שתף קטע נבחר

הצגת יחיד בסוריה: אסד נגד 2 - והרודן ינצח

על רקע מלחמת אזרחים ויותר מ-150 אלף הרוגים, הולכים אזרחי סוריה לבחור את נשיאם הבא. שלושה מועמדים רצים לתפקיד, אבל לכולם ברור שב"חגיגה הדמוקרטית" הזו יש מנצח אחד - הנשיא המכהן - בחסות רוסיה ואיראן

והמנצח הוא... הנשיא המכהן: כ-16 מיליון בעלי זכות בחירה, יותר מ-150 אלף הרוגים, 11,776 קלפיות ב-9,601 מרכזי הצבעה, 7 שנות קדנציה, 3 מועמדים ובשאר אסד אחד. אלה המספרים שעומדים מאחורי הבחירות שייערכו היום (יום ג') לנשיאות סוריה.

 

עוד חדשות בעולם :

החתיך שנישא לפשוטת עם. מלך ספרד הבא

סופת אבק קטלנית באיראן: 5 נהרגו, 30 נפצעו

המחוקקים שנכנסים לנשים לתוך הביקיני

תיעוד לילי: מאות מסתננים תלויים על הגדר

 

הבחירות לנשיאות סוריה החלו רשמית לפני כמה ימים עם ההצבעה בחו"ל, ולטענת משטרו של אסד הוא רשם הישג גדול אחרי ש-95 אחוזים מבעלי זכות הבחירה הצביעו בקלפי. עבור אסד יהיו אלה הבחירות הראשונות שבהן הוא צריך להתמודד עם מועמדים נוספים. בשנת 2000 ירש בשאר את הכיסא של אביו, חאפז אל-אסד, ובשנת 2007 זכה ברוב מוחץ במשאל העם שבו התבקשו אזרחי המדינה להחליט אם להעניק לנשיא כהונה נוספת או לא.

 

לזה קוראים כיבוש. דיוקנו של הנשיא הסורי בכל מקום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לזה קוראים כיבוש. דיוקנו של הנשיא הסורי בכל מקום(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בתקשורת המגויסת לטובת אסד המצב נראה טוב מתמיד. במקום הפרסומים על הישגי הצבא הסורי מול המורדים במחוזות השונים, התפנו "שופרות המשטר בדמשק" לסקר בהרחבה את הבחירות ולצייר אותן כחגיגה דמוקרטית של ממש. בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה ומקורב למשטר הסורי שמו בצד את הדיווחים על הקרבות העקובים מדם ותיארו מציאות אחרת, שמחה יותר: "רחובות הבירה התמלאו בתהלוכות תמיכה בנשיא הסורי בשאר אסד. תמונות המועמדים ושלטי התעמולה פרושים ברחובות. כמעט ולא מוצאים את זה באף מערכת בחירות במדינות אחרות".

 

בחירות לחצי מדינה

ברשת "אל-ערבייה", הנוטה לטובת המורדים, הגדירו פעילי אופוזיציה את הפצת דיוקנו של אסד על כרזות, פוסטרים ושלטי חוצות בכל מקום כ"כיבוש" שמטשטש את פני הבירה הסורית.

אף שהבחירות מתוארות על ידי המשטר ונציגיו כדמוקרטיות, הן לא נערכות בכל המדינה, אלא רק בשטחים שנמצאים תחת שליטת כוחות המשטר.

 

גורם סורי אמר כי מספר בעלי זכות הבחירה שחיים תחת שליטת הצבא הסורי עומד 10 מיליון מתוך 17 מיליון. "ההערכה היא שאחוז ההצבעה יהיה בין 55 אחוזים ל-70 אחוזים", אמר הגורם.

 

על פי עיתון "א-שרק אל-אווסט" האזורים המרכזיים שבהן מתקיימות הבחירות הם אזור דמשק, חומס, ערי החוף הסורי והעיר הדרומית סווידא בצל השליטה של המורדים על אזורים נרחבים בצפון המדינה ובחלק מהאזורים בפרברי דמשק ופרברי אידליב וקוניטרה והעיר א-רקה בצפון מזרח המדינה - העיר שמשוחררת באופן מוחלט משליטתו של אסד.

 

מומחים שצוטטו בעיתון טוענים כי בסך הכל הבחירות ייערכו באזורים שחיים בהם רק 60 אחוזים מהאוכלוסייה. גם האזורים הכורדיים, כך נטען, יחרימו את הבחירות בדומה לאזורים שנמצאים בשליטת המורדים.

 

ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית המזוהה עם חיזבאללה הכינו מפה מפורטת בנושא והציגו תמונה ורודה יותר. שם טענו, באופן לא מפתיע, כי פרט לעיר א-רקה שנמצאת בשליטת הארגון האסלאמי בעיראק והלבנט בשאר המחוזות ייערכו הבחירות בצורה זו או אחרת. בסקירה הוגדרו העיר דיר א-זור המזרחית והעיר חלב הגדולה והצפונית כבעייתיות מבחינת ההצבעה על רקע השליטה של המורדים על חלקים מאותם ערים ופרבריהם. 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)


גורמי אופוזיציה לועגים ל"בחירות הדמוקרטיות"

 

הצבא הסורי קיבל שני תפקידים בבחירות לנשיאות - למזער עד כמה שאפשר את הנזקים שייגרמו על ידי המורדים, שהבטיחו לשבש את הבחירות, ולהצביע בעצמם בבחירות עבור הנשיא שהוא גם המפקד העליון של הכוחות המזוינים. לא הרבה הפתעות צפויות מגזרת הצבא, ואנשיו ישימו בקלפי פתק שנושא את שמו של בשאר אסד.  

 

חגיגה דמוקרטית? "פארסה"

"מהזלה" (פארסה בערבית) היא מלה רווחת בקרב אנשי האופוזיציה הסורית שמבטאת את מה שהם והמערב חושבים על הבחירות לנשיאות. ויש להם סיבה טובה לפקפק במהימנות הבחירות על רקע העובדה שרוסיה ואיראן - דמוקרטיות על הנייר בלבד - הזדרזו לשלוח פקחים מטעמן שיעקבו לכאורה אחר טוהר הבחירות.

 

למי שלא זוכר, רוסיה ואיראן נחשבות לבעלות ברית קרובות ביותר של המשטר בדמשק, ואלמלא התמיכה של מוסקבה באסד (במכירות נשק ובהצבעות באו"ם) ושל טהרן (סיוע מצד משמרות המהפכה וחיזבאללה), ייתכן שהוא לא היה נשאר בכיסאו.

 

ההרס נמשך. תושב חלב ליד ביתו שנחרב בהפגזה של המשטר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההרס נמשך. תושב חלב ליד ביתו שנחרב בהפגזה של המשטר(צילום: AFP)
הבחירות בסוריה ותוצאתן הסופית - בחירתו הצפויה של אסד - ישמשו תירוץ לרוסיה ולאיראן לטעון שסוריה פעלה בצורה דמוקרטית ושאסד לא הולך לשום מקום. "ארצות הברית חוששת מהלגיטימציה שיקבל אסד, ולכן הציעה שהוא יישאר שנתיים בשלטון מבלי לקיים בחירות", אמר עלאא א-דין ברוג'רדי, בכיר איראני שהגיע לדמשק כדי לעקוב מקרוב אחרי הבחירות לנשיאות.

 

קמפיין הנשיא: בלי נאומים ובלי ראיונות

אם יש דבר שמעיד יותר מכל על הביטחון של אסד בניצחונו הוא קמפיין הבחירות שהוא מנהל - בלי נאומים חוצבי להבות מול המוני אנשים ובלי ראיונות לכלי התקשורת. אז מה יש בקמפיין של הנשיא הסורי? סיסמה אחת פשוטה וקליטה - "ביחד". "ביחד ננצח את הטרור, ביחד נשקם את סוריה, ביחיד נחזיק מעמד", זמררו הג'ינגלים בכלי התקשורת השונים בסוריה, שנמנעו משידור מראות קשים משדות הקרב.

 

אסד לא ממש נזקק לנהל מערכת בחירות אינטנסיבית משום ששני יריביו למרוץ, שנחשבים למועמדי האופוזיציה מבחינת המשטר, עשו עבורו את העבודה. רק אתמול חלקו השניים שבחים לאסד בראיון לתקשורת הזרה, ואמרו שהוא שהוא מנהיג נהדר.

 

אשת הנשיא משדרת עסקים כרגיל. אסמה אסד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אשת הנשיא משדרת עסקים כרגיל. אסמה אסד(צילום: AFP)
אחד מהם הוא חסאן א-נורי, יליד דמשק. א-נורי הוא איש עסקים שלמד בארה"ב ומעורב בפוליטיקה המקומית זה שנים רבות. בין השנים 1998 ל-2003 הוא כיהן כחבר פרלמנט, כמזכיר הכללי של לשכת התעשייה בדמשק וכשר לענייני הפיתוח המנהלי. כיום הוא מכהן בתפקיד ראש היוזמה הלאומית לרצון ולשינוי, גוף שמייצג את האופוזיציה הסורית בתוך המדינה.

 

"הצגה זולה בצל נפשעות המשטר"

המועמד השני הוא חבר מועצת העם מאהר עבד אל-חפיז חג'אר, נציג העיר חלב בפרלמנט. חג'אר, בן 46, הוא בוגר הפקולטה לספרות ערבית. משנת 1984 הוא חבר במפלגה הקומוניסטית הסורית, ונחשב למזוהה עם האופוזיציה הפנים-סורית.

 

באופן לא מפתיע, גורמי אופוזיציה שמתנגדים למשטר הסורי קראו בימים האחרונים לאזרחים להחרים את הבחירות. "מדובר בהצגה זולה שמתנהלת בצל נפשעותו של המשטר הסורי", נאמר בהודעה מטעם המטה הכללי של "צבא סוריה החופשי". ארגון המורדים המזוין מתיימר לייצג את האופוזיציה המתונה הסורית בשדה הקרב, אך לא בהצלחה יתרה. גם אחמד ג'רבא, מי שנחשב לאישיות הבכירה ביותר של האופוזיציה הסורית, הטיל ספק במהימנות הבחירות וקרא לאזרחי המדינה להישאר בבתיהם.

 

עצרת תמיכה בנשיא הסורי בלטקיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עצרת תמיכה בנשיא הסורי בלטקיה(צילום: AFP)

פתקי שלושת המועמדים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פתקי שלושת המועמדים(צילום: EPA)

איש עסקים שלמד בארה"ב. חסן אל-נורי (צילום: AP) (צילום: AP)
איש עסקים שלמד בארה"ב. חסן אל-נורי(צילום: AP)

אף שתוצאות הבחירות בסוריה ידועות מראש, ברשת מתנהל קרב מר בין תומכי אסד לבין מתנגדיו. מתנגדי הנשיא הסורי השיקו קמפיין תחת הסיסמה "בחירות הדמים" כדי להראות באופן צינית שהבחירות אינן לגיטימיות וקבילות בשעה שמדי יום נהרגים אזרחים ברחבי המדינה מתקיפות של הצבא.

 

אז מה ישתנה בסוריה ביום שאחרי הבחירות? כנראה שלא הרבה. פרשנים מעריכים שאסד יזכה ברוב מוחץ וימשיך במסע למיגור מה שהוא מכנה "טרור של המורדים". המשמעות: המשך לשפיכות הדמים.

 

רק בימים האחרונים פרסם ארגון האופוזיציה הסורי The Syrian Observatory for Human Rights שמתחילת השנה ועד סוף חודש מאי נהרגו 2,000 בני אדם בסוריה, בהם 500 ילדים, במסגרת מבצע "חביות הנפץ" של אסד בחלב. העיר הגדולה ביותר בסוריה מחולקת זה תקופה ארוכה לשני אזורי שליטה - אחד של המשטר ושני של המורדים - ולקראת הבחירות הציבו הרשויות קלפיות באזור שנמצא תחת שליטתן.

פורסם לראשונה 02/06/2014 23:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים