שתף קטע נבחר

מרכז ת"א: נרקומן דקר קונה בגבו עם מזרק

בעת שקנה בגדים בדיזנגוף סנטר נדקר ג' בגבו במזרק על ידי אלמוני - וכעת הוא נאלץ לקבל טיפול מונע להדבקה ב-HIV ובדלקות כבד, הכולל תופעות לוואי לא נעימות. והוא לא היחיד: "אנחנו מכירים מקרים כאלה, ולא לוקחים סיכון. חשוב להגיע בהקדם האפשרי לטיפול", אומר מנהל חדר המיון באיכילוב

שיטוט הקניות של ג' בדיזנגוף סנטר בתל אביב הסתיים בצורה כואבת - ומפחידה: בעת שמדד בגדים בחנות פופולרית במרכז הקניות, דקר אותו לפתע במזרק אדם אלמוני המתואר על ידו כ"נרקומן, מוזנח ורזה".

 

ג' (השם המלא שמור במערכת) בן ה-26, שנדקר בגבו, נאלץ לקבל כעת טיפול מונע להדבקה ב-HIV ודלקות כבד, מחשש שהמחט הייתה נגועה בנגיפים.

 

 

עוד חדשות בריאות:

 

האירוע התרחש ביום ב' השבוע, אז הרגיש לפתע ג' דקירה בגבו. "הוא אמר פתאום 'האיש הזה דקר אותי'", מספר ל-ynet א', בן זוגו, "אבל האיש יצא מהחנות ולא הספקנו לראות את הפנים שלו. הוא היה מוזנח מאוד, וגם המוכרת אמרה שהיא מכירה אותו כנרקומן.

 

"הרמנו את החולצה וראינו שיש דקירה, והאזור התחיל לדמם. ניגשנו לרופא שנמצא בדיזנגוף סנטר והוא אמר שאין סיכוי להידבק כך ב-HIV".

 

ג' בכל זאת חשש מאוד מהאירוע, וניגש לחדר המיון בבית החולים איכילוב, שם הובהר לו כי עליו לקבל טיפול מונע לאותם נגיפים. הטיפול ל-HIV נמשך חודש, ועלול להוביל לתופעות לוואי לא נעימות כמו הקאות, שלשולים, חוסר תיאבון וכאבי בטן.

 

לאחר שבעה שבועות מהדקירה יצטרך ג' לעבור בדיקה ל-HIV, וכך גם ארבעה חודשים מאוחר יותר.

 

מה הסיכון להידבק ב-HIV?

"המקרים האלה קורים מדי פעם", אומר ל-ynet פרופ' פיני הלפרין, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). "הסיכון בזריקה הוא להידבק במחלות שעוברות דרך הדם - הפטיטיס B, הפטיטיס C ו-HIV".

 

-מה הסיכון להידבק בדקירה כזו?

"הגורמים שקובעים אם דקירת לחץ מסכנת בהעברת המחלה אינם מעטים, אבל אף פעם לא יודעים כמה מהם התקיימו באירוע".

 

-מה הם אותם גורמי הסיכון?

"האם האיש שהשתמש במחט אכן חולה, מה כמות הווירוסים שיש אצלו בדם - יש נשאים שאינם מדבקים באותו הרגע, האם המחט הוזרקה קודם לכלי דם או רק מתחת לעור, מתי השתמשו לאחרונה במחט הזאת קודם לאירוע (רוב הווירוסים מתים תוך כמה שעות), לאיזה עומק חדרה המחט באירוע הנוכחי, האם היא חדרה דרך בגד שניגב קצת את הדם קודם, והאם המחט חדרה כלי דם.

 

"יש המון גורמים שקובעים מה כמות הווירוסים שתחדור לדם של הנדקר, לכן הערכת הסיכונים שלנו נעשית על פי מידע חלקי מאוד. כיוון שכך, אנחנו לא לוקחים סיכון ומטפלים גם במקרים של סיכון נמוך. הבעיה היא שהטיפול לא טריוויאלי".

 

-מה כולל הטיפול?

"נגד הפטיטיס C אין טיפול, חשוב לומר. להפטיטיס B צריך לתת נוגדנים, בחלבון שיש לו תופעות לוואי - בעיקר תגובה אלרגית, עד כדי שוק אניפלקטי - לכן על פי חוק הוא ניתן בחדר המיון בלבד. הטיפול ל-HIV ניתן בכדורים במשך חודש, ותופעות הלוואי שלו כוללות בעיקר כאבי בטן, סחרחורות וחוסר תיאבון".

 

אדם החווה אירוע דקירה כזה, אומר פרופ' הלפרין, צריך להגיע בהקדם האפשרי לחדר המיון. "לא מדובר על דקות ספורות", הוא אומר, "אלא על שעות ואפילו יממה אחר כך, אבל ככל שמטפלים מהר יותר הסיכוי למנוע הדבקה כמובן עולה, אז חשוב להגיע". 

 

להיות מודעים לצורך בטיפול

לאחר האירוע פנה ג' למשטרה כדי להגיש תלונה. "מסתבר שהם מכירים את התופעה הזאת", אומר א', "אבל משום מה לא שמענו על זה דבר לפני כן, שום אזהרות, שום ניסיון למנוע מקרים כאלה. בחנות שבה היינו אין מצלמות, והמצלמות הכלליות בדיזנגוף סנטר גרועות מאוד ובקושי אפשר להבין משהו מהתמונה.

 

"מרתיח אותי שאנשים באים רק לקבל טיפול מונע ולא מגישים תלונה. אם יותר יתלוננו, אולי יהיה אפשר לעשות עם זה משהו משמעותי.

 

"חשוב להיות מודעים לאירועים כאלה, כי עד שלא הסבירו לנו את המצב בחדר המיון לא היינו חושבים שצריך טיפול. אחרי 72 שעות מהאירוע הטיפול כבר לא אפקטיבי, וצריך לדעת מה עושים בחלון ההזדמנויות הקצר הזה. חבל לבזבז את הסיכוי שלך למנוע את ההדבקה בגלל חוסר מודעות".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
יש להגיע לחדר המיון בהקדם האפשרי
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים