שתף קטע נבחר

בכנסת: מקדמים מודעות לתרום איברים במגזר הערבי

חברי הכנסת הערבים חתמו היום על כרטיס אדי כדי להגביר את ההסכמה לתרומת איברים בציבור הערבי. ע"פ חלק מהמאמינים במגזר, יש לבצע קבורת מת בשלמותו, אולם קיימים גם פוסקים בודדים המתירים נטילת איבר לצורך השתלתו

הציבור הערבי עדיין חושש לתרום איברים: היום (ד') מתקיים בכנסת אירוע להגברת המודעות לתרומת איברים במגזר. מנתוני המרכז הלאומי להשתלות עולה כי פחות מ-50% ממשפחות הנפטרים הערביים נותנים הסכמתם לתרומת איברים, זאת לעומת למעלה מ-60% בקרב היהודים. 25% ברשימת הממתינים לתרומת איברים הם ערבים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

  

באירוע משתתפים ח"כ ד"ר עפו אג'אברייה, יחד עם רופאים נוספים מהמגזר, נציגי ערים ומועצות ערביות ונציגים נוספים יחד עם משפחות ערביות שתרמו איברים.

 

לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן ‬

  

סוגיית השתלות האיברים במגזר הערבי עדיין נותרה בעייתית: בעולם הערבי שיעור השתלות האיברים מן המת נמוכה ביותר, ועל פי ההערכות שיעור ההסכמה לתרומה הוא נמוך מ-30%. מרבית ההשתלות במדינות ערב, הן השתלות כליה וכבד מן החי.

 

חותמים על כרטיס אדי בכנסת: מימין: עיסאווי פריג', אבראהים צרצור, ח"כ ד"ר עפו אגבארייה, ח"כ אחמד טיבי, מוחמד ברכה (צילום: דבורה שרר) (צילום: דבורה שרר)
חותמים על כרטיס אדי בכנסת: מימין: עיסאווי פריג', אבראהים צרצור, ח"כ ד"ר עפו אגבארייה, ח"כ אחמד טיבי, מוחמד ברכה(צילום: דבורה שרר)

 

חותמים על אדי - מצילים חיים

מעכשיו: תרומת כליה גם ממי שמת מוות לבבי

מעכשיו: אין הגבלת גיל בהשתלות איברים

אלעזר שטרן: "לגופה יש ערך? זה לא יהודי"

   

שרת הבריאות יעל גרמן בדיון בכנסת (צילום: דבורה שרר) (צילום: דבורה שרר)
שרת הבריאות יעל גרמן בדיון בכנסת(צילום: דבורה שרר)

 

עלייה במספר התורמים הערבים בשנים האחרונות

ההלכה הערבית חצויה בדבר השתלות האיברים: על פי חלק מהמאמינים במגזר הערבי, יש לבצע קבורת מת בשלמותו, ואין ליטול ממנו כל איבר. פוסקים בודדים מתירים נטילת איבר לצורך השתלתו.

  

אחד הנציגים שיגיע לאירוע המודעות להשתלות במגזר הערבי הוא עדנאן חאג' יחיה, שמשפחתו הסכימה לתרום את איבריה של אחותו, עיישה, חולת סוכרת מטייבה בת 64 אשר לקתה בשטף דם מוחי.

  

בספטמבר האחרון הובהלה עיישה לבית החולים בילינסון שם אושפזה שבוע ימים כשהיא מחוסרת הכרה וסובלת ממוות מוחי. "התלבטנו ימים ארוכים" מספר עדנאן, "התייעצנו עם אנשי דת, קראנו פסקי הלכה, והתייעצנו עם עוד גורמים בעולם האיסלאמי. בסוף עשינו את ההכרעה והסכמנו לתרום את איבריה".

  

מהתרומה ניצלו חייהם של 8 ישראלים, ובהם מושתלי כבד, כליות, לב וריאות. "היינו מאושרים כששמענו על כל מי שזכה בחיים חדשים הודות לעיישה" אומר עדנאן, "אחד המושתלים ממגדל העמק, יצר איתנו קשר, ואנחנו מחכים בכליון שהוא יתאושש ויפגש איתנו. יש לנו התרגשות עצומה שהצלנו אותם, ושחלק מעיישה חי בגופם. היום כולנו חתומים על כרטיס אדי, ואנחנו שמחים שזכינו למצווה הזו לתרום".

  

אחד היוזמים של האירוע בכנסת הוא ח"כ ד"ר עבד חלאילה, שמאמין שניתן לחולל שינוי במודעות המגזר הערבי לתרומות האיברים. "במדינות ערביות כמעט ולא מבצעים השתלות" מאשר ד"ר חלאילה, "אבל אנחנו מדינה מתקדמת, מודרנית, עם אוכלוסיה ערבית מגוונת, מוסלמית ונוצרית.

 

"אנחנו רואים בשנים האחרונות עלייה במספר התורמים במגזר הערבי, והמודעות תלך ותגבר ככל שנגביר את ההסברה יחד עם אנשי דת ואישי ציבור. אני מאמין שנוכל להעלות משמעותית את מספר התורמים מקרב המגזר, ולהציל עוד חיים, ערבים, נוצרים ויהודים".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פחות מ-50% ממשפחות הנפטרים הערבים מסכימים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים