שתף קטע נבחר
 

שינוי כיוון ביהדות אמריקה

שלושה אירועים משמעותיים התרחשו בשבוע שעבר בקרב הקהילה היהודית של אמריקה. בתחילת השבוע, ועידת נשיאי האירגונים היהודיים הגדולים בארצות הברית, הידועה בשם המקוצר "ועידת הנשיאים", קיימה הצבעה חשאית אך מתוקשרת היטב בשאלה האם לקבל לשורות הוועידה את שדולת ג'יי סטריט, המגדירה את עצמה כתומכת בישראל ובפתרון של שלום עם הפלשתינאים לפי מתווה החלוקה של שתי מדינות לשני עמים. ועידת הנשיאים היא הגוף המייצג את הקהילה היהודית הרחבה בוושינגטון, וראשיה נחשבים הן לשמרנים והן לבעלי השפעה פוליטית רבה וקו ישיר ליושב בבית הלבן. למרות התמיכה ההולכת והגוברת בכיוון אותו מייצגת שדולה ג'יי סטריט, הצבעת הוועידה דחתה את בקשת השדולה להצטרף לוועידת הנשיאים. אם דחיה זו הייתה משמעותית, התגובה לה נראית משמעותית עוד יותר: הרב ריק ג'ייקובס, העומד בראש תנועת היהדות הרפורמית, אולי הגדולה בזרמי היהדות האמריקאית, הכריז כי הוא אינו מקבל את תוצאות ההצבעה. "האירגונים החברים בתנועה הרפורמית ובתנועה הקונסרבטיבית, המרכיבות את הרוב המכריע של יהודי אמריקה, כולם הצביעו לתמוך בקבלת ג'יי סטריט לוועידה", כתב באתר התנועה הרפורמית. "לא נמשיך ולתחזק את העמדת הפנים שוועידת הנשיאים מייצגת או משקפת את דעותיהם של כל יהדות אמריקה... מנהיגי התנועה הרפורמית יתייעצו עם שותפיהם בוועידת הנשיאים כדי להחליט מה יהיו צעדינו הבאים. יתכן ונבחר לפעול לשינוי משמעותי בהרכב ועידת הנשיאים". ואז, לקראת סוף השבוע, אריק פינגרהוט, נשיא "הלל", אירגון הסטודנטים היהודי הארצי, שלח הודעה לכל חברי האירגון, שלאחר תהליך ארוך של שיחות והקשבה לקולות חדשים ואחרים המגיעים מקרב הקמפוסים, האירגון מוכן לחשוב מחדש על אופי ואופן פעילותו. הכוונה, כמובן, הייתה להתנגדות שקמה בשנה האחרונה בקמפוסים שונים לתכתיבים מהנהלת האירגון הארצי כיצד להתבטא ביחס לישראל ומדיניותה ביחס לפלשתינאים.

 

שלושת האירועים הללו מעידים על תהליך חשוב בקרב הקהילה היהודית האמריקאית, שהדור הצעיר בה דורש שינוי כיוון ביחס לישראל ומביע את הקושי להמשיך ולתמוך, ללא ביקורת, תהיה ודיון, בפעילותיה של ישראל ועמדתה ביחס לפלשתינאים. זהו שינוי חשוב ומשמעותי ומסמן כיוון חדש בקהילה היהודית האמריקאית כולה ועמדתה העתידית כלפי ישראל.

 

מסיבה זו בחרנו להביא כאן את אחד הקולות הצעירים התוססים העולים מקהילה זו, פעילת אירגון הסטודנטים של שדולת ג'יי סטריט – ג'יי סטריט U, בטור שפורסם בשבוע שעבר בעיתון היהודי הפרוגרסיבי "פורוורד".

 

 

 

 

ועידת הנשיאים דחתה את ג'יי סטריט – ואותי

 

מאת רייצ'ל כהן

 

התבוננתי כיצד מיליונים ועוד מיליונים של דולרים הושקעו בתוכניות מנהיגות צעירה, מחנות קיץ, מסעות "תגלית" ועוד "יוזמות גדולות" לעידוד הזהות בקרב צעירים יהודים. וגדלתי בעודי מאזינה לדורות של הורי ושל הוריהם מביעים דאגה שהקהילה היהודית תקרוס כשהדורות שלהם יגיעו לגיל זיקנה.

 

ובכן, כשחבריי ואני, רבים מאיתנו תוצרים של יוזמות קהילתיות שכאלו, צפינו בהצבעת ועידת הנשיאים שלא לאשר לג'יי סטריט חברות בוועידה, שמענו מסר נוקב וחד-משמעי: קולם של אלפי יהודים צעירים אינו רצוי כאן. העניין לא מסובך: הדרך המהירה ביותר לגרום ליהודים להתנתק היא באמצעות הצבעות מסוג זה.

 

ההצבעה של ועידת הנשיאים לא היוותה תשובה לשאלה האם ג'יי סטריט מייצג אלפי יהודים אמריקאים. זו הייתה, לעומת זאת, תשובה לשאלה האם ועידת הנשיאים שואפת להיות גוף רלבנטי ומייצג עבור יהודים אמריקאים.

 

בעוד הצבעות חשאיות וישיבות מאחורי דלתיים סגוריות התאימו למועדוני החברים הסגורים של שנות החמישים, היום פעילות מסוג זה מעידה על חולשה ודעיכה בקהילה היהודית. ועידת הנשיאים אמורה להיות מורכבת מאירגונים עם בסיס חברתי רחב במטרה להפגין מחויבות לציבור היהודי אמריקאי. אבל תהליך בחירות מעורפל במכוון חותר תחת המשימה הייצוגית, לכאורה, של ועידת הנשיאים ומהווה עלבון לאנשים אותם אירגונים אלו אמורים לייצג. לדוגמה, למרות המעורבות של רבים המשלמים דמי חברות באחוות האוניברסיטאיות היהודיות אלפא אפסילון פיי (AEPi) וג'יי סטריט U, אירגון AEPi מסרב לגלות האם מנהיגי האירגון הצביעו נגד ההצעה לאפשר לסטודנטים החברים באירגון לתת להם מושב בוועידה. בדומה, אירגון הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה (JFNA) מייצג קהילות יהודיות ברחבי ארצות הברית, כשאלפי סטודנטים החברים באחוות ג'יי סטריט U נכללים בייצוג זה. יש לנו את הזכות לדעת האם המוסדות שלנו הצביעו לחסום בפנינו את הדרך לקבלה לוועידה. מדוע אירגונים אלו מפחדים משקיפות?

 

בעוד שיהיו כאלה שינסו לטעון כי תוצאות ההצבעה מוכיחות שג'יי סטריט נמצא מחוץ למיינסטרים, אני מציעה לבדוק את הנושא בקרב סטודנטים יהודים בקמפוסים. לא כולם מסכימים איתנו, אבל רוב הסטודנטים מאמינים בייצוג קהילתי המבוסס על ערכים שלמדנו בבתי הכנסת, בהיברו סקול, במחנות הקיץ. במקביל, כמה מהמוסדות היהודים הגדולים ביותר יצאו בתמיכה מופגנת בקבלת ג'יי סטריט לוועידת הנשיאים, כולל המועצה היהודית לענייני ציבור (Jewish Council of Public Affairs), איגוד היהדות הרפורמית, הליגה נגד השמצה, בית הכנסת המאוחד ליהדות קונסרבטיבית, אמריקאים למען שלום עכשיו, המועצה הרבנית של התנועה הקונסרבטיבית, ועוד. בעוד התוצאה הסופית של ההצבעה עמדה על 22-17, אירגונים רבים בוועידת הנשיאים פשוט לא מייצגים פלחים משמעותיים בקהילה היהודית אמריקאית, למרות שהם מחזיקים באותה יכולת הצבעה של אירגונים גדולים יותר. כפי שציינה הרבה ג'ולי שונפלד, מנהלת וסגנית הנשיא של המועצה הרבנית של התנועה הקונסרבטיבית, ג'יי סטריט זכתה בניצחון מוחץ מבחינת התמיכה הפופולרית.

 

פעילותנו להשיג פתרון של שתי מדינות וסיום הכיבוש איננה מסתיימת עם הצבעה זו. בג'יי סטריט U אנו כבר בעיצומם של התכנונים למכון הקיץ למנהיגות, בו סטודנטים מקרב למעלה מ-60 קמפוסים יתאספו באוגוסט כדי לתכנן ולהתארגן לקראת שנת הלימודים הבאה. בכל שנה, יותר ויותר סטודנטים מתחילים במאמץ למען קהילה שבה מחויבותנו לישראל, לשינוי דינמיקות פוליטיות כושלות ולערכים הפרוגרסיבים שלנו – משתלבים כולם יחד. ככל שיותר סטודנטים מכירים בכך שעתידה של מדינת ישראל קשור באופן בלתי ניתן להתרה בחירות ובכבוד של העם הפלשתינאי, כך ג'יי סטריט U ימשיך לגדול.

 

כשם שמאמצי "הסברה" פזרניים לא יוכלו להגן על ישראל מפני התמודדות עם המשבר הקיומי העמוק שלה, כך גם הצבעות דוגמת זו של ועידת הנשיאים לא יוכלו למנוע מהקהילה היהודית להתמודד עם השינוי ברגשות ובעמדות בקרב יהדות אמריקה, ובמיוחד בקרב יהודים צעירים. הלוואי והם היו מצביעים באופן אחר, אבל אני גאה באירגונים שכן תמכו בג'יי סטריט ומודה להם. בסופו של יום, העבודה שלנו ממשיכה.

 

מאמר זה הופיע במקור באנגלית באתר Forward.com, ב-1 במאי, 2014. מתורגם ומודפס באישור.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים