שתף קטע נבחר

צילום: AFP

איך הפכה בריטניה ליצואנית ג'יהאדיסטים?

בממלכה הזדעזעו לראות את התמונות הקשות מסוריה ומעיראק, ואת המעורבות הגדולה של אזרחים בריטים בזוועות של דאעש. טיפול לקוי של הממשלה ומצב המוסלמים הצעירים בבריטניה תרמו לאינפלציה הקיצונית

"ג'ון הג'יהאדיסט", שהופיע בסרטון שבו נערף ראשו של העיתונאי האמריקני ג'יימס פולי הכריח את בריטניה להתעמת שוב עם השאלה הבוערת: כיצד היא הפכה ליצואנית של ג'יהאדיסטים?

 

עוד חדשות בעולם:

שם טוב: שינדלר מצ'ילה, האיש שהציל ממוות

בלגי בן 13 עם קלצ'ניקוב: הילד של דאעש

צעדת השפלה באוקראינה לחיילים השבויים

 

בבריטניה תוהים כמה ג'יהאדיסטים פוטנציאלים נמצאים בממלכה, ואם חזרתם של לוחמים מאזורי הקרבות בעיראק ובסוריה תביא גם למתקפות על אדמתה. ICSR, מכון מחקר בינלאומי לאלימות פוליטית, מספר כי מתחילת האביב הערבי בפברואר 2011 הגיעו לאזורי הקרבות בעיראק כ-2,800 אזרחים ממדיניות מערביות, "יותר מבכל אזורי הקרבות הקודמים יחד". מספר הבריטים בקרבות אינו ודאי. לפי מכון ICSR, כ-500 מהם בריטים ועוד כ-1,500 הם אזרחי האיחוד האירופי שמורשים לטוס לבריטניה.

 

עבד אל-מאג'ד עבד אל-בארי, "ג'ון הג'יהאדיסט" ()
עבד אל-מאג'ד עבד אל-בארי, "ג'ון הג'יהאדיסט"

 

גיל ההתבגרות, אחוות מוסלמים, תהילת המוות

מומחים טוענים כי הבריטים הצעירים שמתגייסים לארגונים קיצוניים כמו דאעש מונעים על ידי רגשות ניכור בגיל ההתבגרות, בדרך כלל תולדה של הרקע הסוציו-אקונומי שלהם: דור שני או שלישי של משפחות מהגרים, ומצב כלכלי קשה. "זה דור שכמו הוריהם, לא הולך להיות מוצלח. זו קבוצה שיודעת ימים קשים", אמר חוקר טרור לסוכנות הידיעות AFP.

 

"חלק מהם מעדיפים נוקשות ופגיעים מול ארגונים שמבטיחים מות קדושים - להיות דמות 'אפית' ולקחת חלק בהצלחת העולם", אומר החוקר.

"במלחמת אזרחים בספרד שמענו משוררים כמו לורי לי וסופרים כמו ארנסט המינגווי ואחרים שהרגישו, כאנשים צעירים, תחושה חזקה מאוד לגבי הדיכוי שמתרחש. זה אותו בסיס שבו מרגישים המוסלמים שהם מדוכאים על ידי הממשלות המערביות, או הממשלות במזרח התיכון".

 

לוחם בריטי שפרסם מדריך לג'יהאדיסט המתחיל ()
לוחם בריטי שפרסם מדריך לג'יהאדיסט המתחיל
 

עזפל אשרף, מומחה לאידיאולוגית טרור, אמר כי בשורות המתגייסים לדאעש יש "מספר גבוה מאוד של גנגסטרים ופושעים, שהקצינו בכלא". אשרף מוסיף כי מוטיב מרכזי הוא הכעס על האירועים בעולם שבהם מעורבת הקהילה המוסלמית.

 

רבים מהמצטרפים הבריטים לדאעש מכירים זה את זה עוד קודם - שותפים לדירה או קרובי משפחה. "רבים מהבחורים שהלכו לעיראק ולסוריה אמרו באופן מפורש שלא הייתה להם נטייה אנטי-מערבית לפני שנסעו. הם רואים את עצמם ככאלה שהולכים להילחם בשלטון הסורי, שהמערב לא עשה כלום לגביו. כשהם מגיעים לשם הם פוגשים ארגונים שונים ויכולים לספוג ערכים ואמונות קיצוניות הרבה יותר", מספר אדם שעובד בתכנית ממשלתית שנועדה למנוע את התופעה.

  

 

 

שליטה קיצונית במוסדות הדת המרכזיים

הרוב המכריע של המוסלמים בבריטניה אינו קיצוני כלל. אך הקיצוניים שולטים, או בעלי השפעה כבדה, על רבים ממוסדות הדת החשובים ביותר בבריטניה: מסגדים מרכזיים, קרנות מוסלמיות גדולות, תחנות טלוויזיה משפיעות ומוסדות לימוד איסלאמיים. עד התקופה האחרונה תמכה הממשלה הבריטית בכמה מהמוסדות, תחת האמונה שניתן להחזיר את הקיצוניים לדרך הישר.

 

אד בולס, לשעבר שר החינוך, הגן על תשלום כספי הציבור לבתי ספר שמנוהלים בתמיכת הארגון הגזעני והבדלני חיזב אוט-תחריר. מטרת המפתח של הארגון, יצירת מדינה איסלאמית, זהה לזו של דאעש שפועל בעיראק ובסוריה וכבש שטחים רנחבים.

 

שיראז מאהר מ-ICSR אמר כי "במובנים רבים מטיפי דת ומסגדים כבר לא משנים", בגלל שהרשת החברתית היא פוטנציאל יעיל יותר לגיוס לדאעש. מספר גדול מהבריטים שנסעו להילחם בסוריה ובעיראק היו מעורבים במסגדים קיצוניים, כמו מסגד אל-מנאר בקרדיף, שאליו הגיעו הג'יהאדיסטים הבריטים הראשונים שיצרו סרטון תעמולה של דאעש.

  

ב"טלגרף" הבריטי טוענים שהכישלון המרכזי של בריטניה הוא שהייתה נוקשה מדי כשהייתה צריכה להיות ליברלית וההפך. מצד אחד היא האריכה את תקופת המעצר ללא משפט לחשודים, ונקטה צעדים דומים שגרמו למוסלמים להרגיש מאוימים. במקביל היא גילתה סובלנות מגוחכת כלפי המיעוט הקיצוני של המוסלמים.

 

מה עושים כשהג'יהאדיסט חוזר?

התגובה המתקבלת על הדעת לגבי ג'יהאדיסטים שחוזרים לבריטניה היא להחמיר את הענישה הפלילית. אלא שהרוב המכריע של אלה שחזרו מהקרבות לא נשפטו, ופחות מחצי מהם נעצרו. בדרך כלל אין מספיק ראיות שיובילו להרשעה או עבירה חמורה מספיק שתוביל לעונש מאסר מתמשך.

 

לטענת מומחים, שליחת אנשים לכלא היא הדרך הטובה ביותר לעשות את האפקט ההפוך - הם יישארו קיצוניים, וכנראה ישפיעו גם על אסירים אחרים מסביבם. ריצ'רד בארט, לשעבר ראש היחידה ללוחמה בטרור במודיעין הבריטי, אמר כי "הצרה היא שאתה לא יודע מי מאלה ששבים הביתה רוצים רק להמשיך בחייהם ומי חוזרים קיצוניים מאוד". בסך הכול עצורים כיום בבריטניה 69 חשודים בפעילות ג'יהאד בסוריה. בארט מזהיר ואומר כי לפעמים יד קשה מדי כלפיי השבים יכולה רק להקצין את המצב.

 

כפול מצטרפים לג'יהאד בהשוואה לצבא

העובדה שרוצח פולי הוא בריטי אינו סימן לכך שהבריטים יותר אכזריים מאחרים. מדובר בשימוש לצרכי תעמולה. "כשאנחנו רואים אינדיבידואל שהגיע מחברה שאנחנו מחשיבים דמוקרטית זה פוגע בנו הרבה יותר", אמרו מומחים ל-AFP.

  

"זה היה צעד מאוד מודע לעצמו לקחת קורבן אמריקני ולוחם בריטי" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"זה היה צעד מאוד מודע לעצמו לקחת קורבן אמריקני ולוחם בריטי"(צילום: AFP)
.

במציאות שמחוץ לסרטונים המזוויעים, הבריטים בדרך כלל משחקים תפקיד משנה בזוועות של דאעש - מחבלים מתאבדים או שומרים - כתוצאה מהיעדר אמון של המפקדים בהם והעובדה שחלקם לא שולטים בשפה הערבית.

 

בראשון אמר שר החוץ הבריטי פיליפ המונד כי מעשיו של ג'ון הם "בגידה מוחלטת במדינה שלנו, הערכים שלנו וכל דברים שהבריטים מאמינים בו". כמו כן בבריטניה יש קריאות לשלול את האזרחות הבריטית מהג'יהאדיסטים.

 

כאמור, מספרם המדויק של הג'יהאדיסטים הבריטים לא ידוע. אך אין ספק שמספרם גדול יותר ממספר המוסלמים שמתגייסים לצבא הבריטי. לפי קהילות מוסלמיות בבריטניה, מספר הג'יהאדיסטים שמגיעים מבריטניה נע בין 600 לאלף. בפרלמנט הבריטי יש שטוענים שהמספר עומד על 1,500.

 

לפי נתוני משרד ההגנה, 220 מוסלמים התגייסו לצבא הבריטי בין אפריל 2011 למרס 2014. כיום משרתים כ-650 מוסלמים בצבא הבריטי - 0.4 אחוז מכלל החיילים. בפרשנות של "הטיימס" נכתב כי מדיניות החוץ של בריטניה בעיראק ובאפגניסטן, וחוסר המעש הבריטי בנוגע למלחמת האזרחים בסוריה, גרמה לחלק מהמוסלמים להפנות עורף לצבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראפר ועורף ראשים. רוצח ג'יימס פולי
מומלצים