שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    חתום בלב פריך: טארט לינצר

    לרגל ט"ו באב, רותי קינן מכינה טארט לינצר. רק שבמקום דוגמת השתי וערב היא מכינה עוגה בצורת לב עם קיצור דרך פריכה מלמעלה

    ככל עוגה מסורתית גם הלינצר, מאושיות הקונדיטאות האוסטרו-הונגרית, מתגאה בהיסטוריה מפוארת, שבינינו - נסמכת ברובה על אגדות אורבניות. מקור השם הוא ככל הנראה בעיר לינץ שבאוסטריה ויש עדויות בכתב על כך שנאפתה שם כבר מהמאה ה-17. מאידך, על פי סברה אחרת, שמנסה למשוך את שטיח התהילה מתחת לרגליה של העיר לינץ, היה זה דווקא אופה וינאי בשם לינצר שלו שמורה זכות הראשונים להמצאה.  

     

    עוד מתכונים בערוץ האוכל:

     

    נזכרתי בעוגה הקלאסית הזאת בעקבות תגובה של גולשת, שביקשה מתכון של עוגת בצק פריך עם ריבה ופירורים למעלה. מייד מיהרתי להכין אותה, במסגרת קדחת האפייה האובססיבית שתקפה אותי בימים הלא קלים האלו.  

     

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     

    מה שחשוב הרבה יותר מהוויכוח ההיסטורי על עוגת הלינצר הוא ההרכב הקבוע, פחות או יותר, של העוגה: בצק פריך עשיר מאוד וריבה טובה, רצוי מתוצרת בית. הבצק כולל ביצים ואגוזים טחונים, בדרך כלל אגוזי לוז, ומתובל בקינמון ובקליפת לימון. אני מעדיפה שקדים או אגוזי מלך טחונים שקל יותר להשיג מוכנים בשקיות ומתבלת בתערובת חווייאג' לקפה, שכוללת גם תבלינים אחרים כמו ג'ינג'ר והל. הבצק מתקבל רך, אינו דורש רידוד ונוח להדק אותו על פני התבנית.

     

    מאחר שהצצה בלוח העלתה את חג האהבה הממשמש ובא, שנראה כי יעמוד השנה בסימן פחות משמח ממחולות בכרמים, החלטתי לעצב את הלינצר שלי בצורת לב, ולכסות אותו בפירורים במקום ברצועות בצק - לטובת הגולשת שבזכותה נולד הרעיון.

     

    שלוח באהבה לכל החוגגים וגם למי שעומדים בשבילנו על המשמר בימים אלה.

     

     

    טארט לינצר

    העוגה פשוטה ביותר להכנה, משום שאפילו אין צורך לרדד את הבצק כדי לרפד את תחתית התבנית - די להדביק פיסות ממנו בידיים. במקום ליצור את דוגמת השתי וערב, אפשר ליצור מחלק מהבצק פירורים (ר' מתכון ל-"לב פריך" בהמשך) ולפזר על פני הריבה.

     

    קיצור דרך: טורט הלינצר האוסטרית מתאפיינת דווקא בדוגמת שתי וערב של בצק פריך על פניה. דוגמת הרשת שנראית מסובכת להכנה היא בעצם משחק ילדים, בעיקר אם אתם מיומנים בעבודה עם שקית זילוף. גם אם לא - תמיד אפשר לקרר את הבצק עד שהוא נוח לרידוד ולחתוך ממנו רצועות. דרך נוספת היא לגלגל מהבצק "חבלים" דקים, ולהניח אותם בצורת שתי וערב. למי שרוצה לקצר את הדרך - אין שום בעיה לכסות את הריבה גם בפירורים, וזה אפילו מפשט במידת מה את התהליך.

     

    ועוד משהו: הריבה, שקובעת למעשה את טעמה הסופי של העוגה, חייבת להיות איכותית ולכן רצוי להשתמש בריבות מתוצרת בית, אבל גם ריבה מוכנה משובחת תתאים. הלינצר המקורית מאוד סובלנית באשר לסוג הריבה - מאוכמניות, דרך שזיפים ועד משמש ותותים - הכול הולך.

     

    המרכיבים ל-תבנית פאי בקוטר 25 ס"מ או תבנית רבועה בגודל 25/25 ס"מ:

    1.5 כוסות קמח

    100 גרם שקדים או אגוזי לוז או אגוזי מלך טחונים

    200 גרם חמאה רכה מאוד (משאירים בחום החדר לשעה לפחות)

    1/2 כוס סוכר

    1 ביצה

    2 חלמונים

    קליפה מגוררת מ-1/2 לימון

    1/2 כפית קינמון

    קורט זנגביל טחון

    קורט ציפורן טחון

    3/4 כוס ריבה אדומה

     

    אופן ההכנה:

    1. מניחים את הקמח בקערת המיקסר או מעבד המזון, מוסיפים את השקדים הטחונים ומערבבים בוו ערבול. מוסיפים חמאה, סוכר, ביצה, חלמונים, קליפת לימון ותבלינים ומערבלים לבצק חלק. שימו לב לא ללוש יתר על המידה.
    2. מרפדים בסיס של תבנית אפייה משומנת ב-3/4 מכמות הבצק (אין צורך לרדד, אפשר להדק פיסות מהבצק באופן שווה על התבנית), ומגביהים מעט מסביב לדפנות. מורחים את הבצק בשכבה עבה של הריבה עד כ-1 ס"מ מהדופן (המוגבהת מעט).
    3. כדי ליצור את הדוגמה, מכניסים את הבצק שנותר לשקית זילוף ללא צנתר או עם צנתר רחב מאוד ומזלפים על פני הריבה פסים, במרווחים של 3 ס"מ, בצורת שתי וערב. אם אינכם מיודדים עם שק זילוף, אפשר גם להכניס את הבצק שנותר למקרר או למקפיא עד שהוא מתקשה ונוח לרידוד. מרדדים על משטח מקומח לעלה וחותכים, ממנו רצועות בעזרת חותכן משונן או בסכין חדה.
    4. מניחים את רצועות הבצק בצורת שתי וערב על פני הריבה. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 30 דקות או עד שהבצק מזהיב.

     

    לב פריך

    מהדקים את 3/4 כמות הבצק לתחתית תבנית בצורת לב (אפשר כמובן גם לכל תבנית אחרת). מורחים בריבה. מוסיפים לבצק שנותר 2 כפות קמח (ואפשר גם כף או 2 אגוזים או שקדים טחונים גס) ומערבבים באצבעות עד שנוצרים פירורים. זורים אותם על הריבה ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. מאבקים באבקת סוכר ומגישים.


     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     

     

    לכל הטורים של סיר שמח ושל רותי קינן

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ירון ברנר
    טארט לינצר
    צילום: ירון ברנר
    צילום: ירון ברנר
    רותי קינן
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים