג
צילום: נועם מושקוביץ
יצחק הרצוג
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים