שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

פיסטוריוס מי?

"מחוץ לרדאר": מרקוס רהם, קופץ לרוחק עם רגל מפרוטזה הרעיד את גרמניה כשזכה באליפות הלאומית לספורטאים רגילים עם תוצאה השווה מדליה אולימפית. אלא שבדיקה בעניינו קבעה כי הוא נהנה מיתרון בלתי הוגן. סוף החלום? בכלל לא בטוח

ביצוע אחד יוצא מגדר הרגיל גרם לנשימתם של אנשי וחובבי הספורט בגרמניה לעצור למספר רגעים, ומיד לאחר מכן לפתוח בפולמוס קולני ומרובה דעות. מרקוס רהם, 25, אתלט פראלימפי קטוע רגל הסתער במהירות אל עבר בור הקפיצה, ביצע ניתור מושלם ונחת במרחק של 8.24 מטרים מהקרש, תוצאה אשר העניקה לו את מדליית הזהב באליפות גרמניה לספורטאים בריאים.

 

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

בדיונים שנעו סביב ההישג הנדיר של רהם עלה כצפוי שמו של אוסקר פיסטוריוס, האתלט הפראלימפי המפורסם בהיסטוריה אשר זכה להתחרות מול ספורטאים רגילים וכיום נאשם ברצח חברתו. אלא שהתוצאה שהשיג רהם איכותית בהרבה גם בהשוואה לתוצאותיו של פיסטוריוס. שיאו של פיסטוריוס ב-400 מטרים, המקצוע בו הוא מתמחה, 45.07 שניות לא היה מספיק לו למקום בגמר האולימפי האחרון. התוצאה של רהם לעומת זאת שווה מדליית כסף באולימפיאדת לונדון. 

 

צפו בביצוע המושלם של מרקוס רהם 

 

"מדהים, יש פעמים שפשוט הכול עובד בצורה מושלמת וזה בדיוק מה שקרה לי", הסביר רהם את פשר התוצאה המרשימה.

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות

 

ברגע שסיימו להסיר את הכובע בפני רהם, נדרשו אנשי האתלטיקה הגרמנית לפתור סוגיה לא פשוטה. תוצאתו של רהם העניקה לו כביכול את הכרטיס לאליפות אירופה שתיפתח בעוד עשרה ימים בציריך אלא שכעת היו צריכים פרנסי הענף בגרמניה לקבוע האם הפרוטזה המחליפה את רגלו הימנית של רהם מעניקה לו יתרון בלתי הוגן ושמא ניתן לאפשר לו בדומה לפיסטוריוס להתחרות בתחרויות בינלאומיות מול ספורטאים רגילים. מכיוון שהתוצאה המדוברת נקבעה רק ביום ראשון האחרון ושלושה ימים לאחר מכן אמור היה איגוד האתלטיקה הגרמני להודיע על הסגל הסופי לאליפות, התנהל מירוץ נגד השעון כדי לקבל החלטה.

 

אחרי שההתלהבות הראשונית שככה, ההתאחדות הגרמנית היתה צריכה לקבל החלטה (צילום: AP) (צילום: AP)
אחרי שההתלהבות הראשונית שככה, ההתאחדות הגרמנית היתה צריכה לקבל החלטה(צילום: AP)

 

התאונה ששינתה את חייו

לרהם חשוב לציין יש מספר הבדלים בולטים מפיסטוריוס. בניגוד לאצן הדרום אפריקאי הוא לא נולד נכה. בתור ילד הוא היה בכלל גולש סקי מים נלהב, אלא שתאונה בגיל 14 בה התנגש בספינה הביאה לקטיעת רגלו הימנית מתחת לברך. לאחר מכן הוא שהה חמישה שבועות נוספים בבית חולים לצרכי שיקום בסיומם הותקנה לו הפרוטזה הקבועה.

 

באתר Kick כבר ביקרתם?

 

ההליך הרפואי שעבר סיקרן את רהם ופתח עבורו אפיקים חדשים. הוא החליט לוותר על לימודי הנדסת חשמל שתכנן ובמקום זאת פנה למסלול של טכנאות אורטופדית

בו כבר הספיק להשלים תואר שני. הדבר עוזר לו כמובן גם בתחרויות, הוא מתקן לעצמו את הפרוטזה במקרה שהיא לא יושבת כהלכה.

 

במקביל הוא חזר לעסוק בסקי מים ואף הוכתר לאלוף גרמניה לנוער. האתלטיקה אותה חיבב עוד בילדותו קרצה לו אבל המחיר של פרוטזה ספורטיבית היה יקר מדי עבורו והוא נאלץ לוותר עליה תחילה. השינוי התרחש כשהיינריך פופוב, אתלט פראלימפי גרמני מצטיין אחר הזמין אותו אישית להתאמן בבאייר לברקוזן. בקבוצתו החדשה הוא גילה שהוא מסוגל לקפוץ למרחק של 5.30 מטרים עוד לפני שהתחיל להתאמן ברצינות.

 

מרקוס רהם. התחיל בכלל כגולש סקי מים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מרקוס רהם. התחיל בכלל כגולש סקי מים(צילום: gettyimages)

 

ב-2009 רהם כבר קטף שתי מדליות זהב באליפות העולם לנכים לנוער, ב-2011 הוא הוכתר לאלוף העולם לנכים בוגרים בקפיצה לרוחק וב-2012 קטף את התואר החשוב מכולם כשעמד בראש הפודיום בתחרות הקפיצה לרוחק במשחקים הפראלימפיים בלונדון.

 

רהם החל לקטוף תואר אחרי תואר ולנפץ שיאי עולם לנכים. בעולמו החדש הוא גם הכיר את זוגתו, ונסה לואו, בעצמה אתלטית קטועת רגליים. כשהבין שהגיע לכל פסגה אפשרית בספורט הפראלימפי, הוא הצהיר כי הוא רוצה לעבור להתחרות עם ספורטאים רגילים.

 

רהם עם מדליית הזהב במשחקים הפראלימפיים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רהם עם מדליית הזהב במשחקים הפראלימפיים(צילום: gettyimages)

 

"כמו מקלעת המשגרת אבנים"

כדי לבחון את האפשרות שיתחרה כבר באליפות אירופה הקרובה, קלטת עם ביצועיו של רהם מאליפות גרמניה נשלחה לבדיקה במרכז האימונים האולימפי בפרנקפורט שם נותחה והושוותה ביחס לקפיצות של קופצים רגילים.

 

ההחלטה שהתקבלה הייתה מאכזבת עבור רהם - איגוד האתלטיקה הגרמני החליט שלא לצרפו לסגל לאליפות אירופה. בהודעה של נשיא האיגוד, קלמנס פרוקופ נאמר כי "ישנו הבדל משמעותי בין ניתור עם רגל רגילה לבין ניתור באמצעות פרוטזה". הבדיקות קבעו כי הפרוטזה מעניקה לקפיצות של רהם אפקט הדומה לזה של מקלעת המשגרת אבנים, בנוסף נקבע כי הוא מגיע למהירות גבוהה יותר במהלך ההרצה.

 

ונסה לואו. החברה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ונסה לואו. החברה(צילום: gettyimages)

 

טענה נוספת שעלתה היא שרהם משתמש בפרוטזה שונה לריצה ולקפיצה, מה שנותן לו יתרון על ספורטאים בריאים שלא יכולים להחליף רגל

 לפני תחרות.

 

רהם עצמו היה מאוכזב כצפוי מההחלטה אך הבהיר כי לא יערער בכל הקשור לאליפות אירופה הקרובה: "ברור שאני מאוכזב, רציתי לראות מה אני שווה מול הקופצים הטובים באירופה. יחד עם זאת אני מבין את הדילמה שעמדה בפני האיגוד הגרמני ולכן אני מקבל את ההחלטה".

 

בכל הקשור לעתיד הרחוק יותר רהם בהחלט מתכוון להילחם כדי להשתלב בתחרויות רגילות, "אני חושב שזה ברור לכולם שהבדיקות שנעשו בימים האחרונים הן בדיקות בסיסיות שלא יכולות להוות בסיס להחלטה סופית בענייני. אני מתכוון להשיג בהקדם האפשרי מידע מדעי אמין שיוכיח אחרת". לרהם אגב קיימת זכות הערעור גם בפני מוסד לערעורים של התאחדות האתלטיקה וגם בפני בית משפט אזרחי.

 

משתמש בפרוטזה שונה לריצה ולקפיצה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
משתמש בפרוטזה שונה לריצה ולקפיצה(צילום: gettyimages)

 

גם בהתאחדות ספורט הנכים הגרמנית לא אהבו לשמוע את ההחלטה, "חבל שהאיגוד הגרמני לא היה אמיץ יותר. זהו צעד אחורה בכל הקשור ליצירת שוויון בין ספורטאים נכים ובריאים".

 

בכל הקשור לספורטאים עצמם, התגובות נעו בין הסכמה עם ההחלטה לבין תמיכה ברהם בלי קשר אליה. סבסטיאן באייר שסיים חמישי באליפות גרמניה בה ניצח רהם הצביע עוד לפני קבלת ההחלטה על הבעייתיות שבשילובו בתחרויות רגילות: "הפרוטזה שלו נראית ארוכה ב-15 סנטימטרים מרגלו השנייה. הרגליים שלי שוות באורכן".

 

רהם עצמו שלל את הטענה הזו: "הפרוטזה ארוכה בשלושה או ארבעה סנטימטרים מהרגל השנייה. אני לא חושב שזה נותן לי יתרון או חיסרון כלשהו".

 

רהם. לא מתכוון לוותר על האפשרות להתחרות עם ספורטאים רגילים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רהם. לא מתכוון לוותר על האפשרות להתחרות עם ספורטאים רגילים(צילום: gettyimages)

 

רוברט הרטינג, האלוף האולימפי בזריקת דיסקוס ומהמפורסמים שבאתלטי גרמניה הציע לרהם לנסות לנתר על הרגל הבריאה כדי להסיר כל ספק לגבי יתרון לא הוגן ממנו הוא נהנה. רהם עצמו לא אהב את ההצעה מהאתלט המעוטר: "הדרישה ממני לקפוץ עם הרגל הבריאה היא בולשיט. זה לא רציונאלי, הרי לכל אתלט יש את הרגל המועדפת עליו".

 

מי שהפגין אצילות הוא דווקא האלוף הגרמני היוצא, כריסטיאן ריף שאיבד את התואר לטובת רהם: "יתרון או לא יתרון, מבחינתי הוא מנצח כי הוא הראה לכולם למה אתלטים נכים מסוגלים".

 

תקדים פיסטוריוס לא שיחק לזכותו של רהם. כבר לאחר שניתן לאצן הדרום האפריקני האישור להשתתף בתחרויות רגילות הובהר כי לא מדובר בפתיחת השערים עבור כל ספורטאי נכה באשר הוא, כל מקרה ייבחן לגופו. מה גם שמבחינה רפואית הסיטואציה של פיסטוריוס ששתי רגליו קטועות שונה משל רהם הקטוע ברגל אחת וכך גם התחום הספציפי בו הם מתעסקים, ריצת 400 מטרים לעומת קפיצה לרוחק.

 

פיסטוריוס. לא אותו המקרה (צילום: AP) (צילום: AP)
פיסטוריוס. לא אותו המקרה(צילום: AP)

 

עם זאת, רהם יכול בכל זאת לשאוב עידוד מסיפורו של ה-"בלייד ראנר". פיסטוריוס קיבל את האישור לרוץ מול אצנים רגילים רק לאחר מאבק ארוך ועיקש שנמתח על פני ארבע שנים ולאחר שנדחה על ידי התאחדות האתלטיקה העולמית ופנה לבית הדין הבינלאומי לערעורים. רהם יודע כי הוא נכנס אל מאבק לא פשוט ומתיש אך ייתכן ובסופו הוא יקבל את הלגיטימציה לה הוא מצפה. מי יודע, אולי בסופו של דבר את הוואקום העצום שנוצר בקפיצה לרוחק מאז פרישתם של אגדות הענף, קרל לואיס, מייק פאואל ואיבן פדרוסו ימלא דווקא הקופץ הגרמני עם הפרוטזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים