שתף קטע נבחר

לבינסון סיים את תפקידו כמנכ"ל בית צבי

הנהלת בית הספר למשחק הודיעה כי מיכה לבינסון עוזב לאחר חמש שנים. התקופה שבה שימש כמנכ"ל היתה רצופה בטלטלות - עובדים התפטרו ומספר התלמידים פחת. בתכתובות פנימיות נמתחה ביקורת חריפה על תפקודו של מי שהובא כמחליף לגרי בילו

חמש שנים לאחר מינויו למנכ"ל בית צבי ותיאטרון הספרייה הפועל במקביל לו, מסיים מיכה לבינסון את תפקידו ומותיר אחריו מוסד לימודי חבול. בניגוד להודעה המשותפת והאלגנטית שפרסמו הבוקר (ד') הוועד המנהל ולבינסון, ההבטחה שקיפל בתוכו המינוי, הפכה עם הזמן לאכזבה גורפת - כפי שעולה ממסמכים פנימיים שהגיעו לידי ynet ומשיחות עם גורמים בבית הספר.

 

לבינסון מונה לתפקיד לאחר הדחתו מעוררת המחלוקת של גרי בילו, מנהלו המיתולוגי של בית הספר, שהוביל אותו במשך 27 שנים. בילו הודח בשל גירעונות מצטברים בהיקף של 2.8 מיליון שקל ומאבקי כוחות פנימיים. לבינסון, במאי תיאטרון בעל רקורד וותק, הסתמן כתשובה למשבר וזכה בראשית הדרך לרוח גבית מצד הוועד המנהל. בית הספר אמנם הצליח לסגור גירעון מצטבר ותפעולי, אך באופן הדרגתי הלך ואיבד כיוון ואיתו גם את מרכזיותו. היקף התלמידים הלך וירד בהדרגה, והמתיחות בין צוות המורים למנכ"ל הלכה והתחזקה, בין היתר, בשל מה שהוגדר כהחלטות ניהוליות שרירותיות ושורת כשלים בתפקודו.

 

הפקה של בית צבי. איבד מכוחו (צילום: יוסי צבקר) (צילום: יוסי צבקר)
הפקה של בית צבי. איבד מכוחו(צילום: יוסי צבקר)
 

בוועד המנהל מציגים כלפי חוץ תמונה ורודה ומדברים על חמש שנות ניהול מוצלחות ועמוסות בהישגים אמנותיים וניהוליים. בהודעה הרשמית מטעמם נכתב: "לבינסון הביא חזון אמנותי שבא לידי ביטוי ברפרטואר הצגות מגוון ומרשים. בתקופת כהונתו יזם שיתופי פעולה עם מוסדות תרבות ואמנות שונים, גייס מורים ובמאים חדשים והכניס רוח רעננה בתכנית הלימודים תוך מתן דגש ללימודי משחק מול מצלמה". ההחלטה לסיום כהונתו, לשון המכתב, נובעת מצורך ברוטציה ניהולית. האמנם? לא בטוח.

 

למעשה משברים ליוו את כל הקדנציה הניהולית של לבינסון. שנה בדיוק לאחר מינויו, התפטר סמנכ"ל בית הספר אילן שטורם, הטיח ביקורת חמורה והצביע על כשלים והיעדר תפקוד של המנכ"ל: "הניהול הלוקה הביא לירידה בהיקף הפעילות התיאטרונית בבית צבי ובתיאטרון הספרייה, לבעיות כבדות בתקציב, לאי קיום תוכנית לימודים פורמאלית, לבחירה רפרטוארית שגויה ואי התאמת הרפרטואר לתלמידים. לבינסון לוקה בחוסר הבנה של התפקיד המשמעותי שממלאים מורים, במאים וצוות מנהלה בחיי בית הספר והתלמידים". שטורם היה הראשון מבין שלושה מנהלים אדמיניסטרטיביים שהתפטרו במהלך כהונתו של לבינסון, ובכללם תומר כהן, שמונה בהמלצתו, אך עזב גם הוא בטריקת דלת תוך טענות דומות. כיום משמש כמנכ"ל שותף דוד בנימין, מינוי שנכפה על לבינסון לפני חודשים ספורים.

 

ההחלטה להביא לסיום ההתקשרות עם לבינסון נגררה לאורך שלוש שנים. למעשה כבר בשנת 2011 הביעו חברים בהנהלה הציבורית של המוסד אי אמון בניהולו של לבינסון ודיברו על משבר אמנותי פדגוגי חמור בבית צבי. שנה של עימותים חלפה עד שהוחלט לפעול בעניין.

 

במכתב חריף ממאי 2012, עליו חתום מולי דור, דיבר יו"ר הוועד המנהל על אובדן אמון ביכולת הניהולית של לבינסון, אי הבנת הנושא הכספי והאדמיניסטרטיבי, הגשת תוכניות לימודים לא מגובשות וגירעוניות ועיכובים בהכנת תוכנית עבודה ורפרטואר לתיאטרון הספרייה, שעליו הופקד ותוגמל. 

במכתב ניתן דגש לנפקדות המנכ"ל, החל בשלב האודישנים ("אינו מוצא לנכון לשבת כבוחן באודישנים ולמעשה אינו מכיר את התלמידים העתידיים רק באמצעות חוות דעת כתובות") וכלה בשגרת יומו של בית הספר ("המנכ"ל לא ביקר מאז מינויו בשיעורי המשחק. בפועל לא נעשית כל בקרה על איכות ותכני השיעורים... המנכ"ל אינו נוכח, מעורב או זמין באופן שוטף לתלמידים, אינו מכיר באורח מקיף או שטחי את התלמידים").

 

באותו המכתב, ובניגוד להודעה המשותפת על סיום עבודתו של לבינסון, צוין מפורשת: "למרות הצהרות על שינוי שיטת הניהול הקודם ומהפך בתוכנית הלימודים, מערכת הלימודים נותרה ללא שינוי מהותי מאז תקופתו של גרי בילו ולא נעשה כל שינוי מערכתי".

 

גורמים בתוך המערכת אמרו היום ל-ynet: "בית צבי היה בית ספר מפואר עם מורשת והשפעה וכואב הלב לראות איך בזמן כל כך קצר איבד מוניטין, זהות, בכורה. האווירה במוסד קשה וזה מורגש לא רק בקרב מורים ואדמיניסטרציה, אלא גם בקרב תלמידים שכבר אינם מוצאים בו את מקומם. רבים מדברים על מעבר לבתי ספר אחרים, וידוע שבשנים האחרונות היתה ירידה הדרגתית במספר הנרשמים. כולנו מקווים שתהליך החיפוש אחרי מחליף קבוע יהיה מהיר ולא יתארך על מנת שנוכל להתחיל שוב תהליך שיקום".

 

בימים אלה הקימה הנהלת בית צבי ועדת איתור בראשותו של מולי דור אשר עתידה להגיש את המלצותיה להנהלה הציבורית בשבועות הקרובים. את מקומו של לבינסון ימלא עד למינוי מחליף קבוע דוד בנימין. בין השמות שעלו כמחליפים פוטנציאליים לתפקיד המנכ"ל: הבמאים משה קפטן, ארתור קוגן, רוני פינקוביץ', מנהלו האמנותי של תיאטרון המדיטק בחולון ועודד קוטלר. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן יזרעאל
לבינסון. קדנציה רוויה במשברים
צילום: אורן יזרעאל
לאתר ההטבות
מומלצים