דרושים חברים מהסיירת: לערבים אין נטוורקינג
על אף שענף ההיי-טק משווע לעובדים - מהנדסים ובוגרי הטכניון ממוצא ערבי לא מצליחים למצוא עבודה. מנהלת השמה בארגון 'צופן' קוראת להניח בצד את הסטריאוטיפים ומספרת על פעילותם לשילוב ערבים בשוק העבודה
כמחצית מגיוסי העובדים ב-2013 היו בשיטת "חבר מביא חבר " - אנשים ממליצים למעסיקיהם על מכריהם ואלו מוזמנים לראיון עוד בטרם המשרה יצאה לשוק. כך דיווחה לאחרונה חברת ההשמה פילת. בהיי-טק המצב רגוע יחסית - "רק" 41% מההשמות היו בעקבות המלצות - אבל אני זכיתי להכיר עשרות חברים, מהנדסים ובוגרי מדעי המחשב בטכניון ובאוניברסיטה העברית, שרובם לא עובדים בענף.
- חצי מגיוסי העובדים ב-2013: חבר הביא חבר
- רק 1,200 ערבים בהיי-טק - איך עושים שינוי?
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אתם שואלים את עצמכם "אולי הם לא רוצים?" - אז זה ממש לא נכון - הם חולמים על זה ושולחים קורות חיים לחברות בכל רחבי הארץ. אתם תוהים "אולי הם לא מקצועיים מספיק?" - טעות! רובם מצטיינים בלימודים, חרוצים ושאפתנים, מסורים ומקצועיים. "אז כנראה שזה בגלל שאין ביקוש לעובדים בהיי טק?" – זה גם לא נכון. בכל רגע נתון חסרים בהיי-טק 5,000 עובדים במשרות שונות.
אז למה לא? מסתבר שבישראל של 2013 עדיין חשוב גם איך קוראים לך ואיפה נולדת. אני לא נולדתי בהרצליה או תל אביב, ואפילו לא בחדרה או אשקלון. גם לא שירתתי ב-8200 או ממר"ם ולמען האמת אני לא מכירה אף אחד בסביבה שלי ששירת שם.
אין לי ולאף אחד מהחברים בשכונה שלי את הדבר הזה שאתם קוראים לו 'נטוורקינג', והורי, ממש בתום לב, לא העניקו לי את השם דנה או שלי, אפילו לא נטשה או ניקול. שמי וואלאא' ואני גרה בנצרת. אני "הרווחתי" והצלחתי להתברג לשוק העבודה - היום אני עובדת בארגון צופן כאחראית השמות. המטרה של הארגון שלנו הוא לשלב ערבים בהיי-טק הישראלי.
אוכלוסייה שלמה מחוץ לשוק העבודה
כאשר כל כך הרבה אנשים נכנסים לעבודה בשיטת "חבר מביא חבר", מובן שיש עובדים מצוינים אך נטולי קשרים, שלא מצליחים להתברג. הבעיה היא, שכבר לא מדובר רק על 'עובדים' אלא על אוכלוסיה שלמה שנמצאת בחוץ - הערבים הם מלכתחילה מיעוט בחברות ההיי-טק כאשר בחברות רבות כלל אין ערבים (לעתים בטענה ש"אין סיווג, בגלל פרוייקטים ביטחוניים").
לפני 5 שנים, כשצופן הוקם, עבדו בענף ההיי-טק כ-500 ערבים, כיום יש כבר קצת יותר מ-1,500 והמספר עולה בכל יום, אבל האמת שזה אפילו לא 2% מתוך 113 אלף העובדים בהיי-טק בישראל. כדי שיהיה קל גם לחברות וגם לנו, הארגון פועל כדי לשכנע חברות היי-טק לפעול מתוך ערים ערביות, זה מאוד משתלם. והנה, בנצרת לבדה כבר יש יותר מ-25 חברות הייטק שמעסיקות מאות ערבים.
מדי שנה אנחנו מארגנים קורסי הכשרה לצעירים אקדמאים ובנוסף מספקים להם "כלי עזר" למציאת עבודה כמו הכנה לראיונות ועריכה וניסוח של קורות החיים. בנוסף יזמנו, יחד עם 'מענטק' ובית הנשי, תוכנית 'מנטורינג' במסגרתה בכירים בהיי-טק מאמצים ומלווים את הצעירים הזקוקים לעזרה. כך הצעירים מכירים מקרוב את אופי העבודה וההתנהלות בעולם של עולם ההיי-טק. אכן, יש תקווה באוויר.
הרשו לי לסיים בפנייה אישית אליכם, חברים, יהודים וערבים, וכמובן גם למעסיקים: אני מבטיחה שאם תנסו להעסיק ערבים, תצליחו להניח בצד סטריאוטיפים ודעות קדומות ולהתייחס אלי כשווה בין שווים, לפחות בסוגיית ההעסקה - לא תתאכזבו. מנכ"לים בכירים במשק יעידו בפניכם כבר היום שמדובר בכח אדם איכותי, חרוץ, מסור ונאמן לעבודתו.
הכותבת, וואלאא' איברהים, בת 28, היא מנהלת השמה בארגון 'צופן' לשילוב ערבים בהייטק הישראלי