שתף קטע נבחר

זועבי מציגה: הח"כים שהתבטאו ולא נענשו

הח"כית שהצהירה כי חוטפי שלושת הנערים אינם טרוריסטים עתרה בטענה שהרחקתה לחצי שנה מדיוני המליאה אינה מידתית ומשקפת רדיפה פוליטית. לחיזוק הטענות צירפה טבלת התבטאויות קיצוניות של ח"כים שלא נענשו כלל

ח"כ חנין זועבי עתרה היום (ג') לבג"ץ נגד ההחלטה להרחיקה לתקופה של שישה חודשים מדיוני המליאה. זועבי הורחקה לאחר שאמרה כי חוטפי ורוצחי שלושת הנערים אייל יפרח, נפתלי פרנקל וגיל-עד שער ז"ל "הם לא טרוריסטים". 

 

בעתירה שהגישה יחד עם האגודה לזכויות האזרח וארגון עדאלה, טענה זועבי כי מאחורי ההרחקה עומדת רדיפה פוליטית, ואין באמירה עבירה אתית. כן נטען כי מדובר בעונש החמור ביותר שיכולה ועדת האתיקה לקבוע, וכי כל התבטאויות העבר שבגינן הטילה הוועדה עונשים לא היו פוליטיות. 

 

ח"כ זועבי. הורחקה מהכנסת לחצי שנה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ זועבי. הורחקה מהכנסת לחצי שנה(צילום: גיל יוחנן)
 

בעתירה נגד ועדת האתיקה והכנסת טענו העותרים כי מדובר ב"התבטאות פוליטית מובהקת", וכי ההחלטה התקבלה בחוסר סמכות תוך פגיעה בחסינות העניינית של זועבי ובחופש הביטוי הפוליטי שלה, "שהוא זכות יסוד בעלת חשיבות מיוחדת לנבחר ציבור". הם הסבירו כי משמעות ההחלטה היא "שלילה כמעט מוחלטת של יכולת התפקוד של העותרת במשכן הכנסת". 

 

לגבי אמירתה טוענת זועבי בעתירה כי לאחר שהדברים עוררו סערה היא הסבירה פעמים רבות שהיא מתנגדת נחרצות לחטיפת הנערים ולרציחתם, וכי עמדתה העקרונית היא לא להשתמש במונח "טרור" בתקשורת העברית באופן כללי. זאת כיוון "שבשפה העברית המונח הזה משמש אך ורק לצורך תיאור האלימות הפלסטינית, אך נמנעים מלהשתמש בו כדי לתאר את האלימות הישראלית המוסדית או את האלימות מצד אזרחים יהודים ישראלים נגד האוכלוסייה הפלסטינית". 

 

 לדעת זועבי, המונח טרור הוא אוניברסלי ונוגע לכל פעולה הפוגעת באוכלוסייה האזרחית למען מטרות פוליטיות, לכן היא לא מוכנה "להיכנע לשיח ללא קשר לפעולת החטיפה".  

 

בנוסף היא טוענת כי מדובר בהחלטה הראשונה בהיסטוריה של ועדת האתיקה, ככל שהיא מתועדת ונגישה, ששופטת התבטאויות פוליטיות של חבר כנסת ומטילה עונשים בגינן אף שאין בהן דברי איומים, הסתה או ניבול פה, השמצה, השפלה, הכפשה וביזוי המופנים נגד יחידים בכנסת או זרמים פוליטיים המיוצגים בכנסת, וכי ההחלטה חורגת מהמדיניות של ועדת האתיקה.

 

להמחשת הטענות מביאים העותרים מדגם של החלטות ועדת האתיקה שניתנו ב-15 השנים האחרונות ומחזקות את הטענות העיקריות בעתירה: "ועדת האתיקה חרגה מסמכותה ולחלופין החלטתה היא מפלה ולא מידתית".  

 
החלטות ועדת האתיקה בגין התבטאויות

החלטות ועדת האתיקה בגין התבטאויות
ח"כ התבטאות עונש הערות
יעקב כץ (הבית היהודי), פברואר 2010 על מפיקי "ארץ נהדרת": "יבוא היום ויהיו כאן חוקים אחרים וממשלה אחרת שתדאג להעמיד לדין את כל האנשים שנתנו יד לתעמולה האנטישמית גם באופן רטרואקטיבי". אין עונש הוועדה סבורה כי דברי הח"כ מצויים בגדריו הרחבים של חופש הביטוי המוענק לחברי הכנסת.
מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי), יוני 2010 על "שלום עכשיו": "הפשרה של חבורת הבוגדים של שלום עכשיו היא התחמקות מרושעת... בזמן שאופנהיימר וחבריו מתמסטלים בעמק האלכוהול, חלוצים כדוגמת קליין ופרץ מגנים על ארצנו בחירוף נפש". אין עונש  
אלי אפללו (קדימה), אוגוסט 2011 כינה את ח"כ זועבי "בוגדת" ו"רוצחת".

אין עונש "הוועדה לא מצאה מקום להתערבות לנוכח הריסון המתחייב בכל הנוגע לקובלנות העוסקות בהתבטאויות של חברי הכנסת, עניין הנמצא בליבת פעילותם הפרלמנטרית".

יוליה שמאלוב ברקוביץ (קדימה), אוגוסט 2011 כינתה את זועבי "טרוריסטית מחבלת". אין עונש כנ"ל
ישראל חסון (ישראל ביתנו), אוגוסט 2011 כינה את ח"כ זועבי "שופכת דמים". אין עונש כנ"ל
מיכאל בן ארי, אוגוסט 2011 כינה את חברי הכנסת הערבים "מעוז קדמי של האויב" ו"בסיס טרור".

אין עונש כנ"ל
מירי רגב (ליכוד), יולי 2012 על המסתננים מאפריקה: "הסודנים הם סרטן בגוף שלנו".

אין עונש  
גדעון עזרא (ליכוד), פברואר2004 נטען כי ראיון לידיעות אחרונות היה רצוף עלילות, התבטאויות גזעניות והכפשות כלפי האוכלוסייה הערבית ונבחריה: "דהאמשה פרלמנטר טוב, מכבד את הכללים, יש שם בני זונות גדולים יותר. עסאם מח'ול הוא סכנה למדינה". הערה  
אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו), יולי 2007 על ח"כ ואסל טאהא: "חבל שחמאס לא מטפל בך, הם היו מטפלים בך כמו שצריך, בהתאם לאותה מסורת. אני גם לא שמעתי, כל התנועה האיסלאמית כאן, איפה היא מסתתרת? איפה קול מחאה מול אותו לינץ'? אני מקווה שפעם אחת חמאס יטפל בך ובכל השאר. אתה בעל ברית של המחבלים. אתם נציגים של המחבלים, יושבים פה בכנסת, ובכל מדינה היו מעמידים אתכם לבית משפט צבאי על מעשי בגידה. כבר דיברתי על הצביעות של הח"כים הערבים ששתקו כששם גדודים יורים לתוך מחנות פליטים, גדודים של ארטילריה בלבנון, שתקתם, מול כל הלינץ' שתקתם, אנחנו יודעים בדיוק מי אתם ולאף אחד היום כבר אין אשליות. אני מקווה שגם היום שלכם יגיע. גם היום שלך יגיע, אל תדאג". הערה הוועדה ציינה שדבריו הופנו לגופו של אדם ולא לגופו של עניין ולכן אינם חלק מהשיח הציבורי. יתרה מכך דבריו עשויים להתפרש כאיום.

יוחנן פלסנר (קדימה), אוגוסט 2011

אמר לח"כ זועבי מעל הדוכן: "אני רק מאחל לך שאת תלכי לעזה לפחות לשבוע ונראה אותך שם מדברת על זכויות נשים, על זכויות אדם, על זכויות אזרח. שבוע אחד בעזה ואנחנו נראה מה קורה לך. רווקה בת 38, נראה איך מתייחסים אליה שם". לפי הקובלנה, פלסנר אמר עוד "אל תדאגי, כמו שגברים לא נוגעים, אנחנו לא ניגע בך".

הערה הוועדה מצאה כי מדובר בהתבטאות מעליבה ופוגענית שאינה קשורה לעמדות פוליטיות והתנהלות ציבורית אלא לחייה האישיים של חברת הכנסת.

אריה אלדד (האיחוד הלאומי), פברואר 2008 בדיון במליאה התבטא נגד ראש הממשלה אהוד אולמרט: "לראש ממשלת ישראל אהוד אולמרט יש דם על הידיים, דמם של הנרצחים בפיגועי הטרור הוא גם עליו". נזיפה הוועדה מצאה כי מדובר בהפקרות לשון אשר עלולה להוביל לאלימות ולליבוי יצרים.

דוד רותם (ישראל ביתנו), ינואר 2012 התבטא בישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט ובתכנית הרדיו "שי ודרור" נגד ח''כ זהבה גלאון: "אני לא אמרתי שהיא בהמה, אמרתי אפילו לא בהמה".

 

נזיפה הוועדה מצאה שההתבטאות מעליבה ומבזה ופוגעת פגיעה של ממש בכבוד הכנסת וחבריה ובאמון הציבור בכנסת.
אורי אריאל (הבית היהודי), יולי 2013 השמצות אישיות נגד ח''כ אלעזר שטרן בנוגע לתפקודו בתוכנית ההתנתקות כששימש ראש אכ''א: "כמה אדישות, כמה אטימות, כמה אי הבנה צריכה להיות לאיש".

נזיפה הוועדה ציינה שאין להגן על השמצות אישיות שאין להן עיגון במציאות ושעלולות להוציא את דיבתו של ח"כ רעה.
אריה אלדד, יוני 2008 במהלך ישיבה בוועדה אמר כי "מי שהוציא שטח ריבוני ממדינת ישראל, דינו מיתה".

הרחקה מישיבות ליום אחד הוועדה מצאה כי הביטוי כולל מסר מאיים המכוון למנוע מראש הממשלה מלפעול בגדרי סמכויותיו.

 

העותרים הדגישו כי לא הוטל בגין התבטאויות פוליטיות עונש כלל, וכי אלה שגררו ענישה היו התבטאויות שהוועדה החליטה שאינן נופלות בגדר חופש הביטוי הפוליטי אלא מהוות התבטאויות מעליבות במישור האישי, הסתה או איומים נגד אנשים או גורמים בכנסת, וכי גם התבטאויות אלה, "שחלקן היו חריפות מאוד ומגיעות לכדי הסתה לאלימות", זכו

לעונשים של הערה או נזיפה לכל היותר. רק במקרה אחד של התבטאות הוטל עונש של הרחקה מהכנסת ומהוועדות ליום אחד בלבד נגד חבר כנסת שהתבטא נגד ממשלת שרון-אולמרט, ואמר כי "מי שהוציא שטח ריבוני ממדינת ישראל דינו מיתה". להערכת הוועדה התבטאות זו הייתה עלולה להוביל לאלימות ולליבוי היצרים.  

 

מכיוון שמושב החורף של הכנסת ייפתח ב-27 באוקטובר ובית המשפט לא יספיק ככל הנראה עד אז להכריע בסוגיה, מבקשת זועבי כי בית המשפט ישהה את החלטת ועדת האתיקה ויאפשר לה לשוב לפעילות מלאה עד לסיום הדיון בעתירה. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים