שתף קטע נבחר

המורה שהפכה ללוחמת בדאעש וערקה. צפו

חאדיג'ה (שם בדוי) השתתפה לפני יותר משלוש שנים בהפגנות לא אלימות נגד משטר אסד, אך כשההתקוממות הידרדרה למלחמת אזרחים היא חיפשה מקום לברוח אליו. מהר מאוד מצאה עצמה בארגון הטרור והייתה חברה במשטרת הנשים שאכפה את השריעה. בראיון ל-CNN היא מספרת למה ערקה

הצעירה בת ה-25 הצנומה פותחת בהיסוס את דלת חדר בית המלון שבו הסכימה להיפגש. הפנים שלה מכוסים, אבל שפת הגוף שלה מסגירה את חרדתה. היא מרימה באיטיות את הניקאב שלה וחושפת פנים צעירות. היא קוראת לעצמה בשם הבדוי "חאדיג'ה". בעבר הייתה חברה בחטיבת הנשים מטילת האימה של "המדינה האיסלאמית" (דאעש), אבל כיום היא נחשבת לעריקת הארגון לאחר שהתפכחה מהברוטליות שלו.

 

ניתן לקרוא את הכתבה גם באתר CNN

 

עוד חדשות בעולם :

ארה"ב: כבר 30 מדינות מתירות נישואי גייז

נשיא קניה פורש זמנית: 'אופיע במשפטי בהאג'

ברזיל לסיבוב שני: הנשיאה מול נכד הנשיא

בחנו עצמכם: מה אתם יודעים על פרסי הנובל? 

 

בראיון לרשת החדשות האמריקנית CNN היא מספרת לראשונה את סיפורה. חאדיג'ה נולדה בסוריה, ומשפחתה דאגה שתרכוש השכלה. עם סיום לימודיה האקדמיים היא התחילה ללמד בבית ספר יסודי. את משפחתה היא מתארת "לא כל כך שמרנית". 

 

 

כשההתקוממות בסוריה החלה לפני יותר משלוש שנים וחצי, הצטרפה חאדיג'ה להמונים שהפגינו בצורה לא אלימה נגד ממשלתו של בשאר אסד. "יצאנו לרחובות והפגנו. שירותי הביטחון רדפו אחרינו. כתבנו על קירות והחלפנו לבגדים שונים", היא סיפרה. "הימים האלה היו נהדרים". אבל אז, כשההתקוממות הסורית הידרדרה לכאוס ולאלימות, מספרת חאדיג'ה, היא התחילה לאבד את הנשמה ואת האנושיות שלה.

 

תחילת המרי הסורי: "תוהו ובוהו מסביב"

"הכול מסביבנו היה תוהו ובוהו", היא אמרה. "'צבא סוריה החופשי', המשטר, פצצות החבית, ההפצצות, הפצועים, המרפאות, הדם - אתה רוצה להסיר מעצמך משהו, למצוא מקום לרוץ אליו".

 

"הבעיה שלי הייתה שברחתי למשהו מגעיל יותר", היא סיפרה. הצעירה הסורית סיפרה שמצאה עצמה נמשכת ללשונו הרהוטה של גבר תוניסאי שהכירה ברשת. הוא משך אותה בנימוסים שלו, היא החלה לבטוח בו עם הזמן, והוא פיתה אותה בהדרגה להצטרף לארגון דאעש. הוא הבטיח לה, לדבריה, שהארגון הסוני אינו מה שכולם חושבים, שהוא איננו ארגון טרור.

 

עם רובה קלצ'ניקוב ונגד נשים בלבוש לא הולם. משטרת הנשים של דאעש ברקה (צילום: CNN) (צילום: CNN)
עם רובה קלצ'ניקוב ונגד נשים בלבוש לא הולם. משטרת הנשים של דאעש ברקה(צילום: CNN)
"הוא נהג לומר 'אנחנו הולכים לאכוף את האיסלאם כמו שצריך. אנחנו נמצאים כרגע במצב של מלחמה, שלב שבו אנו זקוקים לשלוט במדינה, ולכן אנחנו צריכים להיות אכזריים". הגבר התוניסאי אמר לחאדיג'ה שהוא מגיע לעיר הסורית רקה ושהם אפילו יכולים להתחתן.

 

מלקות לנשים "סוררות"

"יצרתי קשר עם בת דוד שלי והיא אמרה 'את יכולה להצטרף לחטיבת חנסעה'. היא גרה ברקה עם בעלה, שהיה חבר בדאעש", סיפרה חאדיג'ה. מדובר בחטיבה ששימשה כמשטרת הנשים של דאעש והטילה את אימתה באזור שנמצא תחת שליטתה.

 

חאדיג'ה שכנעה את משפחתה לעבור לרקה בנימוק שיהיה לה קל יותר לרשום את אחיה הצעירים לבית הספר ושהם יזכו לתמיכת קרוביה שכבר גרים בעיר. עם בואה לעיר, בת דודהּ פתחה לה את הדלתות והיא התקבלה לחטיבת חנסעה.

 

חטיבת חנסעה מורכבת מ-25 עד 30 נשים ומשימתה היא לסייר ברחובות רקה כדי להבטיח שנשות העיר מקפידות על לבוש צנוע בהתאם להוראת ארגון דאעש. חרוזים או עבאיות (שמלות איסלאמיות מסורתיות) שאינם הולמים אסורים ללבוש. לנשים גם אסור להראות את העיניים שלהן. נשים שעברו על החוקים נענשו במלקות. מי שביצעה את המלקות לנשים שהפרו את חוקי דאעש הייתה אישה בשם אום חאמזה. כשחאדיג'ה פגשה לראשונה את אום חאמזה היא נחרדה. "היא לא אישה רגילה. היא ענקית, יש לה רובה קלצ'ניקוב, אקדח, שוט, פגיון והיא עוטה ניקאב", אמרה חאדיג'ה.

 

בתחילה, ההפגנות נגד לא היו אלימות והידרדרו למלחמה. אסד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בתחילה, ההפגנות נגד לא היו אלימות והידרדרו למלחמה. אסד(צילום: EPA)

מפקדת החטיבה אום ראייאן הבחינה בפחד של חאדיג'ה, התקרבה אליה, ולדברי הצעירה הסורית "אמרה לי משהו שלעולם לא אשכח. היא אמרה 'אנחנו אכזרים לכופרים, אבל רחמנים בינינו'".

 

אימונים בנשק ו-200 דולר בחודש

חאדיג'ה עברה אימונים בניקוי ופירוק כלי נשק ובירי. היא קיבלה 200 דולר בחודש ומנות מזון. משפחתה הרגישה שהיא מתרחקת ממנה, אבל לא היה ביכולתה לעצור אותה. אמה ניסתה להזהיר אותה. "היא תמיד אמרה לי 'תתעוררי, תדאגי לעצמך. את מדברת, אבל אינך יודעת לאן את הולכת'".

 

חאדיג'ה לא הקשיבה בהתחלה לאזהרות מצד אמה, ונמשכה לתחושת הכוח. אך בסופו של דבר היא התחילה לפקפק בעצמה ובעקרונות דאעש. "בהתחלה הייתי מרוצה מהעבודה שלי. הרגשתי שיש לי סמכות ברחובות. אבל אז התחלתי לפחד, לפחד מהמצב שלי. אפילו התחלתי לפחד מעצמי".

 

היא התחילה לומר לעצמה: "אני לא כזו. יש לי תואר בחינוך. אני לא צריכה להיות כזו. מה קרה לי? מה קרה בראשי שהביא אותי הנה?". כך קרה שהדימוי של דאעש בעיניה החל להתפורר.

 

דבר אחד שנצרב בתודעתה היה תמונה שראתה ברשת של נער בן 16 שנצלב בגין אונס. היא הטילה ספק בעצם שייכותה לארגון שמסוגל לאלימות מסוג זה. "הדבר הנורא ביותר שראיתי היה גבר שראשו נערף לנגד עיניי", היא אמרה. הצעירה הסורית הייתה גם עדה מקרוב לאלימות של דאעש נגד נשים.

 

"מה עבר לי בראש?". חאדיג'ה (צילום: CNN) (צילום: CNN)
"מה עבר לי בראש?". חאדיג'ה(צילום: CNN)

החטיבה שבה הייתה חברה חאדיג'ה חלקה מבנה עם אדם שהתמחה במציאת כלות לחברי דאעש. "הוא היה אחד האנשים הנוראים ביותר", אמרה חאדיג'ה על האיש שהיה אמון על מציאת נשים ללוחמים הסורים והזרים בדאעש.

 

הרגע שבו החליטה לערוק

"הלוחמים הזרים ברוטלים מאוד כלפי נשים, אפילו עם אלה שהם מתחתנים איתן", היא אמרה. "היו מקרים שבהם אישה נאלצה להגיע לחדר מיון בגלל אלימות, בגלל אלימות מינית".

 

חאדיג'ה ראתה עתיד שבו לא רצתה לקחת חלק. כשהמפקדת שלה לחצה עליה להתחתן, היא החליטה שהיא צריכה לעזוב את החטיבה. "בנקודה הזו אמרתי 'מספיק'. אחרי כל מה שראיתי ואחרי כל התקופה שבה שמרתי על שתיקה ואמרתי לעצמי 'אנחנו במלחמה ואחר כך הכול יתוקן'. אבל אחרי זה החלטתי שלא, אני חייבת לעזוב", היא אמרה. את ארגון דאעש היא עזבה ימים ספורים לפני תקיפות הקואליציה בהובלת ארצות הברית, אבל משפחתה נותרה בסוריה.

 

חאדיג'ה עדיין עוטה ניקאב, לא רק כדי להסתיר את זהותה, אלא משום שהיא מנסה להסתגל לחיים מחוץ לארגון דאעש. היא מביעה חרטה על הצטרפותה לאיסלאם הרדיקלי.

 

לקראת סוף הראיון ל-CNN, כשחאדיג'ה מספרת כיצד משיג דאעש דריסת רגל בחלקים בחברה הסורית, היא עברה לדבר באופן אישי יותר. "איך התרנו להם לבוא לכאן? איך התרנו להם לשלוט בנו? יש בנו חולשה".

 

חאדיג'ה שוחחה עם רשת החדשות האמריקנית משום שהיא רוצה שאנשים, בייחוד נשים, יידעו את האמת על דאעש. "אני לא רוצה שאף אחד ירומה על ידיהם. יותר מדי בנות חושבות שהארגון הוא האיסלאם האמיתי", היא אמרה.

 

הצעירה הסורית רוצה מאוד לשוב להיות מי שהייתה לפני שנפלה בקסמו של דאעש, "נערה עליזה, שאוהבת חיים וצוחקת, שאוהבת לטייל, לצייר, ללכת ברחוב עם אוזניות ולהקשיב למוזיקה מבלי לדאוג מה יחשבו כולם", היא אמרה. "אני רוצה להיות שוב כזו".

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
נבהלה מאכזריות הארגון הסוני. חאדיג'ה
צילום: CNN
מומלצים