שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

ישראל הסכימה להפסקת אש, מעזה נמשך הירי

הקבינט הודיע כי החליט להיענות ליוזמה המצרית וינצור מעתה את האש, בנט וליברמן התנגדו. הזרוע הצבאית של חמאס מתנגדת להפוגה, ומעזה נמשך הירי: אזעקות באשקלון ובשדרות, נפילות באשכול. ביקורת בליכוד על ההחלטה להסכים להפוגה, השר כץ: "ההסכם טוב לחמאס"

ישראל נענית ליוזמה המצרית: הקבינט המדיני-ביטחוני הודיע הבוקר (יום ג') כי הוא מסכים להפסקת אש החל מ-9 בבוקר - שעת ההודעה. למעשה, ישראל מתחייבת בכך לא להפציץ בעזה החל משעה זו, ומבצע "צוק איתן" מגיע לסיומו אחרי שמונה ימים. גורמים מדיניים בכירים אמרו: "חמאס לא השיג שום דבר. ניסו לפגוע בנו בטילים אסטרטגיים, הם לא הצליחו". 

 

לעומת זאת, בחמאס עדיין לא הודיעו על קבלת היוזמה ודוברים בארגון אף הודיעו על התנגדותם לאותה יוזמה. הזרוע הצבאית, עז א-דין אל-קסאם, אף דחתה אותה לחלוטין וכינתה אותה "כניעה". ואכן, מעזה לא נפסקה האש. שעה לאחר כניסת ההפוגה לתוקף, נשמעה אזעקה באשקלון ובמועצות האזוריות הסמוכות. שתי רקטות נפלו מחוץ ליישוב באשכול. גם בהמשך נשמעו אזעקות באשכול, בשדרות ובאזור אשקלון. הלילה עוד התפוצצו רקטות במרכז אילת - נגרם נזק רב ועשרה נפצעו קל.

 

לצד נתניהו, תמכו ביוזמה להפסקת אש גם שר הביטחון משה יעלון, שר האוצר יאיר לפיד, שרת המשפטים ציפי לבני, וכן השרים יצחק אהרונוביץ' וגלעד ארדן, שהציג כמה הסתייגות, אך הצביע בעד. יו"ר ישראל ביתנו, שר החוץ אביגדור ליברמן, ויו"ר הבית היהודי, שר הכלכלה נפתלי בנט, היו היחידים שהצביעו בקבינט נגד ההצעה המצרית.

 

בתום ישיבת הקבינט הנחה השר בנט את חברי מפלגתו שלא לתקוף את ההחלטה היות וכחלק ממנו הוא מקבל גם את האחריות להחלטותיו. יחד עם זאת הוא ציין כי הוא מאמין שסבב לחימה דומה בוא יבוא ולכן הצביע נגד. גורמים פוליטיים אמרו כי לאורך הישיבה היה נתניהו תקיף ועצבני. ליברמן התלונן וטען כי דלפו דברים שאמר בישיבות סגורות.

 

 

 

ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, אמר בתגובה להחלטת הקבינט: "אני תומך בקבלת ההצעה המצרית להפסקת אש שתחזיר את השקט לתושבי הדרום ומקווה שחמאס אכן יכבד אותה. אם הממשלה לא תדע לתרגם את הפסקת האש לבסיס להתנעה מדינית מחוללת שינוי היא תהפוך להיות חסרת ערך ולעוד פסק זמן עד להסלמה הבאה".

 

הרצוג אמר עוד כי "לצערי, נתניהו לא ניצל את שנות השקט שניתנו לו כדי להביא להסדר מדיני והגיע הזמן שנפסיק עם הלופ האינסופי הזה, ונבין שהפתרון היחיד שישמור על ביטחון ישראל הוא הסדר מדיני ארוך טווח".

 

ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) בירכה על החלטת הקבינט לקבל את הסכם הפסקת האש, אך הצהירה: "ישראל שוב מוכיחה שהיא מבינה רק כשמדברים איתה בכוח. בשביל שזה לא יחזיק שנה או שנה וחצי, צריך להגיע להסכם מדיני". מיכאלי אמרה במשדר המיוחד של אולפן ynet: "נתניהו עשה מה שנתניהו עושה - שמר על הסטטוס-קוו, הוא לא אוהב שינויים. אם היה אחראי, הוא היה מנצל את השקט הביטחוני שהיה ומביא אותנו להסדר שלום".

 

מנגד, ח"כ דני דנון (הליכוד) תקף את נתניהו ואמר במשדר כי "על הכישלון של המבצע חתום ראש הממשלה, הפכנו לקבלן משנה של מפלגת העבודה. לא בשביל זה נבחרנו. התרפסנו, הושפלנו".

 

אמש, סביב השעה עשר בערב, הודיע משרד החוץ של מצרים כי קהיר הציעה יוזמה להפסקת אש החל ב-9:00 וכי הירי ייפסק תוך 12 שעות מההכרזה. סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ובכיר הארגון בעזה, איסמעיל הנייה, אישר את  קיומם של מגעים אך הכחיש כי הושגה הסכמה.

 
 

השר ארדן. הצביע בעד (צילום: מרק ישראל סלם,  ג'רוזלם פוסט) (צילום: מרק ישראל סלם,  ג'רוזלם פוסט)
השר ארדן. הצביע בעד(צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט)

גורמים מדיניים בישראל הגדירו את ההצעה רצינית. על פי היוזמה, ישראל תפסיק את כל הפעולות התוקפניות שלה נגד רצועת עזה באוויר, בים וביבשה ותימנע מפלישה קרקעית ומפגיעה באזרחים. כל הפלגים הפלסטיניים ברצועה יפסיקו את הפעולות התוקפניות נגד ישראל מהים, מהאוויר ומהיבשה ומתחת לאדמה בדגש על הפסקת ירי הרקטות והפסקת הפגיעה באזרחים.

 

עוד נמסר כי המעברים ייפתחו ויינתנו הקלות במעבר אנשים וסחורות. עוד הובהר כי הירי ייפסק תוך 12 שעות מההכרזה על היוזמה ב-9:00 וכי תוך 48 שעות ייפגשו משלחות ישראל והפלסטינים כדי להשלים את השיחות לביסוס הפסקת האש. השיחות עם הצדדים ייערכו בנפרד בהתאם להבנות שהושגו בתום מבצע "עמוד ענן". הצדדים גם ידונו בנושאים ביטחוניים ומדיניים. גורם מדיני בכיר הדגיש כי לא יהיה שחרור אסירים והדיונים יהיו בין היתר על פירוז הרצועה. עם ההודעה, החלה גם הביקורת הפוליטית, ואיתה ייאלץ עתה ראש הממשלה להתמודד.

 

השר כץ: "לא הוסר איום הטילים" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השר כץ: "לא הוסר איום הטילים"(צילום: מוטי קמחי)

סגן שר הביטחון דנון: "סטירת לחי לתושבי הדרום" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
סגן שר הביטחון דנון: "סטירת לחי לתושבי הדרום"(צילום: מוטי קמחי)

ח"כ גלאון: "החלטה נכונה" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ גלאון: "החלטה נכונה"(צילום: מוטי קמחי)

במפלגתו של נתניהו רבים המתנגדים להפוגה. השר ישראל כץ אמר זאת הבוקר באופן מפורש: "אני מתנגד להפסקת האש. בנסיבות שנוצרו ניתן היה להשיג הרבה יותר. לא הוסר איום הטילים ולא חוסלה צמרת חמאס. אם היינו מנצחים העולם היה עומד ומוחא כפיים. סיום המערכה בדרך זו יביא ללחץ מדיני כבד על ישראל. אומרים שהזרוע הצבאית של חמאס מתנגדת להסכם? שטויות! הם יודעים לזהות עסקה טובה".

 

השר כץ לא היחיד בליכוד שיצא נגד היוזמה. סגן שר הביטחון, ח"כ דני דנון, אמר כי "הסכמה של ראש הממשלה להפסקת אש עכשיו תהווה סטירת לחי לכל תושבי ישראל ובעיקר לתושבי הדרום, שהיו מוכנים לשלם מחיר כבד תמורת הישגים משמעותיים ביותר מול החמאס. שום קוסמטיקה לא תייפה טעות קשה זו". ח"כ מירי רגב הוסיפה: "כל הפסקת אש עם חמאס תאפשר לו לחזור לכוחו. אסור לסיים את המבצע בתוצאה הזאת".

 

בבית היהודי מתחו גם כן ביקורת על ההסכם המתגבש. ח"כ איילת שקד אמרה: "הפסקת אש בלי פגיעה קשה במנהרות ובמערך הטילים פירושה התקפלות. עם ישראל חזק. צה"ל דרוך ומוכן, וחמאס על הקרשים. זה הזמן להכרעה. אחרת נאפשר לחמאס שוב להתעצם ונגיע לעוד עימות בקרוב".

 

מנגד, באופוזיציה בירכו את נתניהו. יו"ר מרצ זהבה גלאון אמרה כי "ההחלטה נכונה והיא לזכות נתניהו". ח"כ אילן גילאון אמר: "הפסקת האש תוכיח כי התבונה גברה. זהו הישג טקטי, ועתה יש לבנות את פתרון הקבע. הפתרון של עזה עובר דרך רמאללה. על ראש הממשלה לקרוא לאבו מאזן לשולחן המו"מ ולחדש את השיחות על בסיס קווי שתי המדינות, בתנאים שייתרו את החמאס". גילאון הוסיף כי הוא שולח "חיבוקים לאחיותיי ואחיי בדרום על האחריות, האיפוק והסולידריות".

 

ובנתיים - לשכת מארגני התיירות הנכנסת נערכת ליום שאחרי סיום המבצע ודורשת לנקוט שורה של צעדים אקטיביים, על מנת למזער נזקים ולהבטיח את המשך את תנועת התיירים לישראל.

עמי אתגר, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות מציין כי "נכון להיום מצבת הזמנות לתקופה של תשעת החודשים הבאים מוערכת בכ-750 מיליון דולר. נכון להיום היקף הביטולים להזמנות קיימות הינו כ-20% וקיימת עצירה של הזמנות חדשות. לאור הערכות המצב שמקיימת הלשכה, דורשת הלשכה את הגדלת תקציב השיווק של משרד התיירות והגדלת קרן שיווק למארגני התיירות הנכנסת באופן שיאפשר צמצום הנזק לטווח הארוך. כמו כן, במידה ותהיה קריסה בהיקפי הפעילות של מארגני התיירות הלשכה דורשת להחיל את מנגנון הפיצוי על חברי הלשכה שיתבסס על ירידת היקפי המחזורים".


פורסם לראשונה 15/07/2014 08:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד אשרף
חיילים בפאתי הרצועה
צילום: גלעד אשרף
מומלצים