קניות, קייטנות ולימודים: הדרום חוזר לשגרה
אחרי יממה של שקט החלו הרחובות באשדוד ואשקלון להתעורר ובעוטף עזה מעכלים שהילדים שוב יכולים לשחק בחוץ: "צריך לפצות אותם, הם עברו הרבה". גם המוסדות האקדמיים חוזרים לפעילות. הדרום יוצא מהמרחב המוגן
אחרי יותר מחודש תחת מטחים בלתי פוסקים של פצצות מרגמה ורקטות, מתחילים תושבי עוטף עזה וערי הדרום לעכל את העובדה שחלפה יותר מיממה רצופה של שקט. בזמן שבקהיר מנהלים הפלסטינים וישראל דיונים על הפסקת האש הרשמית של מבצע "צוק איתן", לאט לאט מתעוררים היום (ד') הרחובות ביישובי הדרום, החנויות שוב נפתחות, ילדים חוזרים למסגרות החינוך והחופים והקניונים שוב פעילים.
בעיריות ובמועצות יתקיימו לקראת הערב הערכות מצב, ומסתמן שכל הפעילויות יחזרו לשגרה מלאה כבר מחר או מחרתיים. במקביל מגבשים מנהלי הקייטנות והמתנ"סים תוכניות להמשך פעילות. "ננסה להשלים עד כמה שאפשר את הפעילויות המרכזיות שתוכננו ובוטלו", אומרים בעיריית אשקלון. "אנו ערוכים לקליטה של יותר בני נוער מהרגיל מאחר שיש דרישה של יותר הורים לשלוח אותם לפעילויות אחרי כל כך הרבה זמן בבית".
בערים הגדולות כבר מסכמים את הנתונים העגומים של החודש האחרון. על אשדוד נורו בסך הכול 224 רקטות, 143 מהן יורטו, 13 התפוצצו בשטח בנוי ו-68 בשטח פתוח. במהלך הלחימה יצאו לפעילות רענון מחוץ לעיר כ-200 אלף תושבים, בעלות של כשמונה מיליון שקל.
באשקלון נשמעו במהלך צוק איתן 233 אזעקות. 138 רקטות יורטו בשמי העיר, שמונה התפוצצו בשטח בנוי ו-75 בשטח פתוח. במס רכוש נרשמו נזקים ל-66 מבנים ול-53 כלי רכב. פעילויות התקיימו ב-140 מקלטים ואליהם הגיעו בממוצע 3,000 ילדים ובני נוער. כ-6,500 תושבים יצאו לפעילויות מחוץ לעיר שארגנה העירייה.
"כל כך הרבה זמן חיכינו ליום שבו ייגמר המבצע", אומרת עינת שמעון מאשדוד, אם לשני ילדים. "בחודש הזה יצאנו מהעיר ובילינו אצל חברים בכפר סבא. היה לנו מאוד כיף, אבל אין כמו בבית. הילדים נורא רצו לחזור. צריך לפצות אותם בדרך כלשהי. מגיע להם, הם עברו הרבה. בימים הקרובים נצא להסתובב בעיר, נעשה קניות לבית הספר, נלך לים - כל מה שהילדים ירצו".
תושבי עוטף עזה עדיין לא חזרו כולם למושבים ולקיבוצים, אבל גם שם נראים סימנים של חזרה לשגרה. שגית אברג'יל, אימא לילדים בני 7 וארבע וחצי מקיבוץ ניר-עם: "בתחילת המבצע היינו אצל אחותי בשדרות כי שם הבומים פחות חזקים. בהמשך היינו בקליה, ברמת הגולן ובמעלה החמישה. החלטנו לחזור כדי שהילדים יחזרו לבית הילדים ולגן. יש לי ילד חרדתי שמאוד חשש. לקחנו אותו לסיבוב בקיבוץ והפגשנו אותו עם החיילים".
- כמה זמן ייקח להחזיר לך את תחושת הביטחון?
"חודשים רבים. אנחנו אוהבים מאוד את המקום אבל המנהרות שינו את הכול. מה יהיה כשהחיילים ילכו? אני חושבת להוציא רישיון נשק".
גם נוגה בונדיז מניר-עם טוענת שהמנהרות מטרידות את תושבי הקיבוץ. "המנהרות שינו את החוקים ואני לא יודעת איך נמשיך ככה. אני לא בהפסקות אש. הילדים עדיין מפחדים אבל כשהאוטובוס יצא הבוקר לקייטנה חזר להם האור לעיניים".
סטודנטים בדרום: רוצים חופש כלשהו
גם המוסדות להשכלה גבוהה חוזרים לשגרה בהדרגה. באוניברסיטת בן גוריון הודיעו שב-26 באוגוסט יחלו לקיים את הבחינות שבוטלו. מתוך התחשבות במצב הביטחוני הוחלט לקיים מחזור בחינות נוסף החל מיום ראשון (21 בספטמבר) עד יום שישי (24 באוקטובר). בנוסף, כל מרצה יהיה רשאי לבחור הערכה חלופית למבחן שלו, למשל עבודה, מבחן בית או לבסס את הציון על עבודות שנעשו במהלך הסמסטר.
במכללת ספיר הוחלט לשוב לפעילות שגרתית ולפתוח את סמסטר הקיץ כבר ביום ראשון הקרוב. בהתאם לכך, מהלך הבחינות הרגיל יתחיל ביום שלישי שלאחר מכן. כמו כן הוחלט במכללה לקיים מועד נוסף לאלה שמרגישים שאינם מוכנים.
המכללה האקדמית אחווה שבמועצה האזורית באר טוביה, שנסגרה עם תחילת המבצע, נערכת לשיבה מדורגת לסמסטר קיץ, והמחזור הראשון של הלימודים התחדש כבר הבוקר. תקופת הבחינות תחל ב-19 באוגוסט ומבנה לוח הבחינות המקורי יישמר. כל סטודנט יהיה רשאי להיבחן בשני מועדים מתוך שלושה וכל חוג יציע רשימת קורסים שמביניהם יוכל סטודנט לבחור שני קורסים שבהם יקבל ציון "עובר" שאינו משתקלל בממוצע ציוניו. בנוסף, מי שנקראו למילואים בקיץ 2014 ושירתו לפחות שישה ימים, יוכלו לבחור את הציון הגבוה מבין שני מועדי הבחינות. כמו כן, הם יהיו זכאים לבחור בשלושה קורסים בציון "עובר".
המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, המפעילה קמפוסים באשדוד ובבאר שבע, הודיעה אף היא כי תחזיר את הלימודים והבחינות בהדרגה במהלך השבועיים הקרובים. "החזרה ללימודים תתבצע תוך התחשבות מלאה וסיוע לסטודנטים שגויסו למילואים", נמסר.
"הייתה תקופה מאוד לא קלה אבל נשארתי ולא חזרתי להוריי בכפר סבא כדי לתמוך בחברים שלי", אומר עידן כהן, סטודנט לתקשורת במכללת ספיר המתגורר בקיבוץ ניר עם. "יהיו לי שני מבחנים בשבוע הבא אז אני צריך להתחיל ללמוד. אני מקווה שאצליח לעשות את הסוויץ' הזה. קודם כיוונתי לציון 90, אבל עכשיו אני חושב שאסתפק בציון נמוך יותר. לכולנו יש רצון לסיים את השנה הזו ולצאת חופש, כלשהו, גם אם יהיה קצר".
השבוע הודיעו שר האוצר יאיר לפיד ושר החינוך ויו"ר המל"ג שי פירון להקצות תוספת של שישה מיליון שקל לצורך סיוע מיידי למוסדות להשכלה גבוהה בדרום הארץ. ההחלטה מתייחסת לאוניברסיטת בן גוריון, מכללת ספיר, מכללת אחווה, מכללת סמי שמעון ומכללת אשקלון.
בתוך כך, מחר יתקיים מועד ג' בבחינת הבגרות במתמטיקה. המועד הקודם נערך בעיצומו של "צוק איתן" וחלק מהתלמידים כלל לא ניגשו אליו. הבחינה תיפתח ב-9:00 (5 יחידות לימוד) והבחינה האחרונה תסתיים ב-15:15 (3 יחידות לימוד). המועד פתוח לכלל התלמידים, אינטרניים ואקסטרניים, שנרשמו למועד ב' ולא נבחנו, או לתלמידים שמעוניינים לשפר את ציון הבחינה. תלמידים המתגוררים בטווח של 40-0 ק"מ מרצועת עזה, שלא יוכלו לגשת לבחינה מחר, ייבחנו יחד עם התלמידים שהתגייסו לצבא.