שתף קטע נבחר

18 משכורות פיצוי לבן 62 שפוטר ללא שימוע

עובד של עיריית גבעתיים הוצא לגמלאות אחרי שהתפקיד שלו התייתר. בית הדין הסכים שלא היה עוד צורך בתפקיד, אך קבע שהפיטורים לא נעשו כדין

פיטורים של עובד בן 62 ללא שימוע כדין יעלו לעיריית גבעתיים בתשלום פיצויים בגובה 18 משכורות – 142,632 אלף שקל. כך קבע לאחרונה בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בתביעה של עזרא סעדיה, שאולץ לצאת לגמלאות לאחר 21 שנות עבודה. בדרך כלל במקרים דומים פוסקים בתי הדין רק 12 משכורות כפיצוי, אך הנסיבות הייחודיות הביאו להחלטה שונה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

סעדיה טען שהוא פוטר בתחילת 2010 על רקע אפליה והתנכלות, ובתביעה שהגיש באוקטובר אותה שנה הוא דרש פיצויים בגין אי עריכת שימוע. מנגד טענה העירייה שלא נפל כל פגם בהליך סיום עבודתו של התובע, אלא הוא פוטר מאחר שתפקידו במערכת הפך מיותר.

 

בית הדין דחה את טענות העירייה בשל חומרת ההפרות של הוראות הדין, בהתחשב בגילו המבוגר של התובע, במצבו הרפואי, בעובדה שלא מצא עבודה מאז פרישתו, בשל הסבירות הנמוכה שימצא אחרת, וכן לאור חוסר תום הלב.

 

בית המשפט קבע כי סעדיה פוטר בבהילות ומבלי שנערך לו שימוע כדין. ההחלטה להוציא את התובע לגמלאות, נקבע, נמסרה לו שבוע בלבד לפני שפרש, וערעורו על ההחלטה לא נשמע בלב פתוח ונפש חפצה.

 

הפיצוי הגבוה יחסית נפסק אף שבית הדין השתכנע שמשרתו אכן הייתה מיותרת וכי הייתה לעירייה סיבה מוצדקת לסיים את יחסי העבודה עמו, וחרף העובדה שהתובע היה מעורב בניהול עסק פרטי במקביל לעבודתו בעירייה.

 

בית הדין דחה את התביעות האחרות של התובע לפיצויים בגין הפסד השתכרות עד למועד גיל פרישה, בגין אפליה מטעמי גיל, בגין הפסד תוספת לפנסיה ובגין אובדן "מענק יובל", אך קיבל באופן חלקי את תביעתו לפיצוי בגין עוגמת נפש.

 

הפיצוי שנפסק הוא גבוה במיוחד. בדרך כלל פוסקים בתי הדין לעבודה מקסימום של 12 משכורות בגין פיטורים שלא כדין, אבל בנסיבות המיוחדות החליט בית הדין לחרוג מהכלל. חומרת הפיצוי הושפעה מהזלזול של העירייה בהליכי השימוע שהיה עליה לבצע. כמו כן, בית הדין התרשם שהעירייה נקטה מהלכים "מן היקב ומן הגורן", תוך זלזול בהוראות הדין והתעלמות ממצבו המיוחד של התובע.

 

פסק הדין שולח מסר למעסיקים, שלפיו פיטורי עובד אינם יכולים להתבצע כלאחר יד, מתוך מדיניות של "יהיה בסדר". בית הדין מסביר כי הליכי שימוע אינם הפקר וכי מעסיק שיפעל שלא בתום לב כלפי עובד, ישלם על כך פיצוי כבד. הדברים נכונים במיוחד אצל מעסיקים ציבוריים ולגבי עובדים שעבדו שנים רבות. אמנם במקרה זה בית הדין לא קיבל את תביעתו של התובע לאפליה מחמת גיל, אולם שיקולי גילו של התובע ומצבו הרפואי הכריעו בנימוקים להגדלת הפיצויים.

 

פסק דין זה מצטרף למגמת פסקי דין אחרים בבתי הדין לעבודה שנועדו להגן על העובדים המבוגרים, על מנת שלא יהפכו שעיר לעזאזל לעת זקנתם ולא ייזרקו ממקומות העבודה כחפץ בשל גילם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: גורודיסקי ושות'
עו"ד גל גורודיסקי
צילום: גורודיסקי ושות'
מומלצים