שתף קטע נבחר

אנאלפביתים: דור שלם של סורים נעדר מבי"ס

בלי ספסלים, לוח, מחברות וספרי לימוד, לומדים פליטים סורים באוהלים מאולתרים הרחק מביתם. והם עוד ברי מזל בהשוואה ל-2.8 מיליון ילדים סורים בגיל בית ספר שלא זוכים לחינוך ב-3 שנות מלחמת אזרחים עקובה מדם

אנאס בן ה-13 מתגבר ביחד עם עוד 20 ילדים סורים על הגשם, הבוץ והקור הנורא ומגיע לשיעור שמתקיים באוהל בגבול של לבנון עם סוריה. באוהל זה גרה משפחת פליטים מסוריה ומדי יום, במשך ארבע שעות, הוא משמש גם ככיתת לימוד.

 

עוד חדשות בעולם :

אוקראינה לא מוותרת: לא ניסוג מקרים

פסק הלכה איסלאמי: לא ל"אכול כפי יכולתך"

עדות במלדיביים: "ראינו את המטוס המלזי"

תלתלים, שחורים: אפריקה חוזרת למקורזל

 

במקום אין ספסלים ולא לוח. אין ספרי לימוד ולא מחברות. רק גיליונות נייר וכמה עפרונות ועפרונות צבעוניים שבהם משתמשות שתי נשים צעירות, גם הן פליטות, כדי ללמד ילדים כמו אנאס כיצד לקרוא ולכתוב, לספור ולצייר, לשיר שירים ולדקלם שירים.

 

לומדים באוהלים מאולתרים. פליטים סורים בבקאע, לבנון (צילום: AP) (צילום: AP)
לומדים באוהלים מאולתרים. פליטים סורים בבקאע, לבנון(צילום: AP)
אף שהוא חי בתנאים לא קלים והרחק מביתו, אנאס עוד נחשב לאחד האנשים ברי המזל בסכסוך הסורי המתמשך שבשבת האחרונה "חגג" את שנתו השלישית. קרוב למחצית מהילדים הסורים בגיל בית ספר - 2.8 מיליון ילדים - לא זוכים לחינוך בגלל האלימות הקשה בארצם וההרס הגדול. כך על פי נתונים שפרסמה באחרונה קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים (UNICEF). המספרים עשויים להיות גדולים בהרבה ומנציחים את הטרגדיה הגדולה של מדינה שבעברה הלא כל כך רחוק השלימו כמעט כל תלמידיה את לימודיהם בבית הספר.

 

"ההורים מתחננים שאקבל את ילדיהם לבית ספרי"

"הם מגיעים מדי יום, ההורים העצובים האלה, מתחננים בפניי שאקבל את ילדיהם לבית ספר", אמר עטאף סייף עבד א-סאמאד, מנהלת בית ספר ציבורי בביירות שבו לומדים זה לצד זה תלמידים סורים ולבנונים.

"הם איבדו הכול בסוריה וכל מה שיש להם בלבנון זה לדאוג לעתיד של הילדים שלהם".

 

יותר משני מיליון ילדים מאלה שצריכים להיות עכשיו בבית ספר חיים בסוריה. כיתות לימוד במדינה הופגזו, הפכו למקלטים או למגורי חיילים. גורמים בארגון יוניס"ף בז'נבה אמרו כי 300 אלף ילדים סורים נוספים שנמצאים בלבנון לא לומדים בבית ספר ביחד עם 93 אלף ילדים בירדן, 78 אלף בטורקיה, 26 אלף בעיראק ו-4,000 במצרים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
סביר להניח שמספרים אלה גבוהים מאלה שפורסמו משום שביוניסף לא מסוגלים לספור את הילדים הסורים שהוריהם לא רשמו אותם בסוכנות האו"ם לפליטים. מומחים אומרים שהמצב הנוכחי יביא לידי כך שדור שלם של סורים נמצא בסכנת הפיכתו לאנאלפביתי בגלל מלחמה שגבתה עד כה את חייהם של כ-140 אלף בני אדם. ביוניסף מעריכים כי יותר מעשרת אלפים ילדים נהרגו בסכסוך הסורי.

 

תת-תזונה, מחלות ומחסור בהשכלה

הסכסוך האלים גרם לסבל גדול בכל המגזרים בחברה הסורית, אולם השפעתו על הילדים חמורה במיוחד. תת-תזונה ומחלות מעכבים את התפתחותם; אי הליכתם לבית הספר פוגעת בחינוך שלהם והטראומה המדממת של המלחמה צורבת בהם צלקות פסיכולוגיות עמוקות.

 

בשעה שסיום הלחימה בסוריה לא נראה באופק, הפליטים הסורים פועלים יותר ויותר להשיג לילדיהם את החינוך הבסיסי ביותר. הם מפצירים במנהלי בתי ספר להכניס את ילדיהם לבתי הספר הציבוריים בלבנון שממילא צפופים יתר על המידה, שולחים אותם לכיתות מאולתרות באוהלים וללמוד עם שייחים במסגדים.


ילדים סורים בבקעא, לבנון (צילום: AP) (צילום: AP)
ילדים סורים בבקעא, לבנון(צילום: AP)
בכיתה של אנאס, ליד מג'דל אנג'ר, עיר גבול במזרח עמק בקעא בלבנון, ציורים של ילדים תלויים על קירות פלסטיק וקישוטים של עץ חג מולד משתלשלים מן התקרה. אנאס למד בכיתה ד' כשכוחות משטרו של בשאר אסד החלו להפגיז לפני שלוש שנים את עיר הולדתו חומס. בית הספר שלו היה תחת אש, מורים ברחו מהמקום וגם משפחתו החליטה לברוח מן העיר המופגזת. מאז עזיבתם את חומס, אנאס וחמשת אחיו לא פקדו את ספסל הלימודים. "בית הספר שלי היה יפה. היו בו קירות, שולחנות ודלתות. היו לי שם הרבה חברים".


כיתת לימוד בביירות שבה לומדים תלמידים סורים ולבנונים (צילום: AP) (צילום: AP)
כיתת לימוד בביירות שבה לומדים תלמידים סורים ולבנונים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

עזבו את הבית. פינוי אזרחים מחומס הנצורה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עזבו את הבית. פינוי אזרחים מחומס הנצורה(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

באוהל הלימוד יש צעצועים ובובות בדמות חיות עבור הילדים הקטנים ביחד עם כמה ספרי אנגלית. "זה לא ממש בית ספר, בעיקר סוג של בידור". שתי המורות הנאדי ודלאל מלמדות ילדים בגילים 5 עד 15. בסיוע של ארגון הצדקה הבינלאומי "להציל את הילדים", מנסות המורות להראות לילדים קמצוץ ממה שהיה יכול להיות להם אילולא פרצה המלחמה והפכה את חייהם מקצה לקצה. "אנחנו נותנות להם בסיס, אותיות ומספרים", אמרה הנאדי בת ה-23. "אנחנו מנסות בעיקר להכניס שמחה לחיים שלהם. הם ראו יותר מדי שפיכות דמים".

 

"אני רוצה שהם ילמדו הכול כדי שיהיה להם עתיד", אמרה נעימה מוהידין, אם סורית לשלוש ילדות ששלחה את בנותיה ללמוד בבית ספר ציבורי בביירות. "אני רוצה שהן יהפכו למישהו. מישהו חכם", אמרה מוהידין בת ה-36. היא עצמה אנאלפביתית ומזילה דמעה כשהיא נפרדת מבנותיה בכניסה לבית הספר שמעליה מתנוסס דגל לבנון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פליטים סורים בדרך לבית ספר מאולתר בלבנון
צילום: AP
מומלצים