קרי: "חייבים לעבוד עם הממשלה הפלסטינית"
בביקור בלבנון הבהיר מזכיר המדינה כי ארה"ב תעבוד עם ממשלת האחדות הפלסטינית. "נעקוב כדי לוודא שהם לא חוצים את הגבול", אמר. במקביל, שגריר ארה"ב בסוריה לשעבר תוקף: "ממשל אובמה כשל במשבר"
ארצות הברית מתייצבת לימין ממשלת האחדות הפלסטינית: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הבהיר היום (ד') כי הממשל האמריקני יעבוד עם ממשלת האחדות הפלסטינית שהושבעה ביום שני. "אנחנו נעבוד עמה כפי שאנחנו חייבים לעשות", אמר קרי במסיבת עיתונאים בביירות לרגל ביקורו בלבנון.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
דבריו של קרי באים על רקע ניסיונות האמריקנים להרגיע את ישראל שהביעה התנגדות נחרצת לתמיכת הממשל בוושינגטון בממשלת האחדות הפלסטינית. דוברת במחלקת המדינה מארי הארף אמרה אתמול כי הממשלה הפלסטינית תישפט על פי מעשיה.
האחדות הפלסטינית - כתבות נוספות:
ארה"ב לישראל: "אין בממשלה שרים מחמאס"
ישראל הופתעה: "התמיכה האמריקנית - מכה"
"אנו נבחן אותה מקרוב כדי להבטיח שהיא עומדת בעקרונות שהיא צריכה. חמאס הוא ארגון טרור. ארה"ב אינה מספקת מידע ולא תספק לו סיוע. זוהי עמדה ממושכת של המדיניות האמריקנית ואין לנו שום מגע עם חמאס. בנוסף, שום חבר בחמאס ולא שר הקשור לתנועה נמצא בממשלה הזו", אמרה הארף.
קרי הבהיר כי ארה"ב לא מכירה בממשלה הפלסטינית כי זה מהווה הכרה במדינת פלסטין. "זה לא נושא של הכרה בממשלה. הנושא הוא האם או לא בהתאם לחוק שלנו, יכול להיות מגע כלשהו עם הממשלה הזו בצורה כזו או אחרת", אמר מזכיר המדינה והוסיף כי "שוחחתי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בימים האחרונים ואנו מתכוונים להמשיך לשמור על קשר קרוב".
לדבריו, "אבו מאזן הבהיר לי כי הממשלה החדשה מחויבת להימנע מאלימות ולתמוך בשיחות ולהכיר במדינה ישראל. בנוסף, הוא הבהיר לי כי הפלסטינים התחייבו למלא אחר עקרונות הקוורטט וגם התיאום הביטחוני מול ישראל יימשך. הנשיא הפלסטיני הדגיש בשיחה עמי כי אין שרים מחמאס בממשלה החדשה. למעשה, מרבית עמדות המפתח בקבינט, כולל ראש הממשלה, שני סגני ראש הממשלה ושר האוצר, הם אותם שרים שכיהנו בממשלה הקודמת. והם כולם טכנוקרטים שאינם קשורים למפלגה פוליטית כלשהי והם אחראים לקדם בחירות חדשות".
לא רק הנושא הפלסטיני עלה במסיבת העיתונאים שערך קרי בלבנון. מזכיר המדינה האמריקני התייחס גם לבחירות לנשיאות סוריה שנערכו אתמול והבהיר כי מדובר "בבחירות בכאילו". "הניצחון של אסד הוא אפס אחד גדול", אמר קרי שגם לבנות בריתו של אסד בדמות רוסיה, איראן והחיזבאללה להביא לסיום שפיכות הדמים.
עם הגעתו הודיע מזכיר המדינה כי ארה"ב תעניק סיוע נוסף של 290 מיליון דולרים לטובת הפליטים הסורים שנהרו ללבנון כדי לסייע למדינה להתמודד עם זרם הפליטים. זה ביקורו הראשון זה חמש שנים של מזכיר מדינה אמריקני בלבנון. קרי כבר הספיק להיפגש עם ראש ממשלת לבנון תמאם סלאם ועם יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי ודן עמם על המשבר הפוליטי בלבנון ועל ההתמודדות עם גל הפליטים מסוריה. במהלך מסיבת העיתונאים הביע קרי את דאגתו בנוגע לחוסר היכולת של חברי הפרלמנט בלבנון לבחור נשיא חדש למדינה.
שגריר ארה"ב בסוריה לשעבר: 'ממשל אובמה טעה ובגדול'
על רקע הודעת קרי על הסיוע הכספי, יש מי שתוקף בחריפות את התנהלות ממשל אובמה בטיפול במשבר הסורי וזה לא אחר משגריר ארה"ב בסוריה לשעבר. בראיון לכריסטיאן אמאנפור מרשת CNN תקף פורד, ששימש בתפקיד קצת יותר משלוש שנים, את מדיניות הממשל האמריקני. "אני לא יכול יותר להגן על המדיניות הזה", אמר פורד שהתראיין על רקע הדיווחים שסוריה הופכת להיות חממה לטרוריסטים החוזרים לארה"ב ולמדינות המערב ומאיימים בגל טרור חסר תקדים.
פורד טען שגורמי האופוזיציה המתונים זוהו בתחילת העימות בסוריה ושהוא עיצב יחד עם מזכירת המדינה לשעבר, הילרי קלינטון, מתווה שיסייע להם, אך הבית הלבן הטיל על כך וטו. בתחילת מלחמת האזרחים היו פרסומים לכך שהילרי קלינטון לחצה לחמש את האופוזיציה והיא אף נתמכה על ידי שר ההגנה דאז לאון פאנטה וראש ה-CIA באותה תקופה הגנרל דיוויד פטראוס, שהכיר היטב את הזירה מתפקידו כמפקד הפיקוד המרכזי של צבאות ארה"ב.
לדבריו, הבית הלבן דחה את ההצעה מתוך חשש שנשק אמריקני ייפול בידי הטרוריסטים. "עכשיו זה ידוע ברבים שמחלקת המדינה חשבה שאנחנו צריכים לתת הרבה יותר עזרה ולחמש את האופוזיציה בסוריה. אם ההמלצות לא היו נבלמות על ידי הבית הלבן, אסד לא היה בעמדת הכוח הנוכחית שלו ונתמך חיצונית מאיראן, חיזבאללה ורוסיה. השגריר פורד מאמין כי אם היה מועבר סיוע מוקדם יותר לאופוזיציה אחראית בסוריה, הדבר היה מוביל להפלת משטרו של בשאר אסד והייתה נמנעת כניסה לסוריה של גורמי טרור המסונפים לאל-קאעידה.
השגריר לשעבר האשים למעשה את הממשל בהתנהלותו האיטית שהובילה לכך שאסד עדיין בשלטון, אך הוא מציין כי גורמי האופוזיציה ממשיכים לדבריו לכבוש שטחים בעיקר בצפון המדינה. "ברצינות שאני לא יכול להצביע עליו כהצלחה של המדיניות שלנו בסוריה מלבד הסרת 93 אחוזים מהחומרים הכימיים של אסד, אבל עכשיו הוא משתמש בגז כלור נגד האופוזיציה", ציין פורד.
השגריר האמריקני לא הסתיר את תסכולו וייאושו מההתנהלות הממשל בוושינגטון. "זה לא עימות שאנחנו יכולים להתעלם ממנו, הן מבחינה מוסרית והן מבחינת הביטחון הלאומי נוכח האיום של קיצונים עלינו ועל ידידנו", הבהיר פורד.