שתף קטע נבחר

כל הזכויות המגיעות לניצולי שואה בארץ

לא רק רנטה: למרבית ניצולי השואה מגיעות זכויות והטבות רבות, שיכולות להקל על החיים ולאפשר חיים בכבוד וברווחה. – אלו תקציבים חדשים עברו? מה ניתן לקבל, ובעיקר איך דורשים את מה שמגיע? עמותת המתנדבים "אביב לניצולי השואה" מגישים את ריכזה את המדריך המלא לזכויות ניצולי השואה

"בישראל חיים כיום כ-180,000 ניצולי שואה, כרבע מהם חיים בעוני ורבים מהם כלל לא מודעים לזכויות שמגיעות להם על פי חוק, ושיכולות להוות את ההבדל בין עוני ובין לחיות ברווחה ובכבוד", כך אומרת ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה עו"ד אביבה סילברמן, מנכ"לית עמותת אביב לניצולי השואה, עמותת מתנדבים הפועלת למיצוי זכויותיהם של הניצולים החיים בישראל: העמותה מלווה את הניצולים בסיוע עורכי דין ומתנדבים מקצועיים, כל זאת ללא כל תשלום, כדי שאלו ידאגו למצות את כל הזכויות וההטבות שמגיעות להם על פי חוק.

 

ניצולי שואה רבים זכאים לקבל קצבה (רנטה), בין אם לפי חוק נכי רדיפות הנאצים (אז הסכום משולם ממשרד האוצר ותלוי באחוזי הנכות שנקבעו לניצול), אם מתוקף קרן סעיף 2 של ועידת התביעות (סכום קבוע ואחיד של כ-930 אירו אחת לשלושה חודשים) או לקבל קצבה מתוקף חוק יוצאי מחנות וגטאות (סכום חודשי של 1,838 שקלים). לעיתים ניצולי השואה כלל אינם מודעים שהם זכאים לקבל רנטה בתור ניצולי שואה. במקרים שניצולי השואה מקבלים את הרנטה קיים חוסר מודעות לכך שלצד התגמול הכספי של הרנטה, הם זכאים לעיתים קרובות להטבות רבות נוספות.

 

אלו הרנטות הקיימות וההטבות הנלוות להן

ניתן לקבל רק רנטה אחת מארבעת הרנטות המפורטות:

 

רנטה ממשרד האוצר לפי חוק נכי רדיפות הנאצים: רנטה זו נוגעת לניצולי שואה שעלו לארץ עד ל-1.10.1953. ההטבות הנלוות לרנטה כוללות: פטור מהוצאות רפואיות שנוגעות למחלות שהוכרו במסגרת הרנטה, הנחה ברכישת תרופות שבסל הבריאות והנחה בארנונה, דמי הבראה והחזר נסיעות להבראה, קבלת מענק כספי של 350 שקלים כהחזר מס קניה ומע"מ אחת לשנה ופטור מאגרת הטלוויזיה. בני זוג של הניצולים שקיבלו את הרנטה ושנפטרו זכאים לסיוע כספי לתקופה מסוימת לאחר פטירת הניצול. מעבר לכך ניתן להגיש אחת לשנה בקשה להגדלת אחוזי הנכות בשל החמרה במחלה מוכרת או להגיש בקשה להכרה במחלות נוספות. לבעלי הכנסות נמוכות ניתן להגיש בקשה לתגמול מוגדל אשר עשוי להגיע לכדי תוספת של מאות עד אלפי שקלים בחודש.

 

מקבלי רנטת בריאות מגרמניה (BEG): כיום כבר לא ניתן להגיש בקשות חדשות כדי לקבל רנטה זו, אך גם מי שכבר מקבל רנטה זו זכאי להטבות נוספות, כגון הנחה ברכישת תרופות שבסל הבריאות, החזר על הוצאות רפואיות במחלות המוכרת במסגרת הרנטה, הבראה בפועל, והנחה בארנונה.

 

מקבלי רנטה מקרן סעיף 2 של ועידת התביעות: רנטה זו נוגעת לניצולי שואה שהיו במחנות, גטאות, מסתור או זהות בדויה. במסגרת הרנטה מתקבל תגמול של 930 אירו אחת לשלושה חודשים. מעבר לכך ישנן הטבות נלוות נוספות הכוללות הנחה ברכישת תרופות שבסל הבריאות והנחה בארנונה, דמי הבראה והחזר נסיעות להבראה, קבלת מענק כספי של 350 שקלים כהחזר מס קניה ומע"מ אחת לשנה ופטור מאגרת הטלוויזיה. לאחרונה החלו מקבלי רנטה זו לקבל מענק הטבות שנתי בסך כ-4,700.

 

מקבלי קצבה ליוצאי מחנות וגטאות: רנטה זו נוגעת לניצולי שואה שהיו במחנות וגטאות. מקבלי קצבה זו זכאים לקבל תגמול חודשי בסך של 1,838 שקלים. בנוסף זכאים מקבלי רנטה זו לאותן הטבות כמו מקבלי קצבה מקרן סעיף 2. לאחרונה החלו גם מקבלי רנטה זו לקבל מענק הטבות שנתי בסך כ- 4,700 שקלים.

 

הטבות נוספות

לצד ההטבות המוענקות למקבלי הרנטות השונות, זכאים ניצולי השואה להטבות נוספות בכפוף לקריטריונים ספציפיים בכל הטבה, כשברוב המקרים אין הבדל במימושן בין ניצול שואה המקבל רנטה חודשית ובין ניצול שואה שאינו מקבל רנטה:

 

  • החזר על הוצאות רפואיות, המוענק על ידי הקרן לרווחה לנפגעי השואה. אפיק סיוע זה נפתח ונסגר לעיתים ולכן יש להתעדכן אם אפיק ההטבה פתוח בעת הגשת הבקשה.
  •  מענק של עד 4,000 ש"ח לניצולי שואה יוצאי רומניה שהכנסתם נמוכה מ-5,000 ש"ח לחודש עבור רכישת תרופות, ציוד רפואי, וטיפולים שונים (כולל הוצאות נסיעה לטיפולים). ניתן להגיש בקשות להחזרים עד לתאריך 15.9.14.
  • סיעוד קצר מועד לאחר שחרור מאשפוז (אפילו יומי) בבית חולים, ובמקרים מסוימים גם ללא אשפוז.
  • עזרה במימון טיפולי שיניים, בשיתוף רופאים מתנדבים מהסתדרות רופאי השיניים. אלו כוללים טיפולים משמרים כמו סתימה, עקירה וטיפולי שורש - ללא תשלום, וטיפול שיקומי ללא עלות עבודת הרופא.
  • שיפוץ בסיסי של הדירה, ולעיתים - דרך עמותת "לתת" - גם שיפוץ מורכב יותר, כולל התאמת הדירה לצרכי ניצול השואה. עמותת "לתת" מעניקה לזכאים לכך גם סל מזון, מענקים ושובר חודשי לקניות.
  • בדיקת ראייה ומשקפיים חינם, פרויקט בשיתוף אוניברסיטת בר אילן או במסגרת פרויקט דומה בתל אביב.
  • סיוע כספי מיוחד הניתן במסגרת קרן סיוע החירום של הקרן לרווחה לניצולי השואה לניצולי שואה נזקקים הזקוקים לסיוע כספי מיידי למענה חיוני.
  • תוספת של 9 שעות סיעוד שבועיות מהקרן לרווחה למי שמקבל מקסימום שעות סיעוד שבועיות מהביטוח הלאומי.
  • מי שלא מקבל רנטה חודשית ולא קיבל פיצוי חד פעמי בעבר מגרמניה, זכאי במקרים רבים לקבל פיצוי חד פעמי בסך 2,556 אירו, מקרן הסיוע של וועידת התביעות.
  • ניצולי שואה שעבדו בגטו ללא כפיה זכאים לפיצויים על עבודה בגטו, הכוללים: רנטה סוציאלית מגרמניה לפי חוק הגטאות הגרמני (המוענקת לבן הזוג גם במקרים שניצול השואה נפטר), ותשלום חד פעמי בסך 2,000 אירו מקרן הפיצוי הגרמנית על עבודה בגטו.
  • קרן הסיוע לניצולים אוסטרים מסייעת לזכאים לכך בטיפול בבעיות רפואיות.
  •  ממשלת צרפת מפצה יתומים להורים שנספו בצרפת או במהלך הגירוש מצרפת עקב הרדיפות, בסכום חד פעמי של כ-31,000 אירו או ברנטה חודשית של כ-500 אירו.
  •  מי שנלחמו בנאצים זכאים אף הם להטבות, ולעיתים גם לרנטה חודשית ממשרד האוצר.

 

"הבעיה היא שאותן זכויות והטבות מפוזרות בין מספר רב של גופים וגם מתעדכנות מעת לעת. השירות ש"אביב לניצולי השואה" מעניקה, בהעברת המידע ובליווי למיצוי הזכויות, יכול לעיתים להוביל לתוספת של אלפי שקלים בחודש עבור ניצול השואה. חשוב להדגיש, מוסיפה סילברמן "מדובר בכספים שמגיעים על פי חוק למי שסבל מזוועות הנאצים ועוזריהם ולא בפניה לצדקה. ואני קוראת לכל הניצולים וקרוביהם, בין אם אלו הבנים, הנכדים או אפילו שכנים לבניין, לפנות אלינו דרך הטופס הייחודי שהקמנו בשיתוף עם ynet כדי לוודא שהשנה לא יוותר אף ניצול מאחור. עבור ניצול השואה זה מיצוי הזכות - עבורנו זו שליחות".

 

ניצולי שואה? קרובים או מכרים של ניצולים? מלאו את הטופס ומתנדבי "אביב ניצולי השואה" יחזרו אליכם

 

 

"הבעיה המרכזית היא שעבור ניצולי השואה, בגילם ובמצבם הבריאותי, זה לעיתים בלתי אפשרי להגיע למידע המעודכן, בשפתם, ולהתמודד עם הביורוקרטיה" מסכמת סילברמן. "בשביל זה אנחנו כאן – בכדי ללוות את ניצולי השואה ומשפחתם, ולעשות זאת מכל הלב ובחינם. העמותה גם פועלת כדי להכשיר ולעדכן במידע החשוב גורמים מקצועיים נוספים המלווים את הניצולים שעוד חיים ביננו ואנחנו פועלים כל הזמן כדי להנגיש את המידע – אבל בסוף האחריות היא על כל אחד ואחד מאתנו: כולנו מכירים ניצולי שואה, אם במשפחה או בסביבה הקרובה. זו חובתנו להושיט להם יד ולוודא שהם מקבלים את הסיוע לו הם זכאים."

 

ניתן להוריד באתר העמותה את טבלת הזכויות המתעדכנת באופן תדיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים