שתף קטע נבחר

אושר: רוקחים ינפקו מרשמים חוזרים ללא רופא

ועדת הבריאות של הכנסת אישרה תקנות חדשות הקובעות כי רוקחים יהיו רשאים לנפק מרשמי המשך לחולים כרוניים - ללא צורך בביקור אצל הרופא. תוקף המרשם של הרוקח יהיה לחצי שנה. תרופות פסיכיאטריות ונוירולוגיות, כמו ריטלין, מחוץ לתקנות

סוף לטרטורים של חולים כרונים לקבלת מירשמים קבועים: ועדת הבריאות של הכנסת אישרה תקנות חדשות שיאפשרו לרוקחים לנפק תרופות המשך לחולים כרונים, גם ללא מרשם רופא. לרוקחים תינתן גם גישה לחלק מהתיק הרפואי של החולה.

  

 

כיום יכולים חולים כרונים לקבל מרשם מהרופא המטפל לתרופות קבועות לשלושה עד ארבעה חודשים קדימה. חלק מקופות החולים מאפשרות לחולים כרונים להגיש לרופא בקשת "אל-תור" באמצעות אתר האינטרנט או מזכירות המרפאה. הרופא מכין את המרשם והחולה מתבקש להגיע למרפאה, לקחת אותו ולהציג אותו בבית המרקחת.

 

התקנות החדשות באות להפחית משמעותית את הסרבול שבקבלת מרשמי המשך לחולים כרונים, הנאלצים ממילא ליטול אותן תרופות במשך חודשים ולעתים שנים ארוכות. על פי התקנות החדשות יוכלו חולים כרונים לקבל "מרשם רוקח" מהרופא המטפל, שתוקפו יהיה שישה חודשים. המרשם ישודר למחשבי בתי המרקחת של הקופה ורשתות הפארם המכבדים את מרשמי הקופה. החולה יוכל להגיע ישירות לבית המרקחת עם הכרטיס המגנטי ולקבל את המרשמים הקבועים שלו.

 

בתום חצי שנה יהיה על החולה להגיע אל הרופא ולחדש את המרשמים הקבועים, כדי לוודא כי אין שינוי במינונים או צורך בתרופות חלופיות. לאחר מתן התרופה רוקח בעל הרשאה לניפוק תרופות מרשם כרוניות יתעד את מתן המרשם ויעביר דיווח על כך לרופא המטפל.

 

בנוסף קובעות התקנות החדשות כי לרוקחים תינתן גישה לחלק מהתיק הרפואי של אותו מטופל בעל "מרשם קבוע", כדי לוודא כי לא חלה טעות במרשם וכי האבחנות הרשומות בתיק הרפואי תואמות למרשם שקיבל. הרוקח יתבקש גם לתשאל את המטופל ולוודא עמו כי לא חל שינוי באופי מחלתו או בתגובה לתרופה. המטופל יתבקש כמובן לאשר שהמידע מתיקו הרפואי יהיה נגיש גם לרוקח בעת ההגעה לבית המרקחת. בשאר המקרים המידע יהיה חסום.

 

הרשאה לניפוק תרופות תינתן רק לרוקח מורשה בעל ניסיון של חמש שנים ברוקחות, אשר עבר הכשרה ייחודית. תוקפה של ההרשאה יהיה למשך חמש שנים. על פי התקנות תרופות מסויימות, כגון תרופות פסיכיאטריות, נוירולוגיות או נרקוטיות - כולל ריטלין - עדיין יצריכו מרשם חודשי מהרופא המטפל.

 

בתוך כך מתכוון בקרוב משרד הבריאות לאשר לאחיות מוסמכות שעברו הכשרה ייעודית לנפק מרשמי תרופות בסיסיות לחולים, כמו אנטיביוטיקה לדלקות גרון, אינהלציות ו-ונטולין לחולי אסתמה ועוד. ליוזמה מתנגדת ההסתדרות הרפואית בישראל, הטוענת כי אין בידי האחיות ידע מספק כדי לנפק תרופות לחולים.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התקנות החדשות. החו יגיע ישירות לבית המרקת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים