שתף קטע נבחר

הרב שמכשיר איפור לפסח: 'זו כשרות מיותרת'

"העובדה שחברות קוסמטיקה בינלאומיות טורחות להוציא אישורים למוצרים שלהן, אומרת שיש דרישה ושזה משתלם להן", אומרת שרי יהל, מומחית לאיפור. אך האם זה משתלם ללקוחה? "מותר להשתמש בפסח בכל מוצרי הקוסמטיקה הרגילים, ואין צורך לקנות חדש", מצהיר הרב יוסף זריצקי, מי שחתום על אישורי הכשרות

כשרות לפסח תמצאו על הכל: החל מכלים חד-פעמיים, עבור לאקונומיקה - וכלה במוצרי איפור וקוסמטיקה. כיום ניתן למצוא בחנויות הקוסמטיקה ורשתות הפארם גלוס בהכשר בד"ץ פלוני, וצללית בהכשר הרב אלמוני - וכל המרבה בהכשרים והידורים, הרי היא משובחת (ומטופחת).

 

<< לעוד חדשות ועדכונים - היכנסו לדף הפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

חברות הקוסמטיקה המובילות מקפידות להנפיק מדי שנה הכשרים עבור מוצרי האיפור והקוסמטיקה שלהן. מאפרת מובילה במגזר הדתי-חרדי מספרת על חגיגת האיפור של טרום פסח, שמובילה רבות מלקוחותיה לעשות "מייק אובר" מלא לתיק האיפור שלהן בהוצאה כספית ניכרת.

 

עושים פסח בערוץ היהדות:

 

ולמרות זאת, אחד הרבנים האמון, בין היתר, על נתינת ההכשרים עבור מוצרי הטיפוח והאיפור - אומר בשיחה עם ynet כי אין בכך כל צורך הלכתי ממשי, וכי "מדובר בהוצאה כספית מיותרת". ועם זאת, חתימתו האישית מתנוססת על חלק מהרשימות שמפיצות חברות הקוסמטיקה, אודות מוצרים הכשרים לפסח בהשגחתו.

 

מבקשות תעודת כשרות מדיילת יופי

התופעה של רכישת איפור חדש לחג איננה חדשה. נשים רבות במגזר הדתי והחרדי מקפידות מזה שנים רבות לחדש את מלאי האיפור שלהם לימי הפסח, מה שמן הסתם משמח עד מאוד את חברות הקוסמטיקה והאיפור. יש נשים המסתפקות בחידוש השפתון בלבד (משום שהוא נבלע בפה), אך אצל המחמירות מדובר בהוצאה בת מאות שקלים, הכוללת את כלל מוצרי האיפור שבהם הן משתמשות באופן שוטף.

 

"יש רבים שמקפידים בפסח על קוצו של יוד, ועל הכשר מסוים בלבד. תופעת ההכשרים לאיפור וקוסמטיקה בפסח רחבה מאוד". שרי יהל בפעולה (צילום: רונן פאדידה) (צילום: רונן פאדידה)
"יש רבים שמקפידים בפסח על קוצו של יוד, ועל הכשר מסוים בלבד. תופעת ההכשרים לאיפור וקוסמטיקה בפסח רחבה מאוד". שרי יהל בפעולה(צילום: רונן פאדידה)

 

שרי יהל, מומחית לאיפור במגזר החרדי והדתי ובעלת סוכנות איפור לאירועים - מציינת כי "מאז שאני זוכרת את עצמי, לפסח תמיד קנינו במשפחה איפור חדש: שפתון חדש, מייק-אפ. כמו שקונים בגדים וכלים חדשים לפסח, התחדשנו במוצרי איפור.

 

"מה שנמצא על השפתיים ובמגע ישיר עם הפה הוחלף, כמובן. אך גם המייק-אפ, הפודרות והצלליות. כל מוצר המכיל חומרים מבריקים או שומניים צריך מבחינתנו כשרות לפסח. בייחוד כשהמגמה היום היא חזרה אל הטבע ושימוש בתמציות טבעיות".

 

גם חברות בינלאומיות בעסקי ההכשרים

לדברי יהל, מדי שנה מעבירות חברות הקוסמטיקה - חלקן בינלאומיות - לרבנים או לגופי כשרות,

רשימת מוצרים לאישורם. החברות מעבירות לרבנים את רשימת הרכיבים המלאה של המוצר, ואז לדבריה חלק מהמוצרים מקבלים כשרות. כמעט כל חברת קוסמטיקה הפעילה בישראל מחזיקה כעת רשימה כזו של מוצרם "מאושרים לשימוש בפסח" לטובת הלקוחות החרדיות והדתיות.

 

"לכל החברות הגדולות בארץ יש אישורים", אומרת יהל, "אבל לא רק להן: גם חברות בינלאומיות מבקשות הכשרים. לאחת החברות האמריקאיות הגדולות הפועלת בישראל, יש הכשר שנתן להם רב בארצות הברית. כששימשתי זכיינית של חברת איפור מסוימת, קיבלתי בעצמי לקראת פסח רשימה של מוצרים מאושרים בהכשר של גוף הכשרות 'חתם סופר'. חלק מהמוצרים, בייחוד גלוסים ושפתונים, לא קיבלו את הכשר הבד"ץ".

 

יהל טוענת כי נשות המגזר החרדי והדתי מקפידות לבקש מדיילות היופי בחנויות הקוסמטיקה והאיפור, תעודת הכשר על המוצרים שהומלצו להם. הדיילות, כך היא טוענת, מוּנְחות להציג בפניהן את "הרשימה הכשרה" שקיבלה החברה שהן מייצגות. אך האם מדובר באיסור חמץ של ממש?

 

הרב אומר: לא צריך הכשר

הרב יוסף זריצקי, מומחה לכשרות מזון, תרופות וויטמינים, שחתימתו מתנוססת על רשימות שמפיצות חברות איפור וקוסמטיקה כדוגמת "בובי בראון" "ולוראל", מציין בשיחה עם ynet כי "עם ישראל מקפיד על דברים שאין בהם צורך הלכתי אמיתי".

 

"מתוקף תפקידי בדקתי עשרות רבות של מוצרי קוסמטיקה ואיפור, ובכולם לא נמצאו כלל רכיבים מחמשת מני דגן האסורים". הרב זריצקי (צילום: רונן פאדידה) (צילום: רונן פאדידה)
"מתוקף תפקידי בדקתי עשרות רבות של מוצרי קוסמטיקה ואיפור, ובכולם לא נמצאו כלל רכיבים מחמשת מני דגן האסורים". הרב זריצקי(צילום: רונן פאדידה)

 

הרב טוען כי המקור לטעות נובע מכך שעל פי ההלכה, חמץ נחשב לאסור באיסור הנאה, וזאת בניגוד למאכל שאינו כשר כדוגמת חזיר, שאסור לאכול אותו אך מותר ליהנות ממנו בשימושים אחרים.

 

"הדוגמה הכי בולטת שבאה לידי ביטוי בחג, זה חיות מחמד", מסביר הרב זריצקי. "בפסח הכלב או התוכי לא נדרש לאכול מצה ולשתות ארבע כוסות, אך לבעליו אסור להאכיל אותו בחמץ, זאת מכיוון שהאכלתו של הכלב מסיבה להם הנאה כבעלים. באיפור זה אותו סיפור: יש איסור ליהנות מדבר המכיל חמץ".

 

אז למה טוען הרב שההכשרים הם עניין מיותר?

 

"מתוקף תפקידי בדקתי עשרות רבות של מוצרי קוסמטיקה ואיפור, ובכולם לא נמצאו כלל רכיבים מחמשת מני דגן האסורים. גם המוצרים עצמם נכללו תחת הגדרה ההלכתית של 'לא ראויים למאכל כלב', כלומר בלתי אכילים ואין הנאה באכילתם, ולכן למוצר שכזה אין כלל צורך בהכשר, גם אם הוא מכיל, לכאורה, חמץ. ושוב, זאת בשעה שכל מוצרי האיפור והקוסמטיקה הללו, ככלל, לא מכילים רכיבים שכאלה".

 

ומה בדבר שפתונים וגלוסים שמניחים ישירות על השפתיים?

 

"אותו דבר. גם באודם שנמצא על הפה - ובדקתי עשרות סוגי אודמים – אף לא אחד מהם ראוי למאכל כלב, והם נחשבים כדברים שלא ראויים באכילה, ואין בהם חמץ כלל. לכן לא צריך להחליף את האיפור. במקרה של שפתונים, כל שנדרש הוא לקחת מגבון לח ולנקות את האודם, למקרה שאולי משהי חידשה את האיפור תוך כדי ארוחה לפני פסח, או מיד אחריה. זה הכל. אפשר להשתמש כרגיל עם הקיים, ואין עם זה שום בעיה".

 

הכשרים עבור ה"לא משוכנעים"?

אז מדוע בכל זאת נדרשים גופי הכשרות והרבנים, והרב זריצקי בכללם, להנפיק הכשרים ואישורים למוצר,

כשאין בכך כל צורך הלכתי?

 

הרב זרצקי תולה זאת בחומרות-יתר שהשתרשו, אך מדגיש כי "יש מצווה גדולה להיראות יפה, אך אין מצווה לבזבז על כך כסף מיותר. המלצתי היא להשתמש בכל המוצרים הרגילים. אין צורך לקנות חדש. גם קרמים, קרם גוף, קרם פנים, ואפילו מי-פה ומשחת שיניים. מי נהנה לבלוע משחת שיניים? כלום לא צריך לחדש. מבחינה הלכתית, אין בכך שום בעיה".

 

אז למה בכל זאת קונים, ומדוע הרב מספק בעצמו הכשרים שאין בהם צורך?

 

"אנשים אוהבים להתחדש לחג, אבל מדובר בתירוצים להוצאה מיותרת, ובתעשייה שמגלגלת כספים. למי שעדיין לא שכנעתי אותו, ניתן למצוא חברות קוסמטיקה ואיפור רבות, כולם עם מוצרים כשרים לפסח למהדרין - שחלקם בהשגחתי.

 

"ישנם לצערי לא מעט מוצרים בתחומים רבים ושונים שאין צורך בהכשר להם, אבל הציבור דורש זאת, כגון כלים חד-פעמיים לפסח. הוצאתי רשימות שלמות של מוצרי איפור שניתן להשתמש בהם, כי למה שנשים יזרקו? הרי אין בזה חמץ. נתתי כשרות לחברות שביקשו ממני, כי אין סיבה שלא לתת. המוצרים אכן כשרים לשימוש בפסח".

 

הפקת אופנה "גלאט כשר לפסח"

אך האם דבריו המפורשים של הרב משכנעים נשים שלא להתפתות להילולת הקניות המדוברת - או שמה מדובר בקריאת שווא? לדברי יהל, שאליה מגיעים נשים רבות מהמגזר החרדי והדתי על מנת לרכוש מחדש את מוצרי האיפור והקוסמטיקה לחג, אין שינוי בגישה.

 

"כל הלקוחות שלי יודעות שהאיפור שאני מוכרת לחג הוא מהמוצרים המאושרים בלבד. ועם זאת, כולן שואלות תמיד לפני הקנייה אם מדובר במוצר ב'הכשר'. זה אלף-בית מבחינתן".

 

יהל לא מסתפקת רק במכירה, היא אף הכינה הפקת איפור שלמה ומושקעת לאביב 2014 ברוח החג. הלוק העיקרי הוא אומנם המגמות האופנתיות בתחום, ומראות העכשוויים לעונה. אך המוצרים כולם - מצללית ועד קונסילר - כשרים לפסח למהדרין, בהשגחת רבנים וגופי כשרות מוכרים.

 

"המטרה שלי הייתה, כמובן, להראות ללקוחות שאפשר להיות עדכנית וטרנדית גם בשימוש במוצרים המושגחים בלבד", מסבירה יהל, שגייסה לצורך ההפקה את צלם האופנה רון קדמי. "צריך להבין שיש נשים שאפילו לא מסתפקות בהכשר, ומרימות טלפון לרב שלהן אישית על מנת לקבל אישור".

 

"יש רבים שמקפידים בפסח על קוצו של יוד, ועל הכשר מסוים בלבד. יש נשים לא יקנו מוצרים מסוימים כמו שפתון בכלל. תופעת ההכשרים לאיפור וקוסמטיקה בפסח רחבה מאוד. לחשוב שחברות בינלאומיות טורחות מדי שנה להוציא אישורים למוצרים שלהן, אומרת שבהחלט יש ביקוש ודרישה, ושזה גם משתלם להן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן פאדידה
דוגמנית כשרה לפסח
צילום: רונן פאדידה
חברות הקוסמטיקה הגדולות מבקשות את ההכשרים
מומלצים