שתף קטע נבחר

מאות כורים נספו, ארדואן בזירה: 'בוז, רוצחים'

עלה ל-238 מספר ההרוגים בשריפה במכרה הפחם, שפרצה עקב קצר חשמלי. הפגנות נגד ממשלת ארדואן, המשטרה הגיבה בגז מדמיע. ישראל מביעה הזדהות. צפו בכורים מנסים להיחלץ ובשידור חי מזירת האסון: הוצאת גופות מהמכרה

אחד מאסונות המכרה הגדולים בתולדות טורקיה הופך למפגן מחאה נגד הממשלה הטורקית ובראשה רג'פ טאיפ ארדואן : ראש הממשלה הטורקי הגיע לזירת האסון בסומה ומסר כי מספר הכורים שנספו עלה ל-238. בנוסף לכודים עדיין 120 כורים. בינתיים, באיסטנבול ובאנקרה החלו הפגנות נגד ממשלתו, והמשטרה הגיבה בירי גז מדמיע. מוחים קראו קריאות בוז נגדו וצעקו: "רוצחים". הוצאת הגופות נמשכת, ואיתה גם ניסיונות חילוץ הלכודים.  

 

עם הוצאת הגופות באלונקות, צוותי החילוץ מסירים את השמיכות שעוטפות את פני ההרוגים, כדי לאפשר לקרובי המשפחה לזהותם. כתב סוכנות הידיעות AP סיפר כי אדם מבוגר שזיהה את אחד הנספים פרץ בבכי תמרורים במקום. המשטרה מנעה ממנו לעלות על אמבולנס עם הגופה.

 

ובזמן שהתמונות הקשות מזירת האסון ממשיכות להופיע על המסכים, המחאה נגד ארדואן גוברת. באנקרה מנעה המשטרה מיותר מ-700 סטודנטים לצעוד למשרד האנרגיה ולמחות על ליקויי הבטיחות. הצעירים, שנענו בירי גז מדמיע, קראו קריאות בוז לארדואן וצעקו: "רוצחים". במקביל, התאספו מוחים גם מחוץ למשרדי חברת סומה אחזקות באיסטנבול, החברה שבבעלותה המכרה. בעיר הגדולה בטורקיה התקיימה הפגנה גם ברכבת התחתית, שם המוחים התחזו למתים.

 

גם ישראל מביעה הזדהות עם הכאב הטורקי. עקב האסון, ביטלה שגרירות ישראל באנקרה את קבלת הפנים ליום העצמאות ה-66, שתוכננה להתקיים הערב. "מדינת ישראל ועם ישראל שותפים בכאב העם הטורקי, מביעים השתתפות בצער משפחות ההרוגים ומאחלים החלמה מהירה לפפצועים", נכתב בהודעת משרד החוץ.

  

האסון אירע אמש בעיר סומה, שנמצאת 120 קילומטרים צפון-מזרחית לעיר החוף איזמי. לדברי שר האנרגיה הטורקי טאנר ילדיז, הפיצוץ במכרה היו במקום 787 כורים. המשמעות היא שמאות נוספים עדיין לכודים מתחת לאדמה וגורלם אינו ידוע. השר התייחס לפעולות החילוץ ואמר ש"התקוות שלנו הולכות וקטנות". שר האנרגיה, שמפקח מקרוב אחר פעולות החילוץ שבהן משתתפים יותר מ-400 מחלצים, אמר כי מספר הפצועים הרשמי באסון עומד על 57. כמה אנשי חילוץ והצלה נפצעו במהלך פעולות החילוץ.

ראש הממשלה ארדואן בזירת הפיצוץ, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה ארדואן בזירת הפיצוץ, היום(צילום: רויטרס)

מפגינים מעמידים פני מתים. המחאה בטורקיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים מעמידים פני מתים. המחאה בטורקיה(צילום: AFP)

מחאה נגד ארדואן. איסטנבול, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחאה נגד ארדואן. איסטנבול, היום(צילום: EPA)

קרובי הנספים בהלם  (צילום: AP) (צילום: AP)
קרובי הנספים בהלם (צילום: AP)

שרדו את התופת (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
שרדו את התופת(צילום: Gettyimages)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בזו אחר זו מוצאות הגופות (צילום: AP) (צילום: AP)
בזו אחר זו מוצאות הגופות(צילום: AP)

הפיצוץ שאירע במכרה אירע בשעה שהעובדים במקום התכוננו לחילופי משמרת. מסיבה זו היה מספר הכורים במקום גבוה מאוד ולכן גם מספר הנפגעים באסון גבוה. שר האנרגיה אמר כי האש עדיין משתוללת באזור הכור, כמעט יממה אחרי הפיצוץ, ושעשן רב אופף את המקום. לדבריו, חלק ממקרי המוות נגרמו בגלל שאיפת עשן רעיל. אופוזיציונר טורקי טען כי 350 נהרגו באסון. אם מספר זה יאושר, האסון יהיה רשמית אסון המכרה הגדול בטורקיה.

 

על רקע האסון הכבד והחשש לחיי הכורים הלכודים מצאו הטורקים נקודת אור קטנה וסיבה לאופטימיות. העיתון הטורקי "הורייט" דיווח כי שישה כורים חולצו הבוקר 18 שעות לאחר הפיצוץ

 במכרה והתקבלו בתשואות על ידי צוותי החילוץ ומשפחותיהם. עובדים בכורים סמוכים הגיעו לזירת האסון כדי לסייע בפעולות החילוץ. אחד מהם, בן 30, סיפר שהוא מיהר להגיע כדי לנסות לאתר את אחיו שנמצא בין הכורים הנעדרים. "אין תקווה", הוא אמר בעיניים דומעות.

 

אמינה גולסן בכתה בכניסה למכרה ביחד עם נשים נוספות ואמר: "הבן שלי הלך, מהמט שלי". בנה של האישה, מהמט גולסן בן ה-31, עבד בכור שבו אירע הפיצוץ במשך חמש שנים. דודתו מאקבול דאג עדיי לא איבדה תקווה ושמה את מבטחה באל: "אינשאללה".

 

 

אטילה שומפלבי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הוצאת גופות מהמכרה
צילום: רויטרס
מומלצים