שתף קטע נבחר

מה עשו הח"כים למען העובדים? סקירת חוקים

עם יציאת הכנסת לפגרת הקיץ הגיע שלב הסיכומים. אלו הם החוקים העיקריים, הצווים והוראות השעה שחוקקו האנשים שבחרנו בהם לייצג אותנו, בנושאי זכויות עובדים, פנסיה, שכר ועוד. כתבה שנייה בסדרה

חוקים חברתיים רבים - כמו שיפורים בזכויות עובדים ושכר, הגנת עובדים, פנסיה לגמלאים וענייני ביטוח לאומי - זכו בכנסת האחרונה לקידום משמעותי על ידי נבחרי הציבור. עם צאת הכנסת לפגרת הקיץ, סקרנו את העיקריים שבהם. ראוי לציין כי בתחום החקיקה הזה, דווקא יוזמות חקיקה פרטיות עולות על הצעות החוק הממשלתיות.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

אושרו התקנות לפיצוי עסקים עד 40 ק"מ מעזה

מליאת הכנסת (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
מליאת הכנסת(צילום: גיל יוחנן )

חקיקות שעברו בתחום העבודה והשכר

תיקון בחוק שכר שווה לעובד ולעובדת המאפשר לעובדת שהופלתה בשכרה (לעומת גבר המועסק באותו מקום עבודה בתפקיד ובמעמד זהה לשלה) לתבוע מהמעסיק פיצוי על הפגיעה בכבודה ובמעמדה, בנוסף לזכות הפיצויים השמורה לה בשל פערי השכר.

 

תיקון נוסף בחוק שכר שווה לעובדת ולעובד מרחיב את הגנת החוק בהסמכת בית הדין לעבודה לתת סעד משפטי לתביעות על נזק שאיננו כספי, אותן הגישו עובדות על הפרת החוק, בשל נזק לא ממוני שנגרם להן בגלל ההפליה.

 

תיקון בחוק למניעת הטרדה מינית, קובע כי בתביעה של עובד/ת בשל התנכלות או פגיעה בתנאי עבודתם, בשל תלונה על הטרדה מינית מצד הממונה עליהם – לא התובע/ת יצטרכו להוכיח את טענת ההתנכלות אלא המעסיק יידרש להוכיח שהטענה מופרכת.

 

תיקון נוסף בחוק מרחיב אותו על מוסד שיקומי מוגן המעסיק אנשים עם מוגבלות. התיקון מחייב את המעסיק לנקוט בכל הצעדים למניעת הטרדה מינית של העובדים המוגבלים מצד הממונים עליהם. אבל בניגוד למקומות עבודה רגילים, תלונת העובד תספיק לפתיחת הליכים כנגד המטריד.

 

תיקון בחוק עבודת נשים מאפשר לעובדת אחר לידה להאריך את חופשת הלידה אם תינוקה אושפז מיד לאחר לידתו (לרוב אם נולד פג) לתקופה העולה על שבועיים. ניתן להאריך את החופשה עד לתקופה של 20 שבועות, במקום 10 שבועות עד כה, אך לא יותר מתקופת האשפוז. דמי הלידה של הביטוח הלאומי יוגדלו גם הם בהתאם. 

 

תיקון בחוק דמי מחלה נועד להקל על עובדים שהם הורים לילד עם מוגבלות בסל הטבות: הם יקבלו תוספת של 6 ימי מחלה לשנה על ימי המחלה הנצברים אותם יוכל ההורה לנצל לטיפול במחלת הילד. הזכאות לדמי מחלה בנסיבות אלה תהיה מהיום הראשון להיעדרותו ולא מהיום השני. בנוסף יוכלו האב או האם להיעדר מהעבודה ללא ניכוי משכרם עד 52 שעות בשנה.חישוב ימי המחלה יעשה גם לפי חלקי ימים (לצורכי בדיקות רפואיות). ההטבות יחולו גם על משפחות אומנה.

  

צו של שר הכלכלה, לפי חוק הגברת האכיפה של דיני העבודה, מטיל על מעסיקי עובדים זרים (גם של יחיד כגון עובד סיעוד) קנסות מנהליים על פגיעה בזכויות העובדים. הצו מגביל את המעסיק בניכוי תשלומים והוצאות עד 25% מהשכר ורק עבור ביטוח רפואי (עד 125 שקל), מגורים הולמים (עד 410 שקל) והוצאות קבועות כמו חשבון חשמל. מעסיק העובר על ההוראה צפוי לקנס עד 20 אלף שקל על כל עובד שלגביו נעשתה העבירה. למעסיק יחיד (של מטפל סיעודי) הקנס יהיה עד 10,000 שקל.

 

גמלאות והחיסכון הפנסיוני

חוק חדש מבטיח לראשונה זכויות פנסיה לאישה גרושה מהחיסכון הפנסיוני שנצבר בתקופת נישואיה תחת שם בעלה לשעבר. החוק תקף גם בהיפוך מגדרי, לגבי הבעל אם החיסכון היה על שם אשתו לשעבר. החוק מבוסס על מסקנות ועדה ציבורית. הוא מסדיר את חלוקת הקצבה מהחיסכון שנצבר לפני הפרידה. החלוקה תמומש לאחר יציאת הבעל לשעבר לגמלאות או אחרי פטירתו.

 

 הוראת שעה, לפי חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופת גמל) מאפשרת לעמיתים בקופות שהיתרה בחשבונם לא עלתה על 7,000 שקל ב-31 בדצמבר 2012, למשוך את כל הסכום באופן חד-פעמי ללא תשלום מס.

 

תקנות מכוח חוק הפיקוח על שירותים פיננסים מסדירות הקלות במעבר לעמיתים המבקשים להחליף קופת גמל, להגברת התחרות בשוק ההון. הן גם סוגרות פרצות מס שנוצרו בהליכי העברת הכספים בין הקופות. כך למשל, לא יתאפשר עוד לפצל כספים בקרנות השתלמות לעקיפת דיני המס.

 

תיקון בתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים מגביל את דמי הניהול בקרנות הפנסיה עד 1.3% מתגמולי העמיתים במקום הגבייה הנוכחית עד תקרה בשיעור 1.05% רק על ההוצאות הישירות. התיקון להגביל למעשה את ההוצאות הנוספות של הקרנות, בעיקר על השקעותיהן בחו"ל, שמגולגלות על דמי הניהול של החסכונות הפנסיוניים שהם בפועל גבוהים מ-1.05%.

 

תיקון חוק שירות המדינה (גמלאות) השווה את הפנסיה של גמלאי הממשלה לעובדים בפועל בדירוג המקביל להם, אם פרשו לפני מועד עדכון השכר בהסכמים הקיבוציים. עדכון זה יחול גם על גמלאי הקבע שרות בצה"ל, וגמלאי המשטרה ושירות בתי הסוהר, לרבות הזכות להיוון התוספות ליורשים אם הגמלאי הלך לעולמו לפני תחילת התשלומים בפועל.

 

זכויות הביטוח הלאומי

תיקון בחוק הביטוח הלאומי מאפשר לפקידי המוסד למחוק חוב של דמי ביטוח שהותיר מבוטח לאחר מותו, גם כאשר קיימת במשפחתו זכאות לגמלת שאירים או תלויים עקב פטירתו. מחיקת החוב תנומק ב"טעמים מיוחדים המצדיקים אותה" לפי שיקול דעת פקידי הביטוח הלאומי.

 

תיקון נוסף בחוק מחייב את המוסד לביטוח לאומי לדרוש פירעון של חוב דמי ביטוח לכל המאוחר עד תום 7 שנים ממועד יצירתו, ולפעול לגבייתו במהלך השנים הללו בלבד. דמי ביטוח שלא נדרשו בתקופה זו ושלא הופעלו לגביהם הליכי גבייה - יימחקו ולא ייגבו לעולם. חובות שקדמו ליום 1.1.1999 ולא נגבו, גם הם לא ייגבו עוד.

 

חוק להגנת תמיכות כספיות שמעניק צה"ל לתמיכה במשפחות נזקקות לסיוע כלכלי ואחר, של חיילים בשירות סדיר ושל משרתים בשירות לאומי-אזרחי. החוק אוסר לעקל, לשעבד או להעביר לגורם אחר את התשלומים למעט במקרים המנויים בחוק.

 

לחקיקה הזאת שותפים בעיקר חברי הכנסת חיים כץ (הליכוד), יו"ר ועדת העבודה והרווחה ועליזה לביא (יש עתיד), יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה והשוויון המגדרי, שגם קידמו בוועדותיהם את החוקים עד לאישורם הסופי. 

 

לצידם פעלו גם קרין אלהרר (יש עתיד), דב חנין (חד"ש), אורי מקלב (יהדות התורה), נחמן שי (עבודה) ואמנון כהן (ש"ס)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומר יעקב
כנסת ישראל בסוף 2013
צילום: תומר יעקב
צילום: גיל יוחנן
ח"כ חיים כץ (הליכוד)
צילום: גיל יוחנן
צילום: אבי חי ואורי דוידוביץ'
ח"כ עליזה לביא (יש עתיד)
צילום: אבי חי ואורי דוידוביץ'
מומלצים