שתף קטע נבחר

צילום: חיים צח

המבקר: הר הפסולת בפארק שרון בסכנת התמוטטות

דו"ח מבקר המדינה על הפארק שאמור להיות הריאה הירוקה הגדולה של גוש דן מצביע על טיפול לקוי של החברה המפעילה בסכנת ההתמוטטות של הר הפסולת. בנוסף, חושף הדו"ח סדרת עיכובים ופגמים בהליך מכרזי כוח האדם של הפארק, בעיות נגישות תחבורתית למקום ומפגעי ריח באתר ובסביבתו

דו"ח מבקר המדינה שפורסם היום (ד') חושף כי לא הושלמו פעולות למניעת סכנת התמוטטות הר הפסולת בפארק אריאל שרון (חיריה לשעבר). הדו"ח מצביע על סדרת עיכובים ופגמים בהליך מכרזי כוח האדם, בעיות נגישות תחבורתית ומפגעי ריח באתר. אלו הם רק חלק מממצאי המבקר על מה שאמורה להיות הריאה הירוקה הגדולה של גוש דן.

 

דו"ח המבקר - כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

המבקר: הלמ"ס לא מעודכנים ולא רלוונטיים

המבקר: למדינה גירעון מצטבר של 1.5 טריליון ש'

המבקר: הפיקוח על השכר במגזר הציבורי לקוי

המבקר: הרפורמה ברמ"י לא השיגה מטרותיה

 

"בעידן של פיתוח עירוני מואץ נודעת חשיבות רבה, מהבחינה הלאומית, לשמירה על השטחים הירוקים וקידום השימוש בהם לצורכי תרבות פנאי ונופש, בייחוד באזור המרכז, המאוכלס בצפיפות", כותב מבקר המדינה. "הקמת פארק אריאל שרון הוא פרויקט רחב היקף וייחודי שנועד, בין היתר, להביא לכך שבשטח שבמשך שנים רבות שימש כאתר פסולת וגרם להיווצרות מפגעים סביבתיים משמעותיים, יוקם הפארק המטרופוליני הגדול בארץ"

 

סכנת התמוטטות בגלל שקיעה משמעותית בקרקע

בשנים האחרונות, ביצעו הגורמים המעורבים בהקמת הפארק, ובראשם חברת פארק אריאל שרון שהוקמה במיוחד לשם כך, פעולות משמעותיות לפיתוחו. אחת מהפעילויות העיקריות הייתה שיקום הר הפסולת שעד למועד סיום הביקורת לא הסתיימה.

 

לפני שנתיים, נערך סקר סיכונים שקבע כי ישנה סכנה להתמוטטות ההר בגין "שקיעה משמעותית בקרקע" העלולה לפגוע במערכות ובתשתיות שעל ההר. כמו כן, נקבע כי ישנה סכנה לזליגת תשטיפים (נוזלים שהצטברו בפסולת במשך שנים) וישנה סכנה לבריחת גז מסוכן מההר.

 

לפי המבקר, החברה אמנם החלה בביצוע פעולות שונות להפחתת הסיכונים, אולם עדיין לא הושלמו כל הפעולות המתבקשות ביניהן, השלמת בנייתו של קיר התומך בהר בצדו הצפוני (תתאפשר רק לאחר השלמת ההסטה של נחל איילון), סוללה היקפית שתתמוך בהר, איטום כל שטח פני ההר וכן לא הוסדר נושא הטיפול בגז.

 

הליכים לקויים לקליטת העובדים

עוד קובע דו"ח המבקר, כי מוסדות חשובים של החברה - ועדת התכנון והמועצה - לא פעילים מזה שנים כך שעדיין לא הושלם ביצועו של סקר סיכונים מקיף על פי הנחיות רשות החברות. יתרה מזאת, הפעולות לשיתוף הציבור בהליך התכנון של הפארק היו מועטות ביותר.

 

המבקר קבע, כי הליכי קליטת כוח אדם בחברת פארק אריאל שרון, לא בוצעו כראוי ולא על פי סדרי מינהל תקין. כך לדוגמא, אין תיעוד להליכי קבלת המועמדים ולכן לא ניתן לדעת מה היו השיקולים שהנחו את החברה במהלך הגיוס.

 

נקודות נוספות שעלו בדו"ח המבקר הן תחנת המעבר ופארק המיחזור. בהקשר זה קבע המבקר, כי אמנם יש להן חשיבות בפארק אך לא ניתן להתעלם מהחסרונות שבסמיכות מפעל המיחזור ותחנת המעבר לעוברים ושבים, שכן אלו יוצרים מטרדי ריח ורעש סביב השעון. "יש לפעול באופן שוטף למזעור נזקים ומטרדים שמקורם בסמיכות בין האתרים האמורים, בין אם מדובר בנזקים ומטרדים שכבר נוצרו ובין אם מדובר בנזקים ומטרדים עתידיים, וזאת כדי לאפשר לציבור מיצוי מיטבי של מכלול אפשרויות הבילוי בפארק", נקבע בדו"ח. 

 

גם דרכי הגישה אל הפארק לוקים בחסר. משרד מבקר המדינה טען כי יש חשיבות רבה לקיומם של דרכי גישה, כולל גישה לתחבורה ציבורית ולפיכך יש לשתף פעולה בין כל הרשויות ומשרדי הממשלה בהקדם ולבחון יחד דרכים להנגשת הפארק למבקרים.

 

מחברת פארק אריאל שרון נמסר בתגובה: "חברת פארק אריאל שרון אמונה על שיקום המפגע הסביבתי המשמעותי במדינה והפיכתו לריאה ירוקה ולפארק המטרופוליני הגדול במזרח התיכון. הנהלת החברה מאמצת את דו"ח מבקר המדינה וסבורה כי ממצאיו הינם חיוניים להמשך הפעילות השוטפת והחשובה של הפארק וכי יישום המסקנות, כפי שבאות לידי ביטוי על ידי המבקר, יוביל להמשך מימוש חזון הקמת הפארק והפיכתו ממפגע סביבתי למשאב חברתי ולאומי. בכלל זה, החברה גיבשה נהלים מוסכמים לקליטת כוח אדם, ביצעה סקר סיכונים והעבירה באמצעות השר להגנת הסביבה תוכנית אסטרטגית רב-שנתית".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן
פארק אריאל שרון
צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן
צילום: גיל יוחנן
יוסף שפירא, מבקר המדינה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים