שתף קטע נבחר

מחקר: מורות מרוויחות פחות ממורים

מחקר שערך מרכז אדוה לקראת דיון בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת מגלה, כי אחת מכל 3 נשים היא מורה, מטפלת או מזכירה. דווקא במקצועות אלו שכר הנשים נמוך בכ-30% משכר הגברים באותו התפקיד

ממצאי מחקר שיוצג היום (ד') בכנסת מצביעים על הקשר בין תעסוקת הנשים והגברים בישראל לבין פערי השכר המגדריים שהם לרעת הנשים, אפילו בתחומים ובתפקידים שבהם הנשים הן הרוב. מהמחקר שערך מרכז אדוה עולה כי הנשים עדיין מתרכזות בעיקר במקצועות ההוראה, הטיפול, הפקידות והמזכירות, בעוד שהגברים מתרכזים בתחומי ההנדסה והטכנאות ובעבודות כפיים.

 

כתבות נוספות בנושא - בערוץ קריירה : 

"לנשים יש הישגים עד שהן הופכות לאימהות"

מוסר כפול: עוזרים לפלסטינים ומפלים נשים

ארגוני נשים: להפסיק את האי שוויון בעבודה

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

על פי נתוני המחקר, שיעלו לדיון בוועדה לקידום מעמד האישה והשוויון המגדרי, בראשות ח"כ ד"ר עליזה לביא (יש עתיד), אחת מכל שלוש נשים היא מורה, מטפלת או מזכירה. בנוסף, במקצועות אלו - בהם הרוב הן נשים - שכרן נמוך בכ-30% בממוצע משכר הגברים שעושים את אותה העבודה. המחקר נערך במסגרת פרויקט "שוות ערך" הפועל לצמצום פערי השכר.

 

במקצועות הטיפול בילדים והסיעודיים למשל, שכר הנשים עומד על כ-70% משכר הגברים. שכרה של מנהלת חשבונות הוא 67% משכרו של מנהל חשבונות. ובמקצועות ההוראה השכר הממוצע של המורות עומד על 88% משכר המורים.

 

במקצועות "נשיים" מרווחים פחות

מהמחקר גם עולה שקיים קשר הדוק בין ריכוז הנשים או ריכוז הגברים במקצוע מסוים לבין רמות השכר הנהוגות באותו מקצוע. באופן גורף המקצועות הנשיים "מתומחרים" כשווים פחות מהמקצועות הגבריים.

 

 

מקצועות נשיים "מתומחרים" כשווים פחות  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מקצועות נשיים "מתומחרים" כשווים פחות (צילום: shutterstock)

 

כך למשל, בעשרת משלחי היד הנפוצים בקרב הנשים (כגון בהוראה, טיפול, פקידות, וניקיון) השכר הממוצע עומד על 6,200 שקל ברוטו לחודש. זאת לעומת הפער הגדול והבולט בינו לשכר הממוצע בעשרת משלחי היד הגבריים (כגון הנדסה, טכנאות, בניין ועבודת כפיים) שעומד על 9,000 שקל ברוטו לחודש.

 

מבין עשרת המקצועות הנשיים, הפער הגדול ביותר בין שכר הנשים והגברים הוא בתחום הנהלת החשבונות שם השכר הממוצע של אישה מהווה 67% משכרו של גבר. זאת כאשר 86.5% ממנהלי החשבונות הן נשים. לעומת זה, הפער הקטן ביותר נרשם בתחומים הפרה-רפואיים (עובדי מעבדה, אחים ואחיות) בהם עומד שכר הנשים על 91% משכר הגברים.

 

מבין עשרת המקצועות הגבריים, הפער הגדול ביותר שנמצא הוא בתחומי ההנדסה והאדריכלות, בהם השכר הממוצע של הנשים מהווה 60% משכר הגברים כשהנשים מהוות 24% מכוח העבודה בתחום. בקטע הזה הפער הקטן ביותר נמצא בתחומי השיטור והכבאות, שם שכר הנשים הממוצע הוא 91% משכר הגברים, כאשר הנשים מהוות 13% בלבד מהמועסקים בתחום.

 

נתון מעניין נוסף עלה מתחומי הבנקאות והפיננסים. בענף זה, על אף ריבוי הנשים היחסי לתחומים אחרים בדרגים הניהוליים (45%) שכרן הממוצע של המנהלות עומד על 18,300 שקל בעוד שכר המנהלים בתפקידים דומים עומד על ממוצע של 28,300 שקל ברוטו. פער של כ-35% לטובת הגברים.

 

ח"כ עליזה לביא אמרה על ממצאי המחקר, כי "הנתונים מפוצצים את אשליית ההתקדמות של השוויון המגדרי בישראל. אסור לתת להתקדמות מטאורית של יחידות לטשטש את המציאות הקשה. זו לא בעיה של קבוצות באוכלוסיה או של מקצועות מסוימים אלא בעיה של מדינה שעוד לא מבינה כי בזבוז כוח נשי הוא בזבוז של הון אנושי לחברה".

  

לקריאת המחקר המלא


פורסם לראשונה 18/02/2014 21:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים