שתף קטע נבחר

הזכות להישכח: פסיקת האיחוד - פגיעה בגוגל

בית הדין האירופי קבע לראשונה כי על מנוע החיפוש לציית ל"זכות להישכח" ובמקרים מסוימים למחוק רשומות לבקשת משתמשים פרטיים. הערכות: הפסיקה תשפיע גם על יאהו, בינג ופייסבוק. ארגוני זכויות: "יביא לצנזורה ברשת"

הפסיקה הדרמטית של בית הדין האירופי לצדק בתביעה נגד גוגל - לפיה על חברת מנוע החיפוש הפופולרית באינטרנט למחוק רשומות לבקשת משתמשים במקרים מסוימים - מעוררת הדים בעולם ויש שאומרים כי תשפיע על אתרים ומנועי חיפוש נוספים מלבד גוגל - בהם פייסבוק, בינג ויאהו. במקביל, ארגוני זכויות וחברות אינטרנט חלוקים בדעתם לגבי צדקת הפסיקה.

 

עוד חדשות בעולם:

אימת האמהות בניגריה: 'זיהיתי בתי בחיג'אב'

המכונית מאיראן שפועלת על אנרגיית השמש

תגלית מרעישה: נמצאה האונייה של קולומבוס

 

"עלינו לקחת בחשבון כי זכותו של אדם לפרטיות שתכריח מנועי חיפוש להסיר לינקים המכילים תוכן פוגעני שנמצאים במרחב הציבורי עלול להוביל לצנזורת רשת רחבה", מזהיר חביאר רואיזף מנהל מדיניות בארגון "Open Rights Group". "למקרה זה יש השלכות לכל האגרגטורים באינטרנט ולא רק למנועי החיפוש".

 

איך למחוק את עצמך מהאינטרנט? המדריך של ה"גרדיאן":

 

בית הדין האירופי לצדק פסק היום (יום ג') כי למשתמשים אמורה להיות היכולת להשפיע על התוצאות המופיעות בגוגל עם הקלדת שמותיהם. לפי ההחלטה, גוגל חייבת במקרים מסוימים להיענות לבקשת משתמשים פרטיים שמבקשים להסיר לינקים למאמרי עיתונות או לאתרים המכילים עליהם פרטים אישיים.

 

בנוגע לפסיקה שתשפיע על כל מנועי החיפוש, בהם יאהו ובינג, אמר בית המשפט כי החיפוש אחר שמו של אדם נחשבת כמו הפרופיל האישי שלו. ובמסגרת חוק הפרטיות האירופי, למשתמשים יש את הזכות להסיר לינקים החושפים מידע פרטי ב"פרופיל" שלהם. אולם טרם ברור כיצד בית המשפט יטפל בתלונות נגד גוגל ונגד מנועי חיפוש נוספים.

 

דיונים לגבי "הזכות להישכח" - הזכות לפיה מידע שלילי על אדם יימחק אחרי תקופת זמן - עלו ברחבי העולם מאז ראשית ימי האינטרנט. הרעיון שבסיס זכות זו מתקבל היטב ברחבי אירופה, אולם בארה"ב רבים ביקרו אותו על טיעוני צנזורה שיביאו לכך שמורשעים בעבירות פליליות או פוליטיקאים יוכלו למחוק רישומים שליליים עליהם באינטרנט.

 

אלחנדרו טורינו, עורך דין ספרדי המתמחה בסוגיות משפטיות באמצעי תקשורת, אמר

 כי "הפסיקה היא הראשונה מסוגה ומהווה פגיעה קשה לגוגל". לדבריו, "הפסיקה משרתת בסיס לכל אזרחי האיחוד האירופי והיא חשובה ביותר משום שזו הפעם הראשונה שהרשויות האירופיות פסקו לטובת 'הזכות להישכח'".

 

הסוגיה הגיעה לבית המשפט בעקבות תלונה של אזרח ספרדי לרשויות המשפט במדינתו, לפיה חיפוש שמו בגוגל העלה קישור לאתר שבו צוין כי יש לו חוב כספי ושבגללו עוקל ביתו. לטענתו, החוב נפדה ולכן כיום, הפרסום פוגע בו. גוגל הגיבה לפסיקה ואמרה כי אין לה שליטה על התוכן עצמו, והיא רק מקשרת לדברים שמתפרסמים באופן חופשי ברשת. החברה אמרה כי "זו פסיקה מאכזבת למנועי חיפוש, וגופי פרסום מקוונים. אנחנו צריכים זמן ללמוד את ההשלכות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
מה יהיו ההשלכות?
צילום: gettyimages
מומלצים