האזינו: "זה השיר שניבא את המוות שלו"
פרויקט חדש ומיוחד להנצחת חללי מערכות ישראל רואה אור באלבום "שיר וזיכרון", אותו הפיקו לראשונה השנה רשת ג' וחברת לינקטון בשיתוף ynet. האזינו כאן לחלקו הראשון, בו השירים וסיפורי הנופלים - בביצוע ששי קשת, עמיר בניון, גלי עטרי, שרית חדד ורבים אחרים. בקרוב יעלה כאן חלקו השני
האובדן הפרטי של בני המשפחות השכולות הופך בימי הזיכרון לאובדן משותף, הנושא עימו צורך עז לבטא כאב והזדהות עם הצער והיגון. בימים של כאב וזיכרון כולנו חוזרים אל הרדיו. המוזיקה הופכת ל"חוט השני" המאפשר לנו להניח את ענייני החול בצד לרגע, להתייחד, להיזכר, להתרגש.
דור בא ודור הולך, ולצד מורשת השירה והזמר העברי, נוצרים כל העת גם שירים חדשים. לכן נולד האלבום "שיר וזיכרון", כדי לאפשר התבוננות מוזיקלית נוספת ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה. הפקתו, בשיתוף פעולה בין רשת ג', לינקטון וynet, נועדה לאגד יחד ביצועים חדשים לשירים הקלאסיים, שירים חדשים שנכתבו במיוחד, ושירים שיצאו בכל מיני מסגרות בעבר ורואים אור שוב, במסגרת המתאימה להם. תהליך איסוף השירים חשף אותנו לסיפורים המרגשים מאחורי כל שיר, והם מובאים כאן לצד השירים, כעדות אישית של היוצרים והמבצעים.
שלב מיון השירים לאלבום לווה בלא מעט התרגשות, בעיקר מהכמות העצומה של השירים שהתקבלו אצלנו. לצערנו, לא כולם נכנסו לאלבום השנה. אנו תקווה שנוצר תמהיל מגוון בו כל אחד יוכל למצוא את עצמו ושבשנה הבאה נזכה לשפוך אור על שירים נוספים. האלבום "שיר וזיכרון" יופץ על ידי חברת לינקטון היום (א') ערב יום הזיכרון, והשירים ישודרו ברשת ג' לאורך היום בפתיחת כל שעה. מי ייתן ובימים הבאים תישאר חווית השכול בזיכרון ובשירים בלבד.
באלבום שותפו השנה שרית חדד, יהודה פוליקר, עמיר בניון, גלי עטרי, ששי קשת, שלומית אהרון, להקת פיקוד צפון, מקהלת מורן, נועם רותם, רמה מסינגר, ירונה כספי, החצר האחורית, להקת אלמנה שחורה, אסף שריג, שרון רוטר, רוני גינוסר וגון הלוי, דודו יצחקי, אופיר חיון, לירז זרחיה ו"הפרויקט של רביבו". האזינו לחלק הראשון כאן.
אסף שריג - מותי בא לי פתע
מאת יוסף שריג
אסף שריג ממקימי להקת "איפה הילד", הוא בנו של המשורר יוסף שריג ז"ל, בן קיבוץ בית השיטה. אסף היה בן חמש כשאביו נהרג במלחמת יום הכיפורים: "אני מניח שאת הנטייה למוזיקה ירשתי מאבא שלי. גדלתי על השירים שלו וְעל המוזיקה שלו, מהמעט שהוא השאיר אחריו. הרגע שהכי חרוט בזיכרוני הוא כשאמא שלי בישרה לי על מותו, שזה דבר שאי-אפשר לשכוח.
"כל מה שקשור לְאבא שלי מעורב בהרבה כאב. את השיר 'מותי בא לי פתע' הוא למעשה כתב על חבר שלו שנהרג, אבל אני התייחסתי אליו כאל שיר נבואי, שניבא את המוות שלו - ולכן הוא עוצמתי ומזעזע".
את "מותי בא לי פתע" כתב יוסף שריג חצי שנה לפני מותו על חברו מבית השיטה איציק פרח ז"ל, שנפצע קשה ב-1969 בשירות מילואים ונהרג שנתיים לאחר מכן בתאונת דרכים.
ששי קשת - גם בבית הזה
מילים: צביקה זליקוביץ', לחן: אריאל קשת
רב שוטר תומר מרדכי ז"ל, נולד בתל אביב ב-1983. כשיצא בפעם הראשונה, לתגבור בירושלים בחג הפסח, הבחין ברכב שעורר את חשדו.
תומר סימן לו לעצור, ניגש לעברו, ועם הגיעו אליו, נשמע קול פיצוץ עז. מן הפיצוץ נהרג מי שישב ברכב. תומר מרדכי נפצע אנושות ופונה לבית החולים שערי צדק, שם נפטר מפצעיו. בן 19 היה בנופלו.
ששי קשת, ידיד המשפחה, מספר: "תומר היה שכן שלי, כל חייו חלם להיות שוטר, כשהיה ילד התחפש לשוטר ובתיכון התנדב למשמר האזרחי. כשהתגייס לצה"ל נלחם מלחמה עיקשת כדי להיות שוטר. הוא הצליח, וכך הגשים את חלום חייו. תומר הציל בגופו ובמותו אנשים רבים. משטרת ישראל המליצה להעניק לו את אות הגבורה. השיר הזה נכתב לבקשת אביו של תומר, לאחר הלוויה. מחבר המילים וגם המלחין של השיר היו שכניו".
עמיר בניון - געגוע אינסופי
מילים: רחל שפירא, לחן: נורית הירש
"געגוע אינסופי" הוא שיר שנכתב במיוחד לעמותת "אור למשפחות". "במשך כמה שנים חיפשנו שיר שיישא את המסר שלנו למשפחות השכולות - 'ובחרת בחיים'", מספרת עירית - מנהלת העמותה. "פניתי לנורית הירש שהסכימה לכתוב את הלחן. היא הציעה לפנות לרחל שפירא שתכתוב את המילים.
"עמיר בניון שהופיע בהתנדבות לפני ההורים השכולים באירוע השנתי של העמותה, הסכים להקליט אותו בחפץ לב. הוא שר את השיר ברגש רב, ו'געגוע אינסופי" הפך להיות ההמנון של 'אור למשפחות'".
ירונה כספי - הרעות
שירם של חיים גורי וסשה ארגוב
"מגישת הרדיו יהודית בן יעקב ביקשה ממני לבצע את השיר בתוכנית 'כאן שם ובכל מקום', ביום הזיכרון בשנה שעברה", מספרת ירונה כספי על השיר.
"לְשיר הרעות היו כבר ביצועים רבים - והרגשתי שהייתי רוצה להוריד ממנו את הפאתוס והמלודרמה. רציתי לבצע משהו רגשי, פשוט, ונגיש בפשטותו.
גלי עטרי - והאדמה לא ידעה
מילים: דלית-רום, לחן: תלמה אליגון
וְהָאֲדָמָה לֹא יָדְעָה
כִּי בָּא אֶל קִרְבָּהּ אוֹהֵב
וְלֹא בָּא הוּא לְבַדּוֹ
הֵבִיא עִמּוֹ אֶת בִּתּוֹ וְאֶת בְּנוֹ.
לוּ יָדְעָה הָאֲדָמָה דַּבֵּר - לוּ יָדְעָה.
בפסח תשס"ב 2002, נכנס מֶחבל מתאבד לְמסעדת "מצה" בחיפה והפעיל שם מִטען רב-עוצמה. בפיגוע - שגרם לשריפה ולהרס רב - נרצחו 16 איש, ורבים נפצעו. בני משפחת רון ישבו סמוך למחבל המתפוצץ. אביאל, אבי המשפחה בן 54, בתו ענת בת 21, ובנו עופר בן 17 וחצי - נהרגו במקום. כרמית, אם המשפחה, נפצעה בפיגוע, ונותרה לבדה.
שלומית אהרון - זכרו והזכירו
מילים: יהודה עמיחי, לחן: דורון לוינסון
בפעם הראשונה הושמע השיר בבמשכן נשיאי ישראל, ביום השנה השמיני לרצח ראש הממשלה המנוח יצחק רבין: "ואל תשכחו שגם האגרוף היה פעם כף יד פתוחה ואצבעות". יהודה עמיחי כתב את השיר לזכר דיקי לקסברגר, חַברו ומפקדו במלחמת השחרור, שנפל בקרבות הנגב באביב 1948.
"בחוליקאת נפל דיקי, שהיה גדול ממני בארבע שנים, והיה לי כּאָב בעת צרה ומצוקה. עכשיו אני גדול ממנו בארבעים שנה, ואני זוכר אותו כמו בן צעיר, ואני אב זקן ואבל. דיקי נפגע כשנפל ממגדל המים ביד מרדכי, אבל הוא נשאר כך, עומד בנוף זיכרוני, כמגדל המים".
רמה מסינגר - חשבון עובר
מאת המשורר חיים גורי, חתן פרס ישראל לשירה
חיים גורי נולד בתל אביב ב-1923, הצטרף לפלמ"ח בהיותו בן 18, ולחם בקרבות מלחמת השחרור. ד"ר אוֹרי לשמן ערך והלחין מופע תיאטרלי-מוזיקלי לתזמורת הקאמרטה הישראלית ירושלים על פי מחזור השירים שכתב גורי: "יריד המזרח".
"השיר "חשבון עובר" המסיים את היצירה 'יריד המזרח' הוא בעיני גם תמציתה", מספר לשמן. "האהבה האין-סופית לארצנו, ומצד שני, המחיר הנורא שאהבה זו גובה מאיתנו. השיר מסתיים במילים: 'ושוב כמו תמיד בארץ ישראל שער הרחמים נעול עדיין'. בחרתי לְהלחין אותו כמעין תפילה, כשבליבי תקווה גם לרחמים על כל יושבי הארץ הזאת, וגם תפילה שיום אחד, השער אולי ייפתח.
אופיר חיון - יום הולדת עצוב
"זה יום הולדת עצוב,
ואני שר לך שירים,
'היום יום הולדת, היום יום הולדת'
לא יודע, לא יודע מתי הדמעות יפסקו..."
אופיר חיון כתב את השיר לזכר אחיו הגדול רונן חיון ז"ל, שנהרג בהיתקלות עם מחבלים בלבנון ב-1997. "כשהייתי בן 11 רונן נהרג", מספר אופיר. הוא נהרג כחודש לפני שמלאו לו 20: "את השיר 'יום הולדת עצוב' כתבתי כשהייתי בן 20, סמוך ליום הולדתו של רונן", מספר אופיר.
"ימי ההולדת שלו הם הימים העצובים ביותר בשבילי, תחושת ההחמצה והמחשבות 'מה היה עושה היום' ו'כמה ילדים היו יכולים להיות לו'. רונן תמיד היה האח הגדול, האוהב, הדואג, זה שתמיד היתה לו הסבלנות בשבילי, למרות פער הגילים בינינו.
"כשהגעתי לגיל 20, חשתי תחושה מצמררת. כשהייתי ילד תמיד דמיינתי איך זה להיות בן 20? בטח הוא היה בוגר מאוד, בטח ראה דברים אחרת. אך התבדיתי. הבנתי, שלמעשה, רונן נהרג ילד.
נעם רותם - מדברים על הילד
מילים ולחן: נעם רותם
הקיר הריק, הגבר ששותק
הכוס בקצה שולחן שעוד רגע תתרסק
העיניים של האח, והרוח שדופק
תאריכים מסוימים שלא משאירים ספק
כולם מדברים על הילד
"בשיר הזה ניסיתי לתאר את המוחשיות שבהעדר, את המקום שתופס החלל", מספר נעם רותם. "עטפתי את השיר בשכבות של גיטרות ופסנתרים, ועדיין כשאני מאזין לו, אני נותר עם ריקנות גדולה".
שרית חדד - אנחנו שנינו מאותו הכפר
חברותם יוצאת הדופן של זאב (זאבל'ה) עמית, ויוסף (יוספל'ה) רגב - בני הכפר נהלל שנולדו בשנת 1927 - התחילה בילדותם במשק, עברה בחטיבת גולני בקרבות מלחמת יום העצמאות, ביחידה 101 - ובשירות במוסד בשנות ה-60.
כשהמשוררת נעמי שמר שהתה בפריז, התיידדה עם השניים שהיו שם במסגרת תפקידם. בשנת 1966, כאשר היו עוד בין החיים, כתבה את השיר "אנחנו שנינו מאותו הכפר", בהשראתם - כולל הבית האחרון, המתאר את מותו של אחד הידידים. במלחמת יום הכיפורים התנדב זאבל'ה באוגדה של אריק שרון, נהרג בהפגזה מצרית - והבית האחרון בשיר, הפך למציאות.