שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

בסלולרי, בקולה, על הלוח: הקרב במעתיקים

עונת הבגרויות בעיצומה - וגם המאבק ברמאים. לא תמיד זה מסובך: "המשגיח אמר 'תעשו מה שאתם רוצים'", העידו נבחנים. מיהם המשגיחים, מה עושים במשרד החינוך, אילו שיטות מיוחדות יש לבנות ערביות ובאיזה מקצוע מעתיקים הכי הרבה?

"מגלגלים על עיפרון פתק עם תשובות ומדביקים אותו בסוף השולחן, כדי שיהיה אפשר למשוך אותו אליך ולהחזיר. יש גם תלמידים 'משקיענים' שמגיעים לבחינה עם בקבוק קולה וכותבים את התשובות על התווית". בימים אלה החלה תקופת הבגרויות ועימה גם המאבק של משרד החינוך בתופעת ההעתקות. התלמידים מצדם משכללים את השיטות במאבק שכנראה לא ייגמר.

 

עוד על עונת הבגרויות: כמה עולה מורה פרטי?

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

  

במשרד החינוך מודעים לתופעה ומתמודדים איתה כל העת. על פי נתוני המשרד, בשנים האחרונות חלה ירידה במספר הבחינות שנפסלו, והמטרה היא להמשיך בפעולות מניעה כדי למגר את התופעה עד כמה שאפשר. אלא שפעמים רבות, בעיקר כאשר הדבר לא קורה בצורה המונית, התלמידים המעתיקים לא נתפסים.

 

תלמידי תיכון לא מעטים שעמם שוחחנו חשפו בפנינו את השיטות החדשות להעתקה, סיפרו על המשגיחים שמעלימים עין ומנגד על כאלו שלוקחים את התפקיד ברצינות. בשורה התחתונה - תלוי על מי נפלת.

לא תמיד המשגיחים משגיחים. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
לא תמיד המשגיחים משגיחים. למצולמים אין קשר לכתבה(צילום: רועי עידן)
 

"לפני תחילת הבחינה מבקשים מאיתנו לשים את התיקים ואת הטלפונים הניידים בקדמת הכיתה", מספר תלמיד י"ב מירושלים. "יש תלמידים שמגיעים לבחינה עם שני ניידים, אחד הם באמת שמים בקדמת הכיתה ואת השני מכניסים לכיס כשהוא כבוי. הם יוצאים לשירותים פעם או פעמיים במהלך הבחינה, שזה לגיטימי בבחינה שאורכת יותר משעתיים, ובודקים את התשובות".

 

"התלמידים מאוד תחמנים"

המקצוע שבו מספר מקרי הרמאות הגדול ביותר הוא מתמטיקה, הבחינה שתיערך ביום חמישי הקרוב. השבוע התקיימה בגרות באזרחות, וגם במהלכה, מספר התלמיד, נרשמו העתקות. "היו שתי משגיחות - אחת צעירה, חדשה, ואחת מבוגרת, אדישה מאוד. בשלב מסוים הבוחנת הצעירה ליוותה מישהי לשירותים וניצלנו את ההזדמנות כדי לשאול אחד את השני. יש לא מעט מצבים כאלה, בעיקר בבחינות שהמשגיחים לא כל כך נוקשים".

 

אותו תלמיד מספר על טכניקות נוספות להעתקה: "יש היום את הלוחות המחיקים ותמיד נשארים עליהם סימנים. התלמידים כותבים חלק מהחומר על הלוח ומוחקים, אלא שהכיתוב נשאר והמשגיחים בדרך כלל לא שמים לב לכך. התלמידים מאוד תחמנים".

 

תלמידה אחרת ממרכז הארץ אומרת שהיכולת להעתיק משתנה לפי המשגיחים בבחינה. "קרה לי כבר שהשגיח עלינו בחור צעיר שמאוד התלהב מהמעמד והעלה תמונה לפייסבוק. הבנו עם מי יש לנו עסק והגענו למצב שהוא סגר את הדלת ואנחנו הוצאנו ספרים ומחברות". 

עוד אין נתונים מ-2013, אבל בשנים האחרונות יש ירידה במבחנים שנפסלים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עוד אין נתונים מ-2013, אבל בשנים האחרונות יש ירידה במבחנים שנפסלים(צילום: shutterstock)
 

בבגרות באזרחות, מספרת אותה תלמידה, אמרה להם המשגיחה: "תעשו מה שאתם רוצים, רק שלא אשמע אתכם". בוחנת אחרת יצאה לשירותים והשאירה את הכיתה ללא השגחה. "אני לפעמים שמה את הטלפון הנייד על שקט בכיס, יוצאת לשירותים ומקבלת את התשובות מחברים בבית ספר אחר. אני מכירה כאלה שכותבים תשובות לחבר שנמצא לידם על טופס הבחינה, או על דף הנוסחאות במתמטיקה למשל, ומעבירים לו אותו".

 

במגזר הערבי, לפחות לפי מספר המחברות שנפסלות, התופעה רווחת יותר - ובמקרים מסוימים אולי אף זוכה לעידוד צוות חינוכי. תיכוניסט מאזור המשולש הדרומי העיד שראה מורים שנכנסו לכיתות בזמן בחינה והעבירו לתלמידים תשובות, אל מול עיני המשגיחים. נער מהצפון טוען שיום לפני הבגרות בעברית, "המורה אמר לנו שמי שמתקשה יכול לכתוב את השאלה על נייר חיצוני, לצאת לשירותים, לתת לו ובדרך בחזרה לקבל את התשובה. זה קרה עם הרבה תלמידים".

 

תלמידה מאזור ואדי ערה תיארה שיטה ייחודית להעתקה בקרב בנות מוסלמיות-דתיות: "היו כמה שהכניסו אוזנייה אלחוטית לתוך כיסוי הראש והיו מקבלות תשובות ממורים. בדרך כלל המשגיחים לא בודקים במקומות כאלה".

 

לעומתם, תלמיד תיכון יהודי ממרכז הארץ מספר כי בבית ספרו ניכרת הקפדה. "הכי הרבה שאנחנו יכולים לעשות זה לכתוב ראשי פרקים על השולחן. בשנים האחרונות המשגיחים אצלנו מאוד נוקשים, הם מסתובבים בכיתה בזמן הבחינה, בודקים, מסתכלים. אלינו לא מגיעים משגיחים שיושבים רגל על רגל, משחקים בנייד או קוראים ספר. בכל התקופה שלי בתיכון עשיתי הרבה בגרויות, ופעם אחת נתקלתי בתלמיד שהעתיק באמצעות הטלפון".

 

עוד לא משבשים את הסלולרי

המשגיחים אינם עובדי משרד החינוך אלא מועסקים על ידי חברות חיצוניות שנבחרות במכרז כל שלוש שנים. כרגע אלו "תגבור" ו-ORS, שמפעילות כ-18 אלף משגיחים מדי שנה ומשלמות לכל אחד מהם 26-22 שקלים לשעה (תיקון: 40 שקלים לשעה הוא הסכום שכולל נסיעות ותוספות שונות). "הקבלן אחראי לעובדים, לאיכות העבודה, לגיבוי, למילוי מקום ולהכשרת עובדים", נכתב במכרז. עם זאת, למשרד שמורה הזכות לפיקוח משלו ואף לדרוש פיטורים של משגיח. שתי החברות ביקשו שלא להגיב לכתבה.

 

"מקסימום לכתוב ראשי פרקים על השולחן" (צילום: מאור בוכניק) (צילום: מאור בוכניק)
"מקסימום לכתוב ראשי פרקים על השולחן"(צילום: מאור בוכניק)

בשנים האחרונות נרשמו כמה מקרי העתקה המונית, בעיקר במגזר הערבי, וכתוצאה מכך פסילת בחינות באופן גורף. לפני שנתיים נאלץ משרד החינוך לפסול את מחברות בחינת הבגרות בשפה הערבית של 20 תלמידים בכפר כנא, שנחשדו בהעתקה. מהתלמידים נמנעה האפשרות להיבחן במקצוע למשך שלוש שנים. בשנה שעברה עלה חשד להעתקה המונית של תלמידי תיכון בג'לג'וליה במהלך בחינה בערבית. 

 

בדצמבר 2011, בצעד חריג, פסלה ועדת טוהר הבחינות במשרד החינוך לא פחות מ-300 מבחני בגרות בתיכון בכפר קאסם - 170 תלמידי י'-י"ב במקצועות פיזיקה, כימיה, ערבית, ביולוגיה ואנגלית. גם אז הוחלט שהתלמידים לא יוכלו להיבחן במשך שנתיים.

 

במקרה מסוג אחר, לפני כשנה הוגש כתב אישום נגד רחל קדם, מורה למתמטיקה מחיפה, על כך שהדליפה את בחינת הבגרות במתמטיקה לשני אנשים, שמכרו אותה באלפי שקלים. היא הודתה אך בהמשך הרשעתה בוטלה - אולם השבוע הגישה נגדה המדינה תביעה אזרחית על סך 5 מיליון שקלים.

לומדים לבגרות. "מסבירים עד כמה חשוב לא להעתיק" (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
לומדים לבגרות. "מסבירים עד כמה חשוב לא להעתיק"(צילום: רועי עידן)

 

על פי נתוני משרד החינוך, בשנים האחרונות חלה ירידה במספר המחברות הפסולות. מתוך 1,333,764 בחינות שהוגשו בתשע"א, נפסלו 8,840 בגלל העתקות (0.66 אחוזים). שנה לפני כן (תש"ע), נפסלו בגלל העתקות 11,256 בחינות מתוך 1,386,404 (0.81 אחוזים). הנתונים של 2012-2013 טרם עובדו.

 

במשרד מנסים לצמצם את היקף התופעה. לפני כשנה, ממש לפני פתיחת עונת הבגרויות, הודיעו כי יישמו תהליכים חדשים להגברת הפיקוח והבקרה על טוהר הבחינות וצמצום יכולת הרמייה - עבירה שהעונש עליה הוא השעיה של שלוש שנים עד הבחינה החוזרת. כן הודיעו שיפעילו יישומים טכנולוגיים לשיבוש השימוש בתקשורת סלולרית תוך כדי בחינה, אלא שבפועל הדבר טרם יושם.

 

גורם בכיר במשרד החינוך אמר השבוע ל-ynet: "אנחנו פועלים בשלושה מישורים: הראשון, שכנוע ערכי שזה ממש לא משתלם להעתיק. אנחנו מדברים עם התלמידים, עושים הדרכות למשגיחים ומסבירים להם עד כמה חשוב לשמור על טוהר הבחינות, מפני שזה נותן שוויון הזדמנויות לכולנו ומביא לתעודות אמיתיות ולא פגומות.

 

"במקביל, מייצרים מנגנוני השגחה בבתי הספר,

כמו למשל משגיחים שנמצאים במסדרונות בעת הבחינה, ומשגיחים שמלווים את התלמידים לשירותים. בנוסף, אנחנו שולחים צוותי ביקורת לבתי הספר השונים שבודקים את ההתנהלות, כאשר בית הספר לא יודע לפני כן על הגעתם".

 

אותו גורם מזכיר כי במשרד החינוך ישנה רשימה של בתי הספר שבהם היו הרבה מקרי העתקות לאורך השנים. "לבתי הספר האלה אנו מקדישים יותר משאבים על מנת למגר את התופעה".

 

מעבר לזה הוא מספר כי המעריכים, המורים שבודקים את הבחינות, מונחים בדרכים שונות איך למצוא חשד לפגיעה בטוהר הבחינות. למשל: שאלות שבהן פתרונות ללא הדרך, פתרון נכון אך דרך לא נכונה, שני תלמידים או יותר שפתרו את השאלה בדיוק באותה דרך שגויה ועוד.

 

"הכול מסומן וממוחשב", אומר הגורם ממשרד החינוך. "מעריך הבחינה מכניס את הטענות שלו למערכת ואם מישהו מסומן בחשד להעתקה, או על ידי המשגיחים או על ידי המעריכים, אנו פועלים בהתאם. זכותו של התלמיד לערער על ההחלטה, ורק אחרי בירור מתקבלת ההחלטה האם משחררים את הציון או פוסלים לו את הבחינה".

 

בהכנת הכתבה השתתף חסן שעלאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
תלמידים בבחינת בגרות
צילום: מוטי קמחי
מומלצים