שתף קטע נבחר

איך נשלב אורח כבד שמיעה בארוחת החג?

חגי תשרי כבר כאן ואיתם ארוחות החג מרובות המשתתפים. טרחתם, הכנתם, הזמנתם את כולם אבל אתם יודעים שאת השיחות סביב השולחן יתקשה לשמוע קרוב המשפחה כבד-השמיעה. לקראת החגים קיבצנו עצות מעשיות וטיפים לתקשורת טובה יותר סביב שולחן החג

שולחן החג, שסביבו מתנהלת שיחה ערה בין משתתפים רבים, מקשה על האנשים כבדי השמיעה. חשוב ליצור תנאים שיאפשרו להם לנצל כל מידע העשוי לסייע - מידע שמיעתי (הדברים הנאמרים), מידע חזותי (תנועות השפתיים ושפת הגוף של הדובר), נושא השיחה וכדומה. כאן אתם, בני המשפחה והחברים, נכנסים לתמונה. ארגון "בקול" ריכז עצות לשילוב אנשים לקויי שמיעה בארוחת החג:

 

הכנות מקדימות:

  • תכננו את סדר הישיבה כך שכבד השמיעה יוכל להימצא בקשר עין עם כולם ולהיעזר בתנועות השפתיים ושפת הגוף של בני שיחו.
  • נסו ליצור סביב שולחן החג תאורה הולמת שתאפשר ניצול של כל מידע חזותי החיוני להבנת הדיבור. דאגו שהפריטים המונחים על השולחן (פרחים, פמוטים) לא יסתירו את פני הדוברים.
  • השתדלו להושיב את האורח כבד השמיעה ליד אנשים סבלניים ובעלי דיבור ברור שיש לו נושאי שיחה משותפים איתם.
  •  מומלץ להפחית ככל האפשר את רעשי הרקע המקשים מאוד על הבנת הדיבור. דאגו לכבות את הטלוויזיה או הרדיו ובקשו מהילדים הקטנים לא לצעוק.

 

במהלך הסעודה:

  • השתדלו לדבר לאט וברור. אין צורך להרים את הקול באופן מוגזם, מפני שצליל חזק גורם לתחושה לא נעימה ומעוות את הצלילים.
  • פנו לעבר בן שיחכם במהלך כל השיחה ואל תסתירו את פנייכם. ראיית פניו של בן השיח מאפשרת קריאת שפתיים ומספקת מידע משלים רב.
  • נסו להמנע מדיבור תוך כדי לעיסת מזון כדי לאפשר לבן השיח להיעזר בקריאת שפתיים.

 


נסו להמנע מדיבור תוך כדי לעיסת מזון כדי לאפשר לבן השיח להיעזר בקריאת שפתיים

 

  • חשוב להסב את תשומת ליבו של כבד-השמיעה לתחילת השיחה. מילה מקדימה - קריאה בשמו או נגיעה בכתפו - תבהיר לו שהוא מוזמן להצטרף לשיחה ותמנע את האפשרות שיאבד את המילים הראשונות, החיוניות כל כך להבנת ההקשר.
  • הגדרת נושא השיחה תסייע למאזין להשלים מידע חסר, כמו מילים שלא הובנו במהלך השיחה. כשנושא השיחה ידוע, קל יותר להשלים את החסר.
  • אם אתם מרגישים שבן שיחכם לא הבין אתכם, נסחו מחדש את המשפט במילים אחרות. ייתכן שהבעיה נובעת מבחירת המילים - יש מילים שקשה יותר להבינן בגלל הרכב התדרים שלהן.
  • כדי שהתקשורת סביב השולחן תהיה נעימה וזורמת וכדי למנוע תסכול וחוסר אונים הדדי, חשוב לשתף את כל הנוכחים בעצות הללו.

 

בקול, הארגון המייצג של האנשים כבדי השמיעה בישראל, חותר ופועל להעצמה, שוויון הזדמנויות ושילובם של האנשים כבדי השמיעה בישראל, בכל תחומי החיים, כך שכל איש ואישה כבדי שמיעה בישראל יוכלו למצות את כישוריהם, בכל תחום, על פי נטיות ליבם. "בקול" פועל מאז שנת 1997 למען שיפור איכות החיים של אנשים כבדי שמיעה מעל גיל 18.

 

השנה יזם הארגון את פרויקט 'תרשו לעצמכם לשמוע טוב יותר' במסגרתו נתרמו מאות מכשירי שמיעה דיגיטליים מתקדמים על ידי חברת "שטיינר מכשירי שמיעה" בשווי מאות אלפי שקלים למעוטי יכולת שאותרו ע"י ארגון בקול באמצעות לשכות הרווחה ברשויות המקומיות.

 

ארגון "בקול" מפעיל כל השנה, ובמיוחד לקראת החגים, קו מידע ותמיכה לאנשים כבדי שמיעה ובני משפחותיהם. ליצירת קשר התקשרו:03-5257001, שלחו פקס למספר   03-5257004, או מייל ל: info@bekol.org .

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
דאגו לכבות את הטלוויזיה או הרדיו ובקשו מהילדים הקטנים לא לצעוק
צילום: shutterskock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים