שתף קטע נבחר

טיבי לרגב: תני לי להציג סרטון הזנה בכפייה

נדחה הניסיון לחקיקת בזק של ההצעה המבקשת להתמודד עם שביתת האסירים הפלסטינים. ח"כ אחמד טיבי דרש להציג סרטון המדגים הזנה בכפייה. ח"כ רגב התנגדה. סגנו של היועץ המשפטי התגונן: "ברור לנו שהחוק מעורר סערה. חשבנו שצריך לקיים דיון משמעותי ולא חקיקת בזק"

אחרי שיחות ארוכות שנמשכו אל תוך הלילה (בין ראשון לשני), מקיימת הבוקר ועדת הפנים של הכנסת דיון מיוחד בהסתייגויות שהועלו סביב חוק ההזנה בכפייה לאסירים המנהליים השובתים רעב. אמש, במסגרת דיון סוער בקואליציה, הודיעו חברי סיעת יש עתיד שאם לא תידחה הצבעת הבזק שתוכננה להתנהל, הם יצביעו כאחד נגד החוק - והליך ההצבעה אכן נדחה.

 

עוד בחדשות:

 

בדיון הבוקר טען סגן היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, שמדובר לדעתו בחוק מוסרי, אבל הביע את דעתו על הכוונה להעביר את ההצעה תוך יום: "ברור לנו שהחוק מעורר סערה. חשבנו שצריך לקיים דיון משמעותי ולא חקיקת בזק".

 

במהלך הדיון בוועדת הפנים פנה הבוקר ח"כ אחמד טיבי ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וליועץ המשפטי של הכנסת בבקשה לאפשר לו להציג סרטון וידיאו המדגים איך מתבצע הליך של הזנה בכפייה בכלא גואנטנמו, חרף התנגדותה של ח"כ מירי רגב להקרנתו. "הסרטון עשוי להאיר את עיניהם של חברי הכנסת מצד אחד ושל יוזמי החוק מצד שני", אמר. "הסירוב של ח"כ רגב הוא תמוה ולא ענייני. הוא פוגע ביכולתי לקדם את עמדתי המתנגדת לחוק".

 

האילוסטרציה שביקש ח"כ אחמד טיבי להציג בוועדה (קשה לצפייה): 

הצעת החוק אמורה הייתה לעלות הבוקר לאישור בוועדה ומיד לאחר מכן בהליך מזורז דרך ועדת הכנסת להמשיך לאישור בקריאה שנייה

ושלישית במליאה. מדובר בהצעת חוק ממשלתית המבקשת להתמודד עם האסירים המנהליים בבתי הכלא בישראל ששובתים רעב, והיא עוררה תסיסה רבה בכנסת. הביקורת על ההצעה עלתה גם מספסלי הקואליציה ובעיקר מקרב אנשי יש עתיד. במהלך הדיונים עלו אפשרויות שונות לגבי אופן ההאכלה בכפייה, בין היתר באמצעות הרדמה או חיבור לזונדה.

 

ח"כ ד"ר באסל גטאס (בל"ד), שמלווה את דיוני הוועדה, הגיש כ-100 הסתייגויות לחוק ותקף את המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. לטענתו, ההתפתלויות של עו"ד נזרי מצביעות על כך שאין כל ממיד של מוסר או הצדקה לחוק זה: "הלחץ שהופעל בשבוע האחרון יצר ויכוח פנימי בתוך הקואליציה, מה שגרם לח"כ יפעת קריב מיש עתיד להצטרף למאבק שלנו נגד החוק הדרקוני".

  

במסגרת ההתנגדות לחקיקת הבזק ביקשה אתמול ח"כ קריב לוודא שלא מדובר בחוק פרסונלי שמיועד לאסירים המנהליים ששובתים כעת, וחברי סיעתה ביקשו להתעמק שוב בסיכונים הנשקפים לאסיר בעקבות הזנה בכפייה.

 

עו"ד נזרי הוסיף בדיון: "בחוק יש איזונים ראויים. חלק מהדברים שינינו כבר במהלך השבוע שעבר, בשיח משותף עם הייעוץ המשפטי של הכנסת. אני מציע לא לדבר בכותרות כלליות שלפיהן מדובר בחוק הפוגע בזכויות אדם או בחוק העינויים. הבאנו חוק טוב, מוסרי וערכי, והתהליך הדמוקרטי של דיון בכנסת יכול להשביח חוקים.

 

"נרצה או לא נרצה, יש מדינות שאוסרות הסדרים כאלה ויש מדינות שמאשרות הסדרים מרחיקי לכת. צאו מהעניין הפוליטי של מעצרים מנהליים.

ברמה הערכית-מוסרית-אתית: אדם שמנסה להתאבד - רופא יציל אותו. שובת רעב לא רוצה למות אלא לחיות בתנאים יותר טובים. קחו את זה בחשבון".

 

התנגדות נחרצת לנוהל הזנה בכפייה מגיעה מצד הרופאים בישראל. יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל, ד"ר ליאוניד אידלמן: "הצעת החוק להאכלה בכפייה של שובתי רעב גולשת במדרון חלקלק המאיים לדרדר את האתיקה הרפואית במדינת ישראל לתהומות מבישים. יוזמי ההצעה מבקשים לברך – ומוצאים עצמם מקללים. וקללה זו פוגעת הן בשובתי הרעב, הן ברופאים והן במדינת ישראל כולה. חוק זה מיותר ומזיק ויזהם את ספר החוקים של מדינת ישראל, עולם הרפואה ועולם המשפט".

 

פרופ' רפי ולדן, יו"ר שותף בארגון רופאים לזכויות אדם, מוסיף: "שביתת רעב היא מחאה לגיטימית, לא אלימה, שאותה נוקטים במצב של ייאוש. אצלנו השובתים הם בעיקר עצורים מנהליים שלא הועמדו לדין ותקופת מאסרם לא נקצבה. הזנה בכפייה מוגדרת כמעשה אכזרי של השפלה ועינוי. היא מנוגדת לאתיקה הרפואית הבסיסית, לחוק זכויות החולה ולאמנות של ארגון הרפואה העולמי, שכבר יצא במחאה נגד החוק הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ארכיון
צילום: איי אף פי
ח"כ יפעת קריב
מומלצים